Szerkesztővita:Renatoraditz

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Karmela 11 évvel ezelőtt a(z) Egy tipp témában
Üdvözlünk a Wikipédia szerkesztői között, kedves Renatoraditz!
If your Hungarian is poor, please click here.
Az alábbi oldalakon segítséget találsz a kezdeti tájékozódáshoz. Ide csak azt szedtük össze, amit tényleg szükséges és érdemes is átfutni legalább.
Ha vitalapra írsz, vagy más szerkesztőnek hagysz üzenetet, írd alá a mondandódat a gombbal, vagy négy hullámvonallal: ~~~~

  Ha kérdésed van, keress nyugodtan a vitalapomon! Üdvözlettel: RepliCarter Hagyj üzenetet 2011. december 13., 16:53 (CET)Válasz

Robot[szerkesztés]

Szia!

A cikkből kitörölted a "0. törvény"-t, szeretném megtudni az okát!

Ha módosítasz egy cikket, főleg ha törölsz, légy szíves minden esetben töltsd ki a Szerkesztési összefoglaló-t a szerkesztési ablak alján! misibacsi*üzenet 2011. december 15., 18:50 (CET)Válasz


eredetileg más források szerint Asimov 3 törvényt adott ki és csak később találták ki a 4.(0.) törvényt

Ez így van, de ez nem ok a törlésre. Szigorú értelemben véve Asimov 3 törvényt írt le, úgy tudom, a nulladikat nem, de a művei alapján ki lehet következtetni, ezért szerepel 4 törvény a leírásban.

Amikor ellentmondást látsz egy cikkben, és nem csak az emlékezeted, hanem mondjuk egy könyv alapján, akkor az eljárás valami ilyesmi lehet:

  • leírod a cikk vitalapján, hogy milyen forrás alapján mi a gond a cikkel
  • ha a forrás megbízható, akár ki is javíthatod a cikkben az adott részt, de mindenképpen add meg a forrást a cikk megfelelő helyén (ref-ként vagy a Források között)
  • ha a cikket nemrég szerkesztették, szólhatsz annak a szerkesztőnek, aki utoljára vagy aki aki legtöbbet szerkesztette (ha az nem túl régen volt)
  • ha a cikk valamelyik műhelyhez tartozik (pl. sci-fi), annak vitalapján jelezheted a tagoknak az észrevételedet
  • ha a fentiek egyike sem vezet eredményre, akkor a Kocsmafal (egyéb) szekciójában leírhatod a problémát

ui. ha vitalapon ugyanahhoz a témához szólsz hozzá, akkor ne kezdj új szakaszt

misibacsi*üzenet 2011. december 16., 16:43 (CET)Válasz

Egy tipp[szerkesztés]

A wikikettnek megfelelően az a szokás, hogy ha egy vitalapra valamilyen üzenetet írunk, akkor azt mindig alá is írjuk. (A cikkeket persze nem!) A laptörténetből ugyan minden egyes szóról ki lehetne deríteni (hosszadalmasan és fáradságosan), hogy ki írta, de ez így udvariasabb, sokkal áttekinthetőbb és gyorsabb. Segít minden résztvevőnek követni a hozzászólásokat és a dialógus megértését, ezért a Wikipédia-kommunikáció fontos része.
A Wikipédiabeli automatizált aláírásod tartalmazza a Wikipédián használt neved egy kattintható linkkel a bemutatkozólapodra, egy linket oda is, ahol üzenni lehet neked, valamint a dátumot és időt.
Ennek automatizált előállításához az üzeneteid végére négy darab tildét (hullámvonalat) kell írni aláírás gyanánt. Az ötödik képecskére kattintva a szerkesztőablak fölött:
egy elválasztójel és négy hullámvonal keletkezik, de persze közvetlenül is beírhatod a tildéket: ~~~~.
Ha ezután arra a gombra is rákattintasz, ami így néz ki: Lap mentése, akkor a szoftver lecseréli a hullámvonalakat a speciális wikipédiás aláírásra.
 
A kocsmafalakon és a vitalapokon írunk csak így alá, a cikkek szerzőit ehelyett a laptörténet mutatja.
 
Egy link vastag fekete szövegként jelenik meg azon a Wikipédia-lapon, amire mutat, máshol kék (ha létezik a lap) vagy piros (ha még nem létezik).

--Karmela posta 2013. január 15., 11:36 (CET)Válasz