Texasetes

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Infobox info icon.svg
Texasetes
Evolúciós időszak: kora kréta, 100 Ma
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Alország: Valódi szövetes állatok (Eumetazoa)
Alországág: Kétoldali szimmetriájúak (Bilateria)
Főtörzs: Újszájúak (Deuterostomia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Csoport: Magzatburkosok (Amniota)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Madármedencéjűek (Saurischia)
Alrend: Thyreophora
Alrendág: Ankylosauria
Család: ?Nodosauridae
Nem: Texasetes
Coombs, 1995
Fajok
  • T. pleurohalio Coombs, 1995 (típus)
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Texasetes témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Texasetes témájú kategóriát.

A Texasetes (nevének jelentése: "Texasi lakos") a kora kréta időszak albai korszakának közepén élt Észak-Amerika Texas államának területén, nagyjából 100-110 millió évvel ezelőtt.[1] Ez a faj a thyreophora alrenden belül valószínűleg a Nodosauridae családba tartozik.[2]

Felfedezése[szerkesztés]

Felfedezésének lelőhelye a texasi Tarrant-megyéhez tartozó Haslet mellett van, ami ma a Paw Paw Formáció része. Csak ezen a helyen egy másik Nodosauridae-fajt is felfedeztek, a Pawpawsaurust. A holotípus amely egyúttal az egyetlen ismert Texasetes maradvány (USNM 337987), egy olyan részből áll, amelyben megvan a vállöv és a lapocka, ezeken kívül még megtalálták a csontos medencét, töredékes mellső- és hátsólábakat, bordákat, a koponyát, egy fogat és csontos képződményeket, amelyek a bőr felszínén ültek, valószínűleg a védelem céljából. M. K. Brett-Surman fosszíliagyűjtő, először azt hitte, hogy a maradványok egy sauropodához tartoznak, de később Walter P. Coombs felismerte, hogy valóban a csontok az ankylosauriák közé tartozó állat maradványai. Coombs elnevezte az állatot, Texasetes pleurohalionak. Vickaryous et al. (2004) és Coombs (1995) szerint a Texasetes csípőcsontja vízszintesen helyezkedett el. A tudósok azt gyanítják, hogy hossza nagyjából 2,5-3 méter lehetett.[3]

Besorolása[szerkesztés]

Lee 1996-ban megkérdőjelezte a Texasetes önálló nemként való létezését, szerinte a dinoszaurusz a Pawpawsaurus szinonimája. Coombs a dinoszauruszt a Nodosauridae családba helyezte, de Vickaryous az Ankylosauriák között incertae sedisnek vagyis bizonytalan helyzetűnek tartja.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Coombs, W. P. 1995. A nodosaurid ankylosaur (Dinosauria: Ornithischia) from the Lower Cretaceous of Texas. Journal of Vertebrate Paleontology 15(2):298-312.
  2. Lee, Y.-N. 1996. A new nodosaurid ankylosaur (Dinosauria, Ornithischia) from the Paw Paw Formation (late Albian) of Texas. Journal of Vertebrate Paleontology 16:232-245.
  3. Vickaryous, Maryanska, and Weishampel 2004. Chapter Seventeen: Ankylosauria. in The Dinosauria (2nd edition), Weishampel, D. B., Dodson, P., and Osmólska, H., editors. University of California Press.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Texasetes című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.