Tápió

From the Hungarian Wikipedia
Jump to navigation Jump to search
Tápió
Közigazgatás
Országok Magyarország
Földrajzi adatok
Hossz59 km
Forrásszint214 m
Vízhozamváltozó m³/s
Vízgyűjtő terület898 km²
Forrás Locsod puszta, Isaszeg
Torkolat Zagyva Újszásznál

A Tápió a Zagyva jobb oldali mellékvize, Isaszeg közelében ered.

Eredete és lefolyása[edit]

A Tápió folyó két forrásból ered: az Alsó-Tápió Pécel határában, Fáy tanya közelében, míg a Felső-Tápió Isaszeg határában.[mj 1] A két ág Tápiószentmárton határában egyesül, és folyik tovább a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Újszász határáig, ahol a Zagyva folyóba torkollik.

Mellékvizei[edit]

Több kisebb folyó és ér táplálja a Tápiót. Köztük a Hajta-patak, amely a Jászság felől érkezik, és Tápiószele határában találkozik a Tápióval. Több kisebb ér is érkezik Gomba és Úri irányából.

Jelentősége[edit]

A Tápió folyó védett terület, a Pest megyei Tápió–Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet fontos része. Mielőtt elérné a Zagyvát, a Tápió jó néhány halastavat is éltet, mint például a három sülysápi halastavat és a tápiószecsői horgásztavat. Vízgyűjtő területe mintegy 898 km².

Valószínűleg a halastavak miatt egyre jobban "elvadul" a Tápió. Körülbelül 25-30 évvel ezelőtt tiszta, átlátszó volt a vize, sok-sok hallal, ami most nem mondható el. A halak szinte kipusztultak, csak pióca van, a víz kezd elmocsarasodni. Ez a folyamat a horgásztavak megépítésének lehet a következménye.[forrás?]

Érdekességek[edit]

Megjegyzések[edit]

  1. Különböző leírások tévesen a Locsod pusztai forrást jelölik az Alsó Tápió forrásnak, holott az a Forró-forrás, ami a Sápi patakot táplálja.

Források[edit]