Dauði Baldrs

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Burzum
Dauði Baldrs
nagylemez
Megjelent1997. október 14.
Felvételek1994–1995
Stílusdark ambient
Hossz39:10
KiadóMisanthropy Records
ProducerVarg Vikernes
Burzum-kronológia
Filosofem
(1996)
Dauði Baldrs
(1997)
Hliðskjálf
(1999)
SablonWikidataSegítség

A Dauði Baldrs a norvég Burzum ötödik nagylemeze. Az előző, főként black metal lemezekhez képest ez egy más stílust képvisel, a felvételek elkészítésére az akkor már börtönben lévő Varg Vikernes egy szintetizátort és egy magnetofont használt, a börtönben nem engedélyeztek számára más hangszert.

A cím jelentése[szerkesztés]

A Dauði Baldrs magyar nyelven "Baldr halála"-t jelent. Az egész album Baldrnak, az északi mitológiában Odin második fiának örökségéről szól.

Zene[szerkesztés]

Az album zeneileg a középkori, az ambient, a neoklasszikus zene és a minimalizmus keveréke, egészen más, mint az előző Burzum-albumok zenéje, amiket a nyers és torz black metal jellemzett, néha kevés dark ambienttel keverve. Az album néhány dala minimalista, hipnotikus ambient zene (főleg az "Illa tiðandi"), míg más számok népzenei, középkori vonalat követnek. A számok valamelyest ellentétben állnak egymással zeneileg, például a Bálferð Baldrs és az Í Heimr Heljar rendelkezik a legnagyobb középkori-vonallal, az Illa tiðandiban pedig két rész követi mindössze egymást tíz és fél percen keresztül. Ezek a dalok példák is lehetnének a modern programzenére.

A "Dauði Baldrs" című számot 2010-ben újra felvették a Belus albumra, „Belus død” címmel.

Kiadás[szerkesztés]

Az albumnak először Baldrs Død lett volna a címe. Néhány korai kiadásban a Burzum logó rosszul lett nyomtatva, csak "Burzu" látszik a borítón.[1] Pár ritka kiadás tartalmaz egy bookletet egy norvég nyelvű szöveggel és hat darab Tarot-kártyával.[2]

Számlista[szerkesztés]

Az összes szám szerzője Varg Vikernes

# Cím Hossz
1. Dauði Baldrs 8:49
2. Hermoðr á Helferð 2:41
3. Bálferð Baldrs 6:05
4. Í heimr Heljar 2:02
5. Illa tiðandi 10:29
6. Móti Ragnarokum 9:04
39:10

Közreműködők[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Dauði Baldrs című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.