Ábrahám Árpád

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ábrahám Árpád
Életrajzi adatok
Születési névÁbrahám Árpád
Született1914. február 16.
Sepsibükszád
Nemzetiségmagyar magyar
Elhunyt1958. szeptember 1.
Temesvár
Munkássága
Valláskeresztény
Felekezetrómai katolikus
Felavatás1943

Ábrahám Árpád (Sepsibükszád, 1914. február 16.Temesvár 1958. szeptember 1.) római katolikus plébános, részt vett a Szoboszlay-féle összeesküvésben, amiért halálra ítélték és kivégezték.

Élete[szerkesztés]

1943-ban szentelték pappá. Ezt követően először a kolozsvári Szent Mihály-templom, majd Gyergyószentmiklós és Homoródkarácsonyfalva plébánosa lett. Innen került Torjára plébánosnak. Szoboszlay Aladárnak bérmakeresztapja volt, így már a szervezkedésről annak elindultakor tudomást szerzett. Nagyon sok torjai embert megnyert az összeesküvés részére, egy rövid időre neki köszönhetően a torjai római katolikus plébánia a szervezkedés egyik legfontosabb központja lett.

A szervezkedésre a Securitate azonban hamar fényt derített, Ábrahám Árpádot 1957. november 1-jén letartóztatták. Habár eleinte csak 31. rendű vádlottként akarták elítélni, mivel azonban sok ember neki köszönhetően került kapcsolatba a mozgalommal, valamint a torjai plébániát egy időre a szervezkedés legfontosabb központjává tette, 10. rendű vádlottként a kolozsvári II. Hadtest katonai bírósága Macskássi Pál elnökletével halálra ítélte. Az ítéletet a Legfelsőbb Törvényszék Katonai Kollégiuma helybenhagyta. A Nagy Nemzetgyűlés elnöksége a kegyelmi kérvényt visszautasította. Az ítéletet 1958. szeptember 1-jén golyó által végrehajtották.

Állítólag Ábrahám Árpád az első lövésre nem halt meg, hanem csak féltérdre esett. Ekkor odament hozzá egy torjai születésű katona. Ábrahám Árpád összekulcsolta a kezét és ezt mondta neki: „Fiam, Torján téged én tanítottalak vallásra, ments meg!” A katona azonban nem kegyelmezett, hanem tarkón lőtte a plébánost.

Emlékezete[szerkesztés]

Habár Traian Băsescu elnök 2006. október 23-án Csíkszeredában tett látogatása során hősöknek nevezte az erdélyi '56-osokat, rehabilitálásuk három évnyi pereskedés után, 2010-ben történt meg. Azt máig sem lehet tudni, hogy hova temették a kivégzetteket.

1993-ban a Volt Politikai Foglyok Szövetségének háromszéki kirendeltsége Torján Ábrahám Árpád és Szörcsey Elek tiszteletére kopjafát emeltetett, Sepsibükszád polgármesteri hivatala pedig egy gránitoszlopot emelt a tiszteletére.

Források[szerkesztés]