Alberto Contador

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Alberto Contador
Alberto Contador Paris-Nice 2007.jpg
Személyes adatok
Teljes név Alberto Contador Velasco
Becenév El Pistolero (A pisztolyos)
Születési dátum 1982december 6. (34 éves)
Születési hely Madrid,  Spanyolország
Születési neve Alberto Javier Contador Velasco
Nemzetiség spanyol
Magasság 176 cm
Súly 62 kg
Csapatadatok
Jelenlegi csapata Team Tinkoff-Saxo
Versenyzés típusa országúti
Szerepkör versenyző
Versenyző típusa univerzális
Profi csapatok
Időszak Csapat
2003–2006
2007
2008–2010
2011-2012
2012–2013
2013–
ONCE-Eroski
Discovery Channel
Astana
Saxo Bank SunGard
Saxo Bank Tinkoff
Tinkoff Saxo
Győzelmei
Jersey yellow.svg Tour de France (2007, 2009), 3 szakasz
Jersey white.svg 25 év alattiak versenye (2007)

Jersey pink.svg Giro d'Italia (2008, 2015-ös Giro d'Italia), 2 szakasz
Jersey gold.svg Vuelta a España (2008, 2014-es Vuelta ciclista a Espana), 2 szakasz
(2012)

Jersey white.svg Kombinált verseny (2008)
MaillotEspaña.PNG Spanyol országúti időfutambajnok (2009)
Párizs–Nizza (2007, 2010)
Setmana Catalana (2005)
Vuelta al País Vasco (2008, 2009, 2014, 2016)
Vuelta a Castilla y León (2007, 2008, 2010)
Volta ao Algarve (2009, 2010)
Vuelta a Murcia (2011)
Volta a Catalunya (2011)

Frissítve: 2015. június 20

Alberto Contador Velasco (Madrid, 1982. december 6. – ) spanyol országúti kerékpáros, jelenleg a Team Saxo Bank-SunGard versenyzője. A 2007-es, 2009-es Tour de France, a 2008-as és a 2015-ös Giro d'Italia illetve a 2008-as és 2014-es Vuelta a España győztese.

Pályafutása[szerkesztés]

Kezdetek[szerkesztés]

Gyermekkorában több sportágat is kipróbált, köztük a labdarúgást vagy az atlétikát, ám a kerékpársporttal csak 14 éves korában kezdett el komolyabban foglalkozni, hála idősebb bátyjának, Francisco Javiernek.[1] Az első versenyeire 15 évesen került sor, amikor belépett az amatőr Velo Club Portillo Real Madrid csapatba. Bár nem szerzett túl sok győzelmet, társai a Pantani[2] becenevet adták neki.[3] 2000-ben megszerezte első győzelmeit, megnyert számos amatőr hegyi versenyt.

16 éves korában otthagyta az iskolát a Bachillerato megszerzése nélkül és leszerződött a Iberdrola-Loinaz ifjúsági csapathoz, aminek vezetője Manolo Saiz volt, a ONCE profi kerékpáros csapat menedzsere. 2001-ben megnyerte az U-23-as spanyol országúti időfutam bajnokságot.

ONCE/Liberty Seguros (2004-2006)[szerkesztés]

Contador profi pályafutása 2003-ban kezdődött, amikor Once-hoz került. Rögtön az első évben megnyerte a nyolcadik szakaszt, az egyéni időfutamot a Tour de Pologne-on.

A 2004-es Vuelta a Asturias első szakaszán rosszul lett. A kórházban megállapították, hogy veleszületett érrendszeri betegségben szenved, majd végre kellett hajtani egy komoly műtéti beavatkozást. Ennek következtében egy heg fut végig a homloka közepén egyik fülétől a másikig.

2004 végén már elkezdett edzeni, majd 8 hónappal a műtét után megnyerte Tour Down Under 5. szakaszát a Liberty Seguros[4] színeiben. Ugyanebben az évben még szakaszt és összetett versenyt is nyert Setmana Catalanán, ezzel első porgi szakaszverseny győzelmét megszerezve. A Vuelta al País Vascón az egyéni időfutamon bizonyult a legjobbnak.

A 2006-os év is jól kezdődött számára, szakaszokat nyert a Tour de Romandie-n és a Tour de Suisse-en is, felkészülve a Tour de France-ra. A verseny megkezdése előtt több csapattársa is doppingbotrányba került, így a csapat nem állt rajthoz. Őt később tisztázta a Union Cycliste Internationale, a kerékpározást irányító világszervezet. Contador visszatérése nem sikerült túl jól. A Vuelta a Burgos negyedik szakaszán beért a célba, és vissza akart menni a csapatbuszhoz, karambolozott és egy rövid időre el is vesztette az eszméletét.

2007[szerkesztés]

2007 januárjának közepén Contador aláírt a Discovery Channel-höz. Első jelentősebb győzelme a Párizs–Nizzán érte el, ahol az utolsó szakaszt nyerte meg. A 2007-es Tour de France-on megnyerte a Plateau de Beille-i szakaszt és feljött az összetettben a második helyre Michael Rasmussen mögé. 2007. július 25-én, miután Rasmussen megnyerte a 16. szakaszt, csapata, a Rabobank eltiltotta a versenytől a csapatszabályok megsértése miatt. Ezért a 17. szakaszon senki sem viselte a sárga trikót. E szakasz után már Albertora került a trikó, aki a párizsi befutóig megőrizte azt. Miután a Discovery Channel bejelentette, hogy ez az utolsó szezon, amelyet támogat és az év végén a csapat feloszlik, Contador október 23-án bejelentette, hogy 2008-tól az Astana színeiben fog versenyezni.

2008[szerkesztés]

2008. február 13-án a Tour de France szervezője, az Amaury Sport Organisation bejelentette, hogy az Astanát nem hívják meg egyik versenyre sem, amelyet ők rendeznek a korábbi doppingbotrányok miatt. Ebből következik, hogy Contador nem tudta megvédeni a 2007-ben megnyert Párizs–Nizza és a Tour de France győztes pozícióit. Ebben az évben második Vuelta a Castilla y León győzelmét érte el, valamint a Vuelta al País Vasco első szakaszát és utolsó egyéni időfutamát is sikerült megnyernie. A következő tervezett versenye a Dauphiné Libéré lett volna, ám a csapatot meghívták a Giro d'Italiára. Alberto egy spanyol strandon jelentette be, hogy részt vesz a versenyen.

A versenyre való felkészülés hiánya nem rontotta a teljesítményét. A 15. szakasz után átvette a rózsaszín trikót[5] Passo Fedaia-tól, amelyet a milánói befutóig megőrzött.

A 2008-as nyári olimpiai játékokon részt vett mind a mezőnyverseny, mind az egyéni időfutam versenyeken. Az előbbin, mint 53 társa, ő se ért célba, de az egyéni időfutamon negyedik helyezést ért el. Csapattársa, Levi Leipheimer lett a harmadik.

Contador nagy esélyekkel indult a 2008-as Vuelta a Españan. Legnagyobb ellenfele honfitársa, Carlos Sastre volt, aki egy hónappal előtte megnyerte a Tour de France-ot is. Alberto megnyerte a 13 szakaszt az utolérhetetlen támadásával a Angliru ellen. Átvette a piros trikót, melyet a befutóig megtartott. Nagy harc alakult ki közte és a csapattársa, Levi Leipheimer között. Az utolsó szakasz előtt 46 másodperccel vezetett Leipheimer előtt és több mint 4 perccel Sastre előtt. Mivel Contador volt a csapatvezető, így övé lett a végső győzelem. Ezzel belépett azok közé, akik meg tudták nyerni mind a három Grand Tourt.[6]

Az év végén Contador megkapta a Vélo d'Or díjat – mely az év legjobb kerékpárosának jár – immár egymás után második évben.

2009[szerkesztés]

2008. szeptember 9-én a hétszeres Tour de France győztes Lance Armstrong bejelentette, hogy visszatér és folytatja profi pályafutását. Az Astana vezetője, Johan Bruyneel, Armstrong mentora és sport igazgatója, azt mondta, hogy ő nem hagyja, hogy Armstrong más csapatnál folytassa. A bejelentés Contador ambícióival ütközött, aki ragaszkodott az elsődleges vezetői poszthoz a csapaton belül és azt mondta, ha Armstrongot kell támogatnia, kilép a csapatból.[7] Bruyneel később biztosította, hogy ő maradt a csapat fő embere. Contador később azt állította, hogy a média túlozta el ezt az ügyet,[8] és bejelentette, hogy nem vesz részt a Giro d'Italia-án és a Vuelta a España-n és csak a Tour de France győzelemre összpontosít.

Contador 2009-es szezonját a portugál Volta ao Algarve versenyen kezdte meg. Összetettben első helyet ért el, a harmadik szakaszon második lett, míg az egyéni időfutamot is megnyerte. A következő a verseny a Párizs–Nizza volt. A prológ és a legkeményebb hegyi szakasz megnyerése után jelentős esélyei voltak az összetett győzelemre is, de a 7. szakaszon való leszakadás miatt honfitársa, Luis León Sánchez került az élre. A csapat és Contador később rájöttek, hogy a nem megfelelő táplálkozás volt, így nem volt ereje a nagyobb támadásokhoz.[9] Végül Alberto a negyedik helyen végzett. Folytatta a felkészülést a Tourra, következő versenye a Dauphine Libéré volt. A nyitó időfutamon megmutatta erejét, így a sárga trikó közelébe került. A megmérettetés végén a harmadik helyen végzett.

2009. június 26-án megnyerte a spanyol időfutam-bajnokságot. Kijelentette, hogy ő azért indul el a versenyen, hogy az új Trek TT kerékpárt tesztelje. Mindezek ellenére Luis León Sánchez előtt 36 másodperccel ő lett a spanyol időfutam-bajnok. Ez volt az első nemzeti bajnokság győzelme, mint profi.

Contador a Tour de France 15. szakaszát megnyerte több mint egy perccel az üldözői előtt, így átvette a sárga trikót Rinaldo Nocentini-től. A 18. szakaszon (egyéni időfutamon) szintén ő volt a leggyorsabb, így előnye már 4 percre nőtt összetettben. 2009. július 26-án Contador immár másodszor állhatott a párizsi dobogó csúcsán. 4 perc 11 másodperccel verte az őt követő Andy Schleck-et, míg a harmadik 5 perc 24 másodperccel a visszatérő Lance Armstrong lett. A díjátadón a szervezők véletlenül a dán nemzeti himnuszt játszották le Spanyolország nemzeti himnusza helyett.[10]

Július 31-én Contador menedzserre (aki a bátyja) bejelentette, hogy visszautasították az Astana négyéves szerződését, remélve, hogy a csapat elengedi, pedig szerződése 2010 végéig köti a kazahokhoz. Több csapattársa is elhagyta az Astanát, azért, hogy Lance Armstrong új csapatában, a Team RadioShackben folytassák. Az új csapat menedzsere Johan Bruyneel lett, a korábbi Astanás főnök. Bruyneel remélte, hogy számíthat Contadorra jövőre, azonban augusztus 15-én az Astana vezetése azt nyilatkozta, hogy érvényesíteni kívánják a 2008-ban kötött szerződést, így Contador végül maradt.

2010[szerkesztés]

Február 21-én Contador megnyerte az első versenyét. A Volta ao Algarve versenyen megnyerte a királyetapot és második lett az egyéni időfutamon. Március 14-én másodszor nyerte meg a Párizs Nizzát. Ezután április közepén megnyerte a Kasztíliai körversenyen az összetettet, ő lett a legkombinatívabb versenyző, valamint a 4. szakaszt is ő nyerte (egyéni időfutam). A Tourd előtti utolsó felkészülési versenye a Dauphine Liberé volt, ahol két szakaszt is nyert: megnyerte a prológot, valamint a 6. szakaszt. Mivel a hosszú időfutamon jobb volt nála Janez Brajkovic, ezért összetettben "csak" a második helyet sikerült megszereznie.

Következett Contador idei fő versenye, a Tour de France. Az első szakaszokon csak megbújt a mezőnyben, várta a komolyabb hegyi szakaszokat. Az első hegyi szakaszon (8. szakasz) a legnagyobb ellenfelének tartott Andy Schleck 10 másodpercet adott neki, amit később kiegyenlített a 12. szakaszon, így a hátránya 31 másodperc volt Schleckkel szemben, de az igazán kemény etapok még hátravoltak a Pireneusokban. Contador a 15. szakaszon vette át a sárga trikót vetélytársától, miután Schlecknek technikai hibája volt az utolsó emelkedőn, ahol leugott a lánca. Schleck már nem tudott felzárkózni, így 39 másodpercet kapott Contadortól. Contador innen már nem vesztette el a sárga trikót Párizsig, (bár még volt két komolyabb ütközetük) tehát megszerezte harmadik Tour de France-győzelmét is. 2012 februárjában doppingolás miatt megfosztották a Tour de France győzelmétől

Contador ősszel bejelentette, hogy 2011-től a Saxo Bank-SunGard versenyzője lesz.

2011[szerkesztés]

Első versenye új csapatában, a Saxo Bankban az Algarvei körverseny volt február közepén, ahol összetettben 4. helyen végzett. Márciusban megnyerte a Murciai és a Katalán körversenyt is. Még a Giro előtt elindult a kasztíliai körversenyen is, de itt csak a 24. lett összetettben.

Májusban következett az év első háromhetes versenye, a Giro d'Italia. Ezt a versenyt mindenki úgy harangozta be, hogy Contador vagy Nibali párharca. Az első komolyabb ütközet az Etnán történt, ahol Contador állva hagyta az egész mezőnyt, benne Nibalit-az olasz 50 másodpercet kapott tőle. Ezután következett a három királyetap (Großglockner, Zoncolan, Val di Fassa). Mindhárom szakaszon jótékonykodott: először Rujano-nak, azután Anton-nak, majd Nievének adott szakaszgyőzelmet. A hegyi időfutamon 24 másodpercet adott a második helyezett Nibalinak. A 19. szakaszon volt csapattársát Paolo Tiralongót hagyta nyerni. Végül az utolsó szakaszon 3. lett Millar és Rasmussen mögött. Ez a remek versenyzés azt jelentette, hogy minden idők egyik legnehezebb Giroját 6 perc 10 másodperces előnnyel nyerte Scarponi és majdnem 7 perccel (6:56) verte meg Nibalit. Ezen kívül még övé lett a piros trikó (pontverseny) és második lett a hegyi pontversenyben Garzeli mögött. 2012 februárjában a Giron elért eredményeitől megfosztották doppingolás miatt.

Júliusban elindult a Tour de France-on is, de ez nem az ő versenye volt. Már az első két szakaszon kétperces hátrányba került, amit már később nem tudott ledolgozni. Az első hegyi szakaszon bebizonyosodott, hogy nincs formában: a szakaszgyőztes Samuel Sancheztől 43 másodpercet kapott. Később az Alpokban még próbálkozott (Alpe d’Huez), de a hátránya nem csökkent. A grenoble-i időfutamon 3.lett. Végül is az összetettben az 5. helyet sikerült megszereznie majdnem 4 perccel (3:57) lemaradva a győztes Cadel Evanstól.

2012[szerkesztés]

Doppingbotrány[szerkesztés]

Contador még a 2010-es franciaországi versenyen fennakadt a doppingvizsgálaton, szervezetében a klenbuterol nevű anyag nyomaira bukkantak. Először felfüggesztették versenyzői engedélyét, de hazája szövetsége felmentette, az ítélet ellen azonban a nemzetközi szövetség (UCI) és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) is fellebbezett a nemzetközi sportdöntőbíróságnál (CAS), amely a 2011. novemberi meghallgatás után 2012. február 6-án hirdetett ítéletet az ügyben. A kerékpárost megfosztották az összes 2010 nyara óta elért eredményétől, többek között a 2010-es Tour de France-on és a 2011-es Giro d’Italián szerzett diadalától. Legközelebb augusztus 5-től állhat ismét versenybe, vagyis a Tour de France-on és a londoni olimpián nem indulhat el. Contador végig ártatlannak vallotta magát, szerinte fertőzött hús miatt akadhadott fenn a doppingvizsgálaton. A Benelux körversenyen (Eneco Tour) tér vissza utána elindul a Vueltán és nyer.[11]

Sikerei[szerkesztés]

2003 – ONCE-Eroski
2004 – Liberty Seguros
2005 – Liberty Seguros-Würth
2006 – Astana-Würth
2007 – Discovery Channel
2008 – Astana
 • Vuelta a Castilla y León
  • Jersey yellow.svgÖsszetett verseny győztese
  • 1., 1. szakasz (Egyéni időfutam)
  • 1., 4. szakasz
 • Vuelta a País Vasco
  • Jersey yellow.svgÖsszetett verseny győztese
  • 1., 1. szakasz
  • 1., 6. szakasz (Egyéni időfutam)
 • Giro d'Italia
  • 2., 10. szakasz (Egyéni időfutam)
  • Jersey pink.svg Összetett verseny győztese
 • Pekingi nyári olimpia
  • 4., Egyéni időfutam
 • Vuelta a España
  • 1., 13. szakasz
  • 1., 14. szakasz
  • 2., 20. szakasz (Egyéni időfutam)
  • 3., 7.szakasz
  • 3., 8.szakasz
  • Jersey gold.svg Összetett verseny győztese
  • Jersey white.svg Kombinált verseny győztese
2009 – Astana
2010 – Astana
2011 – Saxo Bank-SunGard
 • Algarvei Körverseny
  • 3., 4. szakasz
 • Vuelta a Murcia
  • 1., 2. szakasz
  • Jersey yellow.svg Összetett verseny győztese
 • Katalán Körverseny
  • 1., 3. szakasz
  • Jersey yellow.svg Összetett verseny győztese
 • Giro d'Italia
  • 1., 9. szakasz
  • 1., 16. szakasz (Egyéni időfutam)
  • 2., 8.szakasz
  • 2., 13.szakasz
  • 2., 14.szakasz
  • 2., 19.szakasz
  • 3., 15.szakasz
  • 3., 21.szakasz (Egyéni időfutam)
 • Tour de France
  • 2., 4.szakasz
  • 3., 19.szakasz
  • 3., 20.szakasz (Egyéni időfutam)
  • 5., Összetett versenyben
2012 Saxo Bank-Tinkoff
2013
4. összetettben, Tour de France
2014
2015

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Alberto Contador témájú médiaállományokat.