Ugrás a tartalomhoz

Vitathatatlan

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vitathatatlan
(Undisputed)
2002-es amerikai–német film
RendezőWalter Hill
Producer
Műfaj
Forgatókönyvíró
  • David Giler
  • Walter Hill
Főszerepben
ZeneStanley Clarke
OperatőrLloyd Nicholas Ahern
Vágó
  • Freeman A. Davies
  • Phil Norden
JelmeztervezőBarbara Inglehart
DíszlettervezőAlice Baker
Gyártás
Gyártó
  • Motion Picture Corporation of America
  • Millennium Films
Ország USA
Nyelvangol
Játékidő96 perc
Költségvetés20 millió amerikai dollár
Forgalmazás
Forgalmazó
BemutatóUSA 2002. augusztus 23.
magyarország 2003. július 31.
Korhatár16 IV. kategória (NFT/2155/2014)
Bevétel15,23 millió amerikai dollár
Kronológia
KövetkezőVitathatatlan 2. (2006)
További információk
SablonWikidataSegítség

A Vitathatatlan (eredeti cím: Undisputed) 2002-ben bemutatott amerikai filmdráma-sportfilm, melynek forgatókönyvírója, producere és rendezője Walter Hill. A főszerepben Wesley Snipes és Ving Rhames látható.

Az Amerikai Egyesült Államokban 2002. augusztus 23-án mutatták be.

Bevételi szempontból gyengén teljesített a film és a kritikusoktól is vegyes kritikákat kapott. A filmnek három folytatása készült, Scott Adkins főszereplésével – a Vitathatatlan 2. (2006), a Vitathatatlan 3. (2010) és a Vitathatatlan 4. – Piszkos játszma (2016). Az eredeti színészek közül azonban egy sem szerepel bennük és cselekményük (a 2006-os film főszereplőjét leszámítva, akit új színész alakít) egyáltalán nem kapcsolódik az eredeti filmhez.

Cselekmény[szerkesztés]

George „Iceman” Chambers-t (Ving Rhames), a nehézsúlyú ökölvívó világbajnokot nemi erőszak vádjával börtönbüntetésre elítélik. Iceman dühös, hiszen megakadályozták abban, hogy megvédje és kiélvezze az őt illető bajnoki státuszt. Monroe Hutchen (Wesley Snipes), aki már 10 éve veretlen bajnok, ugyanabban a fegyházban tölti életfogytiglani büntetését, amelyikbe Iceman került. Emmanuel Ripstein (Peter Falk) a Sweetwalter-i börtön életfogytiglanos lakója, aki a hűvösről egyszerre ápol jó kapcsolatokat a kormányzattal, a börtönigazgatósággal és a maffiával is. Ripstein felismeri a két bunyós összecsapásában lévő üzleti lehetőségeket, ezért megszervez egy nagy mérkőzést a rivális Monroe és Iceman között.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang
1. magyar változat[1] 2. magyar változat[2]
Wesley Snipes Monroe Hutchens Csuja Imre Galambos Péter
Ving Rhames George „Iceman” Chambers Faragó András Gesztesi Károly
Peter Falk Mendy Ripstein Gruber Hugó Szabó Gyula
Michael Rooker A.J. Mercker Balázsi Gyula Sörös Sándor
Jon Seda Jesus „Chuy” Campos Tóth Roland Rába Roland
Wes Studi Mingo Pace Melis Gábor Végh Péter
Fisher Stevens James „Patkány” Kroycek Imre István Széles László
Ed Lover Marvin Bonds Csankó Zoltán Barabás Kiss Zoltán
Denis Arndt Lipscom Sinkovits-Vitay András Varga Tamás
Dayton Callie Yank Lewis Izsóf Vilmos Fodor Tamás

A film készítése[szerkesztés]

Walter Hill elárulta, hogy mindig is szeretett volna egy bokszról szóló filmet rendezni, mivel fiatalkora óta a sportág rajongója. „Egyesek szerint a bokszról szóló hollywoodi filmekben a boksz csupán metaforaként tűnik fel más dolgokra vonatkozóan, úgy gondolom, én egy olyan filmet rendeztem, amely valóban erről a sportágról szól”. Hill a filmhez fekete színészeket keresett, Wesley Snipes már azelőtt érdeklődött a film iránt, mielőtt a forgatókönyv elkészült volna. A rendező mindkét főszerepet felajánlotta neki, azzal a feltétellel, hogy a filmbeli mérkőzésen és annak végkimenetelén nem fog változtatni. Hill ezután Ving Rhamesnek is elküldte a forgatókönyvet, aki másnap visszajelezte, hogy Iceman szerepét akarja eljátszani. Snipes örömmel vállalta a másik főszerepet.

A film szokatlanul alacsony, 20 millió dolláros költségvetésből készült, a forgatás harminckilenc napot vett igénybe.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. ISzDb - Vitathatatlan (1. magyar változat) (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2013. november 24.)
  2. ISzDb - Vitathatatlan (2. magyar változat) (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2013. november 24.)
  3. Morris, Clint: Undisputed: Interview (angol nyelven). Web Wombat. [2016. augusztus 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. június 25.)

További információk[szerkesztés]