Szergej Alekszandrovics Drugal

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szergej Alekszandrovics Drugal
Született1927. május 10.[1]
West Kazakhstan Region
Elhunyt2011. június 20. (84 évesen)[1]
Jekatyerinburg
Állampolgársága
Foglalkozásaíró
IskoláiFar Eastern State Transport University

Szergej Alekszandrovics Drugal aláírása
Szergej Alekszandrovics Drugal aláírása
A Wikimédia Commons tartalmaz Szergej Alekszandrovics Drugal témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Szergej Alekszandrovics Drugal, Серге́й Алекса́ндрович Друга́ль (Zsimpiti, ma Kazahsztánban, 1927. május 10.Jekatyerinburg, 2011. június 20.) orosz tudományos-fantasztikus író, mérnök.

Élete[szerkesztés]

Gyerekkorát Szaratovban, Minszkben és Kurszkban töltötte. Usszurijszkban egy vasúti műhelyben dolgozott. A habarovszki Vasúti Közlekedési Mérnöki Intézetben végzett, ezután a jekatyerinburgi Vasúti Közlekedési Kutatóintézet laboratóriumát vezette. A műszaki tudományok doktora, több, mint ötven találmány szerzője. Jekatyerinburgban hunyt el.[2]

Első fantasztikus írása a Право выбора című novella volt 1966-ban. Sok munkája az Уральский следопыт című lapban jelent meg. 1984-ben adta ki Тигр проводит вас до гаража, 1990-ben Василиск című antológiáit. E gyűjteményei két ciklusra oszthatóak: az első ciklus a Természet-helyreállító Intézet tevékenységéről szól, amelynek feladata a természet helyreállítása és észszerű megváltoztatása a modern tudományos eredmények segítségével.

A szerző eredeti ökológiai elképzelései (az állatvilág rekonstrukciója, sőt – gazdagítása új állatfajták és hibridek, valamint mesés mitológiai lények tenyésztésével) e ciklusban az író a jövő pedagógiájáról alkotott gondolataival ötvöződnek. A másik ciklus parodisztikus, humoros novellákat tartalmaz a földönkívüliekkel való kapcsolatról. Az ökológiai ciklus művei később a Язычники című regényben egyesültek (1989).

Drugal műveit Magyarországon és az NDK-ban is lefordították s kiadták. Varsóban 1988-ban jelent meg Тигр проводит вас до гаража című munkája lengyel nyelven. Василиск című kötetéért 1992-ben Aelita-díjat kapott. Részt vett a tudományos-fantasztikus irodalom szovjet rajongói első találkozóján Permben. Drugal szerint Vitalij Ivanovics Bugrov, az Уральский следопыт című lap sci-fi osztályának vezetője fontos szerepet játszott írói pályafutásában. Ő lett az oka annak is, hogy az 1990-es évekre eltávolodott a műfajtól: "meghalt, s engem többé nem érdekelt a science fiction".[3]

Magyarul megjelent művei[szerkesztés]

  • A tigris a garázsig kísér (novella, Metagalaktika 2., 1981)
  • Az utolsó nyúl (novella, Galaktika 39., 1980)
  • Vizsga (novella, Galaktika 341., 2018)
  • A különleges forma (novella, Ház kísértettel című antológia, WORLD SF Magyar Tagozata, Budapest, 1988, ISBN 9630189402)

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) Другаль, Сергей Александрович című orosz Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.