Hollós István (jogász)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hollós István
Született1906. augusztus 8.
Érmihályfalva
Elhunyt1958. december 2. (52 évesen)
Szamosújvár
Foglalkozásajogász
SablonWikidataSegítség

Hollós István (Érmihályfalva, 1906. augusztus 8.Szamosújvár, 1958. december 2.) erdélyi magyar jogász, tanító, akit az Érmihályfalvi csoport perében halálra ítéltek és Sass Kálmán református lelkésszel együtt kivégezték.

Élete[szerkesztés]

Anyai ágon lengyel, apai ágon magyar-román-szlovák eredetű családból származott. Az elemi iskola elvégzése után előbb Nagyváradon, majd a nagykárolyi piarista gimnáziumban tanult, végül 1927-ben a nagyváradi „Emanoil Gojdu” líceumban érettségizett. Előbb Tégláson, majd Mezőcsát törvényszékén dolgozott. 1928 - 1932 között hivatalosan is elvégezte a jogot, ezt követően előbb a kalocsai bíróságon, majd a budapesti törvényszékén dolgozott. Doktorált, majd doktorátusát 1942-ben sikeresen megvédte, de még ugyanebben az évben behívták katonának és a frontra került, egy híradós alakulatban szolgált. Időközben kinevezték bírónak a kecskeméti törvényszékere, ezt a tisztségét azonban nem tudta gyakorolni, csak bírói esküjét tette le.

Hollós a fronton hamarosan századosi rangot szerzett, majd kinevezték hadbíróvá, amely tisztségét azonban nem tudta betölteni, mivel a fronton kellett harcolnia. A román bíróság később megvádolta, hogy 1944-ben kapcsolatban állt a Nyilaskeresztes Párttal, ezt azonban nem sikerült bizonyítani, sokkal valószínűbb, hogy a bíróság ezzel akarta Sass Kálmán és társai fasiszta kötődését bizonyítani, akárcsak az ugyanekkor zajló Szoboszlay-perben Lukács István esetében.

Hollós István 1945 elején amerikai fogságba esett, szabadulása után családjával együtt hazatért Érmihályfalvára, ahol magyar-francia szakos tanár lett. 1947-ben megkísérelt nyugatra szökni, de kísérlete kudarcba fulladt, így kénytelen volt hazatérni. Érmihályfalván a vádirat szerint a revizionista Magyar Ellenállási Mozgalom képviselőjeként igyekezett egy konspiratív sejtet létrehozni, habár ő ezt tagadta.

1950-ben letartóztatták, 4 hónapig vizsgálati fogságban volt, de mivel a bíróság nem rendelkezett bizonyítékokkal állítólagos tevékenységéről, szabadon engedték. Az 1956-os forradalommal való állítólagos kapcsolata miatt számos falubelijével együtt letartóztatták és bíróság elé állították. Az úgynevezett érmihályfalvi csoport perén a szabóból hadbíró őrnaggyá előléptetett Macskássi Pál elnökölt. A perben Hollós Istvánt másodrendű vádlottként két társával Sass Kálmánnal és Balaskó Vilmossal együtt halálra ítélték. 1958. december 2-án Sass Kálmánt és Hollós Istvánt golyó által kivégezték, Balaskó Vilmos ítéletét kegyelemből életfogytiglani ítéletre módosították.

A kivégzetteket a román politikai vezetés máig nem rehabilitálta, holttesteik jelenleg ismeretlen helyen nyugosznak.

Források[szerkesztés]

Az érmihályfalvi csoport pere