Szovjetunió Hőse

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szovjetunió Hőse
A kitüntetés aranycsillaga
A kitüntetés aranycsillaga
Adományozza a Szovjetunió
Típus kitűző szalagsáv nincs hozzá
Kaphatják Hősies tettet végrehajtók
Indoklás Hősies helytállás
Státusz nem használják
Statisztikák
Alapítás dátuma 1934. április 16.
Első kitüntetés dátuma 1934. április 20.
Utolsó kitüntetés dátuma 1991. december 24.
Kitüntetések száma 12775
Viselési sorrend
Magasabb rangú kitüntetés nincs
Alacsonyabb rangú kitüntetés Lenin-rend
Kapcsolatos Ukrajna hőse Belorusszia hőse
A Wikimédia Commons tartalmaz Szovjetunió Hőse témájú médiaállományokat.

A Szovjetunió Hőse (oroszul: Герой Советского Союза, geroj szovetszkovo szojuza) a legnagyobb kitüntetés volt a hajdani Szovjetunióban. Egyének és kollektívák részére adományozták hősies helytállásuk elismeréseként.

Története[szerkesztés]

Az első kitüntetettek 1934-ben a Cseljuszkin hajó legénységének megmentésében közreműködők kapták. Kezdetekben a Lenin-rend szolgálta a címhez a jelvényt, de 1939. augusztus 1-jétől megalkották az arany csillagos változatot. Az elismerés átadáskor az „Arany Csillagot”, oklevelet a Legfelsőbb Tanács Elnökségétől, egyéneknek pénzbeni juttatást egyévi fizetésüknek megfelelően és 1973-tól kezdve Lenin-rendet is adtak vele együtt. A legtöbb címet a második világháború alatt osztották ki, összesen mintegy 13 000 fő részesült ilyen elismerésben. Egy személy többször is megkaphatta, így vannak kétszeres, háromszoros és négyszeres hősök is. A legtöbb, négyszeres hős címet két fő Leonyid Iljics Brezsnyev és Georgij Konsztantyinovics Zsukov kapta meg.[1]

Nőket is kitüntettek, de közülük csak kilencvenen részesültek e magas elismerésben. Az egyik szinte legendává magasztosított alak Zoja, a partizánlány volt. Zoja Anatoljevna Koszmogyemjanszkaja 18 éves volt a háború kitörésekor, és önként csatlakozott a partizánokhoz. 1941 novemberében a frontvonal mögött szabotázsakciót hajtott végre Petriscsevo faluban, ahol az istállót akarta rágyújtani az ott éjszakázó német katonákra. Az akció során elfogták, megkínozták, de semmilyen információt nem sikerült belőle kiszedni, ezért a németek felakasztották. Ezzel a hősies helytállásával kiérdemelte az 1943 márciusában halála után adományozott „a Szovjetunió hőse” címet.[2]

Híres kitüntetettek[szerkesztés]

Magyar kitüntetettek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Szovjetunió hősei. warheroes.ru. (Hozzáférés: 2010. szeptember 25.)
  2. Pető Andrea: Zoja, a Szovjetunió hőse. 1999/9-10. RUBICONONLINE. [2011. április 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. szeptember 24.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Hero of the Soviet Union című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]