Tamás Dezső

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Tamás Dezső (Alsóbarbatyeniszkrony, 1901. május 16.Temesvár, 1958. szeptember 1.) tisztviselő, részt vett a Szoboszlay Aladár vezette összeesküvésben, amiért halálra ítélték és kivégezték.

Élete[szerkesztés]

Részvétele a Szoboszlay-féle összeesküvésben[szerkesztés]

1956 januárjában kapcsolódott be az ellenállási mozgalomba, testvére, Tamás Imre révén. Tamás Dezső is támogatta a kapitalista rendszer visszaállításának tervét. Nős volt, két gyermek édesapja, Csíksomlyón lakott és az ottani pénzügyigazgatóságnál dolgozott.

Az első, augusztusi államcsínykísérlet idején az ő feladata lett volna Brassóban kirobbantani a fegyveres felkelést és a brassói munkásokkal Bukarestbe kellett volna utaznia, ahol részt kellett volna vegyen a rádió és egyéb kulcsépületek elfoglalásában. A rossz szervezés miatt azonban nem került sor az eseményre. A következő államcsíny-kísérlet idejét októberre tették, azonban most sem került sor a fegyveres felkelés kirobbantására. Időközben a Securitate felgöngyölítette a szervezkedést és 1957. november 24-én letartóztatták. Eredetileg 21. rendű vádlott volt, de mivel a Securitate alapos házkutatást tartott Tamásék lakásán és egy pisztolyra, valamint egy levente puskára bukkant, 5. rendű vádlott lett.

A kolozsvári Harmadik Hadtest hadbírósága Macskási Pál elnökletével 1958. május 30-án golyó általi halálra és teljes vagyonelkobzására ítélte hazaárulás vádja miatt. Az ítéletet 1958. szeptember 1-jén hajtották végre a Securitate temesvári börtönében.

Forrás[szerkesztés]