Szerkesztővita:MesterN93

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Samat 2 évvel ezelőtt a(z) Meghívó az áprilisi személyes találkozóra témában
Üdvözlünk a Wikipédia szerkesztői között, kedves MesterN93!
If your Hungarian is sub-optimal, please click here.
Az alábbi oldalakon segítséget találsz a kezdeti tájékozódáshoz. Ide csak azt szedtük össze, amit tényleg szükséges és érdemes is átfutni legalább.
A Wikipédia alapelvei
A projekt alapvető elvei, céljai
Wikifogalmak szójegyzéke
A leggyakrabban használt kifejezések és rövidítések
Szerkesztői lap
Bemutatkozhatsz
a többieknek saját szerkesztői lapodon
Felküldési útmutató
Ha olyan fényképet akarsz felküldeni, amit magad készítettél, feltöltheted az összes Wikimédia-projekt közös tárhelyére, a Wikimédia Commonsra
Szócikkírásnál, illetve módosításnál ne másolj más weblapokról, illetve mindig tüntesd fel forrásaidat!
Ha vitalapra írsz vagy más szerkesztőnek hagysz üzenetet, írd alá a mondandódat a gombbal vagy négy hullámvonallal: ~~~~

  Ha kérdésed van, keress nyugodtan a vitalapomon! Üdvözlettel: Palotabarát vita 2022. január 30., 14:12 (CET)Válasz

Tóth Zoltán (színművész, 1979)[szerkesztés]

Szia, figyelj csak: nálunk céges névvel nem szabad regisztrálni, a nicknevedet meg kell változtatnod, ezzel nem szerkeszthetsz többet. A névváltoztatást itt tudod kérni.

A másik, hogy létrehoztad a Tóth Zoltán (színművész, 1979) szócikket, de Alapi Tóth Zoltán névvel. Ezt a cikket korábban már ketten is létrehozták, de nem vették figyelembe a Wikipédia irányelveit, és olyan rossz minőségű volt a szócikk, hogy végül nem lehetett eldönteni, hogy kiről szól. Ezért az ő cikkváltozatukat áthelyeztük a feljavítóba ide: Wikipédia:Feljavításra váró cikkjelöltek/Tóth Zoltán (színművész, 1979). Ez az a változat, amit érdemes lett volna feljavítani, nem pedig újra létrehozni, hiszen így most kettő van, az egyik feljavításra vér és ha ez nem történik meg, bő egy hét múlva törölni fogjuk, a másik - amit most létrehoztál - részben ugyanolyan hibákat tartalmaz, és ha nem változik semmi, akkor lehet, hogy az is hasonló sorsra jut. A vicces a sztoriban az, hogy mindig megírjuk a szerkesztőknek, hogy mik a hibák és mit kellene javítani, de eddig még soha senki nem válaszolt és nem is javított semmit a korábbi cikkeken.

A probléma a cikkel most is ugyanaz: hiányoznak azok a források, amelyek alátámasztják a cikk állításait és a Wikipédiába kerülés legfőbb szempontját, az úgynevezett nevezetességet. A cikkben most található 14 forrásból 12 valamilyen adatbázis szintű említés általában előadásokról, vagy azokról a szervezetekről, melyek munkájában ő részt vett. A maradék két függetlennek elfogadható forrás (az 1-es és a 14-es) pedig nem támasztja alá a legfontosabb lexikális adatokat: egyiből sem derül ki a születési ideje és helye, az iskolái és a végzettsége, illetve a végzettség megszerzésének ideje (ez utóbbi amúgy a cikkből sem). Ezen még dolgozni kell, mert ha kitöröljük a cikkből a forrás nélküli adatokat, nem marad más, csak egy szereplista. Egyébként ez a Tóth Zoltán vs. Alapi Tóth Zoltán is forrással alátámasztandó információ kell, hogy legyen.

Kérlek, ne felejtsd el, hogy a további szerkesztések előtt kell megváltoztatnod a nickneved egy olyan semleges névre, ami nem kapcsolható össze semmilyen formában a cégnévvel. Palotabarát vita 2022. január 30., 14:35 (CET)Válasz

Szia!
Nagyon szépen köszönöm a részletes tájékoztatást! Az igazat megvallva nincs sok gyakorlatom a Wikipédia szerkesztésében (ami nem titok, látva az általam szerkesztett szócikket). Ezt az oldalt nem én hoztam létre, csak próbáltam feljavítani (és ezért sem sikerült Alapi Tóth Zoltán nevet adni a cikknek), a másik oldalról nem tudtam, elnézést! Nem tudom, ezt hogyan tudnám orvosolni, szívesen elfogadok egy javaslatot a probléma megoldására.
Sajnos még nem volt időm minden helyen megjelölni a forrást, igyekszem mihamarabb pótolni. MesterN93 vita 2022. február 1., 16:09 (CET)Válasz
Szia! Ma töröltem a korábbi cikkváltozatot, ugyanis az a három hónapos intervallum, amíg fel lehetett volna javítani, a napokban lejárt. Ugyanakkor látom, hogy a ma látható cikkváltozatban semmilyen változás nem történt az utolsó beszélgetésünk óta, ugyanolyan forráshiányos, mint volt. Kérdezem, hogy lesz-e ebben változás, a közeli napokban? Ha nem, akkor valószínűleg törlési megbeszélést indítok, ami nem feltétlenül jelenti a szócikk törlését, ha fel lehet javítani, akkor megteszik mások, de ha erre nem kerülne sor, akkor valószínűleg véglegesen törlődni fog a cikk, újabb megbeszélésig nem is hozható létre. Ha esetleg nem válaszolnál, és a cikkel sem történik valami, akkor elindítom az eljárást. Palotabarát vita 2022. február 12., 01:28 (CET)Válasz
Szia!
Igyekszem a hiányosságokat pótolni a hét folyamán. Viszont abban kérem a segítséget, hogy a születési időt, helyet valamint a végzettségi adatokat milyen módon tudom igazolni. Kerestem olyan honlapot, ahol ezek az adatok szerepelnek, de ilyen nem létezik. Tóth Zoltánnal készült riportok, akár honlapon megjelent írott cikkben, akár egy youtube-os videóban szóban közölt adatok megfelelhetnek a célnak?
Köszönöm! MesterN93 vita 2022. március 7., 14:15 (CET)Válasz
Szia! A Wikipédián csak olyan személyekről lehet szócikk, akiknek az életét tőle független forrásokban már kellő mélységben feldolgozták, erről szól az ún. nevezetességi útmutatónk (ezt már korábban is belinkeltem). Tehát minden forrás jó, ami tőle független. Lehet az egy másik lexikonban megjelent szócikk, egy adatbázis, ahol számontartják, lehet egy független lapban megjelent interjú, mely mellett közlik a legfontosabb adatait. Egyáltalán nem kell kizárólag az internetben gondolkodni, lehet nyomtatott forrás is, de bibliográfiai pontossággal kell jelölni, hogy hol írták róla ezt vagy azt, hogy ellenőrizhető legyen. Nem zárjuk ki teljesen a saját honlap/Facebook profil/megjelent önéletrajz felhasználását sem, de ezek nem képezhetik kizárólagosan a forrásokat, vagyis a cikk nem épülhet csak arra, amit ő közöl magáról. Szintén nem szerencsés, ha a cikk adatainak nagyobb része önbevalláson alapul, mert akkor feltételeznünk kell, hogy nem teljesíti a nevezetességet, vagyis nem is lehetne róla szócikk. Ezek szem előtt tartásával próbáld kérlek pótolni az adatokat. Az ő esete annyiban speciális, hogy más a születési és más a jelenlegi neve, ami a korábbi szócikkeiben ellentmondást is okozott, ezért ezt különösen fontos forrásolni (mikor változtatta meg a nevét, vagy ha ez nem történt meg hivatalosan, akkor mióta használja ezt a művésznevet?). Nagyon fontos, hogy a források valóban alátámasszák az állításokat. Rrossz példa az, ahol azt írja a cikk, hogy 2017 óta az ODE elnöke, és be van linkelve az egyesület főoldala /ami nyilván nem független tőle, hiszen ő az elnök/, ám ott csak annyit írnak, hogy Tóth Zoltán az elnök 2017 óta, de nem szerepel az Alapi vezetéknév, tehát ez valójában bárki lehet. Ha tehát erről megjelent egy hír bárhol, a szaksajtóban vagy akárhol, azt kell ilyenkor belinkelni.
Ha végső soron oda jutsz, hogy nem tudod független források alapján kiegészíteni, ill. utólag forrásolni a cikket, akkor elképzelhető, hogy róla - egyelőre - nem lehet cikk a Wikipédián. Palotabarát vita 2022. március 7., 15:45 (CET)Válasz

Meghívó a szombati online találkozóra[szerkesztés]

Szia!

Azért kapod ezt a levelet, mert az utóbbi időszakban csatlakoztál a magyar Wikipédia szerkesztőségéhez, és szeretnénk segíteni neked abban, hogy minél könnyebben beletanulj a Wikipédia használatába. Szombaton este lesz egy online találkozó. A találkozón tervezünk két rövid bemutatót (a vizuális szerkesztőről és a Wikidatáról), melyek segíthetnek elsajátítani néhány hasznos szerkesztési ismeretet. Ha van kedved, csatlakozz te is! A találkozóval kapcsolatos kérdésedet itt tudod feltenni.

Samat, 2022. február 24., 15:18 (CET)Válasz

Meghívó a márciusi online találkozóra[szerkesztés]

Szia!

Azért kapod ezt a levelet, mert az utóbbi időszakban csatlakoztál a magyar Wikipédia szerkesztőségéhez, és szeretnénk segíteni neked abban, hogy minél könnyebben beletanulj a Wikipédia használatába. Szombaton este lesz egy online találkozó. A találkozón tervezünk legalább két rövid bemutatót (a szócikkek felépítéséről és a képek feltöltésével kapcsolatos jogi ismeretekről), melyek segíthetnek elsajátítani néhány hasznos ismeretet. Ha van kedved, csatlakozz te is! A találkozóval kapcsolatos kérdésedet itt tudod feltenni.

Samat, 2022. március 23., 00:07 (CET)Válasz

Meghívó az áprilisi személyes találkozóra[szerkesztés]

Szia!

Azért kapod ezt a levelet, mert az utóbbi időszakban csatlakoztál a magyar Wikipédia szerkesztőségéhez, és szeretnénk segíteni neked abban, hogy minél könnyebben beletanulj a Wikipédia használatába. Szombaton délután lesz egy személyes találkozó Budapesten, ahol lehetőséged van arra, hogy feltedd a Wikipédiával kapcsolatos kérdéseidet, segítséget kapj, ha elakadtál valahol, valamint beszélgess, megismerkedj más szerkesztőkkel. Ha van kedved, gyere el te is! Ha kérdésed lenne a találkozóval kapcsolatban, itt tudod feltenni.

Samat üzenetrögzítő 2022. április 27., 23:30 (CEST)Válasz