Ugrás a tartalomhoz

Tápió

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tápió
Tápiógyörgyénél, a partján Nepomuki Szent János-szoborral
Tápiógyörgyénél, a partján Nepomuki Szent János-szoborral
Közigazgatás
OrszágokMagyarország
Földrajzi adatok
Hossz58,9 km
Forrásszint214 m
Vízhozam0,95 m³/s
Vízgyűjtő terület898,1 km²
ForrásLocsod puszta, Isaszeg
TorkolatZagyva Újszásznál
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Tápió témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Tápió a Zagyva jobb oldali mellékvize, Isaszeg közelében ered.

Eredete és lefolyása

[szerkesztés]

A Tápió folyó két, a Gödöllői-dombságban található forrásból ered: az Alsó-Tápió Pécel határában, Fáy tanya közelében, míg a Felső-Tápió Isaszeg határában. (Előbbi egyúttal elválasztja a Gödöllői-dombságot a Monor–Irsai-dombságtól.)[mj 1] A két ág Tápiószentmárton határában egyesül, és folyik tovább a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Újszász határáig, ahol a Zagyva folyóba torkollik.

Mellékvizei

[szerkesztés]

Több kisebb folyó és ér táplálja a Tápiót. Köztük a Felső-Tápió (hossza 30,4 km; vízgyűjtője 93 km2; átlagos vízhozama 0,09 m3/s) és a Hajta-patak (vízgyűjtője 397 km2; közepes vízhozama 0,4 m3/s), amely a Jászság felől érkezik, és Tápiószele határában találkozik a Tápióval. Több kisebb ér is érkezik Gomba (Gombai- v. Úri-patak; 14,3 km; 133,2 km2; 0,14 m3/s) és Úri irányából.

Jelentősége

[szerkesztés]

A Tápió folyó védett terület, a Pest vármegyei Tápió–Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet fontos része. Mielőtt elérné a Zagyvát, vízével néhány halastavat táplál, mint például a három sülysápi halastavat és a tápiószecsői horgásztavat. Vízgyűjtő területe mintegy 898 km².

Valószínűleg a halastavak miatt egyre jobban "elvadul" a Tápió. Körülbelül 25-30 évvel ezelőtt tiszta, átlátszó volt a vize, sok-sok hallal, ami most nem mondható el. A halak szinte kipusztultak, csak pióca van, a víz kezd elmocsarasodni. Ez a folyamat a horgásztavak megépítésének lehet a következménye.[forrás?]

Érdekességek

[szerkesztés]

Megjegyzések

[szerkesztés]
  1. Különböző leírások tévesen a Locsod pusztai forrást jelölik az Alsó Tápió forrásnak, holott az a Forró-forrás, ami a Sápi patakot táplálja.

Források

[szerkesztés]