Szerkesztővita:Gy.Norbert

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Történelem p 3 évvel ezelőtt a(z) Kérdés témában
Üdvözlünk a Wikipédia szerkesztői között, kedves Gy.Norbert!
If your Hungarian is sub-optimal, please click here.
Az alábbi oldalakon segítséget találsz a kezdeti tájékozódáshoz. Ide csak azt szedtük össze, amit tényleg szükséges és érdemes is átfutni legalább.
A Wikipédia alapelvei
A projekt alapvető elvei, céljai
Wikifogalmak szójegyzéke
A leggyakrabban használt kifejezések és rövidítések
Szerkesztői lap
Bemutatkozhatsz
a többieknek saját szerkesztői lapodon
Felküldési útmutató
Ha olyan fényképet akarsz felküldeni, amit magad készítettél, feltöltheted az összes Wikimédia-projekt közös tárhelyére, a Wikimédia Commonsra
Szócikkírásnál, illetve módosításnál ne másolj más weblapokról, illetve mindig tüntesd fel forrásaidat!
Ha vitalapra írsz vagy más szerkesztőnek hagysz üzenetet, írd alá a mondandódat a gombbal vagy négy hullámvonallal: ~~~~

  Ha kérdésed van, keress nyugodtan a vitalapomon! Üdvözlettel: Csigabiitt a házam 2021. február 17., 19:30 (CET)Válasz

Cikkellenőrzés ideje[szerkesztés]

Szia!

Látom ezt kérdezted, próbálok erre válaszolni, mivel én is járőr vagyok. A cikkek ellenőrzését a járőrök végzik, amihez szükséges idő rendkívül változó. Most megyek végig az ellenőrzetlen szerkesztésekkel rendelkező cikkeken, és a legrégebbi ilyen cikk 90 napos volt. De van olyan cikk, amit pár órán belül ellenőriznek.

Az ellenőrzés ideje rövidíthető, ha: a szóban forgó szócikk el van helyezve a megfelelő, legszűkebb kategóriákban. Ugyanis a járőrök az úgynevezett "kategóriák" listáját is figyelik (ami az érdeklődési körükbe tartozik).

Fontos, hogy a szócikk témája kellően nevezetes legyen, lásd: WP:NEV.

Hogy egy példát mondjak, mondjuk "Magyar települések listája" egy kategória. Valaki létrehoz egy cikket, ami egy olyan magyar településről szól, amiről eddig nem volt cikk. Ha a cikket nem sorolja be ebbe a kategóriába, akkor a járőrök közül is csak kevesen fognak róla tudni, tehát lassabb lesz a jóváhagyása.

A kategóriák a cikk alján jelennek meg, ott a plusz jellel lehet hozzáadni úgy, hogy elkezded gépelni, és a meglévők közül kiválasztod a megfelelőt. Ha nem találsz ilyet, akkor meg kell nézni hasonló szócikkeket és ott megnézni, hogy milyen kategóriák léteznek. Majd visszatérni a cikkhez, és ott ugyanazt megadni.

A másik, hogy a cikk a témája miatt valószínűleg valamelyik "Műhely" érdeklődési körébe tartozik. Meg kell keresni az ilyen műhelyt, és ott üzenetet lehet hagyni az ott tevékenykedő szerkesztőknek. Ők jobban benne vannak az adott témában, gyorsabban jóvá tudják hagyni, illetve a cikk tartalmához is hozzá tudnak szólni.

misibacsi*üzenet 2021. március 8., 07:52 (CET)Válasz

Kérdés[szerkesztés]

@Gy.Norbert: Szia! olvastam a kérdésedet. A cikkellenőrzés gyorsasága nagyon változó lehet, mi szerkesztők is mindannyian hobbiként veszünk részt a projektben és a hétköznapi élet sok teendője mellett gyakran gyűlnek fel az ellenőrzésre váró szócikkek. Igyekszem átnézni a cikkeidet és ha a szerkesztések az irányelveknek megfelelőek (forrásolt, tartalmilag helytálló, helyesírásilag megfelelő stb.), akkor kikerülnek a névtérbe. Apropó: a Researchgate egy tudományos munkákat gyűjtő oldal, ha onnan hivatkozol valamire, akkor az adott tanulmány/cikk szerzője és eredeti megjelenésének helye mérvadó. Ha bármilyen kérdésed van, keress nyugodtan! Üdvözlettel, – Történelem pWas gibt's Neues? 2021. március 24., 15:16 (CET)Válasz