Szocialista Munka Hőse

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Szocialista Munka Hőse
HeroOfSocialistLabour.jpg
Adományozza a Szovjetunió
Típus egyfokozatú kitüntetés szalagsáv nincs hozzá
Indoklás Kivételes tevékenység elismerésére
Statisztikák
Alapítás dátuma 1938. december 28.

A Szocialista Munka Hőse (oroszul Герой Социалистического Труда, magyar átírásban: Geroj Szocialisztyicseszkovo Truda) cím a Szovjetunió és a Varsói Szerződés államainak elismerése volt. A Magyar Népköztársaság 1953-tól a szovjet kitüntetési rendszert legteljesebben követő elismerési rendszert alakított ki, így van magyar változata is. Ez volt a legmagasabb fokú elismerés a népgazdasági és kulturális élet különböző területein kivételes eredményt elérők számára. A kitüntetettek részére ugyanolyan kiemelt címet jelentett, mint a hősies helytállásért adott Szovjetunió Hőse.

Története[szerkesztés]

Az elismerési forma a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsának 1938. december 27-ei rendeletével lépett érvénybe. Azok a szovjet ipar, mezőgazdaság, kereskedelem, tudomány, technika, kultúra és sport területén dolgozók kaphatták meg, akik tevékenységükkel hozzájárultak a Szovjetunió hatalmának erősítéséhez és dicsőségének növeléséhez. Az első Szocialista Munka Hőseit a Lenin-renddel tüntették ki és az adományozó levél a Legfelsőbb Tanács jóváhagyásával készült. Későbbiekben az 1940. május 22-én kelt Legfelsőbb Tanácsi rendeletben a sarló–kalapácsos arany csillag része lett a szovjet kitüntetés arzenálnak.

Az érdemérem tervezője A. Pomanszkij volt, és maga Sztálin elvtárs választotta ki a megfelelő méretét, úgy, hogy parasztnak és munkásnak öltöztetett modelleken mutatták be neki a lehetséges változatokat. Tetszését a 33,5 mm-es átmérőjű nyerte el, ezért az került jóváhagyásra. Az első kitüntetett 1939. december 20-án maga Sztálin volt. A második a géppuskatervező Vaszilij Alekszejevics Degratyov, 1940. január 2-án. Kezdetben főleg a hadiipar fejlesztésével foglalkozók kapták, de a második világháborút követően széles társadalmi rétegek elismerésének eszközévé lett. A Szovjetunió felbomlásáig mintegy 19 000 embernek ítélték oda a címet. Ebből 160 főnek többször is, 16 főnek pedig a háromszoros hős jelző is megadatott.

Híres kitüntettek[szerkesztés]

Szocialista Munka Hőse („magyar változat”)
Szocialista Munka Hőse Érem.jpg
Adományozza a Magyar Népköztársaság
Típus egyfokozatú
Indoklás különösen kiemelkedő, rendkívüli teljesítmények jutalmazása
Statisztikák
Alapítás dátuma 1953

Szalagsáv
Szalagsáv

Magyar változata[szerkesztés]

Az 1953-ban teljesen átalakított magyar kitüntetési rendszer a rendszerváltásig a szocialista országok összehasonlításában is - a Szovjetunió kitüntetési rendszerét legteljesebben követő korabeli elismerési hierarchia volt. Az 1953. évi V. törvény alapján a Magyar Népköztársaság érdekeinek szolgálatában és azok elősegítésében, a szocializmus építése terén kimagasló érdemeket szerzett személyek kitüntetésére az Országgyűlés alapította meg a Szocialista Munka Hőse kitüntető címet. A cím adományozását különösen kiemelkedő, rendkívüli teljesítmények jutalmazása tette indokolttá.[1]

Lásd még[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. Pandula Attila: Állami kitüntetések a történelemben (magyar nyelven). História 2003/07 szám. (Hozzáférés: 2010. május 16.)

Fordítás[szerkesztés]