Ugrás a tartalomhoz

Vitathatatlan 3.

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vitathatatlan 3.
(Undisputed III: Redemption)
2010-es amerikai film

RendezőIsaac Florentine
ProducerZvia Dimbort
Dana Golomb
Műfaj
ForgatókönyvíróDavid N. White
FőszerepbenScott Adkins
Mykel Shannon Jenkins
ZeneMinos Matsas
OperatőrRoss W. Clarkson
VágóIrit Raz
Gyártás
GyártóNu Image
New Line Cinema
OrszágUSA
Nyelvangol + magyar
(szinkron)
Forgatási helyszínBulgária
Játékidő96 perc
Költségvetés3 millió dollár (becsült)[1]
Forgalmazás
Forgalmazó
BemutatóUSA 2010. június 1.
Magyarország (DVD-n)
KorhatárTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel282 548 dollár
Kronológia
ElőzőVitathatatlan 2. (2006)
KövetkezőVitathatatlan 4. – Piszkos játszma (2016)
További információk
SablonWikidataSegítség

A Vitathatatlan 3. (eredeti cím: Undisputed III: Redemption) 2010-ben bemutatott amerikai akciófilm, melynek rendezője Isaac Florentine. A film a 2006-os Vitathatatlan 2. című film folytatása, melyben Michael Jai White alakította a főszerepet. A főszerepben, ezúttal az előző film negatív főszereplője, Yuri Boyka (Scott Adkins). A további főbb szerepeket Mykel Shannon Jenkins, Mark Ivanir, Marko Zaror és Hristo Shopov alakítja. Elkészült a film folytatása Vitathatatlan 4. – Piszkos játszma címmel, ami 2016-ban jelent meg, és szintén Adkins a főszereplő.

Cselekmény[szerkesztés]

Az előző rész végén az orosz harcos, Yuri Boyka (Scott Adkins) megszégyenítő vereséget szenvedett George "Iceman" Chambers-től (Michael Jai White), aki eltörte a térdét. Veresége és sérülése után Boyka elveszítette korábbi státuszát a börtönben és takarítóként dolgozik. Eközben a maffiafőnök, Gaga (Boyka egykori ügynöke) is csatlakozik a börtönbajnokság házigazdái közé, az úgynevezett "Börtön Spec Viadalhoz" (PSC). A házigazdák a világ legszigorúbban őrzött börtöneiből válogatják össze a legjobb nyolc börtönharcost, akik pénzfogadásos meccseken mérhetik össze egymással az erejüket, a győztes pedig elnyeri szabadságát. Boykának a feltételes szabadlábra helyezését visszautasították, ezután elkezdi titokban edzeni és erősíteni a térdét, hogy újra képes legyen harcolni. Megkezdődik a börtön végső meccse, ahol Gaga embere, Sykov megnyeri a küzdelmet, ezzel ő válik Oroszország legjobb harcosává és indulhat a PSC-ben. Azonban Boyka közbeavatkozik, az őt még mindig tisztelő Gaga engedélyével kiáll Sykov ellen és könnyedén legyőzi őt. Ezzel lehetősége nyílik, hogy belépjen a hamarosan elinduló "Börtönök Spec Viadalára" a Gorgon börtönben, Grúziában. A Gorgonban Boyka és a többi harcos találkozik egymással és a kegyetlen Kuss börtönigazgatóval.

Boyka és a többi harcos – a kolumbiai „Dolor”, vagyis „Fájdalom” becenévre hallgató Raul Quiñones (Marko Zaror) kivételével – a felkészülés mellett kénytelen kemény fizikai munkát is végezni egy kőfejtőben, edzésre mindössze napi egy óra áll rendelkezésükre. A mérkőzések is hamarosan elkezdődnek: az első összecsapásban a brazil capoeira harcos, Andriago Silva küzd meg a görög Petros Mavros ellen, Silva könnyedén győzedelmeskedik. A második harcban az amerikai bokszoló, Jericho „Turbo” Jones csap össze a horvát Andrei Kreitz-al, Turbo kerül ki győztesen. A harmadik mérkőzésben az orosz Boyka a francia Jean Dupont ellen mérheti össze erejét, sikerrel. A negyedik harc Dolor és a koreai Dzsi-lám között zajlik, melyben az ázsiai harcos megalázó és kegyetlen vereséget szenved. A négy vesztes harcost az őrök titokban kivégzik. Boyka és Turbo – utóbbi kötekedő stílusa miatt – szóváltásba keveredik a kőfejtőnél, összeverekednek és magánzárkába kerülnek, ahonnan csak menedzsereik közbenjárásának köszönhetően szabadulnak ki.

Hamarosan nyilvánvalóvá válik, hogy Gaga elárulta Boykát és a favoritként számon tartott Dolorra fogadott a megbundázott viadalon. Az orosz harcos összebarátkozik korábbi ellenlábasával, Turbóval és a fizikai munkát edzésként kihasználva együtt készülnek a közelgő megmérettetésre. A következő napon megkezdődik az első harc a bajnokság elődöntőjében, amelyben Boyka csap össze a brazil Andriago Silvával. Boyka sérült térde problémákat okoz, de sikerül megadásra kényszerítenie ellenfelét. Veresége után Silvával is az őrök sortüze végez. Dolor győzelmének biztosítása érdekében a börtönigazgató provokálni kezdi a lobbanékony természetű Turbót és kegyetlenül megvereti őreivel, képtelenné téve őt a további versenyzésre. Amikor az egy fogolytársuktól megtudják, hogy a vesztes harcosokat valójában nem küldik haza, hanem titokban kivégzik, Boyka segít a korábban a Tengerészgyalogságnál szolgáló Turbónak a szökésben, de ő maga fogságba esik. Szembesülve Gaga árulásával a dühös Boyka felkészül a Dolor elleni döntőre.

A végső meccs Dolor javára indul jól, Boyka brutális verést kap a ringben és térde is még súlyosabban megsérül. A szorítóból kizuhanó Boyka egy felmosóronggyal kötözi be térdét és visszaemlékezve megaláztatásokkal teli múltjára, újult erővel lép ismét Dolor elé. A folytatódó küzdelem során, melyben Boyka megmutatja harci tudásának új elemeit is, a térdével eltöri Dolor sípcsontját, ezzel a meccs véget ér. Bár a szabályok szerint Boyka elnyerné szabadságát, a börtönigazgató – Turbo megszöktetése miatt – halálra ítéli és személyesen akar végezni vele. Turbo azonban a kivégzés helyszínére érkezik és agyonlövi az igazgatót, valamint a többi börtönőrt. Ezután elvezeti Boykát a várakozó Gagához, aki valójában végig kitartott mellette és minden pénzét saját emberére tette fel, bízva a feldühített harcos képességeiben. Boyka megkapja részesedését a meccs nyereményéből, elbúcsúzik Turbótól és a film legvégén, szabad emberként, örömmel és izgalommal kezd el futni a közeli város felé.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang[2]
Yuri Boyka Scott Adkins Barabás Kiss Zoltán
Jericho "Turbó" Jones / amerikai harcos Mykel Shannon Jenkins Varga Rókus
Raul "Dolor" Quiñones / kolumbiai harcos Marko Zaror Turi Bálint
Gaga Mark Ivanir Scherer Péter
Gio Farnatti Robert Costanzo Várkonyi András
Rezo Vernon Dobtcheff Blaskó Péter
Kuss börtönigazgató Hristo Shopov Epres Attila
Markov börtönigazgató Valentin Ganev ?
Vladimir Sykov Esteban Cueto ?
Öreg vízhordó Anton Trendafilov Jakab Csaba
Andriago Silva / brazil harcos Lateef Crowder Orosz Ákos
Jean Dupont / francia harcos Trayan Milenov-Troy ?
Petros Mavros / görög harcos Radoslav Parvanov ?
Andrei Kreitz / horvát harcos Dimitar Doichinov ?
Dzsi-Lám / koreai harcos Ilram Choi ?
Őr Kiril Efremov Törköly Levente

Megjelenés[szerkesztés]

A film 2010. június 1-én jelent meg az Amerikai Egyesült Államokban.

Bevétel[szerkesztés]

A film 282 548 dolláros bevételt termelt Libanonban és az Egyesült Arab Emírségekben.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Vitathatatlan 3. (2010). The Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2014. november 2.)
  2. ISzDb – VITATHATATLAN 3. (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2014. november 2.)
  3. Undisputed III: Redemption. Box Office Mojo . Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2021. január 16.)

További információk[szerkesztés]