Tamás Dezső

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tamás Dezső
Született 1901. május 16.
Alsóbarbatyeniszkrony
Elhunyt 1958. szeptember 1. (57 évesen)
Temesvár
Állampolgársága román
Foglalkozása hivatalnok
SablonWikidataSegítség

Tamás Dezső (Alsóbarbatyeniszkrony, 1901. május 16.Temesvár, 1958. szeptember 1.) tisztviselő, akit a Szoboszlay Aladár vezette összeesküvésben való részvételéért kivégeztek.

Élete[szerkesztés]

Részvétele a Szoboszlay-féle összeesküvésben[szerkesztés]

1956 januárjában kapcsolódott be az ellenállási mozgalomba, testvéröccse, Tamás Imre révén. Tamás Dezső is támogatta a demokratikus rendszer visszaállításának tervét. Nős volt, két gyermek édesapja, Csíksomlyón lakott és az ottani pénzügyigazgatóságnál dolgozott.

Az első, augusztusi államcsínykísérlet idején az ő feladata lett volna Brassóban kirobbantani a fegyveres felkelést, és a brassói munkásokkal Bukarestbe kellett volna utaznia, ahol részt kellett volna vegyen a rádió és egyéb kulcsépületek elfoglalásában. A rossz szervezés miatt azonban nem került sor erre. A következő államcsínykísérlet idejét októberre tették, azonban most sem került sor a fegyveres felkelés kirobbantására. Időközben a Securitate felgöngyölítette a szervezkedést és 1957. november 24-én letartóztatták. Eredetileg 21. rendű vádlott volt, de mivel a Securitate alapos házkutatást tartott Tamásék lakásán és egy pisztolyra, valamint egy levente puskára bukkant, 5. rendű vádlott lett.

A kolozsvári Harmadik Hadtest hadbírósága Macskási Pál elnökletével 1958. május 30-án golyó általi halálra és teljes vagyonelkobzására ítélte hazaárulás vádjával. Az ítéletet szeptember 1-jén hajtották végre a Securitate temesvári börtönében.

Források[szerkesztés]