Wikipédia-vita:Könyvtárműhely

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Texaner 10 évvel ezelőtt a(z) Nemzetközi Virtuális Katalógustár - VIAF témában
Üdvözlünk a Wikipédia szerkesztői között, kedves Könyvtárműhely!
If your Hungarian is poor, please click here.
Az alábbi oldalakon segítséget találsz a kezdeti tájékozódáshoz. Ide csak azt szedtük össze, amit tényleg szükséges és érdemes is átfutni legalább.
Ha vitalapra írsz, vagy más szerkesztőnek hagysz üzenetet, írd alá a mondandódat a gombbal, vagy négy hullámvonallal: ~~~~

  Ha kérdésed van, keress nyugodtan a vitalapomon! Üdvözlettel: OrsolyaVirágHardCandy 2011. február 5., 18:44 (CET)Válasz

Üdvözlet[szerkesztés]

A vitalapra lehet írni a kérdéseket, észrevételeket, vitákat. Új témát a fentebb látható módon lehet új cím alá bontani. A hozzászólásokat aláírni a ~~~~ jelekkel lehet (vagy a fenti szerkesztősorban a kis aláírást mímelő ceruzával). – grin 2010. szeptember 30., 10:38 (CEST)Válasz

A Wikipédia szerkesztéséről[szerkesztés]

Első lépés: regisztráció[szerkesztés]

Egy kis segítség a regisztrációhoz
Regisztrálni a jobb felső sarokban lévő fiók létrehozása gombra kattintva tudsz.
Írd be a választott szerkesztői nevedet
Add meg a jelszavadat (ellenőrzésképp kétszer)
Írd be a megjelenő szót a szövegdobozba
Kattints a regisztráció gombra. Ezután már kész is vagy
  • Belépés vagy a jobb felső sarokban látható belépés segítségével, vagy pedig az „új regisztráció” kiválasztásával lehetséges
  • Érdemes megadni egy valós e-mail címet, mert elfelejtett jelszó esetén jól jöhet; a Wikipédia védi az email címeket, és sehol sem láthatóak, viszont a webes felületről – amennyiben ezt engedélyezzük – lehetséges a szerkesztőknek e-mailt küldeniük anélkül, hogy a címük kiderülne
  • Ha valaki – esetleg a későbbiekben – nem akarja, hogy a szerkesztései közvetlenül (egy egyszerű kereséssel) összekapcsolhatók legyenek a személyével, akkor érdemes nem a valós nevet választani regisztrációs névhez. A valós név megadható több helyen is (regisztrációnál külön, illetve a szerkesztő saját magáról szóló lapján is)

Ismerkedés a Wikipédia szokásaival, irányelveivel[szerkesztés]

Nagyon sok dokumentum szól a Wikipédia használatáról, így ezekből igyekszünk pár fontosabbat kiemelni, hogy ne kelljen az első három hónapot dokumentumok böngészésével tölteni.

Némi extra segédlet[szerkesztés]

Súgókártya a szerkesztőablakban gyakran előforduló „wikikód” megértéséhez (letöltés)

A fent linkelt Az első lépések című útmutató jó kezdet a Wikipédia szerkesztéséhez. A wiki jelölőnyelv megértéséhez külön segítséget nyújt a szerkesztőfelület beépített „Segítség” menüpontja és a jobbra látható kinyomtatható súgókártya.

Az új szócikkek létrehozásának egyik menetét igyekszik bemutatni az alábbi videó:

Új szócikk létrehozása a Wikipédián (nagyobb változat, YouTube HD változat)

Jogi kérdések[szerkesztés]

  • Felhasználási feltételek: a Wikipédia tartalma a Creative Commons Nevezd meg - így add tovább 3.0 licenc feltételi szerint használható fel, és ebből következően csak ezen licenc (vagy ezzel ekvivalens, szabad licenc) alatt felhasználható anyagokat tartalmazhat. Nem szabad beküldeni „bárki számára elérhető”, de a szerzői jog szerint nem felhasználható anyagokat, vagy azok részleteit. (Teljesen jogszerű viszont ilyen anyagok elolvasása, majd ebből saját megfogalmazás készítése.)

További kifejtendő kérdések[szerkesztés]

  • Forráshasználat, idézés, stb.
  • Ha a könyvtár saját wikit indít, milyen licenc alá tegye, hogy a Wikipédiával kompatibilis legyen.

Nemzetközi Virtuális Katalógustár - VIAF[szerkesztés]

Miután elkészült a VIAF-ot megjelenítő sablon a magyar Wikipédiába, és már több mint 5600 szócikkbe be is került, jó lenne ha a magyar írók katalógus hivatkozásai is bekerülnének a Wikidatába.

Kidolgoztam egy eljárást, sajnos ezt aligha lehet botokkal megoldani és a több mint 2000 magyar írónál meglehetősen nagy munka.

Itt az eljárás:

  1. , A magyar írók katalógusából ki kell választani a feldolgozni kívánt személyt és rá kell menni a szócikkére.
  2. , Rá kell kattintani a wikidata linkre (általában van, ha nincs akkor létre kell hozni.)
  3. , Egy másik ablakban be kell hívni a VIAF keresőjét [viaf.org viaf.org].
  4. , át kell kopizni az író nevét a VIAF keresőmezőjébe majd klikk: search
  5. , megjelennek az adott névalakhoz tartozó rekordok, ki kell választani a megfelelőt (jó segítség a születés és halálozási adat), klikk rá.
  6. , A megjelenő lap fejlécében megkapjuk a VIAF és az ISNI azonosítókat. (ISNI nem mindig van)
  7. , Visszatérünk a wikidata ablakba, és az Állítások részben jobbra a hozzáadás szövegre kattintva először beírjuk a tulajdonsághoz hoy VIAF majd az ez után megjelenő adatmezőbe a VIAF-ból kinyert azonosítószámot és ráklikkelünk a mentés gombra.
  8. , Következő lépésben visszatérünk a VIAF lapra és kikopizzuk ai ISNI azonosítót.
  9. , megismételjük a 7. pontot az ISNI azonosítóval: tulajdonság ISNI, a számnál figyelni kell, hogy sem előtte sem utána nem lehet szóköz és a 4-es számcsoportok között csak egy szóköz lehet.

Ha az illető VIAF lapján a kis ikonok között amerikai zászlót látunk, akkor az illető író rendelkezik Kongresszusi könyvtári azonosítóval, ha kék-fekete ikonban DNB feliratot akkor a Német Nemzeti könyvtár azonosítójával, ha francia zászlót látunk az a Francia Nemzeti Könyvtár azonosítója

Ilyenkor az eljárás a következő: Megnyitjuk a VIAF lap legalsó dobozát: History of VIAF ID:

  • Ha amerikai zászlót látunk az LC sorból kimásoljuk a | utáni részt (n-től kezdve az n-t is! Az állításoknál a tulajdonság: LCCN-azonosító.
  • Ha kék-fekete ikonban DNB feliratot látunk akkor a DNB| után következő számot másoljuk át a Wikidatába az állításoknál a tulajdonság: GND-azonosító.
  • Ha francia zászlót látunk az BNF| után következő számot másoljuk át a Wikidatába az állításoknál a tulajdonság: BNF-azonosító.

Ez után ha az illető író szócikkében benne van a {{Nemzetközi katalógusok}} sablon, az általunk megadott kapcsolatok automatikusan megjelennek. Nagyon remélem, hogy ez az sablon egy bot segítségével hamarosan be kerül a magyar írók kategóriában található összes szócikkbe.

Jó munkát. (én szorgalmasan csinálom, de elég haladatlan az ütközések elkerülésére az M-betűvel kezdtem.--Texaner vita 2013. október 9., 18:07 (CEST)Válasz