Wikipédia-vita:Ázsia-hónap 2019

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

"Nevezz szócikket" link[szerkesztés]

A "Nevezz szócikket" link új oldalt nyit, ahol van is valami infó, de egy ferde mozgó sáv megjelenését kívül nem történik semmi... misibacsi*üzenet 2019. október 29., 17:44 (CET)

Én sem látok semmi használhatót az oldalon. Arra gondolok, talán majd csak nov.1. után lép működésbe. Akela vita 2019. október 29., 18:18 (CET)

A kírásban is szerepel, hogy csak november 1-től lehet szócikket nevezni. Akkor fogják aktiválni a felületet, mert egyszerre kell az összes résztvevő wikiét, és még november 1-ig csatlakozhatnak más wikik is. Xia Üzenő 2019. október 29., 20:56 (CET)

Ezt civilizált módon úgy szokták csinálni, hogy ha például egy oldal még nem működik, vagy csak egy adott dátumtól működik, akkor előtte megjelenít az oldal egy üzenetet, ami erre felhívja a figyelmet, hogy a látogatók ne érezzék teljesen hülyének magukat. Én már megszoktam az ilyen barbár bánásmódot, de sok potenciális látogatót elriaszt, ha nem gondol erre a programozó. misibacsi*üzenet 2019. október 30., 17:06 (CET)

Nem hiszem, hogy ezzel a panasszal én bármit is tudok kezdeni, tekintettel arra, hogy nem én programozom az eszközt. Annyit tudtam tenni, hogy kiírtam a link alá, hogy még nem működik. De egyébként a kírásban ott van, hogy november 1-től lehet cikket nevezni, tehát ha valaki előtte akarna és működne a tool, akkor sem lenne érvényes a beküldése. Xia Üzenő 2019. október 30., 18:24 (CET)
A linket ma aktiválták, most már nem "loading", hanem azt mutatja, hogy hány óra van hátra kezdésig. :) Xia Üzenő 2019. október 31., 10:56 (CET)

Az már jó jel. Neked csak tájékoztatásul írtam a fentieket. misibacsi*üzenet 2019. október 31., 13:52 (CET)

Azt gondoltam volna, hogy a "Nevezz szócikket" oldal olyan bejelentésre való, hogy egy bizonyos szócikket majd meg fogok írni. Kvázi ezzel jelzem másoknak, hogy ne írják meg ugyanazt. Azonban ide egy már megírt szócikket lehet csak felírni. misibacsi*üzenet 2019. november 1., 08:20 (CET)

Elolvastad a kiírást is...? Elég egyértelműen benne vannak a szabályok. Nyilván megírt cikket lehet nevezni a versenyre. Xia Üzenő 2019. november 1., 10:20 (CET)

Cikk szerkesztése: normál módszerrel?[szerkesztés]

Kell-e "védeni" a szócikket "építés alatt" sablonnal, vagy vegyem le? Mert utána bárki szerkesztheti. misibacsi*üzenet 2019. november 1., 12:08 (CET)

Ez úgyanúgy működik, mint minden eddigi szócikkíró versenynél is. A szócikkek természetesen szabadon szerkeszthetőek. A zsűri a beküldéskori állapotot veszi figyelembe. Xia Üzenő 2019. november 1., 13:13 (CET)

Fontosabb témák szócikkíráshoz?[szerkesztés]

Nem lehetne gyorsan összedobni egy rövid listát, ehhez hasonló tartalommal: Wikipédia:Európa országainak alapvető cikkei?

Tudom ez kósza ötlet, mivel ez nem megy ilyen gyorsan, de amit eddig találtam (és megírtam: 1 db cikk), ahhoz egy darabig bogarásznom kellett a meglévő szócikkeket, hogy hol van piros link, "Bővebben" sablonnal ellátva (tehát feltehetően igény van a cikk megírására). misibacsi*üzenet 2019. november 2., 07:12 (CET)

Ez túl nagy falat, és mivel bármiről lehet írni, nem vállalkozom arra, hogy Ázsia összes országának hiányzó cikkeit összegyűjtsem. Itt nem csak "fontos" cikkekről lehet írni, hanem akármiről. Xia Üzenő 2019. november 2., 08:51 (CET)
Amúgy a portálok Tennivalók listáján lehet nézelődni, ha nagyon nem tudsz miből válogatni. A Portál:Kína, Portál:Korea, Portál:Kelet-Ázsia Xia Üzenő 2019. november 2., 21:04 (CET)

Tartalomjegyzék[szerkesztés]

Félve írom, de a tartalomjegyzék első három tétele nem tudom hova van elrejtve (egyáltalán hogy jelenik meg, ha nem létezik?):

Rájuk kattintok, és semmi.

Tartalomjegyzék

   1 Bevezetés a szerkesztésbe
   2 Új szócikk indítása
   3 Kérdésed van?

misibacsi*üzenet 2019. november 2., 07:15 (CET)

Okugava Maszaja[szerkesztés]

Sziasztok! Megírtam az Okugava Maszaja és nem engedi nevezni,nem pipálja ki a 156 worlds rubrikát. Ez azt jelenti, hogy 156 nyelvi változatban kell róla szócikknek lennie? Lehet, hogy ez elkerülte a figyelmem, vagy nincs fenn a versenykiírás feltételei közt? – Gerry89 vita 2019. november 2., 07:27 (CET)

@Gerry89: a minimum követelmény 300 szó (ahogy a kiírásban is szerepel), azért nem fogadja el, mert csak 156 szóból áll a cikk (words lesz az, nem worlds). Még bővítened kellene. Xia Üzenő 2019. november 2., 08:50 (CET)
@Teemeah: értem, köszi! Gerry89 vita 2019. november 2., 08:56 (CET)

Wikipedia Asian Month 2019[szerkesztés]

Wikipedia Asian Month Logo.svg

Segíts lefordítani a saját nyelvedre

Greetings!

Thank you for organizing Wikipedia Asian Month 2019 for your local Wikipedia language. For rules and guidelines, refer to this page on Meta. To reach out for support for the contest or ask any query, reach out to us on our Contact Us page. Our International Team will be assisting you through out the contest duration. Thank you for your efforts in making this project successful.

Best wishes,

WAM 2019 International Team

Stay Updated B&W Facebook icon.png  B&W Twitter icon.png

--MediaWiki message delivery vita 2019. november 2., 12:46 (CET)

"Nevezz szócikket" oldal - Error 500[szerkesztés]

Megoldva, kész, ok, stb. Megoldvamisibacsi*üzenet 2019. november 7., 14:03 (CET)

Most ezzel örvendeztet meg a link:

System.ArgumentException

A route named 'editathons-new' is already in the route collection. Route names must be unique.

Parameter name: name

Description: HTTP 500.Error processing request.

Details: Non-web exception. Exception origin (name of application or object): System.Web.

Az oldalon semmi más nem elérhető, tehát nincs menü, vagy bármi más kattintható entitás.

Visszatörölgetve az URL-t, csak maga a https://tools.wmflabs.org/ oldal elérhető. (a tesztelőember). Tény, hogy elég vad vagyok, ugyanakkor teljesen nyugodt is. misibacsi*üzenet 2019. november 6., 18:35 (CET)

Minden más fountain-oldalnál is ezt a hibát adja, várni kell, hogy kijavítsák. Ha addig nem akarod tartogatni a szócikket, vésd fel az alternatív nevezési oldalra. Xia Üzenő 2019. november 6., 21:21 (CET)

@Misibacsi: megjavították. Xia Üzenő 2019. november 7., 11:05 (CET)

OK, kösz. misibacsi*üzenet 2019. november 7., 14:03 (CET)

Szavak száma: kevés?[szerkesztés]

Megoldva, kész, ok, stb. Megoldvamisibacsi*üzenet 2019. november 8., 17:00 (CET)

Amit nem értek, az a szükséges szavak számának számítási módja.

Van egy szócikkem, ami három napja 260 szavas volt (a Fountain szerint). Persze nem fogadta el a rendszer. Tegnap és tegnapelőtt még írtam hozzá, és most szerinte 227 szóból áll.

Mivel a WP eszközeivel ezt nem tudom ellenőrizni, ezért kerestem online eszközöket hozzá. Bemásoltam az olvasható szöveget (a szakaszcímek és a jegyzetek nincsenek benne, továbbá kihagytam a forrásokat is). Ezt adták vissza a megszámlált szavak számára.

Akárhogy is, ez 300 szó fölötti érték.

Lehetne kérni a szószámlálás tesztelését egy ismert szó darabszámú szöveggel? Jó lenne ismerni a szószámlálás algoritmusát, mert a fenti eszközök alapján a Fountain nem jól számolja a szavakat, túl keveset számol. Érdekes, hogy a fenti három eszköz sem pont ugyanannyit mutat, csak az első kettő.

Szavaknak számítanak-e a jegyzetek? ("ref"-ek között álló szöveg), illetve a "Külső hivatkozások", és "Források" szakaszok tartalma?

Mondjuk egy ilyen jegyzet nem sok differenciát jelent, mert csak 1 szó, de darab-darab.

https://www.cab.mlit.go.jp/tcab/img/statistics/excel/H30.riyougaikyou1-311.xlsx

Ha ezeket is beleveszem, akkor:

Van egy olyan gyanúm, hogy a szócikket csak a kezdő dátuma napján érdemes szerkeszteni? Mert a beküldési kísérletkor ez íródik ki:

A szócikk létrehozásának dátuma 2019.11.04. 17:01

Ez 3 nappal ezelőtt volt, és azóta vért izzadva bővítettem a cikket, mert az első napon valóban rövidebb volt az előírt 300 szónál (239 szó volt, ha jól emlékszem). Azóta bővítettem a cikket, az elérhető összes nyelven lévő szócikkek tartalmát bedolgoztam, illetve a hivatalos honlapról is tudtam fordítani anyagot. A cikk hossza (és benne a szavak száma) jelentősen bővült.

De ha a méret számításába és szavak számának számításába csak az első nap számít bele, azt nem érzem jogosnak, és a szabályok között sincs ilyen (most ellenőriztem).

Ellenálltam a kísértésnek, és nem írtam töltelék szöveget a cikkbe, egyébként itt lehet megnézni: Hanamaki repülőtér

Nem tragédia, ha nem vesz részt a versenyben, csak a fenti dolgokat jó lenne megérteni. misibacsi*üzenet 2019. november 7., 14:02 (CET)

Az algoritmust nem ismerem, de az biztos, hogy a szószámlálásnál nem veszi figyelembe a sablonokat és táblázatokat. Tehát bármi, ami sablonban van, az infoboxot is beleértve, nem számolódik bele, csak az, ami folyószövegben van, és pl. a {{Nihongo}}(?) sablonban lévő szavakat sem fogja beszámolni a rendszer. Off megjegyzésként: a szócikkben nincsenek átírva a japan szavak magyarosra. Xia Üzenő 2019. november 7., 14:44 (CET)
A létrehozás dátumát azért figyeli, hogy az edidtathon intervallumában alkották-e meg, semmi egyéb okból. Xia Üzenő 2019. november 7., 14:45 (CET)

A szavak számát hogyan lehetne ellenőrizni? Az infobox kihagyásáról tudtam, hiszen le van írva a szabályoknál. Sablonok tudtommal nincsenek a cikkben (töröltem a "Nihongo"-t). A táblázatot pedig most kihagytam a számításból. Nem akarom újból bemásolni az eredményeket, de a fenti online számlálók szerint 400 szó fölött van a szavak száma. A Fountain szerint 222.

Notepad++-szal is néztem, egy fórumbejegyzés alapján "\w+"-t kell számláltatni a szövegben, ezzel 429 szó jött ki a mai szövegverzióval.

Szólnál a fejlesztőnek, hogy tesztelje a számláló részt egy ismert darabszámú szöveggel? Mondjuk 300 szavassal. Ha kell, tudok generálni ilyet. (Én napokkal ezelőtt szóltam neki, hogy a dátumoknál távol-keleti karakterek is megjelennek, azt most javította. Tehát nem egy kapkodó típus).

Melyik japán szó nincsen átírva? misibacsi*üzenet 2019. november 7., 17:38 (CET)

Szóltam a fejlesztőnek. Xia Üzenő 2019. november 7., 18:18 (CET)

OK, kösz. Kösz az átírást neked, meg @Pagony:nak. misibacsi*üzenet 2019. november 8., 13:13 (CET)

@Misibacsi: azt a választ kaptam, hogy a fejléceket és listákat sem számolja bele, tehát a felsorolás (*) sem számolódik. Átírtam folyószövegbe ezeket a részeket, és most már 356 szót számol a cikknek a fountain. Most már jelölheted. Xia Üzenő 2019. november 8., 16:08 (CET)

OK, kösz a hathatós közreműködést, most már elfogadta a rendszer! Kösz még 1x. misibacsi*üzenet 2019. november 8., 17:00 (CET)

502-es hiba[szerkesztés]

Jó ideje nem működik a beküldő oldal, 502-es hibát ad. Csak azért írom ide, mert oda volt írva, hogy ha hiba van, írjam ide :) Zerind üzenőlap 2019. november 9., 22:13 (CET)

Most már működik. Zerind üzenőlap 2019. november 10., 07:01 (CET)

@Zerind: néha érdemes várni pár órát. Xia Üzenő 2019. november 10., 10:40 (CET)

Chao Zhai[szerkesztés]

Sziasztok! Chao Zhai kínai kézilabdázó nevét magyarul hogy írjuk? Gerry89 vita 2019. november 11., 12:59 (CET)

@Gerry89: Csao Csaj. De ilyen kéréseket légyszi ne ide írj, hanem vagy a vitalapomra vagy a nyelvi kocsmafalara, ez maradjon meg itt a versennyel kapcsolatos kérdéseknek :-) Xia Üzenő 2019. november 11., 15:21 (CET)

.Bocs, mégse. Enwiki szerint ő Zhái Chāo, légyszi linket adj inkább ilyen kéréseknél, mert sok forrásban angolos névsorrendben írják a neveket... {{kínai|Zhái Chāo|Csaj Csao}} lesz. Xia Üzenő

@Teemeah: Oké. Azért írtam csak ide, mert a verseny keretein belül szeretném megírni a szócikkét. Köszi a választ! – Gerry89 vita 2019. november 11., 16:33 (CET)

Különdíj[szerkesztés]

@Zerind, Vadaro, Misibacsi, 25pin, Gerry89, Zsuzsakossuth, Szilas: @Dave Bowman, Csurla, Dodi123, Phurtoo: Kedves versenyzők! Az egyesület közreműködésével különdíjat osztunk, amennyiben jó vagy kiemelt minőségű szócikk születik a verseny során. Természetesen mivel az idő szoros, így a szócikknek nem kell elindulnia vagy átesnie a hivatalos minősítési eljáráson ehhez, ha a zsűri látja benne a potenciált, az már elég. :) hajrá! Xia Üzenő 2019. november 16., 15:37 (CET)

Írtam egy cikket Mindennapi élet Hangcsouban a 13. században címmel, de a gép nem fogadta be a versenyre, mert a puszta vázlata már évek óta ott volt a szerkesztői allapomon. Mindegy is, csak tudjátok, hogy ez a verseny vett rá arra, hogy végre megírjam, örülök neki díj nélkül is :-)))– Szilas vita 2019. november 25., 10:54 (CET)

Ú ilyenkor jó lett volna szólni előbb, és akkor azt tanácsoltam volna, hogy ne átnevezd az allapot, hanem másold be a tartalmát a fő névtérbe, mert akkor nem viszi magával a laptörit. Szerintem Fountainon kívül be tudjuk fogadni, mit gondoltok @Ogodej, Tao Kai: Xia Üzenő 2019. november 25., 10:58 (CET)
Persze, fogadjuk be! Ogodej vitalap 2019. november 25., 11:58 (CET)

Ben Sahar[szerkesztés]

Sziasztok! A zsűri tagjait kérdezném, hogy az izraeli válogatott Ben Sahar (héberül:בן שׂהר) szócikke nevezhető lenne a versenyre? Rég meg akartam már írni, ezért kérdeztem. Holonban született, a Tel-Avivi körzetben. Hogy kellene írni magyarul amúgy? – Gerry89 vita 2019. november 26., 12:00 (CET)

@Gerry89:, ahogy említettem korábban, átírási kérdéseket kérlek a nyelvi kocsmafalon tegyél fel. Nem tudunk itt az összes nyelv átírásában segíteni. Izrael földrajzilag Ázsiában van, így természetesen nevezhető a versenyre. Xia Üzenő 2019. november 26., 12:56 (CET)

Extension of Wikipedia Asian Month contest[szerkesztés]

In consideration of a week-long internet block in Iran, Wikipedia Asian Month 2019 contest has been extended for a week past November. The articles submitted till 7th December 2019, 23:59 UTC will be accepted by the fountain tools of the participating wikis.

Please help us translate and spread this message in your local language.

Wikipedia Asian Month international team.

--MediaWiki message delivery vita 2019. november 27., 15:12 (CET)

Iránban egy hétre blokkolták az internetelérést, emiatt a szervezők úgy döntöttek, hogy december 7. 23:59-ig fogja fogadni a Fountain a cikkeket. Xia Üzenő 2019. november 27., 15:39 (CET)