Vasa-kapu (Wawel)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vasa-kapu
TelepülésKrakkó
Cím Lengyelország
Építési adatok
Építés éve1591
Rekonstrukciók évei1827
Hasznosítása
Felhasználási területkapu
Elhelyezkedése
Vasa-kapu (Óváros (Krakkó))
Vasa-kapu
Vasa-kapu
Pozíció Óváros (Krakkó) térképén
é. sz. 50° 03′ 17″, k. h. 19° 56′ 06″Koordináták: é. sz. 50° 03′ 17″, k. h. 19° 56′ 06″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Vasa-kapu témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
A kapu helye a Wawel térképén

A Vasa-kapu (lengyelül: Brama Wazów na Wawelu, lengyeles írásmóddalː Wasa-kapu) a krakkói Wawelba vezető három bejárat közül a legrégebbi. Nevét a svéd eredetű uralkodóházról, a Vasa-házról nyerte. Az építmény az egykori Waweli erődítmény töredékesen megmaradt része. A mellette álló épületben található a Waweli székesegyház múzeuma.

Látkép a királyi vár udvara felől, jobbra a Waweli székesegyház bejárata

Története[szerkesztés]

A kapuzatot III. Zsigmond lengyel király költségén építették 1591-ben egy gótikus stílusú korábbi kapu helyén. Sokáig ez volt az egyetlen bejárat, ami a várba vezetett. Az 1820-1827 közötti években alaposan felújították, amire a kapu fölött elhelyezett díszes kőtábla emlékeztet. A 19. század közepén ismét jelentősen átépítették, ekkor a védelmét szolgáló vártornyot és bástyát elbontották, illetve ráépítettek.

Építészet[szerkesztés]

A három emelet magas kapu város felőli, külső oldalán bosszázzsal díszített. A kapunyílás fölötti latin nyelvű táblán a „SENATUS POPULUSQUE CRACOVIENSIS RESTITUIT MDCCCXXVII” szöveg olvasható (Krakkó város szenátusa és polgárai újjáépítették 1827-ben). Az ez fölötti részre fedett erkélyt építettek.

A portál belső, vár felőli oldalán faragott attika koronázza a tetőt. Az épületet a Vasa-ház, a lengyel sasos és az Odrowąż nemesi család címere díszíti. A kapunyílás falába elpusztult sírok köveit ágyazták, többek között Paweł Dębski püspök emlékművét.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Brama Wazów na Wawelu című lengyel Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.