Ziemowit Szczerek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ziemowit Szczerek
Született1978. április 10.
Radom, Lengyelország
Állampolgárságalengyel[1]
Nemzetiségelengyel
SzüleiMarian Szczerek
Foglalkozása
IskoláiJagelló Egyetem
KitüntetéseiPaszport Polityki (2013)

A Wikimédia Commons tartalmaz Ziemowit Szczerek témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Ziemowit Cyprian Szczerek (Radom, 1978. április 10.–) lengyel újságíró, író és műfordító. A Polityka és a Nowa Europa Wschodnia folyóiratok munkatársa.

Életrajza[szerkesztés]

Ziemowit Szczerek Marian Szczerek[2] mérnök és tribológia[3] professzor fia. Jogi diplomát szerzett a Jagelló Egyetemen és posztgraduális politikatudományból. Varsóban és Krakkóban él.

Különféle, főleg krakkói politológiai folyóiratokban és újságokban kezdett publikálni, köztük a Nowa Europa Wschodniaban, az angol nyelvű New Eastern Europe-ban, a Politykaban, a Gazeta Wyborczaban és a Tygodnik Powszechnyben. További cikkei olyan weboldalakon jelentek meg, mint az interia.pl Lengyelországban, majd később a Zbrucz.eu és a Zaxid.net Ukrajnában.

Thymn Chase-szel[4] együtt 2011–2012-ben saját ZaWschód (Keleti) című rádióműsorát vezette a krakkói rádió 100.5fm rádióállomásán, amely nyugati dalok keleti feldolgozásait mutatta be.

Szczereket 2013 decemberében jelölték a Paszportów Polityki irodalmi díjára. A Paszport „Polityki” 2013-as nyertese az irodalom kategóriában egy perverz és csodálatosan megírt könyvért, amely megmutatja, hogy egyetlen utazás sem ártatlan, különösen a keleti utazás. 2016-ban a Nike Irodalmi Díjra (Nagroda Literacka „Nike”)[5] jelölték a Czarne Kiadó[6] gondozásában megjelent Tatuaż z tryzubem (Tetoválás háromágú szigonnyal) című könyvéért.

2021 februárjában kezdett dolgozni a Halo.Radio internetes rádiónál, amelynek állandó rovatvezetője.

Művei[szerkesztés]

Érdekli Kelet-Európa, az alternatív történelem, a Gonzó újságírás, valamint az utazási irodalom és újságírás.

Ő a szerzője többek között Hunter S. Thompson The Kentucky Derby Decadent and Depraved című könyvének első lengyel fordításának, számos politikatudományi (az európai szeparatizmusokkal és regionalizmusokkal foglalkozó) tudományos publikációnak, valamint a „Paczka Radomskich” című könyv társszerzője. Szczerek az ultraszubjektív ironikus ábrázolásnak azt a formáját vette fel, amely eleinte egyetértésre inspirálja az olvasót a megfigyelésekkel és értékelésekkel, majd kétségekre és elmélkedésekre késztet, hogy véget vessen a Kelet-Európával kapcsolatos, széles körben elterjedt nyugati előítéleteknek és sztereotípiáknak, mint pl.: "Vad Kelet”.

Van még egy fikciós riportja Ukrajnáról, a Przyjdzie Mordor i nas zje (Mordor jön és megesz minket) című könyve, valamint a Rzeczpospolita zwycięska (Győzött a Köztársaság), amely Lengyelország alternatív története esszé formájában (Wydawnictwo Znak[7], 2013). Mindkét könyv számos pozitív kritikát kapott, többek között a Onet.pl, Interia.pl, Kulturyonline.pl, a Polityka, Przekrój, Lamp és még sok más oldalon). A Przyjdzie Mordor i nas zje (Mordor Will Come and Eat Us) című könyvet jelölték a 2014-es Nike Irodalmi Díjra (Nagroda Literacka „Nike”).

Ziemowit Szczerek emellett számos interjú, irodalmi riport és novella szerzője, többek között, a Tygodnik Powszechny[8], Nowa Europa Wschodnia (Új Kelet-Európa), New Eastern Europe, Lampie (Lámpa, kulturális havilap) szerzője, valamint rendszeres rovatvezetője a Ha!Art portálnak is.

A 2013 tavaszán megjelent Jön Mordor és felfal minket, avagy a szlávok titkos története című első gonzo-regényét, az Ukrajnát átszelő fiktív utazási beszámolót Andrij Bondar(wd)[9] ukrán író azonnal lefordította ukránra.

2015-ben jelent meg Siódemka (Hét) című könyve.

Szczerek 2015-ben kiadta a Tetoválás trizubbal[10][11] című kötetet, amelyben az ukrán nacionalizmussal kapcsolatos sztereotípiákat piszkálja meg. Áttérve az ukrán témára, amelyhez úgy érzi, mint sok lengyel, akiknek családját elűzték Kelet-Galíciából vagy letelepítették a második világháború után, három másik könyvet szentelt a lengyel élet abszurditásainak: Rzeczpospolita zwycięska ( 2013 ), amely Lengyelország alternatív történetét kínálja a második világháborútól napjainkig, a Siódemka (2014), amely a lengyel autópályát követi Krakkótól Varsóig, és legutóbb az Międzymorze. Podróże przez prawdziwą i wyobrażoną Europę Środkową (Földszoros. Utazások a valós és képzelt Közép-Európában – 2017), ahol Szentpétervár és Isztambul, a Donbasz és Rügen szigete között mozog. Debütálása azonban a Paczka radomskich (2010) című novellagyűjtemény volt, amelyet Marcin Kępával együtt írt.

Díjak és jelölések[szerkesztés]

  • 2014 – A Paszport „Polityki” nyertese az "Irodalom" kategóriában a Jön Mordor és felfal minket, avagy a szlávok titkos története című könyvért[12]
  • 2014 – A Hónap Krakkó könyve díj nyertese a Jön Mordor és felfal minket, avagy a szlávok titkos története című könyvért[13]
  • 2014 – Jelölés a Nike Irodalmi Díjra a Jön Mordor és felfal minket, avagy a szlávok titkos története című könyvért[14]
  • 2015 – „Angelus” Közép-Európai Irodalmi Díj jelölése a Siódemka című könyvért[15]
  • 2016 – A Tetoválás tryzubbal című könyv jelölése a Megfigyelő díjra a közvetítő népszavazáson[17]
  • 2017 – jelölés a Beata Pawlakról(wd) elnevezett díjra a Międzymorze. Podróże przez prawdziwą i wyobrażoną Europę Środkową című könyvért[18]
  • 2017 – Jelölés a sziléziai Wawrzyn Literacki-díjra a Międzymorze. Utazások a valós és képzelt Közép-Európában című könyvért[19]
  • 2019 – Radom város irodalmi díjának nyertese az „Irodalmi könyv” kategóriában a Siwy dym albo pięć cywilizowanych plemion című könyvért[20]
  • 2021 – A "Kryminalna Warszawa" Fesztivál Grand Prix nyertese a Cham z kulą w głowie című könyvéért[21]

Főbb művei[szerkesztés]

  • Paczka radomskich, 2010 (Marcin Kępával együtt)
  • Przyjdzie Mordor i nas zje, czyli tajna historia Słowian, 2013 (Jön Mordor és megesz minket, avagy a szlávok titkos története)
  • Rzeczpospolita zwycięska, 2013
  • Siódemka, 2014
  • Mur. 12 kawałków o Berlinie (Fal. 12 darab Berlinről), 2015 (Kają Puto-val(wd))
  • Hawaikum. W poszukiwaniu istoty piękna, 2015
  • Tatuaż z tryzubem (Tetoválás tryzubbal(wd)[11]), 2015
  • Międzymorze. Podróże przez prawdziwą i wyobrażoną Europę Środkową (Földszoros. Utazások a valós és képzelt Közép-Európában), 2017
  • Siwy dym albo pięć cywilizowanych plemion (Szürke füst avagy az öt civilizált törzs), 2018
  • Via Carpatia. Podróże po Węgrzech i Basenie Karpackim (Via Carpatia. Utazások Magyarországon és a Kárpát-medencében), 2019
  • Cham z kulą w głowie (Cham golyóval a fejében, krimi), 2020
  • Kolejna alternatywna historia Polski (Lengyelország másik alternatív története), 2021
  • Wymyślone miasto Lwów, 2022

Magyarul[szerkesztés]

  • Jön Mordor és felfal minket, avagy a szlávok titkos története (Przyjdzie Mordor i nas zje, czyli Tajna historia Słowian) – Typotex, Budapest, 2016 · ISBN 9789632798769 · fordította: Körner Gábor
  • Via Carpatia avagy Csavargások Magyarországon és a Kárpát-medencében; ford. Grozdits Antal; &, Budapest, 2022 ISBN 9786156402011

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Catalog of the German National Library (német nyelven). (Hozzáférés: 2023. május 24.)
  2. Marian Michał Szczerek (Sanok, 1950. szeptember 12.–) - lengyel mérnök, tribológiai specialista és professzor, oktató.
  3. tribológia (A súrlódó felületeknek és azok kenésének a tudománya.)
  4. Thymn Chase
  5. A Nike Literary Award – Az év könyvének járó lengyel irodalmi díj, amelyet 1997 óta ítélnek oda. Célja a lengyel kortárs irodalom népszerűsítése, különös tekintettel a regényekre. A díjakat a Gazeta Wyborcza és az Agora Alapítvány finanszírozza.
  6. Czarne Publishing House – 1996-ban alapított lengyel kiadó, amelynek székhelye Wołowiec(wd).
  7. Społeczny Instytut Wydawniczy Znak - lengyel kiadó, amelyet 1959-ben alapítottak Krakkóban.
  8. Tygodnik Powszechny – 1945 óta megjelenő katolikus hetilap társadalmi, kulturális és politikai kérdésekről, alapítója Adam Stefan Sapieha(wd) bíboros.
  9. Andrij Wołodymyrowycz Bondar (ukránul: Андрі́й Володими́рович Бондар) (Kamjanec-Pogyilszkij, 1974. augusztus 14.–) - ukrán író, költő, irodalomtudós és műfordító.
  10. A trysub (Тризуб) a heraldika egy átlagos alakja, és szinte kizárólag az ukrán címereken és zászlókon (pl. háborús zászlókon) található.
  11. a b A háromágú szigony (ukránul: Тризуб) Ukrajna nemzeti jelképe, Ukrajna modern kis államcímere különleges alakú arany háromágú kék mezőn; a múltban a Rurik hercegek és a Kijevi Rusz címere. A háromágú szigony (Trident(wd)) Poszeidón vagy Neptunusz, a klasszikus mitológiában a tenger istenének fegyvere.
  12. Literatura: Ziemowit Szczerek
  13. Ziemowit Szczerek Przyjdzie Mordor i nas zje czyli Tajna historia Słowian – Krakowska Książka Miesiąca
  14. Nagroda Nike 2014
  15. Angelus 2015
  16. Nagroda Nike
  17. Nagroda Nike
  18. Znamy nominowanych do Nagrody im. Beaty Pawlak
  19. Ignacy Karpowicz ze Śląskim Wawrzynem Literackim 2017
  20. Nagroda Literacka Miasta Radomia dla Ziemowita Szczerka i Anny Spólnej - Portal Księgarski
  21. Ziemowit Szczerek z Grand Prix Festiwalu Kryminalna Warszawa
  22. Srebrne Wyróżnienie 2021 – Ziemowit Szczerek za powieść „Cham z kulą w głowie” – Nagroda Literacka im. Jerzego Żuławskiego

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Ziemowit Szczerek című lengyel Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.