Házipatika

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Pharmacy Green Cross.png
Házipatika tároló szekrénye.
A kétéves fájdalomcsillapítót kap édesanyjától, hogy segítsen lecsillapítani a fájdalmat.
Pill box.
Antik gyógyszertár ideje múlt gyógyszerei Balvey-ben, a Cardedeu (Catalunya)
Adhéziós kötés.
A grafikon különbségeket mutató az azonnali hatóanyag-felszabadulású, tartós hatóanyag-felszabadulású és szabályozott hatóanyag-felszabadulású gyógyszerkészítmények toxicitása között

Házipatikának (angol: home pharmacy kit) nevezzük a lakosság által saját háztartásában tartott gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök és kötszerek összességét.[1] Egy jól összeállított és megfelelően karbantartott házipatika, különösen ha kisbaba van otthon, nagy segítség. Ha az elsősegélydobozról vagy a házipatikáról van szó, a felszereltség és a rendszeres karbantartás kulcsfontosságú, ahogy az is, hogy a csomag álljon készen és lehetőleg legyen elérhető helyen, amikor kisebb-nagyobb baleset éri a család bármely tagját, és mondjuk egy vérző seb miatt azonnal ragtapaszra van szükség. Vészhelyzetben fontos lehet, hogy minden kéznél van, éjszaka pedig nem kell ügyeletes gyógyszertár után kutatni a városban.

Fontos lépés a házipatika készletének összeállításakor a háziorvossal és a család gyógyszerészével konzultálni az esetleges polipragmázia, gyógyszeres interakció, nem várt mellékhatások elkerülése céljából. A gyógyszerek többségét orvosi rendelvényre (receptre) adják ki gyógyszertárban, kórházban, orvosi rendelőben. Az orvos utasításainak betartásával kell alkalmazni. Az utasítások figyelmen kívül hagyása, vagy adagolásuk önkényes megváltoztatása nem csak az egészséget, de az életet is veszélyeztető mellékhatásokat, szélsőséges esetben gyógyszermérgezést okozhat. Különleges áru a gyógyszer, a felületesség kizárt az élet megmentéséhez szükséges, az egészség fenntartásához alkalmazott gyógyszerekkel kapcsolatban."Dosis sola facit venenum" (Bizonyos adagban minden gyógyszer méreg) Paracelsus 1538.[2]

A házipatika összetétele[szerkesztés]

Mucosolvan, ambroxol OTC készítmény. 2011. augusztus 3.
Rugalmas pólya, boka rögzítéséhez

A házipatikában levő gyógyszerek általában családtagjaink[3] saját betegségeinek, kisebb bajainak kezelését, elsősegély-nyújtását szolgálják. Minden háztartásban hasznos segítség egy kis doboz vagy szekrény, melyben a család által leggyakrabban használt gyógyszereket, illetve elsősegélynyújtáshoz használatos készletet tartunk. Egy kisbaba mellett még gyakoribbak lehetnek a váratlan egészségügyi vészhelyzetek, ezért nem árt előre felkészülni ezekre, és egy rendezett, áttekinthető és jól felszerelt házipatikát összeállítani otthon.

A házipatikának legyenek részei a különféle gyógyszerek, így például láz- és fájdalomcsillapítók, gyógyszerek megfázás esetére, köhögéscsillapító, torok cukorka, hasmenés elleni termékek, orrcseppek. A nyákoldók sem maradhatnak ki, és a kalcium sem, amely allergia esetén tehet jó szolgálatot. Nem árt, ha a különféle sebtapaszokból (vízálló, gyermekbarát, nagy, kicsi, stb.) is összeállítunk egy alapkészletet. Csecsemőknek javasolt betenni a házipatikába gombaellenes krémet, bőrvédő krémet a pelenkakiütés esetére, hasfájós babánál görcsoldó cseppeket stb. Sokan esnek abba a hibába, hogy a családtagok által használt, kimaradt gyógyszereket „hátha jó lesz még egyszer” alapon sokáig tartogatják. Sajnos azonban gyakran a felhasználás előtt nem ellenőrzik a gyógyszer szavatossági idejét ill. adott esetben nincsenek is tisztában a gyógyszer pontos hatásával. Egyáltalán nem biztos, hogy ami a nagymama fulladására jó volt, az nekünk is segít majd!

Amit a gyógyszervásárlásról tudni kell[szerkesztés]

Európai Unión és az USA-n kívüli országokban vásárolt gyógyszerek eredete bizonytalan, minősége nem biztonságos.[7] A hazai gyógyszertárak ellenőrzött úton, zárt rendszeren keresztül szerzik be készleteiket, így a gyógyszertárakban vásárolt gyógyszerek minősége biztonságos. Ne vásároljon bizonytalan eredetű gyógyszert, se utcán, se piacon! Az ilyen helyeken történő gyógyszer-értékesítés illegális, az ott kapható készítmények összetétele, származása, hatása kétes és veszélyes az egészségére! Gyógyszert az internetről csak engedéllyel rendelkező patikákból rendeljen. Magyarországon kizárólag működő gyógyszertár üzemeltethet gyógyszert értékesítő weboldalt.[8]

Az interneten legálisan gyógyszert értékesítő patikát nyilvántart az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Országos Tisztifőorvosi Hivatal (ÁNTSZ OTH), nézze meg, az Ön által választott patika szerepel-e az adatbázis ban. Vényköteles gyógyszert soha ne vásároljon az interneten. Magyarországon tilos vényköteles gyógyszert az interneten árulni, ezért ha ilyennel találkozik, az szinte biztos, hogy hamis és veszélyezteti az egészségét. A külföldi internetes gyógyszertárak 96%-a illegális. Az ott kínált készítmények bizonytalan forrásból származnak, és legtöbbjük nem tartalmazza a feltüntetett hatóanyagot, sőt, mérgező összetevőik lehetnek! Ha az Európai Unió területéről rendelne gyógyszert, tartsa szem előtt, hogy a nem magyarországi webpatika is csak vény nélkül kiadható, magyar nyelvű tájékoztatóval ellátott gyógyszert értékesíthet magyar vevőknek.

Gyanús készítményt ne vegyen be. Ha bármi gyanúsat, szokatlant észlel a gyógyszer csomagolásán, küllemén, ízén, ne vegye be, ne nyelje le! Kérjen tanácsot gyógyszerészétől, alkalmazhatja-e a gyógyszert, vagy a GYEMSZI OGYI gyógyszeradatbázisában ellenőrizze a készítményt. Minden Magyarországon forgalmazott gyógyszer itt található, vesse össze saját készítménye fotóit az adatbázisban láthatóakkal! Magyarországon a gyógyszerek forgalomba hozatali engedélyét a csomagoláson OGYI-T vagy EU szám jelzi. A készítmények alkalmazása előtt ellenőrizze ezek meglétét.

A házipatika elhelyezése, tárolása[szerkesztés]

Házipatika és elsősegély-felszerelés a falon. Dunedin, Új-Zéland. 2006.

A gyógyszerek tárolási módját mindig feltüntetik a csomagoláson vagy a leírásban. A szobahőmérsékleten tárolható gyógyszereket tartsuk egy helyen, a legjobb egy zárható gyógyszeres faliszekrényben, száraz, fénytől védett helyen. Fiókban vagy dobozban is tarthatók a gyógyszereket, viszont ügyeljünk arra, hogy gyerekek ne érhessék el. Ellenőrizni a lejárati időket. Ha allergiás reakció miatt nem tudja beszedni a kapott gyógyszert, ezt is vissza kell vinni a patikába.

Zárható gyógyszeres szekrény és helye[szerkesztés]

A zárható doboz, szekrény láthatatlan helyen legyen. A házipatikás dobozunk lehetőleg legyen zárható. Tároljuk megfelelő helyen – ha csecsemő vagy kisgyermek van a családban, akkor ez természetesen a kicsi számára nem elérhető, sőt, nem is látható hely. Fontos, hogy a családban minden felnőtt tudja, hol van a házipatika, és használat után ugyanoda tegyük vissza. Az elsősegély dobozunknak elkészíthetjük a „kistestvérét” is sebtapasszal, sebkrémmel stb., amely jó szolgálatot tehet utazás, túrázás, nagyobb séták, szabadtéri tevékenység során, a táskába bekészítve. Létfontosságú időmegtakarítást jelenthet, ha a dobozban ott vannak a vészhelyzet esetén fontos telefonszámok - mentők, orvos, gyógyszertár, forró vonalak (pl. mérgezés esetére).

Évente több ezer gyermek szenved kisebb-nagyobb mérgezést. A legveszélyeztetettebb az 1-4 éves korosztály. Gyermekeink védelme érdekében a gyógyszereket számukra el nem érhető, zárható helyen kell tárolni, használat után pedig mindig a helyükre visszatenni a pirulákat, készítményeket. Erre a problémára nyújt tökéletes megoldást a zárható faliszekrény.[9]

Házipatika és tárolási hőmérséklet[szerkesztés]

A gyógyszerkészítmények sokkomponensű rendszerek, amelyeknek megfelelő minősége nagymértékben függ a tárolási, szállítási, csomagolási feltételektől, külső környezeti tényezőktől (fény, nedvesség, hőmérséklet).[10] A környezeti tényezők jelentősen befolyásolhatják a gyógyszerek stabilitását. A fő környezeti tényezők a hőmérséklet, a páratartalom, és a fény.

A magas hőmérséklet és a fény a gyógyszerek spontán bomlását okozhatják, ezért a gyógyszeres dobozban található betegtájékoztató eltartásra, tárolásra vonatkozó utasításait szigorúan be kell tartani, pl.: "Száraz, sötét, hűvös helyen tartandó!". A gyógyszerek stabilitása és annak változásának következménye a gyógyszerben bekövetkező hatóanyag koncentrációjának csökkenése, és toxikus bomlástermékek megjelenése a gyógyszerben.[11]

Anyagi és erkölcsi veszteség, ha a hűtési lánc megszakad egy gyógyszer tárolása során. A nem megfelelő helyen (hőmérsékleten) tárolt gyógyszer elveszti stabilitását, gyógyító hatása csökken, toxikus anyagok képződhetnek. A házipatika gyógyszereinek tárolása során is biztosítani kell az előírt tárolási hőmérsékletet, páratartalmat, fényvédelmet megfelelő tároló rendszerben. Hűvös helyen tartandó gyógyszereket célszerű műanyag rekeszben, a hűtőszekrényben elkülönítve tárolni.

Naprakész házipatika[szerkesztés]

A helyükre került gyógyszereket rendszeresen ellenőrizni kell a készletet és pótolni a hiányzó gyógyszereket. Ehhez egy táblázat segíthet,[12] amiben a panaszok mellé felírható a gyerekeknek és felnőtteknek használt készítményeket. A számozott rubrikában a készlet állapota jelölhető. Egy példa a jelölésekre:

ok – teli doboz
1/2 – fogyóban
X – elfogyott

Fontos, hogy félévente minden dobozon ellenőrizzük a lejárat dátumát, és a biztonság kedvéért, aminek lejárt a szavatossága vigyük vissza a gyógyszertárba . Olyan antibiotikumot se tároljunk, amelyet nem használtunk el teljesen.

Orvosi dokumentumok[szerkesztés]

Hasznos lehet, sőt vészhelyzetben egyenesen életmentő, ha itt tároljuk egy dossziéban, időrendi sorrendbe rendezve az összes orvosi papírt, leletét, bármit, ami korábbi betegséggel kapcsolatos. Így sürgős esetben nem kell kapkodnunk, csak kivesszük innen ezt az irattartót, és már mehetünk is orvoshoz.

Elsősegélynyújtás, sebellátás[szerkesztés]

Henriette Browne (1829-1901): Anya és gyermek, 1901.
Sebbenzin
Elsősegély szekrény az irodában. 2008.

Kisebb sérülések ellátásához tartsunk steril gézlapot, pólyát többféle méretben, leukoplasztot, sebfertőtlenítőt, sebtapaszt. Mindezt kis dobozban, könnyen elérhető helyen, ollóval együtt tároljuk. Készítsünk össze mindent előre, mert bajban kevésbé tudunk gondolkodni. rovarcsípésekre, égések kezelésére való készítményeket is szerezzünk be.[13]

 • gyorstapasz (ragtapasz)
 • fertőtlenítő szer, Betadine, karbamid-hidrogén-peroxid
 • steril mull-lap 10x10 cm-es
 • steril mullpólya 5, 10 és 15 cm széles
 • gyorskötöző pólya
 • steril vatta
 • háromszögletű kendő
 • égési kötszer
 • Elsősegélynyújtás kézikönyve[14]elsosegely-jegyzet

Gyógyászatisegédeszközök[szerkesztés]

Otthoni diagnosztikus készletek[szerkesztés]

vérnyomásmérő, vércukorszintmérő, terhességi-teszt, lázmérő (lehetőleg flexibilis végű, digitális), koleszterol-teszt, széklet-teszt (okkult vérzés), fertőző betegség-teszt, kábítószer-függőség szűrővizsgálati-teszt, testzsír vizsgálati kit, torok vizsgálati kit, mell önvizsgálati kit, menopauza kimutatására szolgáló készlet, apasági vizsgálati kit

Sebkezelés, sebellátás[szerkesztés]

olló, csipesz, steril gumikesztyű, vesetál (sebkezelés, hányás)

Fogamzásgátlók[szerkesztés]

gumi-óvszer, pesszárium

Recept nélkül kapható gyógyszerek[szerkesztés]

A csomag összeállításakor figyelembe veendő szempontok, ill. ezekre vonatkozóan feltétlenül tájékozódni kell. A betegtájékoztató leírását a gyógyszer alkalmazása előtt alaposan át kell tanulmányozni, illetve az alábbiakat mérlegelni:

 • A gyógyszer terhesség illetve szoptatás esetén használható-e? Ha nem, terhes ill.

szoptató nőnek milyen egyéb gyógyszer adható!

 • Gyermekre vonatkozó adagolások!
 • Gyógyszerek együttes alkalmazásával fellépő kölcsönhatások jelölése.
 • Gyógyszert alkalmazva napra lehet-e menni?
 • A gyógyszer szedése alatt lehet-e vezetni?
 • A gyógyszer szedésével egy időben lehet-e alkoholt fogyasztani?

Központi idegrendszer gyógyszerei, perifériás fájdalomcsillapítók[szerkesztés]

Láz- és fájdalomcsillapítók[szerkesztés]

Paracetamol és kombinációi
Acetil-szalicilsav és kombinációi

Nyugtatók[szerkesztés]

Stimulánsok[szerkesztés]

Antidepresszáns táplálék-kiegészítők[szerkesztés]

Urogenitális rendszer[szerkesztés]

Vizeletkiválasztó rendszer gyógyszerei[szerkesztés]

Nőknek készítmények[szerkesztés]

Férfiaknak készítmények[szerkesztés]

Gyomor- és bélrendszer gyógyszerei[szerkesztés]

Hasmenésgátlók[szerkesztés]

Carbo activatus (aktív szén)
Loperamid

Só- és vízháztartás zavarai[szerkesztés]

Normolyt por

Hashajtók[szerkesztés]

nátrium pikoszulfát
Szenna glikozidok
laktulóz
glicerin

Simaizom-görcsoldók[szerkesztés]

drotaverin

Hányáscsillapítók[szerkesztés]

Dimenhidrinát

Emésztést elősegítők, felfúvódás elleni szerek[szerkesztés]

Enzimes digesztívumok
Szilikonok

Probiotikumok[szerkesztés]

Tejcukor-érzékenység gyógyszerei[szerkesztés]

Gyomorsav-elválasztást csökkentők[szerkesztés]

Magnéziumvegyületek
Alumínium-, kalcium- és magnéziumvegyületek kombinációi

Mérgezések kezelése[szerkesztés]

Légzőrendszer gyógyszerei[szerkesztés]

Allergia ellenes szerek[szerkesztés]

Kalcium
Dimetindén
Loratadin

Meghűlés gyógyszerei[szerkesztés]

Torokfertőtlenítők[szerkesztés]

Klórhexidin

Asztma[szerkesztés]

Bőr helyi kezelése[szerkesztés]

Rovarcsípés megelőzése[szerkesztés]

inszekticidek repellenes szerek

Napégés, forrázás kezelése[szerkesztés]

UVA-A; UVA-B
dimetindén
rózsa alkoholos kivonata
nátrium-szamárium-diszulfoszalicilát, dexpantenol, lidokain
alumínium-acetát-tartarát-borát
pantoténsav

Herpesz elleni kenőcs[szerkesztés]

aciklovir

Bőrgombásodás ellen[szerkesztés]

klotrimazolt tartalmazó külsőleges készítmények
tolnaftát

Érzékszervek helyi kezelésének gyógyszerei[szerkesztés]

Szemészeti készítmények[szerkesztés]

Fül-orr-gégészeti készítmények[szerkesztés]

Fog-száj-garat gyógyszerei[szerkesztés]

Életstílusgyógyszerek[szerkesztés]

Az életstílusgyógyszerek kifejezés különböző elemeiből összeválogatott csoportjára utal a gyógyszereknek, amelyeket nem betegségre, orvosi célokra alkalmaznak. Ez magába foglalja a gyógyszer-függőséget okozó hatóanyagokat, a sportteljesítmény növelésére alkalmas vagy más teljesítményt-fokozó szereket, valamint azokat, amelyeket kozmetikai célokra vagy tisztán szociális okokból használnak.[15]

Erekciós problémák gyógyszerei[szerkesztés]

Szildenafil (Viagra)

Fogamzásgátlók, esemény utáni tabletta[szerkesztés]

Orális kontraceptívumok

Elhízás elleni gyógyszerek[szerkesztés]

Orlistat
Sibutramin

Nikotinfüggőség leküzdésének gyógyszerei[szerkesztés]

nikotin tapasz
bupropion

Kozmetológia hatóanyagai[szerkesztés]

Minoxidil
Botulinum toxin

Sport- és szellemi teljesítményt fokozók, rekreáció[szerkesztés]

Táplálékkiegészítők[szerkesztés]

Aloe vera, alfa-liponsav, Antioxidánsok, arginin, méh virágpor, betain, Biotin, bór, Elágazó láncú aminosavak, Sörfőző élesztő, bromelain, kalcium, carnitine, karotinoidok, kitozán, Chlorellát, kolin, kondroitin, króm, koenzim Q10, Konjugált linolsav, réz, kreatin, dehidroepiandroszteron, Dong Quai, Ligetszépe olaj, Halolaj, lenmagolaj, fluorid, folsav, Gamma-oryzanol, fokhagyma, Ginkgo bilboa, ginszeng, Glucosamine, Szőlőmag kivonat, Zöldkagyló, Zöld tea kivonat, Guarana, hidroxi-citromsav, 5-Hydroxy-tryptophan, jód, vas, izoflavonok, tengeri moszat, lecitin, magnézium, mangán, Melatonin, metilszulfonilmetán, molibdén, Multivitaminok, N-acetil-cisztein, niacin, nikkel, octanosanol, Pangamic sav, Pantoténsav, Para-amino-benzoesav, piknogenol, foszfatidilszerin, fitoszterolok, kálium, prebiotikumok, probiotikum, pszillium, tökmag, kvercetin, Rezveratrol, Riboflavin, méhpempő, S-adenozil-metionin, szelén, cápaporc, szilícium, Spirulina, szuperoxid dizmutáz, tiamin, ón, vanádium, A-vitamin, B6-vitamin, B12-vitamin, C-vitamin, D-vitamin, E-vitamin, K-vitamin, cink

Tiltott szerek[szerkesztés]

Alváshigiénia gyógyszerei[szerkesztés]

Melatonin

Gyógynövények[szerkesztés]

A Blue Beryl, növényi gyógyszerek lemezen. 1687. és 1703. között.[16]

Az öngyógyítás - sem gyógynövényekkel, sem szintetikus gyógyszerekkel - nem kockázatmentes. Az orvosok figyelmeztetnek: a szabadon vásárolható gyógyszerek sem ártalmatlanok. Még a C-vitamin is okozhat gondot, például hólyagirritációt, ha hosszabb ideig magas dózisban szedik. Ahhoz, hogy a gyógynövényt biztonságosan alkalmazhassuk, fontos a pontos diagnózis és az orvossal való konzultáció. A megfelelő gyógynövények kiválasztásához növény- és gyógyszertani szaktudás szükséges. Az adagolás, valamint a receptúra betartása fontos, hiszen ettől függ az eredmény, a növény jótékony, avagy ártó hatása.

Álmatlanság[szerkesztés]

Segíthet a macskagyökér, orbáncfű, citromfű (forrázva teaként) és a komló szintén teaként vagy lenzsákban a párna alá rejtve.

Hörghurut[szerkesztés]

Segít a gyógynövényes inhalálás (kamillavirág, kakukkfű, édeskömény).

Hasmenés[szerkesztés]

Ellenszere a gyógyiszap, kovaföld, a palástfű főzete.

Influenza[szerkesztés]

Verejtékezni segít a hársfavirágtea, az inhalálás kamilla- vagy borsmentafőzettel.

Gyomorfájás[szerkesztés]

Segít a palástfűtea, borsmentatea.

Menstruációs fájdalmak[szerkesztés]

Enyhíti a görcsöt a kamillavirágból, cickafarkból, citromfűből, pásztortáskafűből , és zsályalevélből készülő főzet.

Hólyaghurut[szerkesztés]

A csalángyökér-, medveszőlőlevél-, apróbojtorjánfű- és fagyöngykivonatot tartalmazó szerek enyhíthetik a panaszt.

Gyógyszerek felhasználhatósága, lejárati idő[szerkesztés]

2009-ben és 2010-ben lejárt antibiotikum és kötszer. 2010. Junius 2., 22:40

A lejárt, vagy szemmel láthatóan megromlott, bomlott gyógyszereket a gyógyszertárba vissza kell vinni, mert veszélyes-hulladéknak számítanak. A gyógyszerek ellenőrzése, átvizsgálása: Minden gyógyszert az asztalra kitenni, és kiválogatni ami lejárt, a legközelebbi gyógyszertárba elvinni. Csoportosítani kell a gyógyszereket mielőtt visszahelyezzük. Legyenek külön a sebek és sérülések ellátáshoz szükséges készítmények, egy másik gyógyszer-csoportot alkothatnak a vitaminok és probiotikumok. Külön kerülhetnek a gyerekeknek adható gyógyszerek és azok amiket csak felnőttek használhatnak. Úgy alakítsuk ki a csoportokat, ahogy a legjobban megfelel. A csoportokra bontott gyógyszereket kisebb dobozokba, kosarakba, rekeszekbe helyezzük, és így kerüljenek vissza a fiókba, szekrénybe.

Házipatika és öngyógyszerezés, öngyógyítás[szerkesztés]

A felelősségteljes öngyógyszerezés,[17] öngyógyítás része az egészségtudatos, önmagáról felelősséggel döntő ember életének.[18] Ezért is nagyon fontos, hogy gyarapítsuk egészségügyi ismereteinket, és amikor egy gyógyszer alkalmazásáról döntünk, ne csak a reklámokból tájékozódjunk. Vegyük komolyan a már sokszor elhangzott mondatot: „…kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.”

A receptköteles gyógyszerek orvosi ellenőrzés nélküli szedése (öngyógyszerezés) köztudottan számos veszéllyel jár. Sokkal kevésbé veszélyes a recept nélkül kapható gyógyszerek alkalmazása, de azért ez sem veszélytelen, ezért az alábbi szempontok megfontolandók, az öngyógyszerezés, öngyógyítás során az erre vonatkozó írott és íratlan szabályokat be kell tartani:

 • A családtag a gyógyszert nem csak egyszerűen „továbbítja” önmagának vagy a családtagnak, hanem:
 1. felméri és ismeri a gyógyszerekkel kapcsolatos adatokat, információkat (gyógyszer mire jó, adagolása, mellékhatásai, interakciói, tárolása stb.)
 2. a beteg (pl.: gyermek) értelmi és kooperációs képességét, jelen állapotát, a gyógyszerszedéssel kapcsolatos attitűdjét,
 3. tervezi és megvalósítja a helyes gyógyszeralkalmazást
 • A gyógyszerbevétel, beadás („gyógyszerezés”) biztonságának szabályai:
 1. a megfelelő gyógyszert ("háromasszabály",[19] ellenőrizni kell a gyógyszer dobozának feliratát három alkalommal)
 2. megfelelő adagban
 3. megfelelő betegnek (pl.: 4 gyermek van a családban vagy ikrek)
 4. megfelelő időben: az időrendi előírásokat pontosan be kell tartani és megfelelőıen kell értelmezni (Pl.: a „8 óránként” alkalmazás előírása nem azonos a „naponta háromszor” előírással stb.).
 5. megfelelő állapotban
 6. megfelelő minőségben

A megmaradt gyógyszerek felhasználása[szerkesztés]

A vényköteles gyógyszerek csak orvos rendeletére szedhetők, ezért "spontán" bevételük egészségkárosító lehet. Ugyanakkor a gyógyszereknek a háztartási szemétbe dobása, vagy a csatornahálózatba való leeresztése a környezetet súlyosan károsítja. Ennek elkerülése érdekében újabb jogszabály kötelezi a gyógyszertárakat a megmaradt gyógyszerek ingyenes átvételére és megfelelő kezelésére.

Források[szerkesztés]

Commons:Category:Pharmacy
A Wikimédia Commons tartalmaz Házipatika témájú médiaállományokat.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Bővebben[szerkesztés]

 • MSD ORVOSI KÉZIKÖNYV A CSALÁDBAN - KÖNYV 2. Bővített Kiadás ISBN szám: 9639106194
 • Essentials of Nonprescription Medications and Devices Mackowiak, Elaine ISBN 978 0 85369 861 6 Published Nov 2009 Pharmaceutical Press
 • Dietary Supplements Pocket Companion Mason, Pamela ISBN 978 0 85369 761 9 Published Sep 2008 Pharmaceutical Press
 • Evaluation of Herbal Medicinal Products Perspectives on quality, safety and efficacy

Houghton, Peter; Mukherjee, Pulok K ISBN 978 0 85369 751 0 Published Aug 2009 Pharmaceutical Press

 • MSD Orvosi Kézikönyv The Merck Manual 2009 ISBN 9789639740129
 • Egészségügyi ABC Medicina Könyvkiadó Budapest, 1974. ISBN 963-240-705-9
 • Rang & Dale's Pharmacology, 7th Edition Churchill Livingstone 2011 ISBN 9780702034718
 • Stuart Anderson: Making medicines: a brief history of pharmacy and pharmaceuticals Pharmaceutical Press. Copyright.
 • Edward Kremers, Glenn: Kremers and Urdang's History of pharmacy Amer. Inst. History of Pharmacy. Copyright.
 • A. V. Yadav: Hospital And Clinical Pharmacy Pragati Books Pvt. Ltd., 2008.08.07
 • dr. Gálné Knippel Barbara: Korszakváltás a hazai gyógyszerpiacon, „Racionális választás és emberi magatartás a gazdasági és üzleti döntésekben”- „Rational Choice and Human Behavior in the Economic and Business Decisions”, A gazdaságpszichológus PhD hallgatók VI. Kutatási Fóruma, Szeged, 2008. május 16.
 • Buckeldee R., Mansfield J., Hall N.: Global Opportunities of Rx to OTC. May 10, 2010.101.

http://blog.nielsen.com/nielsenwire/consumer/global-opportunities-of-rx- to-otc/

 • Remington, Gerbino: The Science and Practice of Pharmacy 21.st edition Lippincott, Williams and Wilkins 2005
 • PHARMACEUTICAL COMPOUNDING–STERILE PREPARATIONS Copyright ©2011 The United States Pharmacopeial Convention USP 35 NF 30 2012
 • Nutraceuticals A guide for healthcare professionals Lockwood, Brian Second edition 2007 ISBN 978 0 85369 659 9 Pharmaceutical Press http://www.pharmpress.com/product/9780853696599/nutraceuticals
 • FASTtrack: Complementary and Alternative Medicine Kayne, Steven B First edition ISBN 978 0 85369 774 9 Published Sep 2008 Pharmaceutical Press

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Archivált másolat. [2014. augusztus 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. április 30.)
 2. http://www.thp-haldorn.de/dosis.htm
 3. Archivált másolat. [2013. május 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. április 30.)
 4. http://members.iif.hu/lakner/otctunet.htm
 5. http://www.fda.gov/downloads/AboutFDA/CentersOffices/CDER/UCM135688.pdf
 6. Archivált másolat. [2012. szeptember 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. május 1.)
 7. http://cedd.oep.hu/
 8. http://www.safemedicines.org/2012/07/fake-online-pharmacies-the-wild-wild-west-446-1.html
 9. Archivált másolat. [2013. szeptember 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. április 30.)
 10. The European Medicines Evaluation Agency (EMEA) Committee for Proprietary Medicinal Products (CPMP) document, effective October 2003.
 11. Gyógyszerstabilitás elvi alapjai I. dr. Dávid Ádám 2008. december 1. http://www.pharmtech.sote.hu/files/2008-2009/ea_stabilitas1_david-2008.pdf
 12. http://www.rendteremto.hu/download/Hazipatika.pdf
 13. Elsősegély készletek - utazás, otthon, a munka | Vásárlás a Mc Cabes Gyógyszertár Írország
 14. http://www.mentok.hu/admin/data/file/134_c_-_elsosegelynyujtas.pdf[halott link]
 15. Pharmacology H. P. Rang, M. Maureen Dale, James M. Ritter, Graeme Henderson, Rod J. Flower Elsevier Limited, Oxford, 2011.
 16. A Blue Beryl (utánnyomást "The Scientist" Volume 25, Issue 4, Page 76 Date: 2011-04-01)
 17. Az öngyógyszerezés a beteg döntése, amit egészségügyi szakértői kontroll nélküli gyógyszerezést jelent a legtöbb esetben.
 18. dr. Szántó Zsuzsa, Susánszky Éva: Semmelweis Orvostudományi Egyetem Magatartástudományi Intézet, 1089 Budapest, Nagyvárad tér 4. LAM 2000;10 (1): 74-81.
 19. a. Mielőtt a gyógyszer dobozát kivesszük a gyógyszert tároló szekrényből b. Amikor a szükséges gyógyszermennyiséget (egyszeri adagot) kivesszük a gyógyszeres fiolából. c. Mielőtt a gyógyszeres dobozt visszatesszük a gyógyszert tároló szekrénybe.