Vita:Kövér László

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Erre a szócikkre érvényes a Wikipédia:Élő személyek életrajza irányelv. Ebben a legfontosabb, hogy a kortársakra vonatkozó megállapításokat a szerkesztők várakozási idő nélkül távolítják el a cikkből, a vitalapról és a felhasználói lapokról is, amennyiben azokhoz nincsenek megadva a cikk témakörében elfogadható, megbízható források.

(Ezt a sablont valamennyi életrajzi cikk vitalapján elhelyezzük, ha a cikk élő személyről szól. A szerkesztők tájékoztatására szolgál, és önmagában nem jelez hiányt.)

Lásd még a Wikipédia:Ellenőrizhetőség és a Wikipédia:Tüntesd fel forrásaidat! irányelveket.

Az egyes források alkalmazhatóságának szerkesztőségi fóruma: Wikipédia:Kocsmafal (források).

Hibás sablon[szerkesztés]

Lent a sablonban az áll, hogy a "(III.) Magyar Köztársaság elnöke 2012" ez véleményem szerint több szempontból is téves: 1. A magyar állam neve Magyarország, az államfői tisztség neve pedig köztársasági elnök, tehát az államfői sablont át kellene nevezni "Magyarország köztársasági elnöke" címre. 2. Véleményem szerint az átnevezést követően sem lenne helye a sablonnak az oldalon, hiszen az Alaptörvény csak annyit említ, hogy

"Alaptörvény: AZ ÁLLAM 14.cikk (1) A köztársasági elnök átmeneti akadályoztatása esetén az akadályoztatás megszűnéséig vagy a köztársasági elnök megbízatásának megszűnése esetén az új köztársasági elnök hivatalba lépéséig a köztársasági elnök feladat- és hatásköreit az Országgyűlés elnöke gyakorolja."

tehát, mint az Országgyűlés elnöke gyakorolja az elnök jogait, nem mint államfő.– johnmayr vita 2012. április 3., 18:38 (CEST)

Így van, ki is szedtem. Cassandro George Cross Malta.svg Ħelyi vita 2012. április 3., 18:43 (CEST)

És aki gyakorolja az államfő jogait, az ki, ha nem az aktuális államfő? Még ha ideiglenesen is. A köztársasági elnök is gyakorolja az elnöki jogokat, mégis államfő. – LADis LA ék.jpgpankuš 2012. április 3., 18:44 (CEST)

A köztársasági elnök pozíciója jelenleg betöltetlen. Mivel azonban egyes feladatait nem lehet nélkülözni még 30 napra sem, így az Alaptörvény (és korábban az Alkotmány) megalkotta azt az átmeneti helyzetet, hogy az új KE megválasztásáig az OGY elnöke gyakorolja a jogait, de azt nem köztársasági elnökként teszi, hiszen nem választották meg annak. Cassandro George Cross Malta.svg Ħelyi vita 2012. április 3., 18:47 (CEST)

Köztársasági elnök =/= ideiglenes államfő. --Burumbátor Speakers’ Corner 2012. április 3., 18:58 (CEST)

Én elhiszem nektek. De ez akkor is játék a szavakkal. Hétköznapian fogalmazva: az a köztársasági elnök, aki úgy csinál. Aki köztársasági elnöki jogkörökkel bír, az köztársasági elnök. Tök mindegy, hogy megválasztották-e, vagy nem, mert annak csak akkor lenne relevanciája, ha közvetlen választás lenne. – LADis LA ék.jpgpankuš 2012. április 3., 19:03 (CEST)

Gyakorlatilag köztársasági elnök, megnevezésében, titulusában nem az, hiszen épp azért gyakorolhatja a jogokat, mert ő az Országgyűlés elnöke. Esetleg lehetne egy olyan sablont, kategóriát csinálni, hogy "A köztársasági elnöki jogköröket ideiglenesen ellátó házelnökök" – johnmayr vita 2012. április 3., 19:15 (CEST)


Még annyit, hogy pl. azt is mondja az Alaptörvény:

"AZ ÁLLAM 12. cikk (2) A köztársasági elnöki tisztség összeegyeztethetetlen minden más állami, társadalmi, gazdasági és politikai tisztséggel vagy megbízatással. A köztársasági elnök más keresőfoglalkozást nem folytathat, és egyéb tevékenységéért – a szerzői jogi védelem alá eső tevékenység kivételével – díjazást nem fogadhat el."

Itt is előjön, hogy aki a köztársasági elnök TISZTSÉGÉT betölti, az más keresőfoglalkozást nem folytathat ill. nem viselhet politikai tisztséget. Ezért is fontos ez a megkülönböztetés, hogy a jogköröket gyakorolja, de a tisztséget nem tölti be. Hiszen ha köztársasági elnök lenne, akkor pl. azt tegnap azonnal ki kellett volna lépnie a Fideszből. Elismerem, hogy a téma felvetése talán szőrszálhasogatásnak hat, de nem annak szántam :) – johnmayr vita 2012. április 3., 19:36 (CEST)

Szánd annak egész nyugodtan, mert ez egy érdekes felvetés volt! --Gyantusz vita 2012. április 3., 22:39 (CEST)

Ne vicceljetek már, hogy tök mindegy, hogy megválasztották-e, vagy sem, meg, hogy az a köztársasági elnök, aki úgy csinál... Magyarországnak vannak jogszabályai, amik eldöntik a kérdést. Kövér László egyáltalán nem köztársasági elnök, vagy államfő (pl. nem járnak élete végéig a juttatások, nem a Sándor palota a rezidenciája, lehetnek más pozíciói stbstb.) egyszerűen csak a köztársasági elnök feladatait ideiglenesen ellátó házelnök. Nem hiszem el, hogy egy elvileg komoly internetes lexikonban ezen átsiklotok... Dzsuhesz vita

Ömmm... ahogy elnézem itt a jelentős többség ugyanezen a véleményen van, nem egészen értem a felháborodott hangnemet itt. Cassandro George Cross Malta.svg Ħelyi vita 2012. április 4., 23:38 (CEST)

A szócikk generálta a hangnemet, ahol ideiglenes államfőnek van titulálva... Dzsuhesz vita

Csak mert ide kívánkozik: Ma jelentek meg az első törvények a Magyar Közlönyben, ahol Kövér ír alá a köztársasági elnök helyett. Az aláírás alatt az alábbi szöveg szerepel: "az Országgyûlés elnöke, a köztársasági elnök feladat- és hatásköreit gyakorolva" – johnmayr vita 2012. április 6., 18:50 (CEST)

Újra kint van a sablon..., de még ha jó is lenne a szöveg, ez a zárójeles megoldás nagyon gagyivá teszi nekem az egészet. --johnmayr vita 2012. május 15., 20:49 (CEST)

Idézetek[szerkesztés]

Egy anon 2018 májusában gyűjtötte a következő idézeteket a cikkbe. Ez valóban messze túl sok ahhoz, hogy elhelyezzük a cikkbe, de érdemes megőrizni szerintem, mivel például az első, az ún. „köteles beszéd” eddig is sok vitát generált a wikiben is (mondta, nem mondta, így mondta-e stb.), és időnként a többi is előkerül a vitákban, ezért érdemesnek tartom megőrizni ezt a gyűjteményt itt a vitalapon.– Szilas vita 2019. május 25., 06:30 (CEST)

A baloldali ellenzék tevékenységéről 2002. március 23-án:

  • Szóval mindezt felejtsük el és egy pillanatra fogadjuk el azt, hogy csak ennyire vagyunk képesek. Hogy egy képesség nélküli, alkalmatlan, tehetségtelen néppé lettünk az elmúlt néhány évtizedben. Csak én erre azt mondom, hölgyeim és uraim, hogy így viszont nem érdemes élni. Tehát, hogyha így gondoljuk, akkor menjünk le a pincébe, keressünk egy jó erős kötelet, meg egy viszonylag erős gerendát és szöget, és kössük fel magunkat! Csak én azt szeretném kérni azoktól, akik ezt próbálják önökkel elhitetni, évek óta ezt próbálják sulykolni az önök fejébe, hogy legalább járjanak elő jó példával. És ha ők már mind végeztek, akkor mi meg mégiscsak gondolkodjunk el azon, hátha nélkülük többre mennénk.[1]

Az euroatlanti integrációról 2014-ben:

  • "Nem önmagában az unióhoz és a NATO-hoz csatlakozással, hanem azzal van ma gond, hogy az euroatlanti világ morális értelemben megrendült. ... Ha Brüsszel azt gondolja, hogy az államoknak előre diktálhatja a magatartási szabályokat, akkor ebben a rendszerváltás előtti Moszkvára emlékezet. ... Azt gondolom, hogy ha ez az Európai Unió jövője, akkor érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy hogyan kéne ebből szépen lassan, óvatosan nekünk kihátrálni. De azért én meg vagyok győződve arról, hogy ez nem az Európai Unió jövője, ez egy rémálom, amit persze néhányan komolyan gondolnak."[2][3]

A 2018. decemberi magyarországi tüntetésekről:

  • Egy neobolsevista társaság randalírozott itt a téren, akik éppen olyanok, mint történelmi elődjeik. Egyrészt kizárólagosságra törnek, másrészt erőszakosak, ráadásul amorálisak, amit azzal a – semmivel sem alátámasztható – meggyőződéssel próbálnak igazolni, hogy szellemi fölényüknél fogva ők azok, akik arra hivatottak, hogy megváltsák és felszabadítsák a szegény rabszolgasorba taszított többséget. Ez a fajta embertípus, ha a történelem fordulatai hatalomhoz juttatták, mindig káoszt és hullahegyeket hagyott maga után, akár francia trikolórba, akár barna, akár vörös rongyokba öltözött.[4]

Egy 2019. zuglói lakossági fórumon:

  • Erkölcsi értelemben semmi különbség nincs egy pedofil magatartása között, meg a között, aki ezt követeli. Mindkettő esetben a gyermek egy tárgy, egy élvezeti cikk, a kiteljesedés, az önmegvalósítás eszköze. Különböző okokból nem akarok gyereket, de igényt tartok rá hogy más gyerekét jogom legyen felnevelni.[5]
  • Egy normális homoszexuális tudja, hogy a világ rendje micsoda, hogy ő így született, ilyenné lett. Próbál ehhez a világhoz alkalmazkodni úgy, hogy nem tartja magát feltétlenül egyenrangúnak.[5]
  • NOL Archivum
  • Portré Kövér László házelnökről Archiválva 2014. október 25-i dátummal a Wayback Machine-ben, Echo TV, 2014. október 23.
  • Kövér az EU elhagyásáról beszélt, Origo, 2014. október 24.
  • Interjú a pestisrácok.hu portálnak
  • a b Szabolcs, Dull: Kövér: A normális homoszexuális nem tartja magát egyenrangúnak (magyar nyelven). index.hu, 2019. május 15. (Hozzáférés: 2019. május 18.)