Ugrás a tartalomhoz

Szerkesztővita:Qmoul

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Rlevente 10 évvel ezelőtt a(z) Szlovákiai magyar amatőr színjátszás témában
Üdvözlünk a Wikipédia szerkesztői között, kedves Qmoul!
If your Hungarian is poor, please click here.
Az alábbi oldalakon segítséget találsz a kezdeti tájékozódáshoz. Ide csak azt szedtük össze, amit tényleg szükséges és érdemes is átfutni legalább.
Ha vitalapra írsz, vagy más szerkesztőnek hagysz üzenetet, írd alá a mondandódat a gombbal, vagy négy hullámvonallal: ~~~~

  Ha kérdésed van, keress nyugodtan a vitalapomon! Üdvözlettel: Regasterios vita 2013. december 31., 10:26 (CET)Válasz

Szlovákiai magyar amatőr színjátszás[szerkesztés]

Kedves Qmoul!

A szócikk témája érdekes, sajnos azonban azt kell mondjam, a bemutatás módja, illetve a tartalom jelentős része nem igazán illeszkedik a Wikipédia keretei közé. Amint látom, a szöveg egy pályázat eredményeként született meg, s a Wikipédia szerepe az lenne, hogy a megszületett munkákat a szélesebb közönség is megismerje. Ez önmagában még nem jelentene problémát, ha a végeredmény megfelelne egy lexikoncikktől elvárható bizonyos követelményeknek. Kifejtem bővebben.

Kezdem egy olyan követelménnyel, amelynek – legalábbis meglátásom szerint – megfelel a cikk témája: ez a nevezetesség, amely azt jelenti, hogy a témával a Wikipédiára való kerülés előtt több független forrás is foglalkozott már részletesen (lásd bővebben: Wikipédia:Nevezetesség). Lehet tehát szócikket írni a szlovákiai magyar amatőr színjátszásról, de nem mindegy, hogyan és pontosan mit.

A mit kérdésével kapcsolatban fontos, hogy a Wikipédia másodlagos vagy harmadlagos forrás, azaz egy cikk elkészítésekor a témával kapcsolatban már korábban – online vagy nyomtatásban – megjelent publikációkból lehet meríteni, mintegy azok lényegét összefoglalva (lásd: A Wikipédia nem az első közlés helye). Úgy látom, vannak olyan részei a cikknek, amelyek már máshol is megjelentek (a füleki Apropó Kisszínpadról szóló írás például szó szerint erről a weboldalról származik). Ne legyen igazam, de ettől függetlenül – már csak a pályázati kiírás szövegét figyelembe véve – az a benyomásom, hogy a cikk tartalmának nagy részét korábban még sehol nem publikálták. Ha tévedek, az csak jó, de akkor meg kell jelölni azokat a forrásokat, ahonnan a különböző adatok származnak. Persze tudom, hogy ez komoly nehézségekbe ütközik, hiszen a szöveg több helyről származó összeállítás, nem egy ember műve, de sajnos ez a lényegen nem változtat.

A hogyan kérdése: a Wikipédiában formailag olyan szócikkeknek kell szerepelniük, mint amilyenek egy lexikonban is megtalálhatóak. Azaz a témától távolságot kell tartani, a megszövegezésnek tárgyilagosnak és elfogulatlannak kell lennie. Ez a cikk azonban nagyrészt első személyben, esszészerű stílusban van megfogalmazva, s ilyen formában sajnos nem való a Wikipédiára.

Összefoglalva a lényeget: ha rendelkezésre áll elegendő számú, a témával megfelelő mélységben foglalkozó forrás, akkor azok alapján meg lehet írni a cikket, de a jelenlegi formájában sajnos nem maradhat meg.

U.i.: A cikk most is olvasható bárki számára, attól függetlenül, hogy még nincs ellenőrizve.

Üdvözlettel, --Regasterios vita 2013. december 31., 21:52 (CET)Válasz

Sajnálom, hogy azóta nem bukkantál fel itt. A szócikket a fent megfogalmazott indokok alapján törlésre jelöltem, lásd itt: Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Szlovákiai magyar amatőr színjátszás. Ha szeretnél, természetesen hozzászólhatsz, és elmondhatod a véleményedet. --Regasterios vita 2014. február 2., 01:36 (CET)Válasz


Mivel az írás nem felel meg a szócikkekkel szemben támasztott követelményeknek, de nevezetessége megfelelő, ezért átmozgattuk a szócikkjelöltek közé, úgyhogy itt található: Wikipédia:Feljavításra váró cikkjelöltek/Szlovákiai magyar amatőr színjátszás. --Rlevente üzenet 2014. február 23., 16:59 (CET)Válasz