Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2014-11-22

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Ki fog halni a szölkup nyelv?[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Mivel a déli szamojéd nyelvek közül ma már csak egyedül ez az egyetlen élő nyelv, feltenném a kérdést, hogy: Mikor fog kihalni ez a nyelv? Nagyon remélem lesz jövője ennek a nyelvnek.

Bošnjak Ilija 2014. november 22., 17:38

válasz

Ha figyelmesebben olvastad volna a szócikket (amelyet be is linkeltél), akkor nem tennél fel ilyen "bizonytalan" kérdést. Erre csak azt lehet válaszolni, amit a cikk is ír, hogy ennek a nyelvnek nem sok esélye van a túlélésre. Addig marad fenn, ameddig az majd kétezer ember beszéli még. Wikizoli vita 2014. november 22., 18:33 (CET)[válasz]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Vajon az azonos vezetéknevű színész, szinkronszínész testvérek?

Bošnjak Ilija 2014. november 22., 18:52

válasz

Gondolod, hogy ezek olyan fontos kérdések egy enciklopédiában? Ha már annyira érdekel, miért nem próbálkozol a Baráth Attila facebook-oldalán? Mert van neki. Wikizoli vita 2014. november 23., 00:00 (CET)[válasz]

(Szerkesztési ütközés után)

Erre vonatkozó adatot nem találtam.
Baráth Attiláról, aki színész, életrajzáról itt találtam adatokat (nagyon keveset).
Igaz, hogy hasonló korúak, de mintha teljesen más életútjuk lenne. Nem tartom valószínűnek, hogy testvérek lennének! A Baráth-családnév nem igazán ritka, a Wikipédia is (eddig) legalább tizenöt Baráth-családnevű nevezetes személyről tud.
vitorlavita 2014. november 23., 00:08 (CET)[válasz]

Hány független állam lesz, mikor szűnik még néhány állam és mikor egyesül néhány?[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Valószínűleg nagyon hosszú leszek. Sok kérdésem van: 1.Megszűnik-e Ukrajna, ha Oroszország bekebelezi e ország nagy területét? 2.Egyesülhet-e Moldova Romániával? 3. Palesztina függetlenedni fog Izraeltől a Gázai övezet és Ciszjordániával együtt? 4.Fehéroroszország egyesül Oroszországgal? 5. Megszűnik-e az Amerikai Egyesült Államok? 6. Függetlenedik Székelyföld Romániától? 7. Novorosszija, a Luhanszki Népköztársaság, a Donyecki Népköztársaság, és a Harkovi Népköztársaság külön államok maradnak, vagy pedig egyesülnek Oroszországgal? 8. Észak-Korea és Dél-Korea egyesül vagy külön államok maradnak?

Bošnjak Ilija 2014. november 22., 19:04

válasz
Kedves Ilija!
Ne tegyél fel ilyen kérdéseket a Wikipédiában! Nem fogunk ilyen kérdésekre válaszolni! Miért? Mert a Wikipédia: lexikon (szeretnénk még több: enciklopédia lenni, ezért Wiki+pédia a nevünk, de ezt most hagyjuk). Mondom, lexikonírók társasága vagyunk, nem pedig politológusok intézete. A lexikonok tartalmaznak történelmi témájú szócikkeket, vagyis múltbeli tényeket, megtörtént eseményeket ismertetőket, mégha az a múlt tavaly, vagy tegnap volt is. Jóslásokat - komoly formában - politológusok tesznek. De ők sem fognak határozott kijelentést tenni! Mindig egyrészt-másrészt érveléssel fogják elmondani vélekedésüket. Legyen a te kérdezett példáid helyett egy magyar vonatkozású példa, illusztráljuk vele azt, milyen nehéz a munkájuk! Bizonyára ismered Magyarország II. világháborús történelmét, legalább vázlatosan. Mit gondolsz, mit válaszolhatott volna egy politológus az első bécsi döntés (1938, amikor Magyarországhoz csatolták a Felvidék déli részét, elsősorban a hitleri Németország segítségével) után, hogy lesz-e még Csehszlovákia jövőre (1939-ben), öt év múlva, tíz év múlva, húsz év múlva, 50 év múlva, és később? Ma már tudjuk, hogy Csehszlovákia 1938 és 1945 között nem létezett, 1947-ben a Magyarországhoz csatolt terület újra Csehszlovákiáé lett, és azt is tudjuk, hogy Csehszlovákia 1993 óta nem létezik: keletkezett két utódállam: Csehország és Szlovákia - amelyek ma az Európai Unió tagjai. Mi lesz e két ország további történelme, az a jövő titka! És Magyarország is az EU tagja, azon belül is külön kis szövetség-félét alkotunk velük (és Lengyelországgal, mi vagyunk a Visegrádi négyek) - ma már szövetségesek a korábbi szembenállók... Szóval, sokféle választ adhatott volna az a korabeli politológus, 1938-ban, de biztosan nem is gondolhatott ilyen folytatásra a Magyarországhoz csatolt felvidéki sávval kapcsolatban!
A válaszomban idézett, színes betűkkel írt hivatkozások mind megtörtént eseményeket ismertető szócikkek - ezek valók lexikonba! Jövendölések: nem!
vitorlavita 2014. november 22., 23:33 (CET)[válasz]
Lásd még w:en:Wikipedia:What_Wikipedia_is_not#Wikipedia_is_not_a_crystal_ballb_jonas 2014. november 24., 15:26 (CET)[válasz]

Az orosz tudakozóban kellene egy kis segítség[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Az orosz tudakozóban nem találtam azt a linket amivel új kérdést lehet feltenni, amit találtam mást csinált, a tartalomjegyzék elé tette, cím nélkül, angolul írtam mert oroszul nem tudok. Valaki át tudná tenni a lap végére? Ha van kedve, oroszra is lefordíthatja, de ez esetben oda kelle írni hogy angolul kérek választ, ha pedig valaki nem tud angolul, akkor aki utána jön és tud, megkérném hogy fordítsa le a választ. Mint írtam, először a tatár tudakozóba próbáltam írni, de nem volt interwiki link. Köszönöm.

Közben a ruszkik már átrakták.

--84.236.5.246 (vita) 2014. november 22., 20:26 (CET)[válasz]