Tim Holt

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tim Holt
Holt 1942-ben
Holt 1942-ben
Életrajzi adatok
Születési névCharles John Holt
Született1918. február 5.
Beverly Hills, Kalifornia
Elhunyt1973. február 15. (55 évesen)
Shawnee, Oklahoma
SírhelyMemory Lane Cemetery
HázastársaBirdee Stephens
(1952-1973)
Pályafutása
IskoláiCulver Academies
Aktív évek19271971
Műfajokwestern
További díjakDistinguished Flying Cross

Tim Holt IMDb-adatlapja
PORT.hu-adatlap
A Wikimédia Commons tartalmaz Tim Holt témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Tim Holt (Beverly Hills, Kalifornia, 1918. február 5.Shawnee, Oklahoma, 1973. február 15.) amerikai színész.

Fiatalkora[szerkesztés]

1918-ban született Beverly Hillsben a színész Jack Holt és Margaret Woods fiaként. Már egészen fiatalon 1927-ben debütált a filmvásznon egy apróbb szerepben. Tanulmányait az indianai Culveri Katonai Akadémián végezte 1936-ban. Az iskola után a hollywoodi filmiparba ment dolgozni.

Karrierje[szerkesztés]

1938-ban a 19 éves Holt öt apróbb szerep után kapott lehetőséget az egykori némafilm sztár Harry Carey mellett a The Law West of Tombstone című westernben. Nem sokkal később játszott John Ford Hatosfogatjában, és Orson Welles is rábízta az egyik főszerepet Az Ambersonok ragyogásában.

1948 körül

A második világháború alatt katonai szolgálataiért kitüntetésben részesült. Holt a csendes-óceáni térségben teljesített szolgálatot egy B-29-es bombázón.

A háború után a Clementina, kedvesemmel tért vissza a mozikba Henry Fonda oldalán. Ezután következett A Sierra Madre kincse 1948-ban, ahol talán a legemlékezetesebb alakítását nyújtotta az aranyásó Bob Curtin szerepében. A következő években főleg B kategóriás westernekben szerepelt. Utolsó filmjét 1971-ben készítette This Staff’ll Kill Ya! címmel.

Halála[szerkesztés]

Holt 1973-ban hunyt el 55 éves korában csontrákban az Oklahoma állambeli Shawneeban, ahol egy rádióállomást működtetett. Szintén az oklahomabeli Harrahben helyezték örök nyugalomra a Memory Lane Cemeteryben. Harrah városában, ahol feleségével élt. Az utcát, ahol laktak, tiszteletére Tim Holt Drive-nak nevezték el.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információ[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Tim_Holt című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.