Toma András

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Toma András
Született1925. december 5.
Újfehértó
Elhunyt2004. március 30. (78 évesen)
Nyíregyháza
Állampolgárságamagyar
Foglalkozásakatona
SablonWikidataSegítség

Toma András (Újfehértó, 1925. december 5.Nyíregyháza, 2004. március 30.[1]) magyar katona, volt hadifogoly.

Életútja[szerkesztés]

Négyéves korában elvesztette édesanyját. A Nyíregyháza melletti Sulyánbokor volt lakhelye, amikor 1944-ben besorozták az I. magyar hadseregbe, amellyel a Felvidéken átvonulva, Auschwitz és Krakkó környékére ment. Itt esett hadifogságba 1945. január 11-én. Ukrajnán és Fehéroroszországon keresztül szállították a mai Szentpétervár közelében lévő bokszitogorszki táborba. Amikor megbetegedett, innen a mintegy 1000 kilométerre keletre található bisztrjagi táborba szállították. A megerőltető út annyira megviselhette, hogy tábori kórházba került, ahonnan 1947 januárjában beutalták a kotyelnyicsi elmegyógyintézetbe.

Mivel a Szovjetunióban hadifogolytáborból kórházba, pszichiátriai intézetbe utalt embereket törölték a hadifoglyok névsorából, Toma András kikerült a magyar hatóságok látóköréből. Egy cseh nyelvész jelzése alapján, hosszas kutatómunkát követően, orvosok, újságírók, egy kárpátaljai magyar rendőr és közel száz ember segítségével találtak rá a kotyelnyicsi elmegyógyintézetben, ahol Tamás András (Андраш Тамаш) néven tartották nyilván.[2] Dr. Veér András utazott ki megvizsgálni, aki megállapította, hogy Toma minden kétséget kizáróan magyar. Ezt követően hozták haza 2000. augusztus 11-én.[1] Hazatérése után a honvédelmi miniszter előléptette tartalékos főtörzsőrmesterré, és – mivel szolgálati viszonya folyamatos volt – kifizették elmaradt illetményét. A volt katona családját DNS-vizsgálat során találták meg. A 74 éves férfit féltestvére, Anna vette magához és ápolta haláláig.

Toma András hazatérésének híre bejárta a világot: 137 országban tudósítottak róla, a megbecsülés és a szeretet jegyében beszéltek az „utolsó hadifogolyként” ismertté vált emberről, aki ötvenhárom év után térhetett haza Oroszországból.

Emlékezete[szerkesztés]

  • Erdős László: A hadifogoly címmel a Zrínyi Kht. kiadónál 2001-ben 500 példányban könyv jelent meg az utolsó magyar hadifogoly életéről, megtalálásáról és azonosításáról.
  • Veér András: A magyar beteg; Duna International Kft., 2005
  • 2010-ben emléktáblát avattak tiszteletére Nyíregyházán.
  • Ravasz Balázs: Az elfelejtett katona. Az utolsó hadifogoly hazatérése (64 perc). A Duna TV 2010. május 9-én, a béke napján, bemutatta Ravasz Balázs (gyártás, rendezés, vágás - Koncz Gabriellával együtt, zene) Toma Andrásról készült dokumentumfilmjét, amelyet rövidített formában a Hír TV ismételt (52 perc).

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]