Utazók hasmenése

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A Föld közegészségügyi ellátottsága. 2006. augusztus 17.
Fertőző és parazitás betegségek világtérképe - DALY - WHO. 2004.
Londoni Közegészségügyi és Trópusi Orvostani Egyetemi Fakultás
Tömegturizmus repülővel. Repüléssel kapcsolatos orvosi információ. Az előrejelzések azt mutatják, hogy az utasok száma az ázsiai-csendes-óceáni térségben közel megháromszorozódik a 2010-es 779.600.000 utas számról, több mint 2,2 milliárdra nő 2030-ra. Az ázsiai utazás virágzik a jelenleg 18%-át adja a világ utazásainak.
Utazás előtti vakcináció. 2009.
Vitorlások a Menai-szoros elején az éves Anglesey versenyen. 1998. augusztus
Hunza-völgy, Pakisztán.
Extrém sportok: hullámlovaglás
Extrém sportok: jégfalmászás

Az utazók hasmenése (Travelers Diarrhea, TD) a szokásosnál legalább kétszer vagy többszöri, híg széklet ürítését jelenti.[1] Gyakran társul vele hasi diszkomfort, alhasi görcs, puffadás, erőteljes bélmozgás, székletürítési inger, láz és gyengeség. Hirtelen kezdet jellemzi, akár az utazás alatt, akár hazatérés után. Hirtelen kezdet, napi 4-5 laza széklet jellemzi, mely 3-4 nap múlva magától megszűnik. Az esetek 10%-a egy hétnél tovább tart, 1% 1 hónap, vagy annál hosszabb ideig is elhúzódik, kórokozótól függően. A betegek 25%-a hány, 2-10%-ban lázról és véres székletről is beszámol. Meghatározó kockázati tényező az úticél.

Az utazók hasmenése a leggyakoribb egészségügyi probléma a külföldi tartózkodás alatt. Előfordulása földrészeként változó, befolyásoló tényező a higiénés szabályok betartása, az utazó kora, alapbetegsége, étkezési szokása, immunitása. A klinikai tüneteket változóak, súlyosságuk a só- és folyadékveszteség, a pathomechanizmus szerint kialakult gyulladásos vagy toxikus hatástól függ. A folyamat lassítására, az exsiccosis elkerülésére vagy megszüntetésére ún. orális rehidráló por (ORF) alkalmas. A tünetek enyhítésére korlátolt számú gyógyszer áll rendelkezésre. Antibiotikumok profilaktikus vagy terápiás alkalmazása meghatározott csoportoknak, szűk indikációval ajánlott.

2012-ben 1.000.000.000 nemzetközi utazásra[2] került sor a világban.[3][4] A globális utazások skáláján egy sor egészségügyi kockázatnak van kitéve az utazó - különböző kórokozók és extrém hőmérséklet, tengerszint feletti magasság és páratartalom csak néhány ezen kockázatok közül -, amelyek mindegyike vezethet az utazó egészségi állapotának romlásához.[5][6] Hasonló kockázatokat minimalizálni lehet óvintézkedésekkel utazás előtt, alatt és után, többek között egy jól összeállított, felszerelt mobil házipatikával, azaz egy útipatikával és egy utazás-orvostani konzultációval.[7][8]

Tartalomjegyzék

Utazók hasmenésének kapcsolata az úti céllal[szerkesztés]

A legfontosabb meghatározó kockázata az utazók hasmenésének az utazási cél. Olyan környezetben, ahol az emberek nagy számban nem férnek hozzá vízvezetékhez, nincsenek megfelelő minőségű mellékhelyiségek, a széklet-szennyeződés a környezetben magasabb lesz, mert könnyebben elérhető a legyek számára. A nem megfelelő elektromos ellátás gyakori áramkimaradáshoz vezet és ezáltal a rosszul működő hűtők nem biztonságosak élelmiszerek tárolására, fokozott a megbetegedés veszélye. A nem megfelelő vízellátás vezethet a kézmosás elmaradásához például az éttermekben dolgozó személyzet esetén. A föld régiói, országai általában 3 fokozatú kockázati besorolást kapnak: alacsony, közepes és magas.

Kockázat Földrajzi régió
Alacsony Egyesült Államok, Kanada, Ausztrália,

Új-Zéland, Japán, Észak-és Nyugat-Európa

Közepes Kelet- és Dél-Európa, Dél-Afrika,

néhány karibi-sziget

Magas Ázsia, Közel-Kelet, Afrika,

Mexikó, Közép-és Dél-Amerika

A fejlődő országokban 20-50%-os előfordulást jelentenek: Latin Amerika, Afrika, Közel-Kelet éskÁzsia. Mérsékelten veszélyesek Dél-Európa országai, és néhány karib-tengeri sziget. A betegség hordozója a széklettel szennyezett étel, ivóvíz. A nem megfelelően kezelt ételekkel - félig átsült vagy nyers húsok, halak, kagylók, zöldségek, gyümölcsök, csapvíz, jégkocka, tej, tejtermék vihetők át a kórokozók. Biztonságos a dobozos vagy palackozott italok, kávé, tea fogyasztása. Az étel elkészítésének és fogyasztásának helye a következő sorrendben kockázatos: magánház, étterem, utcai kifőzde, büfé.

A mikroorganizmusok jelenlétét az ételben semmi sem jelzi, általában a szagát és küllemét sem változtatják meg. A kórokozó szaporodásának kedvez a lassú lehűtés és az ismételt melegítés. Az elkészített ételt, ha azonnal nem kerül elfogyasztásra, gyorsan le kell hűteni, és hűtve tárolni vagy fagyasztani. Nyers ételek közül a kagylók és az osztriga a legveszélyesebb fertőzőforrás. TD típusos tünete a napi 4-5 laza széklet 3-4 napon keresztül. 10%-a az eseteknek egy hétnél tovább tart, 1% 1 hónapig, vagy annál hosszabb deig is elhúzódik. A betegek 25%-a hány, 2-10%-ban lázról és véres székletről is beszámol.

Orvosi konzultáció[szerkesztés]

Az utazásorvostan szakorvosa megvizsgálja a női turistát utazás előtti konzultáción. 1985. SZEPTEMBER 17.
Utazás előtti utazás-orvostani konzultáción a gyermek turista. 1974. május 1.

A külföldre utazók betegségeinek megelőzéséről és az utazással kapcsolatos betegségeik kockázatának minimalizálásáról, oktatást nyújtó, utazás-orvostannal és utazás-orvostani klinikai gyógyszerészeti szolgáltatást biztosító szakemberekkel célszerű konzultálni utazás előtt és hazaérkezés után.[9][10] Az egyes országok járványügyi helyzete alapján évente megjelenteti az International Travel and Health című kézikönyvet az Egészségügyi Világszervezet, mely kötelezően előírja a sárgaláz elleni védőoltást, a malária-profilaxist, valamint a fertőző betegségek előfordulásának gyakoriságát földrajzi területenként taglalja.[11][12] A nemzetközi oltóközpontok ennek megfelelően végzik munkájukat.

Magyarországon 19 betegséggel szemben van aktív immunizálásra lehetőség, melyek közül elsősorban utazással kapcsolatos a sárgaláz, hepatitis A, hepatitis B, typhus abdominalis (hastífusz), a meningococcus meningitis (járványos agyhártyagyulladás), a veszettség, a kolera, a tetanusz és a poliomyelitis (gyermekbénulás) elleni védőoltások. Hosszabb külföldi tartózkodás, tanulmányút vagy speciális feladatok ellátása előtt kibővülhet a sor a morbilli-rubeola-mumpsz (kanyaró-rózsahimlő-mumpsz), a varicella (bárányhimlő), a pneumococcus (tüdőgyulladás) és az influenza elleni oltásokkal. A védőoltást a háziorvostól, szakambulanciákon vagy kórházakban, klinikákon is megkaphatjuk.

A sárgaláz elleni védőoltást az OEK és a Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervei (volt ÁNTSZ) nemzetközi oltóhelyein, valamint az erre engedéllyel rendelkező rendelőkben szerezhető be. (1097 Budapest, Gyáli út 2-6., tel.: 215-0756). Az oltásról kétnyelvű, nemzetközi oltási könyvet állítanak ki: International Certificate of Vaccination, melynek felmutatását az érintett országok hatóságai be- és kiutazáskor kérhetik.

Utazás-orvostani szakrendelések Magyarországon és külföldön:

Fertőzések kockázata[szerkesztés]

A fertőzés átvitelének módja szerint nem egyforma a kockázat. Az élelmiszerekkel, folyadékkal, vízzel, légutakon vagy vektorok révén terjedő betegségek az utazók tömegét veszélyeztetik. Ezek megelőzése aspecifikus profilaxissal (óvintézkedések) vagy védőoltással, ha lehet együttesen történik. Alkalmazásuk igen fontos a betegségek behurcolása, terjedése és az egyén szempontjából egyaránt.[13] Például ciguatera mérgezés Ausztráliában, Brazíliában sárgaláz, schistosomiasis Egyiptomban, leptospirosis Costa Ricán. Számos betegség nem előzhető meg vakcinával vagy gyógyszerekkel, így a kockázat-felismerése és az oktatás fontos! Nagy kockázatú utazó az, aki utazással kapcsolatos betegséget szerezhet:[14]

 • a hátizsákosan vagy vándorként utazó
 • 65 évesnél idősebb
 • jelenlegi tartózkodási helyéről az anyaországba utazik vissza
 • immunhiányos
 • humán immundeficiencia vírus-fertőzött
 • szervátültetésen esett át
 • immunszuppresszív szert szed
 • hosszú időtartamú utazást vállal

Bővebben: A külföldi utazás kockázatai

Az utazási hasmenést előidéző leggyakoribb kórokozók[szerkesztés]

Rakaposhi: Nagar-völgy, 7,788 m, Pakisztán. 2006. augusztus 21., 09:11
A felnőtt afrikai populáció (kor 15-49) HIV/AIDS fertőződöttsége százalékban kifejezve 1999-ben. Adatok értelmezése képrekattintva. Adatok UNAIDS.
Balanites aegyptiaca az ókori Egyiptomban is használatos féregűző szer. Fadar-Fadar közelében, Oudalan, Burkina Faso. 2004.
(DALY) a hasmenéses betegségek országonkénti aránya (100.000 lakosra). 2004. WHO.
Rifaximin alkalmazása kontinensenként utazók hasmenésének kezelésére. 2009. július 25.
Biztonságos ivóvíz. Egy szudáni nő biztonságos ivóvizet tölt. (UNICEF Boromata, Vakaga régió, Szudán. 2009.

A hasmenés, más néven diarrhoea (diaré) a szervezet válasza a bélben lévő baktériumflóra hirtelen megváltozására. Kezelés nélkül akár 2-5 napig is eltarthat. Általában a (hosszabb) utazás első két hetében fordul elő, amikor valaki egy fejlett országból egy ún. fejlődő országba utazik. (ez esetben tekintsük fejlett országoknak Európa és Észak- Amerika területét). Az utazási hasmenés legfőbb kiváltó oka a patogéneket (káros baktériumok, vírusok, paraziták) tartalmazó ételek, italok fogyasztása.

Leggyakoribb kórokozó az enterotoxikus Esherichia coli baktérium, ez felelős az utazási hasmenések mintegy 80%-áért. A fennmaradó esetekben kórokozó baktériumok közül a Salmonella, Shigella és a Campylobacter fajok fordulnak elő gyakran. Paraziták (férgek) kb. 5%-ban, vírusok még kisebb mértékben felelősek az utazási hasmenések kiváltásáért. A régebben rettegett kolera ma már igen csekély előfordulású: 1:200 000 arányban észlelhető.

Enterotoxikus E. coli (ETEC), Campylobacter speciesek; Shigella, Salmonella speciesek, Rotavírus (Latin-Amerika), Norwalk-vírus Giardia, Cryptosporidium, Cyclospora speciesek, Entamoeba histolytica, Aeromonas, Pleisomonas, Non-cholera vibrio speciesek (vibrio parahaemolyticus, Ázsia) izoláltan fordulnak elő.

 • E. coli

Az E. coli baktériumok a vékonybélben szaporodnak, és ott toxinokat termelnek. Ezek okozzák a súlyos hasmenést, mely akár több liter folyadékveszteséggel is járhat. Az E. coli okozta hasmenés legtöbbször 48 óra leforgása alatt, magától elmúlik. Ezek a baktériumok a hasmenéses megbetegedések 40%-ért felelősek.

 • Shigellák

A shigella-csoportba tartozó baktériumok okozzák a bakteriális vérhast. A shigellák felelősek a hasmenéses betegségek 15%- ért. A bélfal gyulladása miatt, görcsös fájdalommal, lázzal, gyakori, kis mennyiségű híg, nyálkás, véres székletürítéssel jár.

 • Szalmonellák

A szalmonella fertőzések az utazási hasmenéses megbetegedések 10%-át teszik ki. Az enyhe lefolyásútól ájulásos rosszullétig fokozódó hasmenést, hányást okoz, általában pár nap alatt antibiotikus nélkül gyógyul, vér nincs a székletben.

 • Rotavírusok

A rotavírusok szintén a megbetegedések 10%-ért felelősek. A parányi részecskék a vékonybél falának sejtjeiben szaporodnak, meggátolják a folyadék felszívódását. Különösen súlyos hasmenés léphet fel - a kiszáradás veszélyével - kisgyermekeknél.

 • Giardia lamblia

A Giardia lamblia egysejtű parazita, mely utazás közbeni hasmenést nem túl gyakran okoz. A hazatérés utáni makacs bélpanaszoknak, jelentős részét azonban ez a kórokozó okozza. Az elhúzódó gyulladás tönkreteszi a bélbolyhokat, alultápláltság és vitaminhiány alakulhat ki. A korai szakasz lehet enyhe, magától múló állapot, vagy nagyon súlyos, nagy folyadékvesztéssel járó hasmenés, melyet bűzös, világosszürke széklettel járó hosszabb krónikus szakasz követ. Ázsiában és Közép-Amerikában igen elterjedt.

 • Entamoeba histolytica

Az Entamoeba histolytica egysejtű parazita, a legtöbb trópusi országban megtalálható. A vastagbelet károsítja, un. amőbás vérhast okoz, mely fekélyképződéssel járhat. A fertőzés átterjedhet a májra és ott tályogot okozhat.

 • Salmonella typhi

Jelenleg Magyarországon a baktérium tokanyagát tartalmazó vakcina van forgalomban, amely 3 éves védelmet biztosít. A védettség kialakulásához kb. 10-14 nap szükséges. Kétéves kor alatt, a tokanyagot tartalmazó oltóanyag nem alakít ki megfelelő védőhatást. Oltási reakció igen ritkán: 1-2 napig tartó helyi fájdalom. Baktérium, melyet a fertőzöttek székletükben ürítenek. Széklettel szennyezett étel, tárgyak, piszkos kéz közvetíti egyik emberről a másikra. Rossz közmű ellátottságú, zsúfolt helyeken járványos formában tör ki, ha az ivóvíz fertőzött széklettel szennyeződik. A hastífuszt a Salmonella typhi idézi elő. A vastagbél nyirokmirigyeiben és a vékonybél alsó részén tapad meg, onnan átjut a vérkeringésbe, majd fekélyt okoz a bélfalban. Nem feltétlenül hasmenéssel járó betegség. Gyakran kezdődik úgy, mint a megfázás vagy az influenza: fáj a beteg feje, torka és fokozatosan emelkedik a láza, a magas lázat nem követi a pulzus gyorsulás szaporodása. Antibiotikummal gyógyítható.

Utazók hasmenésének okai és gyógyszerei[szerkesztés]

Kolera megoszlása globálisan. 2004.
(Balra) V. cholerae. Tipikus formája Vibrio, vessző alakú baktérium, vastag monotrichous ostor. (Jobbra) V. parahaemolyticus . Atipikus, egyenes baktériumok kétféle csillók, vastag monotrichous egy vékony és csillós is.24, 2006
Mwamanongu Village vízforrás, Tanzánia. "A Meatu kerület, Shinyanga régió Tanzánia, a víz leggyakrabban nyitott ásott lyukakban gyűlik és ez mindig szennyezett. 2006.
Kórokozók csoportja* Kórokozók és lappangási idő Gyakoriság (%)† Terápia[15][16]
Baktériumok 6-48 óra 50-75 Empirikus vagy célzott antibiotikum
E. coli (enterotoxikus) 10-45 1. Levofloxacin 2. Rifaximin

3. Ampicillin 4. Cefotaxim

E.coli (enteroaggregatív) 5-35 Rifaximin
Campylobacter 5-25 1. Levofloxacin

2. Azitromicin (India, Délkelet-Ázsia, Közép-Amerika, Szub-Szahara)

Salmonella 0-15 1. Levofloxacin 2. Amoxicillin 3. Co-trimoxazol
Shigella 0-15 1. Levofloxacin 2. Ceftriaxon
egyéb 0-5
Vírusok 6-48 óra 0-20 tüneti terápia: só- és folyadékpótlás, adszorbensek
norovírusok 0-10 -
rotavírus 0-5 -
Paraziták 1-2 hét 0-10
Giardia intestinalis 0-5 1. tinidazole 2. metronidazol

3. nitazoxanide 4. paromomicin 5. furazolidon 6. quinacrine

Cryptosporidium spp 0-5 Nitazoxanide
Cyclospora cayetanensis <1 Co-trimoxazol
Entamoeba histolytica <1 1. iodoquinol

2. paromomicin

Akut ételmérgezés 0-5
Egyéb 0-5
 • együttes fertőzése több kórokozónak egy gazdaszervezeten 10-15%-ában.
† gyakoriság változik az úti céltól, környezetöl, az évszaktól függően.

Aspecifikus profilaxis[szerkesztés]

Barna gyapjas majom. Tarumã folyó, Brazília. 2007.
Trópusi esőerdők globálisan-sötétzöld. 2006.
Epulu folyó Ituriban. Demokratikus Köztársaság Kongó. 2007.
E. coli járvány. 2011.
Tisztálkodás. 2001.
Az ostor feladata, hogy meghajtsa az E. colit, propellerként forog. 2007.
Antik római latrina, szemben a bejáratnál, a fórum fürdők. 2007.

Az utazók hasmenése az esetek egy részében megelőzhető a higiénés rendszabályok szigorú betartásával, valamint az étkezéssel, folyadék fogyasztással kapcsolatos ajánlások elsajátításával. A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy a hasmenéses epizódok száma az elmúlt évtizedekben érdemlegesen nem változott, ami a javasolt rendszabályok megsértéséből fakad – akár objektív, akár szubjektív okok miatt. Éttermekben történt étkezések során például kivédhetetlen az infekció. Tekintettel arra, hogy az utazók hasmenése az érintettek jelentős százalékában elkerülhetetlenül fellép és a megbetegedettek többségében enyhe, illetve az utazók csak ritkán fordulnak panaszaikkal orvoshoz, célszerű az utazóknak az alábbi tanácsokat megfontolni és megfelelő gyógyszereket az utazásra elvinni.

Az utazónak az alábbi higiénés, étkezési rendszabályokat be kell tartania[szerkesztés]

 • Forrald fel, süsd meg, hámozd meg, vagy felejtsd el!
 • Palackozott víz (fogmosáshoz is)
 • Általános higiénia
 • Jól átsült, átfőtt ételek
 • Alaposan megmosott gyümölcs (fertőtlenítve)
 • Tilos: utcai árusnál enni, inni, fagylaltozni, nyers salátát, nyers vagy félig átsült húst, halfélét, állott ételt, hidegtálat, majonézt, jégkockát fogyasztani
 • Higiénés fegyelem (széklettel érintkezett ételek, italok kerülése)

Ivóvíz és higiénia kapcsolata az egészséggel[szerkesztés]

Föld lakossága Kapcsolata a vízzel[17][1]
1,1 milliárd nem fér hozzá ivóvízhez
2,4 milliárd nem megfelelő higiéniai
4 milliárd hasmenés/év
2,2 millió haláleset/év (a legtöbb életkora 5 év alatti)
65%-kal csökken a hasmenés okozta mortalitás ha biztonságos a víz, a szennyvízelvezetés, a higiénia
26%-kal csökken a mortalitás ha biztonságos a víz, a szennyvízelvezetés, a higiénia

Specifikus immunprofilaxis, vakcináció[szerkesztés]

Bővebben: védőoltások nemzetközi utazóknak fejezet

hastífusz
kolera

A kiszáradás jelei[szerkesztés]

Az utazó maga is felmérheti állapota súlyosságát.

Súlyossága a só- és vízvesztés mértékének Kiszáradás tünetei
Enyhe ha a nyelv bevont, kissé tapadós,

kifejezett szomjúságérzés van

Középsúlyos a nyelv tapadós, a szemek besüppedtek,

a vizelet-elválasztás csökken, csecsemőknél a bőr redőzhető, a szívműködés szapora, a pulzus elnyomható, a légzésszám emelkedhet

Súlyos 10% körüli súlyvesztés, a bőr könnyen redőbe emelhető,

a szemek mélyen ülnek, a tekintet riadt, az acidózis jeleként szaporább és mélyebb a légzés, könny- és vizelet-elválasztás megszűnik, a pulzus elnyomható, a beteg nagyfokú szomjúságról és gyakran lábikragörcsről panaszkodik.

Súlyos esetben, csillapíthatatlan hányáskor, vagy ha bármilyen alapbetegség (krónikus bél-, vesebetegség, diabetes) fennáll, hospitalizálás indokolt, intravénás só- és folyadékpótlás vagy egyéb anyagcsere-folyamatok ellenőrzése érdekében. A rizikócsoportba tartozó utazók tartsanak maguknál egészségügyi kártyát állapotukról, gyógyszereikről és előre tájékozódjanak a külföldiek ellátására felkészült kórházak elérhetőségéről! A felnőttek számára követendő elv, hogy óránként 1 pohár vizet és minden székletürítés után még egy pohár folyadékot kell fogyasztani. Ha a beteg képtelen inni, sürgős esetként kell kezelni, és orvosi ellátásban kell részesíteni.

Mit tehetünk a hasmenés ellen?[szerkesztés]

A legtöbb hasmenés 48 órán belül orvosi kezelés nélkül elmúlik, csak a ás folyadékpótlást kell biztosítani. A betegség főként gyermekeknél, időseknél és megromlott egészségi állapotúaknál lehet veszélyes a kiszáradás okozta keringési zavar miatt.

Folyadékpótlás[szerkesztés]

Rehidrálás kolerában. Kolerás beteg orális rehidráló oldatot (ORS) iszik annak érdekében, hogy ellensúlyozza a kolera okozta kiszáradását. 1992.
ORS tasak. 1992.

A bélben történő kiválasztás és felszívódás közötti egyensúly megbomlásáért gyomor-bél-rendszeri patogén ágensek a felelősek leggyakrabban. Az egészséges ember folyadékszükségletét is jelentősen megnöveli a külső környezet hőmérséklet növekedése. 20oC átlaghőmérsékletnél 2 liter, 30oC- nál 3 liter, 40oC-nál minimum 4 liter folyadékra van szükség naponta. Fizikai megterheléskor, hasmenéskor ez a szám sokszorosára növekedhet, melyet sóval kell kiegészíteni. Tapasztalat szerint híg széklet-ürítésenként 2 dl szájon keresztüli rehidráló folyadékot kell fogyasztani (1 tasak Normolyt por előírás szerint elkészítve).

A szájon keresztüli só és folyadékpótlás, a kezelés hatékony, biztonságos és célravezető módja. Ha a hasmenéssel vér is távozik, lázzal jár vagy néhány napnál tovább tart, orvoshoz kell fordulni! Folyadékpótlás gyógyszertári forgalomban lévő készítményekkel: Normolyt és Smecta por. Házilag elkészíthető keverékkel: 4 púpozott teáskanál cukor, fél teáskanál só 1 liter forralt vagy palackozott (nem szénsavas) vízben feloldva. A stressz csak a dehidráció előidézésében játszik szerepet. Súlyos dehidráció idős korban lehetséges. Orális rehidráló oldat (ORS) javasolt (hányás esetén is). Intravénás izotóniás sóoldat csak akkor, ha komoly a testsúlyvesztés (>8-10%).

Só- és vízháztartás zavarainak gyógyszerei[szerkesztés]

Libéria, USAID nőket tanít a gyermekeik helyes és egészséges táplálkozására. A nők megtanulják, melyek az egészséges élelmiszerek, hogyan lehet elkerülni a maláriát, hogyan, mikor és hol mossanak kezet, mikor kell menni a legközelebbi egészségügyi klinikára vagy kórházba, hogyan és mikor kell használni orális rehidráló sót hasmenésben, és más fontos egészségügyi tippeket. 2012. január 26., 10:45
 • 0,30 g kálium-klorid, 0,35 g nátrium-klorid, 0,59 g trinátrium-citrát, 4,00 g vízmentes glükóz (Normolyt por 10x 5,4 g)
Tárolás:
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
Felhasználhatósági időtartam:
A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza a Normolyt port. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik
Adagolás és alkalmazás:
Tasakonként a zacskó tartalmát 200 - 200 ml (2 dl) folyadékban fel kell oldani törzsoldatnak. A Normolyt adagolás időtartama általában 1 nap, de a 30 órát ne haladja meg. Csillapíthatatlan hányás, hasmenés. Hőguta kezelésére szájon át. Az alábbi, 1 nap (24 óra) alatti maximális mennyiséget azonban nem szabad túllépni:
Csecsemőknek 1 éves korig maximum 75 ml/24 óra/testsúlykg
3 kg-osnak 1 tasak 225 ml
10 kg-osnak 3,5 tasak 750 ml
1-5 éves gyermekeknek maximum 60 ml/24 óra/testsúlykg
10 kg-osnak 3 tasak 600 ml
22 kg-osnak 6,5 tasak 1320 ml
5 éves kortól maximum 40 ml/24 óra/testsúlykg
20 kg-osnak 4 tasak 800 ml
90 kg-osnak 18 tasak 3600 ml
1 tasak tartalmát előzetesen felforralt és lehűtött 200 ml (2 dl) folyadékban, vízben, vagy cukor nélküli, szobahőmérsékletre hűtött teában kell tökéletes feloldani, majd ezután lehet alkalmazni. A keverési arány (ml-es beosztású cumisüveg vagy mérőpohár segítségével) pontosan betartandó. A port nem szabad hígítás nélkül bevenni. :A hasmenés megszűnésével és a széklet állományának normalizálódásával a Normolyt mennyisége csökkenthető. :Hányás esetén a Normolyt rövid időközökben kanalanként, ill. kortyonként adható. Csecsemők a Normolyt kezelés ideje alatt is szoptathatók. Egyébként célszerű legalább a hasmenés enyhüléséig a táplálást szüneteltetni (a glükóz és a citrát révén jut kalória a szervezetbe). Megengedett azonban a fent megadott maximális adagok mellett még pótlólag édesítés nélküli folyadékok (tea, híg gyümölcslevek - szükség esetén mesterséges édesítőszerrel édesítve) adása, különösen magas láz, ill. meleg időjárás esetén. A Normolyt kezelés befejezése után átmeneti diéta javasolt. Csecsemőknek pl. rizsnyák, vagy sárgarépa leves (100 g korai sárgarépából, 100 ml forralt vízzel, enyhén sózva) adható. Idősebb gyermekeknek és felnőtteknek reszelt alma, húsleves, krumplipüré, később sovány hús.

Só- és vízháztartás zavarainak gyógyszerei terhességben[szerkesztés]

 • 0,30 g kálium-klorid 0,35 g nátrium-klorid 0,59 g trinátrium-citrát 4,00 g vízmentes glükóz (Normolyt por 10x 5,4 g)
Tárolás:
Felhasználhatósági időtartam:
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után a készítmény nem alkalmazható. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Diéta[szerkesztés]

Éhezés nem szükséges, gyakori kis volumenű étkezés javasolt. Elkerülendők a laktóztartalmú ételek (tej!) és a koffeintartalmú italok (ezek súlyosbítják a hasmenést).

Nem specifikus hasmenéstgátlók[szerkesztés]

Adszorbensek[szerkesztés]

Az antibiotikus terápia és a só- és vízháztartás rendezése mellett tüneti szerként:
aktív szén
pektin
kaolin

Szekréciót csökkentők[szerkesztés]

Bismuthum subsalicylicum (BSS) szuszpenzió

Tanulmányok kimutatták, hogy mexikói ügynököknél (naponta 4-szer 30 ml) csökkenti előfordulását a TD-nek 40%-ról 14%-ra. BSS gyakran okoz feketedést a nyelven és a székletben, valamint émelygést, székrekedést, és csak ritkán fülzúgás. BSS szedését kerülnie kell annak az utazónak, aki aszpirinra allergiás, veseelégtelenségben vagy köszvényben szenved. Probenecid vagy metotrexát mellett ellenjavallat.
Bizmut-szubszalicilát. A Suspensio bismuthi subsalycilici pro infante FoNo. VI.-ban hivatalos, utazás okozta hasmenésben kisgyermekeknek, felnőtteknek. Bevonó. Csökkenti a gyulladást. Csökkenti a gyomor hipermotilitását. Kötődik az E. coli toxinjaihoz. Baktericid, oligodinámiás hatása révén. Gyenge antacid.
Tárolás:
legfeljebb (20ºC-25°C) tárolandó.Fénytől és nedvességtől védve. Nem fagyasztható. Ne tárolja fürdőszobában.[18]
Felhasználhatósági időtartam:
2 év
Adagolás és alkalmazás:
Hasmenés és gyomorpanaszok esetén felnőttek és 12 év feletti gyermekek: szokásos adagja 2 tabletta óránként. Ne vegyen be 16 tablettánál többet naponta. Súlyos hasmenés kezelésére. Ha Ön ezt a gyógyszert szedi kérdezze meg orvosát, gyógyszerészét, ha a tünetek nem javulnak 2 napon belül, vagy ha rosszabbra fordulnak.
 • dioszmektit (Smecta 3 g por szuszpenzió 10 tasak)
Tárolás:
Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.
Felhasználhatósági időtartam:
A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után a készítmény nem alkalmazható. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Adagolás és alkalmazás Szájon át történő alkalmazásra. Heveny hasmenés kezelése:
Gyermekeknek és csecsemőknek
1 éves kor alatt: naponta 2 tasak 3 napon át, utána naponta 1 tasak
1 éves kor fölött: naponta 4 tasak 3 napon át, utána naponta 2 tasak
Felnőtteknek A javasolt adag naponta 6 tasak.
Végbélen át történő alkalmazás
Retenciós beöntés: 1-3 tasakot 50-100 ml langyos vízben feloldva napi 1-3 beöntés.
 • tri-potassium di-citrato bismuthate (De-nol 120 mg tabletta 120x)
Tárolás:
25°C felett tárolandó.[19]
Felhasználhatósági időtartam:
4 év
Adagolás és alkalmazás:
Felnőttek és 12 év feletti gyermekek: 4-szer 1 tabletta, étkezés előtt fél- egy órával. Súlyos hasmenés kezelésére.

Ópioid bélmozgást csökkentők[szerkesztés]

Escherichia coli, az általa okozott fertőzés 61 halálesetet okoz az Egyesült Államokban minden évben. Fertőzés gyakran vezet véres hasmenéshez, és esetenként veseelégtelenséghez. Félig sült vagy a földdel szennyezett marhahús. Fertőzés előfordulhat nyers tej fogyasztása, szennyezett ivóvíz vagy úszás után.
Loperamid, Felnőtteknek Huma-Loperamide 2 mg max. 8 tabletta naponta, 6 éves kor alatt nem adható, súlyos hasmenés kezelésére, bélmozgást csökkentő szer, opioid-μ-receptor agonista.
 • loperamid (+Huma-Loperamide 2 mg tabletta 100x)
Tárolás:
legfeljebb 30 °C -on tárolandó.
Felhasználhatósági idő:
3 év
Adagolás:
Felnőttek és 6-17 éves gyermekek akut hasmenés kezdő adag 2 tabletta (4 mg) felnőtteknek, ill. 1 tabletta (2 mg) gyermekeknek, ezt követően 1 tabletta (2 mg) minden laza széklet után. Max. 3-8 tabl./nap. Súlyos hasmenés kezelése.
Rövid ideig, maximum 48 óráig loperamide használata megkísérelhető. A legtöbb esetben a :betegséget mikroorganizmusok okozzák, amelyek vagy a tápcsatornát károsítják, vagy az itt :történő vízfelszívódást zavarják. A loperamid tüneti kezelésként alkalmazható. Használata lázas állapot (>38,5), dizentéria és székletleukocyta-pozitivitás esetén ellenjavallt.

dihidrokodein (+Hydrocodin 10 mg tabletta 20x)

Tárolás:
Felhasználhatósági időtartam:
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után a készítmény nem alkalmazható. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Alkalmazás:
A szervezet opioid receptoraira hatva fejti ki hasmenés elleni hatását, maximum 48 óráig alkalmazható.

diphenoxylat (++Reasec 2,5 mg/0,025 mg tabletta 20x)

Tárolás:
Felhasználhatósági időtartam:
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után a készítmény nem alkalmazható. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Alkalmazás:
Bélmozgást csökkentő hatású gyógyszer. Különböző eredetű heveny és idült hasmenés tüneti kezelésére szolgál, csökkenti a székletürítések számát és a széklet víztartalmát.

Terhesség és hasmenés elleni gyógyszerek[szerkesztés]

Manu National Park. Peru. 2009. szeptember 14., 05:30:10
Család a folyóparton kb. 50 mérfödre Iquitos-tól lefelé az Amazonason, Peruban. 2011.

Terhesség alatt leggyakrabban akut hasmenéssel találkozunk, melyet vírusok, baktériumok, paraziták okozhatnak, de meg kell említeni az élelmiszer-allergia, bizonyos gyógyszerek, irritabilis bélszindróma (IBS) vagy gyulladásos bélbetegség (IBD) lehetséges oki szerepét is. Az antibiotikus terápia és a só- és vízháztartás rendezése mellett tüneti szerként aktív szén adható, illetve rövid ideig loperamide használata megkísérelhető.

 • loperamid (+Imodium kapszula 10x)
 • dihidrokodein (+Hydrocodin 10 mg tabletta 20x)
 • almapektin 300 mg; aktivált faszén: 150 mg (RenewLife DiarrheaStop kapszula 20x)

Szoptatás és hasmenés elleni gyógyszerek[szerkesztés]

A bélből fel nem szívódók kedvezőtlen hatás nagy valószínűséggel nem várható a készítményektől szoptatás alatt. Meg kell azonban említenünk, hogy a bizmutsók felszívódása veszélyt jelenthet a neurotoxicitás miatt.

 • adsorbensek
orvosi szén (CARBO ACTIVATUS)
almapektin 300 mg; aktivált faszén: 150 mg (RenewLife DiarrheaStop
 • bizmutsók (BOLUS ADSTRINGENS)
 • diosmectittel (SMECTA)

Hányáscsillapítók[szerkesztés]

Tárolás:
ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
Felhasználhatósági időtartam:
5 év.
Adagolás és alkalmazás:
Felnőtteknek és 12 év feletti gyermekeknek: naponta 4 - 6 óránként 1 - 2 tabletta, a legnagyobb napi adag 8 tabletta. 6 - 12 év közötti gyermekeknek: naponta 1 - 3-szor 1 tabletta (összesen napi 5 mg/ttkg). Utazási betegség megelőzésére az első adagot az utazás megkezdése előtt ½ órával kell bevenni.
Rovarcsípések, méh csípések, fullánkok okozta allergiás reakciók tüneteinek csökkentése. Tűzhangya-harapás, gennyhernyók okozta allergiás reakció kezelése. mérgesszömörce, mérgező tölgy, mérges zumak bőrtüneteinek csökkentése. Scromboid mérgezések tüneteinek csökkentése.
 • chlorbutanolum; +diphenhydramine(+Daedalon 100 mg & 100 mg kúp 10x)
Clorbutanolum, kémiai konzerválószer, szedatív, hipnotikus és gyenge helyiérzéstelenítő, hányáscsillapító.
Tárolás:
hűtőszekrényben (2ºC - 8ºC) tárolandó.
Felhasználhatósági időtartam:
2 év.
Adagolás és alkalmazás:
Felnőtteknek megelőzésre az utazás megkezdése előtt 1/2 órával 1 kúp. Terápia: szükség szerint 4-6 óránként 1 kúp. A dimenhidrinát maximális napi adagja 400 mg (24 óra alatt 4 kúp). Májelégtelenség esetén az adagot csökkenteni kell. Tarantula harapás. Rovarcsípések, méh csípések, fullánkok okozta allergiás reakciók tüneteinek csökkentése. Tűzhangya-harapás. Mérges szömörce, mérgező tölgy, mérges szumak. Scromboid mérgezések tüneteinek csökkentése.

Terhesség és hányáscsillapítók[szerkesztés]

Terhesség alatt 30-50%-ban előforduló panasz a reggeli hányinger, hányás, mely az esetek 90%-ában hozzávetőlegesen a 22. gesztációs hétre elmúlik. Kialakulásának oka nem egyértelmű, de feltételezhetően a humán choriongonadotropin szintjének emelkedése és a latens pajzsmirigy-túlműködés áll a háttérben. Kezelésében biztonságosan alkalmazható a pyridoxin, hatástalansága esetén a H1-receptor antagonista dimenhydrinat és metoclopramide adható. A II-III. trimesterben a promethazin alkalmazása is elfogadott. Meg kell azonban említenünk, hogy a gyakorlatban ezen szerek alkalmazása sok esetben igen gyenge vagy semmi lényeges pozitív változást sem ér el vagy biztosít a terhes nő számára. A hyperemesis gravidarum néven ismert súlyos, elhúzódóan jelentkező hányásokkal járó kórkép, melynek következtében fogyás, kiszáradás, ketoacidosis és az elektrolit-háztartás felborulása is előfordulhat, kórházi ellátást igényel.

 • diphenhydramine (+Daedalon 50 mg tabletta 10x)
 • metoclopramide (+Cerucal 10 mg tabletta 50x)
 • pyridoxin

Hasmenés elleni (Travelers Diarrhea, TD) antimikrobás szerek[szerkesztés]

Salmonella járványok. 2004.
Salmonella typhi okozta typhoid láz. Tünetei: tartós láz (39°C - 40°C), gyengeség, hasi fájdalmak, fejfájás, étvágytalanság, egyes esetekben rózsaszín foltok a beteg mellkasán. 1964.
Salmonella járványok 2004. - 2008. között a US-ben.
Kislány üveg vízzel Boromatában, északkeleti CAR, közel Chadhot. A hasmenés rendkívül magas 5 éven aluli gyermekek körében. 2007. Junius 18
Campylobacter baktériumok az első számú oka az élelmiszerekkel kapcsolatos emésztőrendszeri betegségeknek 2008.

Az utazás alatt leggyakrabban akut hasmenéssel találkozunk, melyet vírusok, baktériumok, paraziták okozhatnak, de meg kell említeni az élelmiszer-allergia, bizonyos gyógyszerek, irritabilis bélszindróma (IBS) vagy gyulladásos bélbetegség (IBD) lehetséges oki szerepét is. Láz és vér nélküli hasmenések gyakoribb formája, amely a fejlődő országokba utazók 35-50%-át érinti. Az esetek 85%-ában fertőző eredet igazolható. A tünetekre jellemző a nagy mennyiségű vizes széklet, a leukocyták hiánya a székletben, gyakori émelygés, néha hányás. Az esetek nagy részében spontán gyógyulnak az érintettek[20]articles.

Antimikrobás kezelés[szerkesztés]

Tekintettel arra, hogy a kórképek döntő többségét baktériumok okozzák, az antibiotikum kezelés hatékony lehet. Antibiotikumok szerepe fontos az utazási hasmenés kezelésében. A megfelelően alkalmazott szer elmulasztja a tüneteket, lerövidíti a betegséget. Különösen igaz ez a Shigella és Escherichia coli fertőzésekre. Az antibiotikum kezeléstől várható, hogy a betegség időtartama megrövidüljön, a tünetek gyorsabban enyhüljenek, az alapbetegség, életkor miatt veszélyeztetett populációban a szövődmények kialakulását megelőzze. Rutinszerű antibiotikum kezelés nem indokolt, a betegség spontán gyógyul. Antibiotikum kezelés akkor indokolt, ha:

 • láz meghaladja a 38 °C-ot
 • székürítés véres,
 • 24 órán belül 3-5 székletürítés jelentkezik,
 • a tünetek 2 napon túl is fennállnak.
 • a beteg állapota súlyos, szisztémás tünetek kifejezettek, lázas, a széklet véres perzisztáló Shigella-, Salmonella- vagy Campylobacter-fertőzések
 • alapbetegség, életkor miatt a beteg veszélyeztetett pl.(immunszupprimált betegek és AIDS-es páciensek), idősek, csökkent ellenálló képesség vagy szepszis, beültetett protézisek, (perzisztáló) parazitás fertőzés esetén.
 • azitromicin
 • cefixime
 • ciprofloxacin
 • levofloxacin
 • metronidazol
 • nitazoxanide
 • rifaximin
 • co-trimoxazol

Terhesség és hasmenés elleni antimikróbás szerek[szerkesztés]

Antibiotikus kezelés terhesség alatti esetleges magzatkárosító hatásának, illetve a kezeletlen betegség magzati károsodást okozó szerepének gondos mérlegelése fontos szempont. Az esetek többségében a betegség fennállása okoz nagyobb kockázatot a magzat számára, vagyis a fertőzés feltétlenül kezelendő.
Penicillinek (amoxicillin, ampicillin): A placentán átjutnak, de teratogén hatásukra nincs bizonyíték, biztonságosan alkalmazhatók. Elsőként választandó szer a terhességi infekciók esetén.
Cephalosporinok (cefalexin, cefuroxime, cefaclor, ceftriaxone, cefixime, ceftibuten). Szintén átjutnak a placentán. Biztonságosan az 1. generációs szerek alkalmazhatók. A 2. és 3. generációs készítmények adása megfontolandó.
Makrolidok (erythromycin, spiramycin, roxithromycin, clarithromycin, azithromycin): A nagy molekulaméret miatt nem jutnak át a placentán. Alkalmazásuk különösen azok körében javasolt, akiknél penicillinérzékenység áll fenn.
Szulfonamidok (sulfamethoxazole).
Fluorokinolonok (ofloxacin, ciprofloxacin, norfloxacin, levofloxacin: Esetleges csont- és porcfejlődési zavart okozhatnak.

 • azitromicin
 • cephalospironnal
cefalexinm
cefuroxim
ceftriaxon
cefixime
 • ciprofloxacin

Fluorokinolok használata ellenjavallt, bizonyos kivételes esetekben moxifloxacin és levofloxacin adható. A gyógyszeres terápia mellett fontos a bőséges folyadékfogyasztás, az ágynyugalom és természetesen a lázcsillapítás is.

 • metronidazol

Szoptatás és hasmenés elleni antimikróbás szerek[szerkesztés]

Bukima Patrol Post tábor Kelet DRC Viunga Nemzeti Park, Mikeno hegy látványa a háttérben. Kongó. 2011. május 22.
Bonobo (Pan paniscus). 2005. június 25.
Fekete légy
Utolsó napja a Hajjnak.
Alanya rivéra Törökországban. 2006.

Az utazási hasmenést okozó kórokozók nem mennek át az anyatejbe, de ilyenkor a szoptató anyának a szokásosnál is több folyadékot kell fogyasztania. Az anya a diéta megtartására is fordítson figyelmet.[21][22] A szoptatós anya bizonyos fertőzéses megbetegedései esetén szükség lehet hosszabb-rövidebb idejű antibiotikus terápia alkalmazására. A kezelésnél figyelembe kell venni, hogy a készítmény a szoptatott csecsemőt szenzibilizálhatja, a bélflóráját is megváltoztathatja, illetve fennáll a bélben található kórokozók rezisztenssé válásának veszélye is. Ha a gyógyszer kiválasztódik az anyatejbe fennáll annak a lehetősége, hogy módosítja a csecsemő bélflóráját. Figyelni kell a csecsemő gyomor-és bélrendszeri elváltozásait, például szájpenész és hasmenés jelentkezhet. Ha ez megtörténik, állítsa le a gyógyszer szedését és válasszon egy másikat kezelőorvosa segítségével.

 • Béta-laktámok: a szoptatás általában biztonságos. Elméletileg a penicillinek okozhatnak allergiás reakciót a csecsemőben. Ha az újszülött bőrén kiütés jelenik meg, ez lehet a jele az allergiának. Le kell a gyógyszert állítani és választani kell egy másikat.

cefalosporinik:

cefuroxamine Zinnat
Cephalexin Keflex
ceftazidime
cefotaxime
ceftriaxone
ceftazidin kis mennyiségben mutathatók ki az anyatejben

penicillinek:

Amoxycillin
amoxicillin+clavulanic acid
benzathine benzylpenicillin benzylpenicillin cloxacillin
phenoxymethylpenicillin procaine benzylpenicillin amoxicillin+clavulanic acid
 • Makrolidok:
erythromycin
Azithromycin, Zithromax®,
Clarithromycin, Klaricid®,
 • Szulfonamidok:
szulfametoxazol + trimetoprim (kotrimoxazol) idősebb, egészséges teljesen kifejlett csecsemőknek adható. Kerülendő, ha a csecsemő koraszülött vagy kevesebb mint 1 hónapos.
trimethoprim
Metronidazol (+Klion): Jelentős mennyiségű az anyatejben, célszerű elkerülése a nagy dózisoknak, csak alternatív gyógyszer, ha más nem lehetséges. Segítség az anyának az anyatej előre kifejése és tárolása hűtőszekrényben.

Mikor javasolt antibiotikum-profilaxis az utazás előtt és alatt?[szerkesztés]

Antimikrobás profilaxis mintegy 60-90%-ban előzi meg a hasmenést. Ennek ellenére antibiotikum-profilaxis rutinszerűen nem ajánlott, csak speciális szituációkban rövid időtartamú (3-5 napnál rövidebb) utazások esetén. Az antibiotikum-profilaxis a veszélyeztetett csoportban indokolt. Egyebekben csak a nem gyógyuló és a súlyos esetek igényelnek antimikrobás kezelést. Az utazó alapbetegsége, állapota miatt infekcióra fokozottan hajlamos, illetve ha az infekció várhatóan súlyos formát ölthet. A veszélyeztetetteknek ismerni kell az antibiotikum javallatait, mellékhatásait illetve a kezelés hatékonyságának korlátait. Az alapbetegséggel rendelkező utazónak ismernie kell a hasmenés veszélyes következményeit, az ezzel kapcsolatos tennivalókat. Indokolt esetben el kell látni profilaktikus antibiotikummal az alábbi betegeket:

 • Krónikus gyulladásos bélbetegségben szenvedők (Chron, ulcus, gyomor-, bélműtét)
 • Alkoholisták, krónikus máj- és vesebetegek
 • Immunhiányosak (IgA hiány, gyógyszeres, HIV)
 • Diabéteszben szenvedőknek
 • Szív támogatását igénylők
 • Rövid ideig, fontos küldetést teljesítőknek: politikus, üzletember, művész
 • Nagyon idősek
 • Utazó olyan gyógyszert szed (H2 blokkoló, protonpumpa gátló), ami emeli a gyomor-pH-t és az utazás időtartamára sem elhagyható
 • Esetleg bekövetkező infekció az utazó hivatásánál vagy egyéb oknál fogva kritikus, és kényelmetlen helyzetet teremt

Antibiotikum-profilaxis gyógyszerei[szerkesztés]

Rickettsia rickettsii
Rash rickaust1

Profilaxisra ajánlott antibiotikumok (naponta a terápiás dózis fele, az utazás teljes időtartama alatt).

kinolonok (ciprofloxacin) 500 mg tabl/nap
rifaximin 2 x 200 mg tabl/nap
azithromycin 500 mg tabl/nap India, Délkelet-Ázsia, Közép-Amerika, Sub-Szahara

Az antibiotikum profilaxis hátrányai[szerkesztés]

nagyrészt szükségtelen antibiotikum alkalmazás az emelkedő rezisztencia miatt a klasszikusan alkalmazott antibiotikumok (tetracycklinek, cotrimoxazol, fluorokinolonok) hatékonysága csökkent; hamis biztonság érzet és ebből fakadóan az említett rendszabályok elhanyagolása; nincs olyan profilaxis, ami 100%-os védelmet nyújtana.

Egyéb kiegészítő profilaxis[szerkesztés]

Bismuth subsalycilát szuszpenzió 4x30 ml, a széklet fekete lesz!
Probiotikumok alkalmazása, Saccharomyces boulardii tartalmú probiotikum.

Öngyógyítás, öngyógyszerezés[szerkesztés]

Az "Utazók hasmenése" öngyógyítási algoritmusa jó példa az öngyógyszerezésre, habár az antibiotikum-rezisztencia bizonyos organizmusokra egyre gyakoribb, ezért az empirikus kezelés kiválasztása némileg problematikus az utóbbi években. A leggyakoribb betegségek az utazással kapcsolatosak, amelyt öngyógyítással kezelnek. A stratégia sikerének alapja az epidemiológiai bizonyítékok, amelyek fő oka bakteriális kórokozók (több mint 90%-a) TD-nek a rövid időtartamú utazásoknak.
Tünetek:
hirtelen fellépő kórosan laza, gyakori széklet, 8 órán belül 5-nél több.
Diagnózis: "Utazók hasmenése"
Terápia:
500 mg ciprofloxacin, minden 12 órában
eredmény 1.: az utazó jobban érzi magát 6-24 órán belül
eredmény 2.: a tünetek nem szűnnek meg a 24-36 óra alatt a kezelés ellenére, orvoshoz kell fordulni.

Manapság a probiotikumok egyre szélesebb körű vizsgálataival megállapították, hogy bizonyos probiotikus baktérium törzsek szignifikánsan, 40%-kal csökkentették az utazók hasmenése betegség kialakulását, illetve a már kialakult hasmenés esetén csökkentik a hasmenéses napok számát, a lezajlás súlyosságát.

Iható-e a víz?, a vízfertőtlenítés eszközei[szerkesztés]

Számos országban[23] csak kezdetleges víztisztító berendezések és víz elosztó rendszerek működnek, ahol gyakran a vízellátó rendszer nem zárt, vagy közegészségügyi előírásokat és ellenőrzéséket nem lehet érvényesíteni, illetve nem is létezik.[24][25] Minden felszíni vízkészlet feltehetően fertőzött, nem számít, mennyire tiszta a forrás, a legtöbb patak, tó, kút vizeit nem biztonságos fogyasztani. Érintetlennek tűnő területeken a víz, a tavak és patakok szennyezettek lehetnek Giardia vagy Cryptosporidium parazitákkal, vagy patogén baktériumokkal, mint például Campylobacterrel. A csapvíz gyakran szennyezett a kevésbé fejlett országokban, de számos szálloda és üdülő biztonságos víz rendszert működtet. Meg kell győződni minden létesítményről külön-külön a vízminőségéről. Ha egy tipikus turista úton veszünk részt kereskedelemben forgalmazott palackozott vizet, üdítőt, gyümölcslevet, sört és bort, stb. igyunk.[26][27][28]

Mechanikus szűrők[szerkesztés]

BioSand mechanikus és biológiai vízszűrő. 2010. január 19.
Szénszűrős víztisztító palack. 2012. április 16.

A kereskedelmi forgalomban kapható szűrők [2] megfelelő pórusméretűek ahhoz, hogy eltávolítsák a Giardia szervezeteket és a legtöbb baktériumot a szennyezett vízből. Sokan most is jód gyantát alkalmaznak, amely a vírusokat is képes eltávolítani. Katadyn csepegtető szűrő hasznos szabadföldi körülmények között. A kerámia 0,2 mikronos, tisztítható, 39.000 liter lehet vele megtisztítani a cseréig.

Hőkezelés forralással[szerkesztés]

Közönséges bélrendszeri kórokozókat könnyen inaktiválja a hő. Mikroorganizmusok elpusztulnak rövidebb idő alatt magasabb hőmérsékleteken, míg alacsony hőmérsékleten, hosszabb melegítési idő szükséges. A pasztőrözés elvét alkalmazva, megöli az enterális kórokozókat a víz forralása, ezért minden olyan vizet, amelyt 1 percig forralunk biztonságosnak tekinthető. Mivel a forráspont csökken a növekvő tengerszint feletti magassággal, a vizet 3 percig kell forralni 6562 láb (2000 m)tengerszint feletti magasság felett. Forralásra nincs szükség ha van hőmérőnk, a víz melegítés az alábbiak szerint válik ihatóvá.

2 percig (65 °C)
20 percig (45 °C)

Mikroorganizmusok hőkezeléssel történő inaktivációjához szükséges idő és hőmérséklet kapcsolata

Parazita Hőmérséklet (C) Behatási idő (perc)
Giardia fajok 55 (95%)
70 (100%)
5

10

Cryptosporodium fajok 64 2
E. coli; Shigella; Salmonella; Campylobacter 65 3
V. cholerae 60 10
Enterális vírusok 70 1
Hepatitis A 98 1

Kémiai fertőtlenítés[szerkesztés]

 • Neomagnol

Ivóvíz fertőtlenítésére: 10 literenként 2 tablettát kell feloldani a fertőzött vízben, időnként össze kell keverni és legalább 2 óra időtartamig állni hagyni. Ennek eltelte után a víz fogyasztható! Gyümölcs fertőtlenítésére: 2 tablettát 10 liter vízben feloldani, a gyümölcsöt 1/2-1 órán keresztül ebben kell áztatni. Tiszta vizes leöblítés után a gyümölcs fogyasztható!
Terhesség és szoptatás: a tabletta külsőleg biztonságosan alkalmazható a terhesség és a szoptatás során. Rákkeltő tulajdonságára vonatkozóan humán adat nem áll rendelkezésre.

 • Klór ajánlott vadonban és a külföldi utazásokhoz, de nem hatékony Cryptosporidium ciszták ellen és nem hatékony Giardia ellen sem.
 • A klór-dioxid (ClO2) azonban ezek a paraziták ellen is hatékony, és egyúttal elpusztítja a baktériumokat és vírusokat.
 • Jód

Fertőtlenítés Betadin 10%-os oldattal (1 csepp= 0,5 ml)[29]

Csepp/ liter Vízhőmérséklet (C°) Vízminőség Behatási idő (perc)
8 > 10 tiszta 30
16 > 10 zavaros 30
8 10 > tiszta 60
16 10 > zavaros 60

Fertőtlenítés Jód tablettával

Tabletta/ liter Vízhőmérséklet (C°) Vízminőség Behatási idő (perc)
1 > 10 tiszta 15
2 > 10 zavaros 15
1 10 > tiszta 45
2 10 > zavaros 45

Teendők hazaérkezés után[szerkesztés]

Tradicionális körház Manicában, Mozambik. 2009.
Látványos strand Anse Source d'Argent a La Digue szigeten, Seychelle-szigetek
Tradicionális maszájok, Masai Mara Park, Tanzánia. 2004.

Egészségesen hazaérkező utazónak nincs szüksége rutin szűrővizsgálatokra! Betegségre utaló tünetek esetén keresse fel családorvosát, aki ha szükséges elvégezteti a megfelelő laboratóriumi vizsgálatokat, illetve beutalja a területileg illetékes megyei kórház infektológia osztályára. Az utazás során szerzett fertőzések tünetei a hazaérkezést követő pár napon, de legfeljebb néhány héten belül jelentkeznek. Kivételt képeznek a hosszú lappangási idejű betegségek pl.: a malária, az amőbás májtályog, a filariázis, a hepatitis B és a HIV fertőzés. Hazaérkezés után észlelt leggyakoribb tünetek: hasmenés, láz, egyéb tünetek nélkül, bőrbetegség, nemi betegség, légúti betegség.

Betegség esetén tájékoztatni kell a családorvost[szerkesztés]

 • pontosan mikor, milyen földrajzi területen járt,
 • mennyi ideig tartózkodott ott, a hosszabb időtartam ugyanis jelentősen megnöveli a betegségek kockázatát,
 • mennyire volt kalandos vagy nomád az út,
 • milyen kockázatos tevékenységet űzött, pl.: extrém sportok, védekezés nélküli szexuális kapcsolatok,
 • történt-e rovarcsípés, állatharapás,
 • van-e valamilyen alapbetegsége, allergiája, immunrendszert befolyásoló állapota (pl.: lépeltávolítás, citosztatikus kezelés, hormonkezelés, besugárzás a közelmúltban).

Laboratóriumi és egyéb fizikális vizsgálatokat az alábbi esetekben szokás végezni[szerkesztés]

 • ha bármilyen betegség tünetei jelentkeznek,
 • ha az utazó konkrét megbetegedésnek volt kitéve, pl.: olyan területen járt, ahonnan járványos megbetegedést jelentettek,
 • ha az út során átesett valamilyen fertőző megbetegedésen, még akkor is, ha meggyógyult belőle.

Hasmenés[szerkesztés]

Jó eséllyel térhetünk vissza hasmenéssel Ázsiából (Indiából, Thaiföldről,) Mexikóból, Közép-Afrikából és Egyiptomból. A hasmenések kórokozói lehetnek baktériumok, egysejtű élősködők (protozonok), vírusok és férgek. A hasmenés egészséges felnőttnél általában néhány nap, rosszabb esetben 2-3 hét alatt magától gyógyul, legtöbbször csak tüneti kezelést, folyadékpótlást igényel.

Mindenképpen gyógyszeres kezelésre, esetleg speciális laboratóriumi vizsgálatra van szükség: ha magas lázzal jár együtt, ha vér található a székletben, ha féregdarabokat fedez fel a székletében, ha napi 10-15-nél több a székletürítések száma, vagy elhúzódik, 3 hétnél hosszabb ideig tart.

A hasmenés többféle lehet, a kiváltó kórokozótól függően:

 • A különféle E. coli törzsek a felelősek leggyakrabban az utazók hasmenéséért. Az általuk okozott 1-3 napig tartó, vizes, nem súlyos hasmenés antibiotikus kezelést nem igényel.
 • A bakteriális dizentéria általában magas lázzal, elesettséggel, erős, gyakran véres hasmenéssel jár (ezt nevezik köznyelven vérhasnak).
 • Az amőbás hasmenés enyhébb és hosszadalmasabb lefolyású, mérsékelt lázzal, gyakran véres hasmenéssel jár.
 • A giardiasis szintén hosszadalmasan elhúzódó, habos, bűzös, nyálkás széklet ürítésével járó hasmenést okoz.
 • A hastífusz a közhiedelemmel ellentétben nem okoz hasmenést, hanem inkább székrekedést, viszont mindig magas lázzal, nagyfokú elesettséggel, alacsony pulzusszámmal jár.
 • Nagy mennyiségű vizes hasmenést okoznak a toxintermelő E. coli baktériumok, néhány hasmenést okozó vírus, és a kolera.
 • A cryptosporidium és a cyclospora krónikus hasmenést okozó, kevésbé ismert kórokozók: hetek esetleg hónapok óta tartó bizonytalan hasi fájdalmak, hányinger, étvágytalanság, fogyás, mérsékelt láz jellemzik.

Tünetek, panaszok esetén[szerkesztés]

 • Szent László Kórház Trópusi Ambulanciájához: 1097 Budapest, Gyáli út 5-7, tel.: 455 8100;
 • Bőr- illetve nemi betegségre utaló tünetek esetén a Semmelweis Egyetem Bőr- és Nemikórtani Klinikájához: 1085 Budapest, Mária u. 41. tel.: 266 0465

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. A CDC (Centers for Disease Control and Epidemiology) meghatározása szerint három vagy több híg széklet ürítés naponta vagy a habituális székürítések számának megkétszereződése, ezzel együtt jelentkező egyéb tünetek, mint puffadás, hasi görcsök, hányás, láz esetén lehet az utazók hasmenése diagnózist megállapítani.
 2. "UNWTO World Tourism Barometer". UNWTO World Tourism Barometer (World Tourism Organization) 11 (1). January 2013. Hozzáférés ideje: 2013-04-09.
 3. http://apps.who.int/bookorders/anglais/detart1.jsp?codlan=1&codcol=18&codcch=12
 4. China - the new number one tourism source market in the world. World Tourism Organization, 2013. április 4. (Hozzáférés: 2013. április 9.)
 5. WHO
 6. http://www.who.int/foodsafety/publications/consumer/en/travellers_en.pdf
 7. http://www.who.int/ith/precautions/medical_kit/en/index.html
 8. http://wwwnc.cdc.gov/travel/
 9. Collaborative Drug Therapy Management Handbook ASHSP 2007. pages 2007.
 10. http://www.travelpharm.com/
 11. http://apps.who.int/ithmap/
 12. Világjárók orvosi kalauza (Hogyan maradjunk egészségesek külföldön) Dr. Richard Dawood Ambrus Attila Maecenas Könyvkiadó Budapest 1996. 532.-540. old.
 13. http://www.gideononline.com/
 14. http://www.aafp.org/afp/2004/0701/p89.html
 15. BMJ | 11 OCTOBER 2008 | VOLUME 337
 16. USA Pharm. 2011-36 (12) :49-52.Brian Meadors klinikai gyógyszerész Baylor All Saints Medical Center Fort Worth, Texas
 17. WHO Global Water Supply and Sanitation Report
 18. http://www.drugs.com/cons/pepto-bismol.html
 19. http://www.drugs.com/uk/de-noltab-spc-1499.html
 20. Gastroenterol Hepatoi (New York). 2011 február, 7 (2) : 88-95. PMCID: PMC3061023 Új fejlemények a utazási hasmenés Javier de la Cabada Bauche , MD és Herbert L. DuPont , MD
 21. OBSTETRICS & GYNECOLOGY VOL. 113, NO. 1, JANUARY 2009
 22. Jessica Steffl, PharmD Tuesday, April 1, 2008 Pathophys and Ther III
 23. Világjárók orvosi kalauza (Hogyan maradjunk egészségesek külföldön) Dr. Richard Dawood Ambrus Attila Maecenas Könyvkiadó Budapest 1996. 541.- 547. old.
 24. http://www.drinking-water.org/html/en/Atlas/index.html?id=2
 25. Archivált másolat. [2013. január 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. július 21.)
 26. http://faculty.mercer.edu/butler_aj/documents/wilderness_000.pdf
 27. Archivált másolat. [2011. december 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. július 21.)
 28. http://www.lenntech.com/processes/disinfection/disinfection.htm?gclid=CPah5JKr-bACFQpj3wodIkwP-A
 29. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1638306/pdf/envhper00309-0035.pdf

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

 • Yellow Book 2012 Yellow Book - Travelers' Health - CDC Copyright © 2012 Oxford University Press
 • International travel and health 2012 International Health Regulations Secretariat Communicable Diseases World Health Organization 1211 Geneva 27, Switzerland fax: (+41) 22 791 4285 World Wide Web access: http://www.who.int/ith
 • International Travel Health Guide UPDATED ONLINE EDITION 2012. By Stuart R. Rose, MD and Jay S. Keystone, MD
 • Medicine: For Mountaineering & Other Wilderness Activities 7th Edition [Paperback] James A. Wilkerson (Editor) 2010.
 • The practice of travel medicine in Europe P. Schlagenhauf 1, F. Santos-O’Connor2and P. Parola3 1) WHO Collaborating Centre for Travel Medicine, University of Zu ¨rich, Zu ¨rich, Switzerland, 2) European Centre for Disease Control, Stockholm, Sweden and 3) Service des Maladies Infectieuses et Tropicales, North University Hospital of Marseille, Marseille, France. 2009.
 • Nurses in travel health medicine. Approved by the RCN Accreditation Unit Until 30 November 2009.
 • Collaborative Drug Therapy Management Handbook edited by Sarah A. Tracy, Cynthia A. American Society of Health-System Pharmacists'Bethesda. Maryland. 2007. chapter 19.
 • cook & zumla - manson's tropical diseases Saunders Elsever Copyright © 2008 Elsevier Inc. All rights reserved
 • THE LANCET • Vol 361 • April 26, 2003 • pages 1459-1469.
 • Világjárók orvosi kalauza (Hogyan maradjunk egészségesek külföldön) Dr. Richard Dawood Ambrus Attila Maecenas Könyvkiadó Budapest 1996.
 • TRAVEL MEDICINE: TALES BEHIND THE SCIENCE Elsevier Linacre House, Jordan Hill, Oxford OX2 8DP, UK Radarweg 29, PO Box 211, 1000 AE Amsterdam, The Netherlands Copyright © 2007 Elsevier Ltd. All rights reserved
 • The Travel and Tropical Medicine Manual, 4th Edition Copyright © 2008 Elsevier Inc. All rights reserved Edited by: Elaine C. Jong, MD, and Christopher Sanford, MD, MPH, DTM&H ISBN 978-1-4160-2613-6
 • Comprehensive Guide Wilderness & Travel Medicine, E. Weiss.Copyright 2005. Adventure Medical Kit.
 • JAA Manual of Civil Aviation Medicine 1 February 2005 All rights reserved Printed and distributed by Global Engineering Documents, 15 Inverness Way East, Englewood, Colorado 80112, U S A on behalf of the Joint Aviation Authorities Committee.
 • Edward Kremers,Glenn: Kremers and Urdang's History of pharmacy Amer. Inst. History of Pharmacy. Copyright.
 • Nick Barber, Alan Willson: Clinical pharmacy Elsevier Health Sciences, 2006.12.21
 • K. N. Hansen, G. Parthasarathi: Text Book Of Clinical Pharmacy Orient Blackswan, 2004.01.01.
 • A. V. Yadav: Hospital And Clinical Pharmacy Pragati Books Pvt. Ltd., 2008.08.07
 • britannica hungarica encyclopedia 2007 dvd-rom
 • Microsoft Encarta Encyclopedia Deluxe 2001
 • Britannica 2002 CD-ROM
 • PICTORIAL HISTORY ANCIENT PHARMACY; By HERMANN PETERS. CHICAGO:

G. P. ENGELHARD & COMPANY. 1889.

 • The Birth of Europe Jacques Le Goff BLACKWELL PUBLISHING 350 Main Street, Malden, MA 02148-5020, USA 108 Cowley Road, Oxford OX4 1JF, UK 550 Swanston Street, Carlton, Victoria 3053, Australia
 • MEDICINE AND RELIGION c.1300 The Case of Arnau de Vilanova JOSEPH ZIEGLER CLARENDON PRESS • OXFORD 1998
 • The Discovery and Development of Healing Drugs Copyright © 2004 by Margery Facklam, Howard Facklam, and Facts On File
 • AN ENCYCLOPAED OF THE HISTORY OF TECHNOLOGY IAN McNEIL Taylor & Francis e-Library, 2002.
 • THE HISTORYOF SCIENCE AND TECHNOLOGY BRYAN BUNCH with ALEXANDER HELLEMANS HOUGHTON MIFFLIN COMPANY / BOSTON • NEW YORK / 2004
 • Encyclopedia of World History Copyright © 2008 by Marsha E. Ackermann, Michael J. Schroeder, Janice J. Terry, Jiu-Hwa Lo
 • The Encyclopedia of World History Peter N. Stearns BOSTON: HOUGHTON MIFFLIN COMPANY, 2001 NEW YORK: BARTLEBY.COM, 2002
 • The New History of the World J.M. Roberts Copyright ©J. M. Roberts, 1976, 1980, 1983, 1987, 1988, 1992, 1997, 2002 Maps copyright © Helicon Publishing Ltd., 1992