Varg Vikernes

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Varg Vikernes
Varg Vikernes-2.jpg
Életrajzi adatok
Születési név Kristian Larsson Vikernes
Becenév Count Grishnackh, Greven
Született 1973február 11. (44 éves)
norvég Bergen, Norvégia
Pályafutás
Műfajok black metal, dark ambient
Aktív évek 1990-1999, 2009-napjainkig
Együttes Burzum
Kapcsolódó előadó(k) Mayhem, Emperor
Hangszer
Tevékenység
Kiadók Deathlike Silence Productions

Varg Vikernes weboldala
Együttesének weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Varg Vikernes témájú médiaállományokat.

Varg Qisling Larssøn Vikernes (Bergen, 1973. február 11.) a norvég black metal mozgalom egyik leghírhedtebb alakja és az egyszemélyes Burzum együttes alapítója. Művészneve Count Grishnackh (magyarosan Grisnák gróf; egy orkot hívnak így J. R. R. Tolkien, A gyűrűk ura című könyvében). Norvégiában Greven (magyarul Gróf) néven is ismert.

Élete[szerkesztés]

Fiatalkora[szerkesztés]

Norvégia második legnagyobb városában, Bergenben született 1973. február 11-én Kristian Larsson Vikernes néven, és egyben itt is nőtt fel. Fiatalkorában egyre jobban kezdett vonzódni az élet sötét oldalához, majd tizenévesként fedezte fel az akkor még kevésbé kibontakozott black metalt és annak világát. Amikor rájött, hogy black metalosnak nem előnyös a Kristian keresztnév, akkor hivatalosan is Vargra változtatta nevét.

Zenei karrier kezdete[szerkesztés]

1990-ben megalapította a Burzum együttest. A Mayhem énekese, Per Yngve Ohlin 1991-es öngyilkossága után Necrobutcher kiszállt a Mayhemből és Euronymous gitáros őt kérte meg az új Mayhem album, a De Mysteriis Dom Sathanas basszusgitár részének az eljátszására. 1993. augusztus 10-én Varg Vikernes barátjával, Snorre "Blackthorn" Ruchkal elment Euromymous lakásába és megölte őt. Több feltételezés van a gyilkossággal és az okaival, körülményeivel kapcsolatban. Vikernes verziója szerint odamentek ketten a lakáshoz, csengettek, majd Euronymous váratlanul rátámadt és egyértelmű, hogy a sérüléseit egy kitört üveg okozta a küzdelem közben. Bármi is állhatott a háttérben, Varg Vikernest pár napon belül letartóztatták, majd 1994 májusában 21 év börtönre ítélték a gyilkosság és több templom felgyújtása miatt. Még ebben a hónapban megjelent a Mayhem De Mysteriis Dom Sathanas albuma, amit a black metal valaha volt legnagyobb albumának tartanak. Ezen az albumon Euronymous gitározott és Vikernes basszusgitározott.

Börtönben eltöltött évek[szerkesztés]

A per folyamán Varg Vikernes valóságos médiasztárrá vált Norvégiában. Amikor kimondták a 21 év ítéletet, akkor a felvételek szerint Vikernes nagyot mosolygott. A börtönévei során két új Burzum albumot készített és vett fel és több metalújság riportere volt a zárkája előtt.

Kiszabadulása után[szerkesztés]

2009. május 24-én szabadult a börtönből és napjainkig öt Burzum-albumot készített és ezek meg is jelentek. A norvég kormány engedélyével kiszabadulása után Franciaországba költözött, egy kis farmra feleségével és akkor két gyermekével. Később Limousinba költöztek.

2013. július 16-án Franciaországban terrorizmus vádjával letartóztatták, majd bizonyíték hiányában 48 óra múlva kiengedték.[1] 2014. július 8-án a párizsi bíróság fél év próbaidőre és 8000 eurós pénzbírságra büntette rasszista gyűlöletkeltésért, a blogján található tartalom miatt. Aznap éjfélig fellebbezhetett, nem tette meg.[2]

Vallás és ideológia[szerkesztés]

Vikernes az 1990-es évek elején nemzeti szocialistának vallotta magát, majd az évtized végén pontosított, és létrehozta saját ideológiáját, az odalizmust, a norvég Óðal szóból. Ebben keveredik a pogányság, a nacionalizmus, a környezetiség és a racionalizmus is.[3] Írásai szerint az összes zsidót és keresztényt el kell üldözni Norvégiából, vissza kell térni a pogány hitre, falvakban élni és gondolkodni a tiszta haza szépségén.

1992-ben egy ideig Vikernes sátánistának vallotta magát, de saját bevallása szerint soha nem volt sátánista, ezzel mindössze a keresztények provokálása volt a célja. Valójában pogány (főleg északi) eszméket követ, és az odinizmus is nagy hatással volt rá.[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]