Wikipédia:Adminisztrátorok üzenőfala/Intézkedések megvitatása/Nyenyec és Nullextra

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az alábbi megbeszélést/szavazást/vitát lezártuk. Kérjük, ne módosítsd!
A további hozzászólásokat a témának megfelelő fórumra vagy vitalapra írhatod. Ezt a szakaszt többet ne szerkeszd!


Nyenyec és Nullextra[szerkesztés]

A lap beüzemelés céljából is komoly véleményeteket kérném ezügyben. Arról van szó, hogy Nullextra kapott 1 nap pihenőt, miután nyenyecet sunyi és öntetszelgő kis provokátornak minősítette, amit én úgy ítéltem meg, hogy nem fér bele a civilizációs minimumba. :)

Válaszul viszont Nullextra szerint nyenyec is megérdemelne 1 napot, mert provokálta őt, pedig megkérte, hogy ne menjen oda.

Kérlek benneteket, foglaljatok állást az ügyben. Én megírtam 0extrának, hogy nem értek egyet az értékelésével, ezek után máshoz kell fordulnia, azaz mindenkihez.

  • A nyenyec kontra Nullextra párbaj jegyzőkönyve itt olvasható: [1]

A vitalapomon kitárgyaltakat idézném:

És meghallgatnálak: az-e a nagyobb veszély a Wikipédiársa nézve, ha valaki rendszeresen fölléphet benne sunyi provokátorként (agent provocateur), vagy az, ha in flagranti nevén nevezem az efféle ténykedést?

Nincs harag bennem, de az áljóindulatú elnézés is elfogyott. Nem fogok vitatkozni a válaszoddal: következtetéseket fogok levonni. Tehát kérlek: gondold végig alaposan, de ne sokat húzd az időt. – Nullextrakadémia NULLEXTRAKADÉMIA 2008. március 10., 18:45 (CET)



Mindkettő, és a követelmények oldaláról, azaz megfordítva: egymás nélkül egyik sem (civilizációs minimum + egyéb érdemi problémák). Egyre határozottabban hiszem, és az utóbbi idők fejleményei ebben csak megerősítettek, hogy az utóbbiak megoldása egyáltalán nincs meg az előbbi nélkül! Ha te komolyan hiszed, hogy egy szerkesztőtársunk provokál (szerintem csak markánsan mást gondol a Wikipédia működéséről, sürgető feladatairól és üdvös struktúrájáról), akkor lépni kell, fel kell mondani nyíltan az egyességet, mindent meg kell tenni az eltávolítása érdekében, és ott, a kitiltásról szóló szavazásnál el lehet mondani mindent nyíltan (de sértegetni ott sem kell, minősíthetek én provokátornak úgy is valakit, hogy tényszerűen bemutatom a működését, így mutatták ki most többen Gabucinóról, hogy provokált szerintük, és ezenközben nem támadták személyesen őt).


De ha nem ennyire súlyos egy nézeteltérés, hanem el lehet élni vele, akkor nem lehet felmondani a minimális megbecsülést (civ. min.), mert ez a közös munka alapja. El kell dönteni, hogy a másik ellenség vagy another szerkesztő. Középút nincs. Ha ellenség, ki kell zárni, ha another szerkesztő, legalább a minimális tisztelettel kell lenni iránta (amit a WP:KSZT, WP:CIV és társaik rögzítenek). Lehet azt mondani, hogy egyesek szerint egyik szempont fontosabb a másiknál, de én komolyan hiszem, hogy hosszú távon ez nagyon nem így van, hosszabb távon a civ. min. a legfontosabb, mert az mindennek az alapja, a nézeteltérésekből még lehet békés egyetértés, a disznóólból (benne disznókkal) viszont nagyon nehezen lesz emberi tartózkodásra alkalmas helyiség. Tovább megyek: aki a minimális tiszteletet is megtagadja a másiktól, az szerintem az érveit sem hajlandó tekintetbe venni, és ez még a személyeskedésnél is sokkal riasztóbb tendencia, a Wikipédia szempontjából pedig egyenesen halálos. Sokkal többet mutat szerintem, mint egyesek hiszik. A viselkedés és modor nem máz, hanem mélyről jövő meggyőződéseink kifejeződése. Ha valakit nem tudsz a minimális tisztelettel kezelni, azzal szemben korrekt sem tudsz lenni. Akkor marad a szakítás.


Wikipédiás körülmények között nyilván előfordulhat olyan, hogy te valakit végzetesen károsnak ítélsz, de a közösség nem, és mégis együtt kell élni vele. Akkor csendben el kell kerülni, de a közösség iránti tiszteletből vele szemben is be kell tartani a civ. min.-t. Én ezt nagyon komolyan gondolom, és azt még komolyabban, amit Burumnak írtam, hogy szerintem minden más ezután jön. Inkluzíve a szebb wikihajnal. A fel nem mondott egyességek talaján még csak-csak kivirágozhat valami, a felrúgottakén aligha. Remélem, sikerült érthetően leírnom, mert ezt nagyon-nagyon fontosnak gondolom. Szeretném, ha megértenénk egymást. • Bennófogadó 2008. március 10., 21:14 (CET)



Ha mindkettő káros: intézkedj minkét irányba. – Nullextrakadémia NULLEXTRAKADÉMIA 2008. március 10., 21:21 (CET)


Ha nem tudod, mit kéne intézkedned: mondj le az adminisztátorságról. – Nullextrakadémia NULLEXTRAKADÉMIA 2008. március 10., 21:35 (CET)


Na, súgok: egy nap blokk Nyenyecnek ezért. – Nullextrakadémia NULLEXTRAKADÉMIA 2008. március 10., 21:41 (CET)



Ha egyetértenék azzal, hogy nyenyec provokált téged, blokkoltam volna már tegnap. Szerintem te provokáltad őt wikiszerte, sokszor, ő ehhez képest név szerint téged nem minősített nyilvánosan, amit te vele számos ízben megtettél, nem épp gyöngéden. Azt gondolom, hogy elvakított téged az, hogy most már nem egyszerűen nem értesz vele egyet egy csomó mindenben, hanem szívből utálod is, amit én egy igen veszedelmes tendenciának tartok, és a Wikipédián belül egyetlen megoldásnak azt látom, ha igyekszel nem hangot adni ennek (és bárki más is jobb, ha így jár el, nyilván nem lehet kivédeni, hogy ne legyenek valóságos gyűlölködések itt is). Ha ő tegnap botor módon ment oda a vitádra, hát nem jól tette, megkértem, hogy ne tegye többet. De amit te tettél, az vitán felül tűrhetetlen. Ezért kaptad te a blokkot. Nem vagyok jó bírónak, nem is erre szerződtem. A provokáció rémes és káros dolog, de nehéz a megítélése, a durva személyeskedésé meg könnyebb. Ha te úgy látod, hogy provokált, vidd nagyobb fórum elé az ügyet. Én készséggel támogatom, hogy kitárgyaljuk, de nem tehetek olyat, amivel nem tudok egyetérteni. • Bennófogadó 2008. március 10., 23:28 (CET)


Mindig lefelejtem a lényeget: mivel nem tehetem meg, ami szerinted jogos lenne, feltettem a kérdést az összes többi adminnak, hogy legyenek szívesek nyilatkozni, mi a véleményük erről. Meglátjuk, hogy ki mit szól hozzá. • Bennófogadó 2008. március 10., 23:32 (CET)



Tiszteletben tartom a lelkiismereted saját igényed szerinti berendezésének vágyát.
A véleményt hol kérted admintársaidtól? Láthatja a pórnép is, vagy ehhez semmi közünk, élen velem, civilizálatlan tuskóval? – Nullextrakadémia NULLEXTRAKADÉMIA 2008. március 10., 23:39 (CET)



Megkértem mindenkit, hogy akinek van érdemi véleménye, az ide írja. Egyébként a rosszhiszemű közhiedelemmel ellentétben az adminlista nem azért zárt, mert olyan rettentő titkok forognak rajta (nyúzerek lemészárlásának részletei :), hanem mert olyasmi zajlik rajta, ami felesleges zajkeltő volna itt, tematikus csevejcsatorna, kötetlen beszélgetésekre. De ha születik rajta valami érdemi, azt mindig igyekszünk közzétenni. • Bennófogadó 2008. március 10., 23:49 (CET)



Köszönöm az utánajárást. (Off: szerintem akadnak zajkedvelő wikipédisták ... ) – Nullextrakadémia NULLEXTRAKADÉMIA 2008. március 10., 23:52 (CET)

Kérem, hogy csak kellő megfontolás után és érdemi véleménnyel szóljatok hozzá, jó lenne, ha tényleg értelmesen tudnánk megbeszélni ezt, tehát a zsigeri hozzászólások kéretnek mellőzni. Az egyszerűség kedvéért kísérletképpen szakaszokra osztottam a vélémenyézést, a megfelelő fejezet alatt kéretik hozzászólni. Kérdés tehát az, nyenyec vajon valóban provokált-e, megérdemelné-e a blokkot (azaz az intézkedés szempontjából helyes volt-e különbséget tenni)? • Bennófogadó 2008. március 11., 00:34 (CET)[válasz]

Mellette (nyenyec provokált) + indoklás[szerkesztés]

akkor meg mi értelme van ennek az egész cirkusznak, ha úgyis leszerelitek az embert? – Istvánka posta 2008. március 11., 11:47 (CET)[válasz]
Istvánka, csak halkan mondom: az, hogy ne zsigerből dönts. Ez lenne az értelme az egész haccacárénak. Pupika Vita 2008. március 11., 15:47 (CET)[válasz]
  •  támogatom amennyire vissza tudom követni az eseményeket, Nyenyec folyamatosan provokálja Nullextrát, Nullextra csak védekezik, de még alig két éve vagyok jelen. megjegyzés a megjegyzéseknélHkoala 2008. március 11., 22:33 (CET)[válasz]
  •  támogatom Hogy oda-vissza provokálnak-e, az egy dolog. Hogy nyenyec tudatosan megy Nullextra lapjára, amiről tudja, hogy nem kéne, az a végzetes hiba volt ebben az esetben. A felelős nyenyec. Ámde hogy az blokkoló adminisztrátorok, akik oly nagyon érzékenyek szoktak lenni mindenféle körülményre, ezt a körülményt miért nem voltak hajlandóak figyelembe venni, az világos. És szégyellni való. Loldi vita 2008. március 13., 09:03 (CET)[válasz]

Ellene (nyenyec nem provokált) + indoklás[szerkesztés]

  1. Valójában Nullextra provokálta nyenyecet, mint ahogy azt már vagy egy éve folyamatosan teszi többedmagával. Tény, hogy nyenyec felült neki; nem szabadott volna elveszítenie az önuralmát, és remélem, többet nem fog előfordulni – de azt mondani, hogy ő volt ebben az ügyben a "sunyi provokátor", a cinizmus világcsúcsa. – TgrvitaIRCWPPR 2008. március 11., 11:42 (CET)[válasz]
  2. 0extra provokálta nyenyecet, és nem ez volt az első eset és nem a második. Idézetek egy hozzászólásából: tökéletesen süket, elvakultan önző, az ellenségfelmutatásnak vagy te az egyik atyamestere, álnokság, "bűnösök" tenyésztése, lustább is vagy, mint magad is hiszed, hóhérszerep stb.. És ez csak egyik hozzászólása volt. Meglátásom szerint nyenynec, arra kérte 0extrát, hogy szálljon le róla, hagyjon békét amit ő először meg is ígért, azonban további „megjegyzéseket” ejtett róla, ott ahol csak érte. Aztán bemosott neki. Röviden ennyi.– Immanuel 2008. március 11., 14:00 (CET)[válasz]

 támogatom amennyire vissza tudom követni az eseményeket, Nullextra folyamatosan provokálja Nyenyecet, Nyenyec csak védekezik, de még alig két éve vagyok jelen. megjegyzés a megjegyzéseknélHkoala 2008. március 11., 22:33 (CET)[válasz]

Tartózkodás és egyéb megjegyzések[szerkesztés]

 megjegyzés: csak jelzem, hogy nekem ehhez a véleménykéréshez volt észrevételem, Bináris volt szíves azt leválasztani innen, áthelyezni, erről a lapról törölni, ettől még az él, ember legyen a talpán, aki két nap múlva a kuszaságban képes lesz megtalálni, köszönjük, Bináris! Loldi vita 2008. március 11., 09:46 (CET)[válasz]

Hát ez valóban "szép". Hihetetlen, mi folyik itt, komolyan... Data DestroyerMi fáj, gyere mesélj... 2008. március 11., 09:49 (CET) A Bináris által innen törölt vita itt [2] olvasható. Data DestroyerMi fáj, gyere mesélj... 2008. március 11., 09:51 (CET)[válasz]
Wikipédia:Adminisztrátorok üzenőfala/Intézkedések megvitatása/Vita ennek a lapnak a céljáról és értelméről ez volt itt– Istvánka posta 2008. március 11., 09:51 (CET)[válasz]

 megjegyzés: Nem töröltem semmit, csak szétválaszottam a címhez tatrtozó vitát a más témától, ahogy szokás, és allapokra helyeztem a szakaszokat, hogy áttekinthetőbb legyen. A lap tetején látszik, hogy ez most egy allap, és egy kattintással lehet a felsőbb szintre jutni, ahol mindent megtaláltok. Bináris ide 2008. március 11., 10:04 (CET)[válasz]

Bináris, ne csináld már: én a Bennó által fletett kérdésre írtam választ, és az most nincs a lapon, eltüntetted. Ennyi. Szállj már magadba kicsit, kérlek! Loldi vita 2008. március 11., 10:09 (CET)[válasz]
Igyekeztem szétválasztani két témát, amit nem én kevertem össze. Előfordulhat, hogy tévedtem, de nem látom, konkrétan miről beszélsz. Ha elrontottam valamit, akkor elnézésedet kérem, és megkérlek, hogy tedd át ide, ami szerinted idevaló. Itt van pár sorral feljebb a másik allapnak a címe is. Törölni biztosan nem töröltem semmit, ezt ellenőriztem a laptörténetben. Bináris ide 2008. március 11., 10:16 (CET)[válasz]
Na, épp a rondításról beszélek. Hogy ne rúgdosson senki senkit. Te se engem, én se téged, kezdjük ezzel. Barátsággal: OsvátA Palackposta 2008. március 11., 10:14 (CET)[válasz]
A barátság alapja az értékrendek közös metszete. Nálam a dolgok tisztázása eléggé előkelő helyen áll. Nálad? – Nullextra Kadémia NULLEXTRAKADÉMIA 2008. március 11., 10:19 (CET)[válasz]
Nálam tiszta. OsvátA Palackposta 2008. március 11., 10:34 (CET)[válasz]
Akkor vagy írd be a helyére, vagy tartsd meg magadnak, de ne növeld a homályt a célozgatásoddal. Nem olyan messze áll ám a provokációtól a mondomismegnemis ... – Nullextra Kadémia NULLEXTRAKADÉMIA 2008. március 11., 10:46 (CET)[válasz]
  •  megjegyzés - Ezen a lapon nem azt a kérdést tették fel, hogy Nullextrakadémia provokált-e, hanem hogy az adott esetben Nyenyec provokált-e. Én erre a kérdésre nem tudok válaszolni. Úgy látom, többen nem tudják. (Hogy Nullextrakadémia provokált, - az nem válasz.) Istvánka az elején határozottan válaszolt, én ezt értékelem, és nekem sem tetszett, hogy gúnyos mondatot kapott válaszul. Csak ennyi. - Vadaro vita 2008. március 11., 20:17 (CET)[válasz]
  •  megjegyzés Én már nagyon unom, hogy állandóan ilyen vita/szavazás stb. lapokkal van tele a friss változások listája. Annyira szívesen látnék egy statisztikát arról, hogy az utóbbi időben mi a tényleges munka - parttalan vita aránya. Mindenki igyon már egy nagy pohár hideg vizet, akit érint. Mami vita 2008. március 13., 13:00 (CET)[válasz]
  •  megjegyzés Hidd el, kedves Mami, hogy még nálad is jobban unják a hiábavaló szócséplést azok, akik rövid, kerek, egyértelmű válaszokat szeretnének látni a rövid, kerek, egyértelmű kérdéseikre. – Nullextra Kadémia NULLEXTRAKADÉMIA 2008. március 13., 13:08 (CET)[válasz]
Kedves Null, elhiszem, sőt azt is tudom, hogy egy-egy kérdés az érintettek számára nagyon fontos, csak egyszerűen most telítődtem (és hát mások kommentjeit olvasgatva úgy _sejtem_, hogy ezzel nem feltétlenül vagyok egyedül. Mami vita 2008. március 13., 13:34 (CET)[válasz]
Egy wikiben evezünk, úgyhogy egy Friss változtatásunk van. Majd fölvetem, hogy csináljunk egy külön dódzsówikit ... :) – Nullextra Kadémia NULLEXTRAKADÉMIA 2008. március 13., 13:47 (CET)[válasz]

A fenti megbeszélést lezártuk, kérjük, további hozzászólásokat már ne írj hozzá! Ezt a szakaszt többet ne szerkeszd!