Dead

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Per Yngve Ohlin
Per "Dead" Ohlin (cropped from MayhemClassic.jpg).jpg
Életrajzi adatok
Születési név Per Yngve Ohlin
Becenév Dead, Pelle
Született 1969. január 16.
Västerhaninge
Elhunyt 1991. április 8. (22 évesen)
Kråkstad
Sírhely Skogskyrkogården
Pályafutás
Műfajok black metal, death metal
Aktív évek 1986–1991
Együttes Mayhem, Morbid
Hangszer énekhang
Tevékenység énekes, dalszövegíró
Kiadók Deathlike Silence Productions

Per Yngve Ohlin (Västerhaninge, 1969. január 16.Kråkstad, 1991. április 8.), vagy ismert zenekari nevén Dead svéd black/death metal énekes és dalszövegíró, leginkább a norvég black metal zenekarból, a Mayhemből ismert. Továbbá a Morbid nevű svéd formációban is tevékenykedett a Mayhem előtt. Öngyilkossága után kezdett elhíresedni a black metal műfaj. Életét és öngyilkosságát rengeteg rejtély, kitaláció és pletyka veszi körül.

Élete[szerkesztés]

1969. január 16-án született a svéd Västerhaningán. Kisgyerekkorában alvási apnoe-ban szenvedett. Tízéves korában belső vérzése lett, mert megrepedt a lépe egy állítólagos korcsolyázási baleset után, amiben egy befagyott tavon korcsolyázva beszakadt alatta a jég és mire kiemelték a vízből, akkor már nem volt az eszméleténél. Miután visszahozták a klinikai halálból, gyönyörű fényről és alagútélményről számolt be. Ez után az érdeklődési köre a halál lett és ő akart lenni a halál földi megtestesítője, ezért nevezte el magát Dead-nek.

1986 elején alapította meg a Morbid nevű együttest, majd Norvégiába költözött és csatlakozott a Mayhemhez. A black metal underground zenészek közül ő volt az első, aki hullasminket használt.

Személyisége[szerkesztés]

Interjúkban különböző zenészek mondták el róla, hogy furcsa és befelé forduló volt. Gyakran foglalkoztatta a halál, különféle sötét-középkori legendák, kelet-európai hiedelemvilág és a diabolizmus. Gyakran rajzolt, érdekelte az elmúlás témája.

A Mayhem Live in Leipzig koncertalbum borítójára Dead nyomtatott, egy üzenetet, ami arról szólt, hogy ő nem egy ember, ez egy álom, amiből hamarosan fel fog ébredni, túl hideg volt és a vére folyton alvadott. Egy cikkben egy újságíró azt írta, hogy Dead valószínűleg Cotard szindrómában szenved, azaz azt hiszi magáról, hogy halott. Ez a gyermekkori trauma eredménye volt.

Öngyilkossága[szerkesztés]

Halála előtti hetekben gyakran tett utalásokat arra, hogy megint látni szeretné a fényt. Majd 1991. április 8-án a zenekarral közösen fenntartott házban bezárkózott egy helyre, majd elvágta a kezén és állítólag a nyakán is az ütőereket, majd elveszítette a türelmét és egy vadászpuskával főbe lőtte saját magát.

Élettelen testét a Mayhem gitárosa, Euronymous találta meg pár órával a halála után. Mielőtt értesítette volna a rendőrséget, elment egy fényképezőgépért és több felvételt is csinált a holttestről, miközben átrendezett dolgokat. Az egyik ilyen kép lett az 1995-ös Mayhem koncertalbum, a Dawn of the Black Hearts borítója. A halál után több rémhír terjedt el, hogy Euronymous Dead agyából ragut készített és hogy a szétszóródott koponyacsontokból nyakláncot csinált. Sőt, később egy olyan történet is kitalálódott, hogy maga Euronymous ölte meg Dead-et.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Per "Dead" Ohlin című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.