A legrövidebb nap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A legrövidebb nap
(Il giorno più corto)
1963-as olasz film

Raimondo Vianello és Virna Lisi a filmben
Raimondo Vianello és Virna Lisi a filmben
RendezőSergio Corbucci
ProducerGoffredo Lombardo
Műfaj
  • filmparódia
  • haverfilm
Forgatókönyvíró
  • Giovanni Grimaldi
  • Bruno Corbucci
  • Sandro Continenza
Főszerepben
ZenePiero Piccioni
OperatőrE.B. Clucher
VágóRuggero Mastroianni
DíszlettervezőCarlo Simi
Gyártás
GyártóTitanus
Ország Olaszország
Nyelvolasz
Játékidő91 perc
Forgalmazás
ForgalmazóTitanus
Bemutató1963
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz A legrövidebb nap témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A legrövidebb nap (eredeti cím: Il giorno più corto) a Bud SpencerTerence Hill-filmek révén ismertté vált Sergio Corbucci 1963-ban bemutatott komédiája, a főszerepekben Ciccio Ingrassiával és Franco Franchival. A film a normandiai partraszállást feldolgozó 1962-es A leghosszabb nap paródiája (bár az első világháborúban játszódik).

Cselekmény[szerkesztés]

A maffiával kapcsolatot tartó szicíliai utcai árus, Francesco Coppola a maffiafőnök halálos ágyánál kénytelen örökbe fogadni a szellemileg sérült, ügyetlen Franco Lo Grugnót, akivel merész kalandokba keveredik, miközben ennivalóra próbálnak némi pénzt összegyűjteni.

Tévedésből besorozzák őket az Olasz Királyi Hadseregbe, amikor éppen a fronton harcolók számára küldött ajándékcsomagokat akarják megdézsmálni. Véletlenül a két főhős kiélezett harci helyzetben felrobbantja az osztrákok 420 mm-es ágyúját, aminek következtében legyőzik az osztrákokat a csatában.

A két főhőst az olasz hadbíróság ismét tévedésből vád alá helyezi. Egy őrült ügyvéd védi őket, aki azért kéri a kivégzésüket, hogy szentté váljanak. Végül az árulás vádját a bíróság ejti, mivel bebizonyosodik, hogy akaratlanul segítették az olasz ellenállást.

Érdekességek[szerkesztés]

  • 88 híres európai és amerikai színészt szerződtettek még a legkisebb cameoszerepekre is (44 + 44, szemben a A leghosszabb nap című film 42 színészével). Mindegyik színész ingyen vállalta, hogy részt vegyen a filmben, a Titanus filmgyártó vállalat csődjének elkerülése érdekében.[1]
  • Totò egy közeli filmstúdióban az Il monaco di Monza című filmet forgatta, szerzetesi jelmezben érkezett ennek a filmnek a forgatására, sietve, jelmezcsere nélkül egy paplannal takarta el magát párperces szerepe alatt a forgatás során.
  • A fiatal Jean-Paul Belmondo feltűnik egy-egy pillanatra egy néma cameo szerepben (0:09:23 és 0:12:09).
  • A filmet Manzianában forgatták.
  • Magyarországon soha nem mutatták be a mozikban és nem vetítette egyetlen televíziós csatorna sem. Nem jelent meg VHS-n, DVD-n sem magyar nyelven. Feliratos verzióban érhető el a népszerű magyar streaming oldalakon.

Szereplők[szerkesztés]

Olasz utószinkronhangok

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Il giorno più corto című olasz Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]