Szerkesztő:Mdavid89/sablon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Bringa Versenyek[szerkesztés]

USA[szerkesztés]

Spanyol[szerkesztés]

Portugál[szerkesztés]

Holland[szerkesztés]

Német[szerkesztés]

Egyéb[szerkesztés]

Egyéb[szerkesztés]

ezeken még változgatni kell, egyenlőre ok

Rali[szerkesztés]

Szezon[szerkesztés]

Rali[szerkesztés]


Tenisz[szerkesztés]

Kézilabda[szerkesztés]

Keretek[szerkesztés]

Sablon:2007-es magyar női kézi vb-keret


Totalcar.hu
Adatok
Típus internetes portál

Ország  Magyarország
Alapítva 2000
Ár ingyenes
Kiadó

Totalcar.hu Informatikai Kft.,

a CEMP csoport tagja
Főszerkesztő Papp Tibor
Munkatársak Winkler Róbert vezető szerkesztő
Bende Tibor ügyvezető igazgató
Nyelv magyar
Székhely 1033 Budapest, Flórián tér 1.

A Mdavid89/sablon weboldala

A Totalcar.hu egy 2000 óta aktív internetes autómagazin. A honlap első sorban új- és használtautók ismertetésével foglalkozik, emellett autóipari és közlekedési témákat dolgoz fel. Kapcsolódó kiadványai közt találni motoros oldalt, használtautó-adatbázist, egy podcastet, különféle blogokat és az oldalt szoros rokonság fűzi egy azonos néven futó televízióműsorhoz.

Története[szerkesztés]

A Totalcar.hu az első magyar online autós honlapok között indult 2000 júliusában. A lap alapítása az Index.hu Rt. és a Fornax Rt. együttműködésével jött létre, előbbi részéről Uj Péter főszerkesztő és Gerényi Gábor, utóbbitól Balásy Bulcsú koordinálta az indulást. Az Index.hu autós mellékletének szánt oldallal kapcsolatos egyeztetések februárban indultak, ekkor kezdett formálódni a szerkesztőség, a felépítés és a névválasztás. „Az ő ötlete volt ez az autós nyomulás, én fáztam tőle, mert autós újságírás címén addig még csak minősíthetetlen péercikkeket láttam. De Bulcsú kitartott amellett, hogy lehet itthon is szórakoztató, kemény, kritikus autós lapot csinálni.” – emlékezett vissza később az indulásra Uj Péter, aki a Magyar Narancstól átcsábított Winkler Róbertet javasolta főszerkesztőnek.[1]

A kezdő szerkesztőség összeállításában fontos szerepe volt Kulcsár Attilának, a Totalcar első cégvezetőjének. Ő nevezte ki Bazsó Gábort, az Index PR-osztályának munkatársát Winkler alá a Totalcar főszerkesztő-helyettesének.

Nevének eredete[szerkesztés]

Az indulást megelőző egyeztetések alatt az auto1.hu nevet szánták az oldalnak, ezt azonban lefoglalta egy domainbróker cég, így új névötletre volt szükség. Kulcsár Attila első cégvezető választotta végül a Totalcar nevet. Ezt eredetileg egy mára megszűnt budapesti szórakozóhely viselte, amely a kilencvenes években több helyet megjárt, mielőtt végleg bezárt volna.[1]

Rovatai[szerkesztés]

Magazin[szerkesztés]

A Toalcar.hu tartalmának java két részre osztható: járműtesztekre és magazincikkekre. A Magazin rovat további rovatokra oszlik

 • – Közélet: "
 • – Technika: "
 • – Hírek: " A Hírek rovat napi 4-6 hírrel frissül, ezzel az anyagok számát tekintve a Totalcar.hu legtermékenyebb rovata.
 • – Bólogató kutya: " A Hírek rovatból nőtte ki magát. Itt jelennek meg a könnyed, szórakoztató rövid tartalmak, melyek nem ritkán egy friss vírusvideóra, közlekedési abszurdra reagálnak.
 • – Gumikacsa: " A Totalcar kishaszonjárműves, egyben buszos és kamionos rovata.
 • – Vélemény: " A két szubjektív rovat egyike, itt jelennek meg a szerkesztőség véleménycikkei.
 • – Szerelem: " A beszédes cím egy szubjektív rovatot takar, ahol a szerzők elfogultan írhatnak rajongott autójukról.

Tanácsok[szerkesztés]

2000. szeptember 1-jén indult a Totalcar.hu azóta sikeres szolgáltatása, a Tanácsok rovat az Autódoktorral.[2] A távsegítség-szolgáltatásban kezdettől szakértők válaszolnak az olvasók által írt kérdésekre; a kérdések és a válaszok aztán nyilvánosan megjelennek a honlapon. A rovat hamar tematikus alrovatokra, úgynevezett doktorokra bomlott. Még 2000-ben létrejött a Biztosításdoktor, ezután az Autójogásszal, majd a Nepperűzővel. 2003-ban a Totálvámmal és a Gumidoktorral, 2006-ban az Olajdoktorral, 2008-ban a Biztosításdoktorral, 2010-ban a Kütyüdoktorral, 2013-ban pedig az LPG-doktorral bővült .

A különböző tanácsok sorában jelenleg kiemelt szereppel bír az úgynevezett Nepperűző. A cím egy használtautó-vásárlási tanácsadót takar, melyben Kroneraff István autónepper válaszol az olvasók kérdéseire Becsületesnepper néven.

Tesztek[szerkesztés]

A Tesztek rovat : új- és használt autók tesztjére. Mint Magyarország meghatározó autós médiuma, a Totalcar.hu rendszerint az első közt vehet részt a különféle autótípusok nemzetközi bemutatóin, amelyeken az újságíróknak rövid tesztvezetésekre nyílik lehetőségük. Az ilyen utakból íródnak az úgynevezett Bemutatók, melyekből sokat megtudni az adott típusról, de az alapos ismertetők a Tesztek rovatban jelennek meg. A Totalcaron Használttesztek

A Totalcar.hu évi több alkalommal jelentett meg összehasonlító teszteket. Ezekben valamilyen kritérium (szegmens, motortípus, hajtás, stb.) szerint azonos autókat mérnek össze egymással. Rendszerint négy – valamilyen – autó , így az adott érdeklődő

RSVPTC[szerkesztés]

2008 márciusában indult el a olvasói leveleknek szánt rovat, amely az RSVPTC nevet kapta. A megnevezés a francia „Respondez s’il vous plait”, azaz a "Kérem, válaszoljon" kifejezésből és a Totalcar rövidítésekből áll. A rovat a szerkesztőknek címzett leveleket, és az arra adott válaszokat publikálja.

Kiadványok[szerkesztés]

A Totalcar.hu-hoz több különféle online kiadvány köthető, melyek bár többnyire más domain alatt futnak, az újság gondozásában készülnek, tartalmát a szerkesztőség tagjai készítik vagy felügyelik. A Totalcar anyagai 2013 óta már angol nyelven is megjelennek, motoros melléklete közel egyidős az újsággal, heti rendszerességgel jelentkező podcastje van, mindemellett több saját blogot üzemeltet, és számos másikat segített címlapi megjelenéssel. Bár a Totalcar kezdete óta online újság, tizennégy éves fennállása alatt több nyomtatott kiadványt is megjelentetett.

Belsőség[szerkesztés]

2006. január 5-én indult Orosz Péter írásával.[3] A Belsőség kezdettől szubjektív stílusban kínál szórakoztató tartalmat. Nyelvezete szabad, jellemző rá továbbá a belterjesség. Rendszeresen jelennek meg rajta a szerkesztőség hétköznapjairól szóló posztok, ide íródnak a beszámolók a Totalcar rendezvényeiről, valamint itt jelennek meg a szerzők járműflottáját bemutató írások is. Orosz 2008 elején elhagyta a Totalcart,[4] a blog felügyeletét ezután Vályi István vette át. Bő nyolc évvel az indulás után több, mint ötezer blogposzt olvasható az archívumában.

Egyéb belsős, külsős blogok:

 • – Kisautó blog: "A Totalcar méretügyi kiadványa." A szerkesztőség tagjai által szerkesztett blog 2010 augusztusában indult.[5] Posztjai az egyszerű gyerekjátékoktól a versenyszintű RC-autózásig sokféle témát érintenek. A blogon rendszeresen jelennek meg játéktesztek, emellett a témában népszerű internetes videókra reagáló írások.
 • – Rallye Dream blog: Ralisporttal foglalkozó blog, mely indulása óta szoros kapcsolatot ápol a Totalcarral. A Rallye Dream jelenleg az egyik legolvasottabb rali-témájú magyar honlap, posztjai a hazai és külföldi bajnokságokról íródnak. A Rallye Dream testvérblogja a Racing Dream, amely az egyéb autósportokkal foglalkozik.
 • – Reklámarchívum blog: Egy jelenleg inaktív blog, amely régi autós, motoros és kamionos reklámokat dolgozott fel. 2014 januárja óta nem frissült.
 • – Omnibusz blog: A magyar busziparral, valamint a magyar buszközlekedéssel foglalkozó blog. Posztjai rendszeresen megjelennek a Totalcar címlapján.

Égéstér[szerkesztés]

Az Égéstér a Totalcar.hu heti rendszerességgel jelentkező podcastja. A 2012 februárja óta[6] működő műsor 60-70 perces adásokban reflektál az újság által érintett témákra a szerkesztőség tagjaival, alkalmanként meghívott szakértőkkel. Az Égéstérben nem ritkán a szerkesztők szubjektív véleménye ütközik, a műsor tered ad belterjes, autózást vagy közlekedést nem érintő témákra is.

Népítélet[szerkesztés]

A Népítélet a Totalcar.hu belső mellékleteke, melynek tartalma bárki számára szerkeszthető. 2005 márciusában indult Rácz Tamás felügyelete alatt. A folyamatosan bővülő kiadványba autótulajdonosok írhatják meg tapasztalataikat korábbi vagy aktuális autójukról. A leírás terjedelme és stílusa kötetlen, de vannak olyan kötött elemek, mint például a szerviztapasztalat, megbízhatóság, kényelem vagy fenntartási költség. Ezeket egy egytől ötig terjedő skálán értékelhetik aszerint, hogy mennyire elégedettek az adott területen autójukkal. Az így felhalmozott adatbázis jelenleg több, mint ötvenezer értékelésből áll, hasznos információforrást nyújtva a használtautó-vásárlók számára.

Totalbike[szerkesztés]

2001-ben kezdte meg működését a motoros kiadvány Égő Katalin főszerkesztésével. Azóta több jelentős személyzeti változáson átesett, jelenlegi főszerkesztője Sipos Zoltán. A Totalbike a Totalcarral közel azonos dizájnnal készül, saját címlapja mellett tartalma megjelenik a Totalcar.hu-n, valamint az Index.hu-n. Önálló szerkesztősége nincs, tartalmának egy részét a Totalcar szerzői állítják elő, emellett több külsős motoros szakírót alkalmaz.

Totalcar Magazine – Angol nyelvű kiadvány[szerkesztés]

2013 áprilisában indult a Totalcar angol nyelvű kiadványa, a Totalcar Magazine.[7] Az oldal célja az, hogy a magyar piacon bevált brandet nemzetközivé tegye.[8] Napi egy anyaggal frissül, leggyakrabban a Totalcar.hu egy korábbi anyagának fordításával. A Magazine cikkei megjelennek az 5 perc angol nevű nyomtatott havi magazinban is.[9]

Nyomtatott kiadványok[szerkesztés]

Bár alapítása óta online lapként működik, tizennégy éves történelme alatt a Totalcar egy nyomtatott újságot és egy könyvet is szerkesztett.

A Totalcar 2004-ben tette meg első lépését a nyomtatott megjelenés felé. Ebben az évben jelent meg a Best of Totalcar, Para-Kovács Imre előszavával. A 368 oldalas, puhatáblás könyv szerkesztését Winkler Róbert és Bazsó Gábor végezték, a tartalom a szerkesztőség közös munkája.[10]

Az Expressz Magyarország Zrt. és a Totalcar együttműködésének eredményeként született meg 2007-ben az Totalcar nyomtatott lapja, a Totalcar magazin. A lap 2007 áprilisában jelent meg először, csupán öt számot élt meg. A lap Csikós Zsolt kiadványért felelős főszerkesztő felügyelete mellett készült, az újság tartalmát a honlap szerzői írták.[11] [12]

Szerzők[szerkesztés]

A szerkesztőség jelenleg 13 belső munkatársból áll (köztük hét újságíró), munkáját több külsős munkatárs segíti. A Totalcar első online újságként delegált tagot az Év Autója-zsűribe: Csikós Zsolt immár harmadik éve tagja annak az 59 fős társaságnak, amely az európai Év Autója-díj győzteséről dönt.[13]

Titulus Megjegyzés
Papp Tibor Főszerkesztő / újságíró
Winkler Róbert Vezető szerkesztő A TotalCar című televíziós műsor egyik vezetője
Csikós Zsolt Újságíró Év Autója-zsűritag
Vályi István A Belsőség blog gazdája / újságíró
Stump András A Technika rovat vezetője / újságíró
Zách Dániel A Közélet rovat vezetője / újságíró
Andróczi Balázs Hírszerkesztő / újságíró


Jelentősebb korábbi szerzők, külsős munkatársak:

 • Bazsó Gábor: A Totalcar korábbi munkatársa. Az újságírói tevékenysége mellett korábban a lap főszerkesztő-helyettese és ügyvezetője volt, 2007-ben távozott, miután felkérték az Index.hu videótartalmakat gyártó leányvállalatának, az IndexVideó Zrt-nek vezetésére. A TotalCar című TV-műsor műsorvezetője Winkler Róbert mellett.
 • Göbölyös Zsolt: A Totalcar motordoktora, számos motortechnikai témájú cikk szerzője.
 • Kroneraff István: A Nepperűző című rovat szerzője Becsületesnepper néven.
 • Rácz Tamás: 2008-ig a Totalcar munkatársa.
 • Orosz Péter: 2008-ig a Totalcar munkatársa, a Belsőség egykori bloggazdája.

Népszerűsége[szerkesztés]

Naponta átlag 80 ezer egyedi látogató keresi fel, amivel a Totalcar.hu Magyarország legolvasottabb autós magazinja.[14] A Totalcar-brand fontos elemei az újság webshopjában árult, saját logóval ellátott termékek: pólók, bögrék, pendrive-ok.

Rendezvények[szerkesztés]

A Totalcar évente több saját rendezvényt szervez, emellett több autós rendezvényben van jelen társszervezőként, médiapartnerként.

 • – Pályanap: A Totalcar Pályanap egy pályarendezvény különféle kiegészítő programokkal. Az első két pályanapot a Slovakiaringen tartotta az újság, míg utóbbi hármat a Hungaroringen.
 • – Parkoló Parádé: A Totalcar legújabb rendezvénysorozata. Az USA-ban népszerű Cars and Coffee mintájára kialakított Parkoló Parádé egy rövid, kötetlen autós találkozó.
 • – Belsőség találkozó: Résztvevőit a Belsőség blog törzskommentelői adják, ebből kifolyólag egy bensőséges, szűkkörű rendezvény. A jellemzően kétnapos találkozókat általában kempingekben, tópartokon rendezik, az autóknak viszonylag kevés figyelem jut rajtuk.

Televízióműsor[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

 1. a b A dicsőséges tavaszi hadjárat. gg.blog.hu, 2012. szeptember 9. (Hozzáférés: 2014. szeptember 16.)
 2. A totalcar új szolgáltatása. totalcar.hu, 2000. szeptember 1. (Hozzáférés: 2014. szeptember 5.)
 3. Orosz Péter: Új lamborghini Miuria. belsoseg.blog.hu, 2006. január 5. (Hozzáférés: 2014. augusztus 28.)
 4. Orosz Péter: Viszlát, bús hétfő. belsoseg.blog.hu, 2008. február 11. (Hozzáférés: 2014. augusztus 28.)
 5. streetsta: Akit az istenek szeretnek, örökre meghagyják gyereknek. kisauto.blog.hu, 2010. augusztus 3. (Hozzáférés: 2014. augusztus 28.)
 6. Winkler Róbert: Égéstér: A Totalcar hangban. belsoseg.blog.hu, 2012. február 3. (Hozzáférés: 2014. augusztus 28.)
 7. ommm: Bővül a Totalcar, megyünk a világba. belsoseg.blog.hu, 2013. április 11. (Hozzáférés: 2014. augusztus 28.)
 8. butio: Indul az angol Totalcar. cemp.blog.hu, 2013. február 21. (Hozzáférés: 2014. augusztus 28.)
 9. Bende Tibor: Tananyagok között a Totalcar. belsoseg.blog.hu, 2013. november 22. (Hozzáférés: 2014. augusztus 28.)
 10. ommm: The best of Totalcar a Bookline-on. bookline.hu. (Hozzáférés: 2014. szeptember 29.)
 11. ommm: Ezt láttam már párszor. Tehát óvatosan. belsoseg.blog.hu, 2014. szeptember 22. (Hozzáférés: 2014. szeptember 29.)
 12. ommm: Totalcar, nyomtatásban, ismét. belsoseg.blog.hu, 2008. május 6. (Hozzáférés: 2014. szeptember 29.)
 13. Csikós Zsolt: Hűha! Év Autója zsűritag lettem. totalcar.hu, 2012. június 11. (Hozzáférés: 2014. augusztus 28.)
 14. A Totalcar.hu médiaajánlata. ajanlat.index.hu. (Hozzáférés: 2014. szeptember 30.)

További információk[szerkesztés]