Vittoria

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vittoria
Vittoria, Piazza del Poplo
Vittoria, Piazza del Poplo
Közigazgatás
Ország Olaszország
RégióSzicília
MegyeRagusa
VédőszentKeresztelő János
Irányítószám97019
Körzethívószám0932
Forgalmi rendszámRG
Testvérvárosok
Lista
Népesség
Teljes népesség63 316 fő (2023. jan. 1.)[1]
Népsűrűség377,7 km2 fő/km²
Földrajzi adatok
Tszf. magasság168 m
Terület182,48 km²
IdőzónaCET (UTC+01:00)
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 36° 57′, k. h. 14° 32′Koordináták: é. sz. 36° 57′, k. h. 14° 32′
Elhelyezkedése Ragusa térképén
Elhelyezkedése Ragusa térképén
Vittoria weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Vittoria témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Vittoria város Olaszországban, Szicíliában, Ragusa megyében. 62 362 lakosával a megye legnépesebb városa.

Mediterrán éghajlatú, átlagos hőmérséklete: a leghidegebb hónap a január, és a legmelegebb hónap a július és augusztus. A város jelképe, vagy szimbóluma a győzelem; egy sas koronával, a karmai közt tartott tábla szöveggel. A sas a Henriquez-Cabrera család szimbóluma volt, majd a 19. század nagy szőlőtelepítései után a sas karmai között megjelent a szőlő és a bor is, vagyis a város hivatása. Ez a jelkép megtalálható a Szent János-bazilikán és a Vittoria Colonna színház épületén is.

Története[szerkesztés]

Vittoria és a Valley Ippari folyó környéke már az őskorban is lakott volt. Környékén bronzkorból származó települések nyomait tárták fel. A folyó torkolata közelében és a tengerparton fekszenek Karina dór görög város 6. századból való romjai.

A mai várost, Vittoriát 1607. április 24-én Vittoria Colonna Henriquez-Cabera grófnő alapította férje Lajos kasztíliai herceg halála után, miután szembe került a férje által okozott súlyos gazdasági nehézségekkel.

Vittoria Colonna elhatározta, hogy felkéri a spanyol királyt egy új település alapítására, ami lehetővé teszi, hogy újjáélessze a családi vagyont. III. Fülöp király 1606. december 31-én királyi kiváltságként Madridban, elrendelte az ősi város újjáépítését és az alapító tiszteletére Victoriának nevezte el a várost.

A város magja köré épült a vár és az Anyaszentegyház. Az 1693-as földrengés óta máig folyamatosan bővül a település.

Az I. világháború idején hadifogolytáborában több mint 18 ezer magyar katona raboskodott.[2]

Nevezetességek[szerkesztés]

Templomok[szerkesztés]

A Kegyelem temploma és kolostora
  • Szent Rita-templom
  • Szent Pál-templom
  • Szent József-templom
  • Jézus Szíve-templom
  • Szűz Mária-templom, Goretti
  • Szent Domonkos-templom, Savio
  • Szent Rózsafüzér-templom
  • Feltámadás temploma
  • Bosco Szent János-templom
  • Santa Maria Assunta
  • Szentlélek-templom
  • Kapucinus templom

Vittoria Colonna színház[szerkesztés]

A színház épülete

1863-ban épült és a város alapítójáról Giuseppe Di Bartolo Morselliről nevezték el. Az épület mintegy 300 ülőhelyes. Homlokzata neoklasszicista stílusú, a homlokzat szobrai Apollót és Dianát ábrázolják. A belső díszítés Joseph Vittoria Mazzone festő műve.

Szent János Bazilika[szerkesztés]

Az Anyaszentegyház a város szívében, történelmi központjában, a Piazza Ferdinando Riccán található. A gyönyörű templom az 1693-as pusztító nagy földrengés után, 1695 és 1706 között épült. Egyszerű barokk homlokzat, két kis kupolával, gazdag belső díszítés; stukkók, szobrok, márvány és számos festmény díszíti.

Szép, fából készült oltára van, a festményeket Jozef Mazzone és egyéb szicíliai mesterek készítették. Figyelemre méltó a keresztelőkút, fölötte pedig egy festmény, 1700 körüli időkből a Caravaggio-iskolából.

Az épületbelső jellemzője a sokszínű márvány, a gazdag díszítés.

A templomhajón belépve megcsodálható a finom orgona és a szószék is, amely ugyancsak fából készült az 1800-as évek második felében.

Múzeumok[szerkesztés]

Az Olasz–Magyar Múzeum az egykori hadifogolytábor területén állít emléket az I. világháború idején itt raboskodott magyaroknak.[3] 1995 végén avatták fel.[4]

Magyar kápolna[szerkesztés]

A vittoriai temetőben 1927-ben magyar adományokból az olaszok által épített és felavatott kápolna, amely a Vittoriában elhunyt 118 első világháborús magyar hadifogolynak állít emléket, akiknek csontjai a kápolna alatti sírkamrában nyugszanak; gránittáblába vésett nevük a kápolna falán olvasható. 2017-ben magyar restaurátor, szobrászművész újította fel az épületet, illetve egy régész, hadisírokkal foglalkozó szakember első alkalommal tárta fel a sírkamrát. A felújítást követően Biró László, a Honvédelmi Minisztérium katolikus tábori püspöke első magyar papként újraszentelte, és megáldotta a kápolnát.[5][4]

Testvérvárosok[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. https://demo.istat.it/?l=it
  2. http://www.avvenire.it/Cultura/Pagine/sicilia-il-lager-degli-ungheresi.aspx
  3. Archivált másolat. [2015. szeptember 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. augusztus 7.)
  4. a b Vági Barbara: Kilencven éve őrzik a magyarok emlékét egy szicíliai kisvárosban. Fotó: Talán Csaba. origo.hu. (magyarul) Budapest: New Wave Media Group Zrt. (2017. június 27.) (Hozzáférés: 2017. szeptember 11.) (html)
  5. Vági Barbara: Szicíliában őrzik a magyar katonák emlékét. Fotó: Talán Csaba. origo.hu. (magyarul) Budapest: New Wave Media Group Zrt. (2017. szeptember 10.) (Hozzáférés: 2017. szeptember 11.) (html)

Hivatkozások[szerkesztés]