Zöldes körtike

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Zöldes körtike
Magyarországon védett
Természetvédelmi érték: 50 000 Ft
Rendszertani besorolás
Ország: Növények
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (eudicots)
Csoport: Asteridae
Rend: Hangavirágúak
Család: Hangafélék
Nemzetség: Pyrola
Tudományos név
Pyrola chlorantha
Sw.
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Zöldes körtike témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Zöldes körtike témájú médiaállományokat és Zöldes körtike témájú kategóriát.

A zöldes körtike (Pyrola chlorantha) a hangafélék családjába tartozó, zöldessárga szirmú erdei vadvirág. Magyarországon védett.

Megjelenése[szerkesztés]

A zöldes körtike 10–30 cm magas, lágyszárú, örökzöld, évelő növény. Levelei tőlevélrózsát formálnak. Az egyes levelek 1–3 cm hosszúak, 1–4 cm szélesek, kihegyesedő kerekdedek, nyelük hosszabb, mint maga a levél. Csúcsuk tompa, színük sötétzöld, tapintásra bőrneműek. A levélnyél és a levélerek sokszor pirosas színűek.

Május végétől júliusig virágzik. Virágzata 3-12 bókoló virágból álló laza fürt, amelynek szára vöröses. Az egyes virágok 8–13 mm-esek, a szirmok 6–8 mm hosszúak, zöldesfehérek vagy sárgásszöldek. A csészelevelek kicsik, 1,5–2 mm-esek, hegyes csúcsúak, nem érik el a sziromlevelek felét. A 6–7 mm-es, világoszöld, lefelé görbülő bibeszál láthatóan kinyúlik a virágból.

Kromoszómaszáma 2n=46.

Hasonlít hozzá a kereklevelű körtike (Pyrola rotundifolia), amelynek szirmai fehérek, csészelevelei a szirmok feléig érnek. A kis és a középső körtike (Pyrola minor, Pyrola media) bibeszála egyenes, az előbbinél nem áll ki a virágból.

Elterjedése és termőhelye[szerkesztés]

Eurázsiában és Észak-Amerikában honos. Európában nyugati elterjedési határa kb. egybeesik Németország nyugati határaival. Észak-Amerikában nyugaton és északkeleten él, a Nagy-síkságról és délkeletről hiányzik. Magyarországi előfordulása: Mátra,[1][2] Bakony, Bakonyalja, Keszthelyi-hegység, Soproni-hegység, Kőszegi-hegység, Vend-vidék, Őrség, Hetés, Göcsej, Dél-Zala, Belső-Somogy, Külső-Somogy, Duna–Tisza köze.

Tűlevelű vagy lombos erdőkben él, a meszes talajokat kerüli. 3700 m magasan is megtalálták. Rokonaihoz hasonlóan gyökerei gombákkal vannak szimbiotikus kapcsolatban (mikorrhiza). A körtike a gombafonalaktól vizet és ásványi anyagokat kap, nekik pedig cukrokat szolgáltat.

Magyarországon 1982 óta védett, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

Kapcsolódó cikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. [http://kitaibelia.unideb.hu/articles/Kitaibelia_vol81_p139-160.pdf Adatok a Mátra és környéke edényes flórájának ismeretéhez]. kitaibelia.unideb.hu. (Hozzáférés: 2017. március 22.)
  2. A Woodsia ilvensis (L.) R. Br. ˙j előfordulása az Eperjesi Tokaji-hegységben. kitaibelia.unideb.hu. (Hozzáférés: 2017. március 22.)

Források[szerkesztés]