A hatodik napon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A hatodik napon
(The 6th Day)
2000-es amerikai–kanadai film

Rendező Roger Spottiswoode
Producer Jon Davison
Mike Medavoy
Arnold Schwarzenegger
Műfaj
Forgatókönyvíró Cormac Wibberley
Marianne Wibberley
Főszerepben Arnold Schwarzenegger
Michael Rapaport
Tony Goldwyn
Robert Duvall
Zene Trevor Rabin
Operatőr Pierre Mignot
Vágó Mark Conte
Michel Arcand
Dominique Fortin
Gyártás
Gyártó Phoenix Pictures
OrszágUSA
Nyelv angol +magyar (szinkron)
Forgatási helyszín
Játékidő 123 perc
Költségvetés 82 millió amerikai dollár
Forgalmazás
Forgalmazó USA Columbia Pictures
magyar InterCom
Bemutatóangol 2000. november 17.
magyar 2000. december 21.
KorhatárTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel 97 085 477 amerikai dollár
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz A hatodik napon témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A hatodik napon (eredeti cím: The 6th Day) 2000-ben bemutatott amerikai sci-fi, akció-thriller film, melyet Roger Spottinswoode rendezett, a főszerepben Arnold Schwarzenegger látható.

A film anyagilag sikeres volt, de a bevételek ellenére vegyes kritikákat kapott a kritikusoktól. Schwarzenegger a filmbeli szerepléséért 25 millió dolláros fizetést kapott.[1]

Rövid történet[szerkesztés]

Egy családapát klónoznak a saját tudta és beleegyezése nélkül, és a klón az ő helyére próbál lépni.

Cselekménye[szerkesztés]

A közeljövő meghatározatlan időpontjában az állatok és az emberi szervek klónozása rutinszerűvé válik. A teljes emberi egyedek klónozását azonban tiltják az úgynevezett „hatodik napi” törvények.

A milliárdos Michael Drucker, a Replacement Technologies klónozó vállalat tulajdonosa felbérli Adam Gibson vadászpilótát és társát, Hank Morgant egy síútra. Drucker prominenciája miatt először vér- és szemvizsgálatnak kell alávetniük magukat, hogy ellenőrizzék alkalmasságukat. Drucker érkezésének napján Adam rájön, hogy a család kutyája, Oliver meghalt, Hank ekkor felajánlja barátjának, hogy a RePet által klónoztathatja a háziállatot. Miután meglátogat egy „RePet” boltot, a férfit továbbra sem győzi meg, és helyette egy animatronikus babát, egy Cindy nevű SimPal-t vásárol. A sítúrán azonban Drucker és Hank lövést kapnak az egyik síelőtől.

Adam hazatérve felfedezi, hogy nemcsak Olivert klónozták már, hanem önmaga klónja is a családjával van, egy másik SimPal Cindyvel együtt. A Replacement Technologies biztonsági ügynökei, Marshall, Talia, Vincent és Wiley azzal a szándékkal érkeznek, hogy megöljék Adamet. Az ezt követő üldözés során Adam megöli Taliát és Wileyt, majd megszökik, de később mindkettőjüket klónozzák. Adam elmegy a rendőrségre, de nem hiszik el a történetét, mivel a klón már bejelentette, hogy ellopták az autóját, és őt őrültnek tartják. Hívják a biztonságiakat, de ő megszökik, és az életben lévő Hank lakásán keres menedéket. Hank nehezen hiszi el a történetét, de amikor megmutatja neki a klón Adamet, segít neki. Adam fontolóra veszi, hogy megöli a klónját, de képtelen rá, és visszatérnek Hank lakására, ahol rajtaüt Tripp, a síelő, aki lelőtte Druckert és Hanket. Tripp lelövi és megöli Hanket, de Adam halálosan megsebesíti. A magát klónozásellenes vallási szélsőségesnek nyilvánító Tripp közli Adammel, hogy Hank egy klón volt, mivel aznap korábban a hegycsúcson megölte az eredetit, hogy aztán megölhesse Druckert, aki szintén egy klón volt, és most már van egy új Drucker-klón. Marshall és a többi ügynök megérkezik a helyszínre, és Tripp tájékoztatja Adamot, hogy az információit a klónozó laboratóriumban dolgozó informátoroktól szerezte, és ismeri a kilétüket. Tripp ezután öngyilkosságot követ el azzal, hogy fejbe lövi magát, nehogy Marshall és a többiek elfogják, és így megakadályozza, hogy az emlékeit beszkenneljék. Az ügynökök támadni kezdik Adamet, de ő képes újra hatástalanítani Marshallt és Taliát, a nő hüvelykujját pedig magával viszi.

Válaszokat keresve Adam Talia hüvelykujjával belopózik a Replacement Technologies-ba, és megtalálja Dr. Griffin Weirt, a Drucker illegális emberklónozási technológiája mögött álló tudóst. Weir megerősíti Tripp információit a klónozásról, hozzátéve, hogy Drucker feltámasztásához az esetet el kellett titkolni, és Adamet azért klónozták, mert tévesen azt hitték, hogy megölték, amikor ő és Hank helyet cseréltek, amire csak később jöttek rá, ekkor Hanket is klónozták, ezért is próbálják az ügynökök megölni Adamet. Weir elmagyarázza, hogy Drucker - aki már évekkel korábban meghalt - minden vagyonát elveszítheti, ha a leleplezés nyilvánosságra kerül, mivel a klónoknak nincsenek a törvény előtt jogaik. Weir, aki együttérez Adam helyzetével, átadja neki a Drucker-klón memórialemezét (szinkront), de figyelmezteti, hogy Drucker lehet, hogy inkább a másik Adam után megy, és ezzel veszélybe sodorja Adam családját. Weir azt is felfedezi, hogy Drucker halálos betegségekkel rendelkező klónozott embereket tervezett, hogy ezzel biztosítékot nyújtson az árulás ellen. Miután megtudja, hogy a saját felesége is ilyen áldozat volt, Weir szembeszáll Druckerrel, és felmond. Drucker vonakodva agyonlövi őt, miután megígérte, hogy őt és a feleségét is klónozza.

Drucker ügynökei elrabolják a Gibson családot Adam lányainak iskolai előadása közben, Adam ekkor szembesül a klónjával. Vonakodva összefognak, és tervet dolgoznak ki Drucker létesítményének elpusztítására. Míg Adam tönkreteszi a biztonsági rendszert és elfogják, a klón beoson, elhelyez egy bombát és megmenti a családot. Drucker azonban elmondja Adamnek, hogy ő maga a klón, a másik Adam az eredeti. Kezdetben kételkedik, de Drucker bebizonyítja, hogy Adam a klón, mivel a szemhéj alsó részében rejtett fizikai elváltozások vannak, amelyek jelzik, hányszor klónoztak valakit. Adam feldühödve harcol Drucker ügynökeivel, Drucker pedig halálosan megsebesül, míg Talia, Wiley, Vincent és Marshall végleg meghal. Drucker-nek sikerül klónoznia magát, mielőtt meghalna, de a hibásan működő berendezés miatt az új Drucker-klón hiányos és rendkívül torz lesz. Miközben a klónozott Adam a tetőre verekszi magát, az igazi Adam helikopterrel megmenti, miközben Drucker a halálba zuhan, mielőtt a létesítmény felrobban.

Mivel az igazi Adam már mérsékeltebben látja a klónozást, elintézi, hogy a klónja Argentínába költözzön, hogy ott indítsa el a charter-üzletük szatellit irodáját. A klón létezését titokban tartják, különösen miután kiderül, hogy DNS-ében nincsenek beágyazott betegségek, így esélyt kap a teljes életre. Mivel Drucker számára nem volt politikai jelentősége, a Gibson családnak búcsúajándékként a klón Hank RePet macskáját, Sadie-t adja nekik. Az igazi Adam repülőről búcsúzik el a klóntól.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[2]
Arnold Schwarzenegger Adam Gibson / Adam Gibson klónja Gáti Oszkár
Tony Goldwyn Michael Drucker Rékasi Károly
Michael Rapaport Hank Morgan Forgács Péter
Michael Rooker Robert Marshall Fazekas István
Sarah Wynter Talia Elsworth Orosz Helga
Wendy Crewson Natalie Gibson, Adam felesége Orosz Anna
Rodney Rowland P. Wiley Kálloy Molnár Péter
Terry Crews Vincent Bansworth Hankó Attila
Ken Pogue Speaker Day Makay Sándor
Colin Cunningham Tripp Seder Gábor
Robert Duvall Dr. Griffin Weir Versényi László
Wanda Cannon Katherine Weir Spilák Klára
Taylor Anne Reid Clara Gibson, Adam lánya Czető Zsanett
Jennifer Gareis virtuális barátnő Oroszlán Szonja
Andrea Libman SimPal Cindy Szalay Gyöngyvér

Bevétel és fogadtatás[szerkesztés]

A film vegyes kritikákat kapott. A kritikusoktól a film 40%-os pozitív értékelést kapott összesen a Rotten Tomatoesen. Észak-Amerikában a film 3. helyen nyitott, 13 millió dolláros bevétellel a nyitóhétvégén. 96 millió dolláros bevételt hozott világszerte nézve, a 82 millió dolláros költségvetésével ellenben. A hatodik napon 3 Arany Málna díjat szerzett – Schwarzenegger jelölései:

 • Legrosszabb színész (mint az igazi Adam)
 • Legrosszabb férfi mellékszereplő (mint Adam klónja)
 • Legrosszabb képernyőpáros (Schwarzenegger, mint Adam és klónja)

Produkció[szerkesztés]

Helyszínek[szerkesztés]

 • KanadaVancouver
 • Vancouver Library tér, Vancouver, Kanada
 • Egyesült Államok, A sötétség háza
 • McMath Gimnázium
 • Simon Fraser Egyetem
 • Toronto, Kanada, Toronto-i bevásárlóközpont
 • Ladner, British Columbia, Kanada
 • Richmond, British Columbia, Kanada

Házimozi-megjelenés[szerkesztés]

A hatodik napon megjelent az alábbi időpontokban:

Kiadás dátuma Terület Formátum Megjegyzés
2001. március 7. Egyesült Államok és Kanada DVD Megszűnt
2001. május 27. Egyesült Államok és Kanada VHS Megszűnt
2003. június 3. Egyesült Államok és Kanada DVD Különleges kiadás
2003. december 15. Egyesült Államok és Kanada DVD Schwarzenegger akció pakk: A hatodik napon és Az utolsó akcióhős

Blu-ray kiadásban, az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában, 2008. április 8-án jelent meg.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Grover, Ronald. „Schwarzenegger Flexes Some Muscle”, BusinessWeek, 2002. január 25. (Hozzáférés ideje: 2017. április 7.) 
 2. A hatodik napon az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)

További információk[szerkesztés]