Tarsem Singh

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tarsem Singh
Tarsem Singh Dhandwar
Tarsem Singh Dhandwar
Születési név Tarsem Dhandwar Singh
Született 1961. május 26. (55 éves)
Pandzsáb, India
Foglalkozása
Beceneve Tarsem
Fontosabb munkái filmrendező, producer, forgatókönyv-író

Tarsem Singh weboldala
Tarsem Singh az IMDb-n
Tarsem Singh PORT.hu-adatlapja

Tarsem Dhandwar Singh (szül.: 1961. május 26., Pandzsáb, India), indiai filmrendező. Mozifilmes munkái mellett videoklipek és reklámfilmek rendezéséről is ismert.

Élete[szerkesztés]

Apja repülőgépes mérnök.[1]

A Himalájában nőtt fel. Előtte Iránban élt, de apja a Himalájába küldte, mert látható volt, hogy Iránban a mullahok fognak hatalomra jutni, és úgy ítélte meg, hogy ez negatív következményekkel járna a gyermek felnevelésére.

Tarsem Shimla indiai városban a Bishop Cotton School-ba járt, majd 1985-ben az Egyesült Államokba ment, és elvégezte az Art Center College of Design-t (Pasadena, Kalifornia).

Tarsem zenés videoklipek rendezésével kezdte karrierjén, ezek között volt többek között a Hold On az En Vogue-tól, a Sweet Lullaby a Deep Forest-től és az R.E.M. slágere, a Losing My Religion. Ez utóbbi 1991-ben elnyerte „Az év legjobb videoja” címet az MTV Video Music Awards-on.

Több tucat reklámfilmet forgatott olyan márkáknak, mint a Nike, Levi's és Coca-Cola.[2]

Tarsem első mozifilmje a A sejt (The Cell) (2000) volt, aminek Jennifer Lopez a főszereplője. Második filmje, a A zuhanás („The Fall”), egy fantasy-film,[3][4] ami a 2006-os Torontói nemzetközi filmfesztiválon mutatkozott be, az észak-amerikai mozikba 2008-ban került.

2011-es, harmadik filmje az Immortals címet viseli (más címe: War of the Gods).[5] Tervei között szerepel a Grimm-testvérek Hófehérke meséjének feldolgozása.[6][7]

Londonban és Los Angelesben van lakása.[8]

Filmográfia[szerkesztés]

  • The Brothers Grimm: Snow White (2012)
  • Immortals (2011)
  • A zuhanás (2006)
  • The Cell (2000)

Díjak, elismerések[szerkesztés]

A Pepsi „We Will Rock You” reklámja[szerkesztés]

A reklám, amit Singh rendezett a Pepsinek, az egyik legjobban kidolgozott reklámnak számít.

A történetben római gladiátorok láthatók, a zene a Queen együttes We Will Rock You című száma.

A szereplőket olyanok alkotják, mint Enrique Iglesias (az európai/amerikai verzióban), Amr Dijáb (a közel-keleti verzióban). Ők a császár figuráját játsszák, aki Pepsiket halmozott fel maga körül. Britney Spears, Pink és Beyoncé Knowles gladiátorokat alakítanak.

Eleinte a gladiátorok egymás ellen küzdenek, majd a császár ellen fordulnak.

A közel-keleti változatban, amikor megtámadják a császárt, az oroszlánt küld a gladiátorok ellen.

A film készítése után Beyoncé Knowles, Enrique Iglesias, Amr Dijáb és Pink is több nyilatkozatban dicsérték Tarsem rendezését.[9]

További irodalom[szerkesztés]

  • Henry Keazor/Thorsten Wuebbena: Video thrills the Radio Star - Musikvideos: Geschichte, Themen, Analysen, Bielefeld 2005 (lásd), p. 256 - 260.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Tarsem Singh című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Külső hivatkozások[szerkesztés]