Szerkesztővita:Dömix

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Karmela 11 évvel ezelőtt a(z) Válasz nálam témában
Üdvözlünk a Wikipédia szerkesztői között, kedves Dömix!
If your Hungarian is poor, please click here.
Az alábbi oldalakon segítséget találsz a kezdeti tájékozódáshoz. Ide csak azt szedtük össze, amit tényleg szükséges és érdemes is átfutni legalább.
Ha vitalapra írsz, vagy más szerkesztőnek hagysz üzenetet, írd alá a mondandódat a gombbal, vagy négy hullámvonallal: ~~~~

  Ha kérdésed van, keress nyugodtan a vitalapomon! Üdvözlettel: FarkasgergelyÜzenet 2012. december 10., 19:17 (CET)Válasz

Szóltam[szerkesztés]

Szóltam a mentoroknak, hogy a {{Mentort kérek}}(?) felirattal egy segítőtársat kértél magad mellé a Wikipédia szerkesztésébe való betanulás idejére. Addig is, amig kért mentorod jelentkezik, a Wikipédia:Kocsmafal (kezdőknek) lapon teheted fel a Wikipédia szerkesztésével kapcsolatos kérdéseidet. Érdemes az üdvözletben látható kék hivatkozásokra is rákattintgatni! --Karmela posta 2012. december 19., 20:57 (CET)Válasz

Áthozva a bemutatkozólapodról[szerkesztés]

Kedves mindenki én kezdek itt úgy eltévedni, mint maci a málnásban. Gondoltam az elején, hogy az engem körülvevő kisebbfajta könyvtárból csemegézek ide némi hasznos tudást. Ahogy nézelődtem hát már nem vagyok biztos, hogy valamiből is írhatok ide valamit jogi következmények nélkül. Ha jól értem, amiben kicsi c-betű van karikában abból nem írhatok ide?

Akkor miből? Amiben nincs...:)

Bármi megbízhatót használhatsz forrásként, akár védve van szerzői joggal, akár nem. Egy az egyben rövid kis idézeteket is át lehet venni szerzői joggal védettből, de általában az a jó, ha több forrásból dolgozva tömöríted itt a mondandót anélkül, hogy szolgaian követnéd egyetlen helyről a megszövegezést.

Az vált be a legtöbbünknek az elején, hogy a cikkeket olvasgatva ide-oda apró javításokat helyeztünk el, és így jöttünk bele a szerkesztés technikájába és ismerkedtünk meg az itteni szokásokkal még mielőtt nagyobb fába vágtuk volna a fejszénket.

--Karmela posta 2012. december 19., 23:03 (CET)Válasz

Tudod mit? Leszek a mentorod, ha elfogadsz, és ha nem baj, hogy karácsonykor nem leszek internetközelben. Ez a bemutatkozólapom: Szerkesztő:Karmela, és itt tudsz üzeneteket küldeni nekem: Szerkesztővita:Karmela. --Karmela posta 2012. december 19., 23:07 (CET)Válasz

Alá[szerkesztés]

Príma, rögtön rájöttél, hogy mire jó az új szakasz nyitása, és a szakasz [szerkesztés] linkje. Van, aki hozzabb wikizés után sincs teljesen tisztában velük, sajnos. Egy újabb tipp:

A wikikettnek megfelelően az a szokás, hogy ha egy vitalapra valamilyen üzenetet írunk, akkor azt mindig alá is írjuk. (A cikkeket persze nem!) A laptörténetből ugyan minden egyes szóról ki lehetne deríteni (hosszadalmasan és fáradságosan), hogy ki írta, de ez így udvariasabb, sokkal áttekinthetőbb és gyorsabb. Segít minden résztvevőnek követni a hozzászólásokat és a dialógus megértését, ezért a Wikipédia-kommunikáció fontos része.
A Wikipédiabeli automatizált aláírásod tartalmazza a Wikipédián használt neved egy kattintható linkkel a bemutatkozólapodra, egy linket oda is, ahol üzenni lehet neked, valamint a dátumot és időt.
Ennek automatizált előállításához az üzeneteid végére négy darab tildét (hullámvonalat) kell írni aláírás gyanánt. Az ötödik képecskére kattintva a szerkesztőablak fölött:
egy elválasztójel és négy hullámvonal keletkezik, de persze közvetlenül is beírhatod a tildéket: ~~~~.
Ha ezután arra a gombra is rákattintasz, ami így néz ki: Lap mentése, akkor a szoftver lecseréli a hullámvonalakat a speciális wikipédiás aláírásra.
 
A kocsmafalakon és a vitalapokon írunk csak így alá, a cikkek szerzőit ehelyett a laptörténet mutatja.
 
Egy link vastag fekete szövegként jelenik meg azon a Wikipédia-lapon, amire mutat, máshol kék (ha létezik a lap) vagy piros (ha még nem létezik).

--Karmela posta 2012. december 19., 23:36 (CET)Válasz

Karácsony[szerkesztés]

Karácsonykor én sem leszek. Itt is köszönöm. Írtam hozzád is. Alakul ez, csak úgy müködik mint minden, rohadt sokat kell vele foglalkozni. Le kell vennem, hogy mentort keresek, vagy hagyjam úgy ahogy átírtad? Dömix üzenőlapja  2012. december 19., 23:44‎ CET (A hozzászóló azonosítóját és a megjegyzés időbélyegét egy másik szerkesztő pótolta. Lásd: Wikipédia:Aláírás)

Kellemes ünnepeket! Az én sablonomat nyugodtan hagyd rajta a bemutatkozólapodon mindaddig, amíg igaznak érzed, ami ott áll. :)

--Karmela posta 2012. december 21., 23:28 (CET)Válasz

Válasz nálam[szerkesztés]

--Karmela posta 2013. január 3., 23:13 (CET)Válasz