A selyemút árvái

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(The Children of Huang Shi szócikkből átirányítva)
A selyemút árvái
(The Children of Huang Shi
黄石的孩子)
2008-as kínai–német–amerikai film
RendezőRoger Spottiswoode
ProducerArthur Cohn
Wieland Schulz-Keil
Jonathon Shteinman
Műfaj
ForgatókönyvíróJane Hawksley
James MacManus
FőszerepbenJonathan Rhys Meyers
Radha Mitchell
Chow Yun-fat
Michelle Yeoh
Guang Li
ZeneDavid Hirschfelder
OperatőrZhao Xiaoding
VágóGeoffrey Lamb
Gyártás
Ország Ausztrália
 Kína
 Németország
Nyelvangol, kínai, japán
Játékidő125 perc
Forgalmazás
ForgalmazóSony Pictures Classics
BemutatóÁzsia - 2008. április 3.
USA - 2008. május 23.
Bevétel7 782 470 dollár[1]
További információk
SablonWikidataSegítség

A selyemút árvái (The Children of Huang Shi, kínai: 黄石的孩子; munkacímek: The Bitter Sea, Escape from Huang Shi és Children of the Silk Road) egy 2008-ban bemutatott kínai film. Főszereplői Jonathan Rhys Meyers, Radha Mitchell, Chow Yun-fat és Michelle Yeoh.

Cselekmény[szerkesztés]

George Hogg (Jonathan Rhys Meyers), egy fiatal brit újságíró Hertfordshire-ből. 1938-ban, amikor a japánok megszállták Kínát, vöröskeresztes munkásnak álcázva beszökik Nankingba (Kína), hogy a világot a valóságról tájékoztassa a kínai helyzettel kapcsolatban. Szemtanúja lesz és fényképeket készít arról, amikor a japánok összeterelnek és halomra lőnek egy nagy csoport kínait. Emiatt a japánok őt is elfogják és ki akarják végezni, de Chen Han Sheng (Chow Yun-fat), egy kínai kommunista ellenálló megmenti őt. Miközben a város romjai közt rejtőznek, Hogg látja, amint két kollégáját is kivégzik a japánok, és kiáltásával leleplezi rejtekhelyüket. Menekülés közben Hogg megsérül. Felépülése után Chen a Huang Shi-beli árvaházba viszi, hogy Lee Pearson (Radha Mitchell) amerikai nővér segítségére legyen. Az árvaházban hatvan fiú él, akik érkezése után botokkal támadnak Hoggra. Lee időben érkezik, hogy megfékezze a gyerekeket. Megfenyegeti őket, hogy ha így folytatják, elhagyja őket és ők gyógyszerek és étel nélkül egyedül maradnak az árvaházban. Lee ezután távozik egy időre, Hogg pedig úgy dönt, nem hagyja magára a fiúkat. Kivívja a gyerekek elismerését azzal, hogy tanáruk lesz, hogy ételt szerez nekik, hogy rendbe hozza a világítást.

Attól tartva, hogy a nacionalista sereg be akarja sorozni a fiúkat a japánok elleni harcra, Hogg úgy dönt, vállalják a három hónapos utat, hogy eljussanak Shandanba, ami 700 mérföldes gyaloglást jelent a csapatnak hidegben is, hóban is, több ezer méteres hegyekben is. Szerencséjükre az út utolsó 200 mérföldjére kölcsönkapnak négy teherautót. Célhoz érésük után új épületben ismét beindítják az árvaházat, a tanítást, a mezőgazdaságot. 1945-ben Hogg a tetanusz áldozatává válik, nem sikerül időben ellenszert kapnia. Chen ezután érkezik meg hozzájuk, hogy Lee-t megpróbálja ismét a harctérre hívni, azonban a nővér a fiúkkal akar maradni.

A film utolsó képsoraiban a valós eseményeken alapuló történet már megöregedett túlélőivel láthatók rövid riportok.

Szereplők[szerkesztés]

Fogadtatás[szerkesztés]

A film vegyes kritikákat kapott a nyugati kritikusoktól. A Rotten Tomatoes oldalán 31%-ra értékelték a vélemények alapján.[2] A Metacritic oldalon közepes pontszámot (49) kapott.[3] A The New York Times összességében pozitív kritikát közölt, dicsérve a színészi játékot és a "háború sújtotta Kína realisztikus ábrázolását".[4] A Movies Online oldalán a cikkíró, Robert Bell a díszlettervezést és operatőri munkát elismeréssel jutalmazta, ám a rendezést és vágást negatívan értékelte. A színészek munkáját Bell megbízhatónak és profinak jellemezte.[5]

A film sok bírálatot kapott, amiért kihagyták a történetből Rewi Alley, egy új-zélandi kommunista szerepét, aki a kínai forradalom ünnepelt alakja volt. Alley kihagyását otromba megtévesztésnek minősítette egy kritikusa.[6] Szintén negatív visszhangja volt Radha Mitchell alakításának, amiért az általa játszott, és eredetileg új-zélandi karaktert, Kathleen Hall-t, amerikaiként mutattak be a filmben.[7]

A filmet 2008-ban AFI-díjra (Australian Film Institute) jelölték a Legjobb jelmez és Legjobb díszlet kategóriában, illetve 2009-ben Guang Li-t jelölték a Young Artist Awardra nemzetközi filmben nyújtott alakításáért.[8]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 'The Children of Huang Shi (2008)' (angol nyelven). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2010. augusztus 13.)
  2. 'The Childre of Huang Shi Movie Review'. Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2010. augusztus 13.)
  3. 'The Children of Huang Shi Reviews'. Metacritic. (Hozzáférés: 2010. augusztus 13.)
  4. Catsoulis, Jeanette: 'Movie Review The Children of Huang Shi (2008)' (angol nyelven). The New York Times, 2008. május 23. (Hozzáférés: 2010. augusztus 13.)
  5. Bell, Robert: 'The Children of Huang Shi Movie Review' (angol nyelven). moviesonline.ca. (Hozzáférés: 2010)
  6. Byrnes, Paul: 'Children Of The Silk Road' (angol nyelven). smh.com.au, 2008. július 3. (Hozzáférés: 2010. augusztus 13.)
  7. 'Film review: Children of the Silk Road' (angol nyelven). stuff.co.nz. (Hozzáférés: 2010. augusztus 13.)
  8. 'The Children of Huang Shi - Awards'. IMDb. (Hozzáférés: 2010. augusztus 13.)

További információk[szerkesztés]