Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2010-02-14

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy ha egy hét alatt már másodjára fordult elő velem az, hogy a holland wikin barangolva kénytelen voltam tudomásul venni, hogy a cikk magyarul nem létezik, s arra gondoltam, hogy talán hasznos lehet egy fordítás, szóval, hogy akkor jó helyen járok-e itt? Egyébként vagy két-három éve névtelenül már "belétekszerkesztettem" :)Kicsit izgat ez az egész Wikimóka: hasznos tagjává tudnék-e válni a Wikitársadalomnak? Saját lapom még nincs, nem vagyok ilyen gyors :P Üdv: Ulla vita 2010. február 14., 03:03 (CET)[válasz]
--Ulla vita 2010. február 14., 03:03 (CET)[válasz]

válasz:

Szervusz, Ulla!
Szeretettel várunk rád!
Nyugodtan csinálhatsz magyar fordítást a holland (vagy bármelyik) wikis szócikkről! Akár szó szerintit is! Mihelyt megjelenik a magyar Wikipédiában ez a szócikk, az azonnal magyarrá válik (persze, a források között ott kell lennie az eredeti nyelvű szócikk linkjének). Mondom, azonnal magyarrá válik, meglátod, mert néhány nap múlva már láthatod, milyen változások történtek a fordításoddal: nem kell meglepődni, ha szövegkiegészítéseket, képeket, újabb forrásokat, kategóriákat, interwikiket, (neadj'isten) magyar helyesírás szerinti változtatásokat stb. találsz a szócikkedben. Szorgos társulat a miénk, közös erővel születnek a szócikkek!
Igen, hasznos tagjává válhatsz a Wikipédiának, még akkor is, ha nem ontod az újabbnál újabb szócikkeket! Ha a holland wikin otthonosan mozogsz, az külön jó tulajdonságod lehet - lehet, hogy te leszel köztünk az első(?) „mélyföldi” szakértő! (Ettől a titulustól nem kell megijedni, itt mindenki a saját kedvtelése szerint alkot, akár a szakképzettségével egyáltalán nem egyező témákban is. Az eddig felhalmozott kollektív bölcsesség biztosítja, hogy a Wikipédia színvonala megmaradjon - sőt, javuljon!)
Lehet, hogy neked már felesleges mondanom: olvasd el a (Wikipédia-ablak bal oldalán lévő menüben szinte mindig megtalálható) Wikipédia:Új_szerkesztőknek linket! (De talán mégsem feleslegesen mondom! Hiszen én már több mint négy hónapja itt vagyok, és még mindig vissza-visszalapozok ebbe a linkbe.) Elismerem, hogy nagyon ágas-bogas, de sok hasznos információ van benne - sokszor kell elővenni, akár egy használati utasítást...
Jaaa, és az utolsó mondatodra! Az nem baj, ha nem írtál még semmit a saját szerkesztői-bemutatkozó lapodra - attól, hogy linkje mindaddig pirosan világít a szövegben, amíg nem kezded el szerkeszteni, attól még vígan írhatsz-javítgathatsz más cikkeket-üzeneteket! Van, aki már túl van jónéhány cikken, és még mindig hallgat magáról - én meg éppen az ellenkezője vagyok (szerintem, ez a két véglet).
vitorlavita 2010. február 14., 08:18 (CET)[válasz]
Ha ilyet tapasztalsz, akkor keress rá a magyar cikkre, mert lehet, hogy létezik, csak a hiányzó interwikit kell pótolni. Az idegen Wikipédiákból lehet fordítani, de hivatkozni kell az eredeti cikkre, és átvenni a forrásait. Akár több cikket is felhasználhatsz egy magyar cikkhez. Szalakóta vita 2010. február 14., 12:18 (CET)[válasz]
Mi van a nő nyakán, azt figyeld!

(A Te érdekedben kitöröltük az itt megadott személyes adatokat. A web-oldalunk nyilvános, bárki olvashatja: ezért nem tanácsoljuk, hogy az e-mail-címedet, címedet, telefonszámodat vagy más hasonló személyes adatodat az interneten így közzétedd. A választ kizárólag ugyanide, a kérdésed alá írjuk.)

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

mi a jelentese a boanak? - – Aláíratlan hozzászólás, szerzője 89.223.160.237 (vitalap | szerkesztései) 2010. február 14., 08:38

válasz:

Ezeket mind a Google segítségével...
vitorlavita 2010. február 14., 09:57 (CET)[válasz]

A Ferencvárosi Torna Club (FTC) címe[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy mi a Ferencvárosi TC postai címe
--89.147.105.20 (vita) 2010. február 14., 12:14 (CET)[válasz]

válasz:

Az FTC honlapja
Az FTC-vel a személyes kapcsolatfelvételi lehetőségek:
vitorlavita 2010. február 14., 13:28 (CET)[válasz]

Kérdés telefonszám hovatartozása felöl[szerkesztés]

Sajnos nem érezzük illetékesnek magunkat ebben a kérdésben, a Wikipédia Tudakozója csak enciklopédiába, lexikonba való témákkal foglalkozik.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!
Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Kedves Segítőm!

Szeretném megkérdezni, hogy hogyan tudhatnám meg, kihez tartozik az alábbi telefonszám: 0044/7053619635? Köszönöm szépen a válaszát! Kérném szépen az e-mail címemre válaszoljon, hálásan köszönöm! Tisztelettel Sz.

--Szilvia01 vita 2010. február 14., 13:06 (CET)[válasz]

Elnézést, de a válaszokat kizárólag a kérdések alá írjuk, idekattintva: Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2010-02-14 nézheted meg holnaptól, hogy jött-e a mai kérdésekre válasz.

Karmelaüzenőlap 2010. február 14., 13:49 (CET)[válasz]

válasz:

(Bár az e-mail címed lemaradt a kérdésből, de nem baj, mert a választ mindenképpen itt, a kérdés után adjuk meg!)
A megadott telefonszám 00-val kezdődik, tehát külföldi hívást jelent.
A következő két vagy három vagy négy számjegy a hívott ország kódja. Ezeket országhívószám néven lehet keresni, telefonkönyvben. Vagy az interneten: a Wikipédiában Országhívószámok_listája, a T-Home listája: Országhívószámok. Ezek országnevek alapján rendezettek.
Országhívószám szerint visszakeresni úgy a legegyszerűbb, ha a böngészőprogramod (Internet Explorer, Firefox, Safari, Opera stb.) menüjében megkeresed a Keresés funkciót, s abba beírva előbb a 00 utáni kettő, majd három (majd négy) számjegyet a keresőfunkció ablakába, s elindítod a keresést. Amelyik országnév mögött megáll a keresés, az lesz a keresett ország.
A maradék számjegyek már csak az ottani telefonszám-struktúra ismeretében fejthetők fel.
Tehát - követve az előbb leírottakat - a te telefonszámod így bontható fel: 00 - 44 - stb. mert
Nagy-Britannia és Észak-Írország előhívószáma: 44
vitorlavita 2010. február 14., 13:59 (CET)[válasz]

Hol van igény varázslásra?[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Az alkímia manapság ott lehet „használatos”, ahol az embereknek - nem tudván a fizikáról, a kémiáról, a biológiáról, ennek hiányában - a varázslásra van igényük.

Azt szeretném megtudni, hogy az hol van?
--Horváth Petra vita 2010. február 14., 13:39 (CET)[válasz]


válasz:

A felvezető mondatot tőlem idézted - innen: Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2010-02-13#Létezik-e még az alkímia?, az utolsó mondatom volt.
Teljesen az az érzésem, újabb kérdésed után, hogy te alkimistával akarsz kapcsolatba kerülni. Ebben nem tudok segíteni.
Világosan kimondom: számomra nem tudós, hanem szélhámos az, aki - ma, a 21. században; itt, az európai és hasonló kultúrkörben - asztrológiával, ezoterikával, alkímiával foglalkozik. Egy sorba ültetem őket pl. a jósainkkal, a vízér-keresőinkkel, a sámánjainkkal stb.
Ők nem tudósok, hanem egyfajta üzletemberek, pontosaabban fogalmazva: szélhámosok, akik a tudatlanság vámszedői. Köreikben kereshetsz alkimistákat.
Abban az esetben jársz „szerencsével”, ha találsz olyan „vállalkozót”, aki felfedezte: alkímiai hókuszpókusszal jól lehet érvényesülni. Nem hiszem, hogy lesz mostanában. Egyelőre még jobban jövedelmeznek a droglaboratóriumok... ugyanis ezek termékeire van már-még komoly kereslet, az örök ifjúság italára már-még nincs.
Az alkímia gyakorlati eredményeit viszont ma a kémiai laborokban folyamatosan használják. Menj el valamelyik gyógyszergyárba, vagy rendőrségi helyszínelőkhöz stb., ott vannak vegyi laborok! Lehet, hogy találsz az ott dolgozók között „alkimistát”... Nem bolondot, hanem a szakmája bolondját, a szakmája szerelmesét! Kívánok neked egy vele való jóízű beszélgetést!
vitorlavita 2010. február 14., 14:40 (CET)[válasz]

Sajnos ma már sokkal egyszerűbb ezekkel az ezotériákkal kapcsolatba kerülni. Elegendő a kristály, ásvány, vagy csillag szavakat beütni a gugli keresőjébe és már ömlik is a varázslók tömkelege az asztrológia és a kristálysugárzás témájában. Több a találat ezekre, mint a valódi tudományos vagy legalább ismeretterjesztő oldalakra. Óriási népbutítás folyik, és a kérdésre azt kell válaszolnom, hogy a ma emberének kifejezett igénye és szükséglete az efféle misztika. E tekintetben teljesen mindegy, hogy mi a tárgya, a lényeg, hogy minél kevésbé legyen tudományosan igazolható, mert annál egzotikusabb és ezotérikusabb. Ma az emberek a legvadabb ugratásokat és szélhámosságokat is készpénznek veszik, mert erre van igény. Mégpedig azért, mert ez egyszerűbb, mint megtanulni néhány alapvető természettudományos elvet. Tehát hol van szükség a varázslásra: a alulképzett vagy félművelt emberek fejében. Ezért csak csatlakozni tudok a fentebb előttem szólóhoz. L András 2010. február 15., 11:16 (CET)[válasz]

Hérodotosz fő műve[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy mi volt Hérodotosz fő művének a témája?
--79.120.165.178 (vita) 2010. február 14., 14:38 (CET)[válasz]

válasz:

Olvasd el Hérodotosz szócikkünket, megkapod a választ! - vitorlavita 2010. február 14., 14:46 (CET)[válasz]

Műtárgy[szerkesztés]

További információt szeretnénk a kérdezőtől. Beírhatod, ha a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra kattintasz.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy
Az egyik műtárgy leltári számának utolsó 4 számjegye :2147. Mi az alkotás neve és mikor keletkezett
--212.16.133.174 (vita) 2010. február 14., 17:16 (CET)[válasz]

(Megválaszolhatatlan.)
Kérem a kérdés újrafogalmazását! - - vitorlavita 2010. február 14., 17:40 (CET)[válasz]

Milyen gyűjteményben leltározott, milyen jellegű tárgyról van szó? Magyar eredetű? – Rodrigó 2010. február 15., 02:47 (CET)[válasz]

Érted haragszom, nem ellened[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

== józsef attila ==
érted haragszom, nem ellened
Azt szeretném megtudni, hogy ki írta
--84.224.80.204 (vita) 2010. február 14., 17:21 (CET)[válasz]

válasz?:

Hiszen a kérdésre magad megadtad a választ!
Ha a teljes műre vagy kíváncsi, nem csak egyetlen sorára, akkor olvasd el itt: Érted_haragszom,_nem_ellened!
vitorlavita 2010. február 14., 17:47 (CET)[válasz]

Mit jelent a feltarisznyáz szó[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

--188.156.102.12 (vita) 2010. február 14., 17:28 (CET)[válasz]

válasz:

Kezdjük azzal, hogy tudod-e: mi az a tarisznya? Ha nem, akkor nézd meg ezt az oldalt!
Ha (már) tudod, hogy mi az a tarisznya, akkor abba gondolj bele, hogy régen (réges-régen), akik szegények voltak, azok gyalog jártak. Ezért, ha nagy útra keltek, vagy ha nem nagy útra keltek, de hosszú időre (mondjuk pl. egész napra, de volt olyan is, hogy több napra), ők - mivel gyalog mentek - nagy terhet nem cipelhettek magukkal. Akkoriban nem volt mindenkinek hátizsákja. Hanem tarisznyája.
Aki elővette a tarisznyáját, s belepakolt, mindenfélét: ennivalót, bicskát stb., s a tarisznyát a vállára, vagy a nyakába akasztotta, s pláne átvetette a hátára, arra az emberre mondják azt, hogy feltarisznyázta magát, feltarisznyázott.
vitorlavita 2010. február 14., 18:07 (CET)[válasz]
Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

== Valahol össze vannak gyűjtve ezek a Google-s képek? ==
Amikor valami évforduló, fontosabb esemény (most téli olimpia) van, akkor a Google-nél más a google kép, vagyis bele van foglalva a kiírásba az esemény. Nincsenek valahol ezek a képek összegyűjtve?
--86.101.101.239 (vita) 2010. február 14., 20:00 (CET)[válasz]

1. válasz, Szalakóta:

Igen, valahol össze vannak gyűjtve, már láttam is őket ott, de már nem tudom a címet. Talán a www.szanalmas.hu archívumában megtalálható. Mármint a cím, nem a képek. Szalakóta vita 2010. február 14., 21:10 (CET)

2. válasz, Karmela:

Itt nézd meg:

Továbbá az angol Wikipédia en:Google logo cikkének végén felsorolt helyeken. Karmelaüzenőlap 2010. február 14., 22:32 (CET)