Szerkesztő:Kikikrisr/próbalap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

 Sablon:Infobox company

Az AmRest egy európai kávézó, gyorsétterem és alkalmi vacsorázó étterem működtető, amely Madridban, főhadiszállásolt Spanyolországban . A társaság több, mint 2200 helyet futtat, a legtöbb a KFC, a Pizza Hut, a Burger King és a Starbucks, de a saját éttermi üzleteit is. Az AmRest Spanyolországban, Lengyelországban, Franciaországban, Németországban, Oroszországban, Csehországban, Magyarországon, Romániában, Bulgáriában, Szlovákiában, Szlovéniában, Horvátországban, Szerbiában, Kínában és még más országokban működik.

Az AmRest 2005 óta van listázva a Varsói Értéktőzsdén [1], Carlos Fernández González fő érdekelt mexikói befektetővel 2016 óta.

Történelem[szerkesztés]

Burger King Złote Tarasyban, Varsóban

1993 -ban Henry J. McGovern, Donald M. Kendall, Sr., Donald M. Kendall, Jr. és Christian R. megalapította az Amerikai Éttermek Szolgáltatásait. Alapvetően a társaság birtokolta a Pizza Hut és a KFC éttermek működtetésének franchise jogait Nyugat-Lengyelországban. 1998 -ban kibővítette műveleteit Lengyelországon kívülre azáltal, hogy átvette a KFC és Pizza Hut helyeket Csehországban, amelyeket megelőzőleg a Yum! Brands futtatott.

2000 -ben, az AmRest Birtokok vegyesvállalatként az Amerikai Éttermek és a Yum! Brands között, és 2001 -ben az új társaság vette át a Lengyel Nemzetközi Gyorséttermet, a Burger King helyek működtetőjét Lengyelországban.A 23 megszerzett Burger King étterem közül a Társaság 6-ot bezárt és a maradék 17-et KFC-vé nevezték át. 2005-ben a társaság megszerezte a maradék Yum! koncepció franchiset Csehországban és Lengyelországban, ezáltal az exkluzív KFC és Pizza Hut franchise-á válva ezekben az országokban. 2006-ban az AmRest megvásárolta tizenhét KFC és Pizza Hut étterem jogát Magyarországban és elindította az új Freshpoint és Rodeo Drive üzleteket.

Az AmRest 2005 áprilisában debütált a tőzsdén és a Yum kilépett a társaságból érdekeltként. 2005 májusában az AmRest 8 Big Food éttermet szerzett Csehorszában és KFC-vé nevezte át őket.

2007-ben az AmRest megnyitotta az első új Burger King éttermét Lengyelországban, az első KFC éttermét Szerbiában és Bulgáriában és vegyesvállalati egyezményeket írt alá a Starbucks-sal a legyelországi, csehországi és magyarországi kávéláncok nyitásával kapcsolatban. 2008-ban a társaság egyezményeket írt alá a Burger King megnyitásával kapcsolatban Bulgáriában és számos éttermet szerzett Oroszországban. 2008 januárjában az AmRest megnyitotta az első Starbucks üzletét Prágában. A társaság 2008-ban nyitotta meg az első Starbucks helyét Lengyelországban.

2008 májusában az AmRest megszerezte az Apple Grove Holding részvények 80%-át, a második legnagyobbApplebee franchise-ét az Egyesült Államokban . [2]

2010 áprilisában a Warburg Pincus, a premier vezető magántőke társaság felajánlott egy több, mint 300 millió zloty értékű befektetést 24.99% részesedésért az AmRest-ben. [3] 2010-ben az AmRest megnyitotta az első Starbucks-ot Magyarországon.

2011 áprilisában az AmRest bejelentette a Restauravia spanyol társaság beszerzését, amely 30 KFC-t és több, mint 120 La Tagliatella Olasz Alkalmi Vacsora éttermet működtet. A La Tagliatella az AmRest globális terjeszkedésének az egyik fő vezetőjéként lett titulálva. Viszont az AmRest 2012 óta a La Tagliatella étteremlánc Spanyolországon kívüli fejlesztésére tett kísérleteinek eredménye sikertelen volt. [4] A Kínában, Indiában és az Egyesült Államokban való helyek nyitása gyorsan bezárt. A franciaországi leányvállalatok, amelyek a csoport öt éttermét működtetik, 2,9 millió eurós veszteséget generáltak 2017-ben, összesen 11,7 millió eurót 2012 óta.

Az AmRest LLC, amely 102 Applebee éttermet működtetett az Egyesült Államokban, el lett adva az Amerikai Apple Csoportnak, a legnagyobb Applebee franchisenak 2012. június 7-én.

2012. December 14-én az AmRest megszerezte a Blue Frog és a Kabba éttermi üzleteket Kínában.

Az AmRest megnövelte az országok számát, amelyekben Starbucks-okat működtet, miután megszerezte a kávéboltokat, amelyeket a Greek Marinopoulos Coffee működtetett Romániában és Bulgáriában 2015 márciusában. 2016 áprilisában az AmRest 144 Starbucks kávéboltot vásárolt Németországban 41 millió euróért.

2017-ben a társaság Lengyelországból Spanyolországba, Madridba költöztette főhadiszállását. [5]

Az AmRest megszerezte a Sushi Shop éttermi láncot Franciaországban 2018 júliusában. A Burger King visszatért Szlovákiába, miután az AmRest megnyitott egy éttermet 2018 novemberében. [6]

2019 áprilisában az AmRest megnyitotta az első Starbucks kávézót Szerbiában. [7] Visszajuttatta a Burger King-et Romániába azáltal, hogy megnyitotta az első éttermeket Bukarestben 7 év szünet után, ahol kizárólag csak a repülőtéri helyiség működött. [8]

Állati jólét[szerkesztés]

Ketrecbe zárt tojások[szerkesztés]

Annak ellenére, hogy az AmRest 2025-ig azt a célt tűzte ki, hogy az éttermeikben és a kávézóiban használt minden tojást és tojásterméket ketrecmentessé kell tenni, egyértelműen kizárják oroszországi és kínai helyeiket [9]

Mivel az AmRest nem teljesítette a saját ketrecmentes céljait, sok non-profit, jótékonysági szervezet nyilvánosan kritizálta a Starbucks-ot. A kritikák között szerepel az Equitas állatjogi és fogyasztói érdekképviseleti szervezet jelenlegi kampánya is, amely arra törekszik, hogy egy weboldalon és más közösségi médián keresztül tájékoztassa az AmRest ügyfeleit a vállalat ketrecben tartott tojáshasználatáról.

Lásd még[szerkesztés]

  • A hamburger éttermek listája

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. AmRest debuted on the WSE. Warsaw Stock Exchange, 2005. április 28. (Hozzáférés: 2013. április 7.)
  2. Majority stake in Applebee's franchisee sold. Nation's Restaurant News, 2008. július 21. (Hozzáférés: 2013. április 7.)
  3. AmRest. Warburg Pincus. [2013. március 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. április 7.)
  4. La Tagliatella se hunde fuera de España. Economía Digital
  5. AmRest moves from Poland to Spain. investinspain.org. (Hozzáférés: 2020. július 1.)
  6. a.s, Petit Press: Burger King is back! (angol nyelven). spectator.sme.sk, 2018. november 26. (Hozzáférés: 2021. október 18.)
  7. Poland's AmRest to open first Starbucks store in Serbia in 2018 (angol nyelven). seenews.com. (Hozzáférés: 2020. július 14.)
  8. Polish group brings back to Romania the Burger King franchise (angol nyelven). Romania Insider. (Hozzáférés: 2020. július 14.)
  9. Consolidated Financial Statements for the year ended 31 December 2020. (Hozzáférés: 2021. február 24.)