Sterling Hayden

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sterling Hayden
Hayden 1950-ben
Hayden 1950-ben
Életrajzi adatok
Születési névSterling Relyea Walter
Született1916. március 26.[1][2][3][4][5]
Montclair
Elhunyt1986. május 23. (70 évesen)[1][2][3][4][5]
Sausalito
HázastársaMadeleine Carroll
(1942–1946)
Betty Ann de Noon
(1947-1958)
Catherine Devine McConnell
(1960-1986)
Pályafutása
Aktív évek19411982
Műfajokwestern
További díjakSilver Star (kitüntetés)

Sterling Hayden IMDb-adatlapja
PORT.hu-adatlap
A Wikimédia Commons tartalmaz Sterling Hayden témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Sterling Hayden (Sterling Relyea Walter) (Upper Montclair, New Jersey, 1916. március 26.Sausalito, Kalifornia, 1986. május 23.) amerikai színész.

Hayden karrierje jelentős részében főszerepeket játszott, olyan klasszikusokból lehet ismerős, mint John Huston Aszfaltdzsungelje (1950), Stanley Kubrick Gyilkossága (1956) vagy híres szatírája a Dr. Strangelove, avagy rájöttem, hogy nem kell félni a bombától, meg is lehet szeretni (1964), de késői szerepei között volt McCluskey kapitány megformálása A Keresztapában (1972) is.

Fiatalkora[szerkesztés]

A New Jersey állambeli Upper Montclairben született 1916. március 26-án George és Frances Walter gyermekeként. Miután édesapja meghalt, kilencévesen adoptálta James Hayden, ekkor változott a neve Sterling Walter Haydenre. Gyermekkorában családjával sokat költözött, élt New Hampshireben, Massachusettsben, Pennsylvaniában és Maineben is.

16 évesen otthagyta a középiskolát és matróznak állt egy szkúneren. Első útja a kaliforniai Newport Beachből a connecticuti New Londonig vezetett. Később egy új-fundlandi halászhajón teljesített szolgálatot, és fűtőként egy Kubába tartó gőzhajón is dolgozott. Miután megszerezte a mesterképzést egy kereskedelmi szkúneren szolgált a Karibi-térségben. 22 évesen már elsőtiszt volt egy Tahitibe tartó hajón.

Hollywoodi évei és katonai szolgálata[szerkesztés]

A tengeren töltött évei után fotómodellként kezdett dolgozni, majd a Paramount Picturesszel írt alá szerződést. Olyan nevekkel illették, mint a „Legszebb férfi a filmvásznon” vagy a „Gyönyörű szőke viking”. Sterling 196 centiméterével magasabb volt a legtöbb színész kollégájánál. Első filmjét 1941-ben forgatta Virginia címmel. A forgatás alatt ismerkedett meg az angol színésznő Madeleine Carrollal, akibe beleszeretett, majd feleségül vette. Házasságuk csak négy évig tartott.

Két filmszerep után otthagyta Hollywoodot és John Hamilton álnéven beállt a Haditengerészethez. Később felettesei beajánlották egy tisztképző iskolába, ahonnan alhadnagyként került ki, majd az OSShez, a hírszerzéshez irányították.

Mint az OSS titkosügynöke a második világháború alatt ellátmányt juttatott a jugoszláv partizánok részére Olaszországból, de ejtőernyővel ledobták a németbarát Független Horvát Állam területére is. Szintén részt vett a Nápoly - Foggia hadjáratban. 1944. szeptember 13-án főhadnaggyá, majd 1945. február 14-én századossá léptették elő. A háború alatt többszörösen kitüntették, december 24-én szerelt le.

A háború után egy rövid ideig tagja volt a Kommunista Pártnak, ahova azért lépett be, mert még a háború alatt tiszteletet váltott ki belőle a kommunista partizánok bátorsága. Igaz később együttműködött az Amerika-ellenes tevékenységet vizsgáló bizottsággal, mindent elmondott rövid kommunista múltjáról és neveket is megadott. Akkori felesége, Betty de Noon szerint a férje csak olyan neveket adott meg, amelyeket már megvoltak a Bizottságnak, mert birtokukban volt a Kommunista Párt taglistája. Később Hayden meg is tagadta a további együttműködést.

Házasságai, hajós szenvedélye[szerkesztés]

Hayden gyakran kimondottan lelkesedés nélkül állt a kamera elé, és csak azért írta alá az adott filmszerződést, hogy az érte kapott pénzből új hajót tudjon venni vagy elutazni vele valahova. 1958-ban viharos körülmények között vált el Betty de Noontól, de a gyermekei (4) feletti felügyeleti jogot megnyerte. 1960-ban házasságot kötött Catherine Devine McConnellel, akitől még két gyermeke született, de a nőnek volt még egy fia az előző házasságából.

A '60-as évek elején a Berkeley nevű gőzhajón egy kabint bérelt, ahol megírta az életrajzi könyvét, ami 1963-ban jelent meg Wanderer címmel.

A '70-es években A Keresztapában nyújtott alakítása után gyakran volt az NBC Tomorrow Show című műsorának a vendége, ahol mesélt filmes karrierjéről, utazásairól és kalandjairól a világban. 1986. május 23-án hunyt el prosztatarákban 70 éves korában a kaliforniai Sausalitoban.

Fontosabb filmjei[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Sterling_Hayden című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. április 27.)
  2. a b Francia Nemzeti Könyvtár: BnF források (francia nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 10.)
  3. a b SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  4. a b Find a Grave (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  5. a b filmportal.de. (Hozzáférés: 2017. október 9.)

További információ[szerkesztés]