Spinell

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Spinell
Általános adatok
Kémiai névmagnézium-alumínium-oxid
KépletMgAl2O4
Kristályrendszerköbös
Ásványrendszertani besorolás
OsztályOxidásványok
Alosztály3:4 típusú fém-oxidok
CsoportSpinellcsoport
Azonosítás
Megjelenésoktaéderek, sokszor görbült lapokkal, gyakran ikerkristélyként
Színszíntelen, vörös, kék, barna
Porszínszürkésfehér
Fényüvegfényű
Átlátszóságátlátszó, áttetsző vagy átlátszatlan
Keménység8,0
Hasadásnincs
Töréskagylós, egyenetlen
Sűrűség3,57-3,72 g/cm³
A Wikimédia Commons tartalmaz Spinell témájú médiaállományokat.

A spinell az oxidásványok közé tartozó ásvány, azon belül a spinellcsoport és spinell-gahnit sorozat névadó tagja. Kémiailag magnézium-alumínium-oxid, köbös rendszerben kristályosodik, leggyakrabban oktaéderes alakban jelenik meg, melynek lapjai görbültek, az élek lesarkítottak. Ritkábban dodekaéderként is előfordul, tömeges szemcsés formában is megtalálható. Gyakoriak az ikerkristályok és a laposra torzult formák. Jellegzetes tulajdonsága, hogy hő hatására színe megváltozik. Felfedezője 1647-ben Boelus. 1920 óta alumíniumoxid és magnéziumoxid olvadékából ipari méretekben állítják elő csiszolóanyagnak.

Az eddigi legnagyobb spinell kristályt 2005-ben Vietnamban találták Yen Bai tartományban, A kristály átmérője 17,8 cm, színe: ibolyáspiros (balasrubin).[1]

Kémiai összetétele:

Neve az olasz spinella (töviske), közvetve a latin spina (tövis) szóból ered a kristályok alakjára utalva.[2]

Ékszeripari felhasználása[szerkesztés]

A spinell kedvelt ékszeripari alapanyag, rendkívül változatos színekben jelenhet meg. A színváltozatokat az okozza, hogy a magnézium mellett már nagyon kis mennyiségben beépülhet a kristályrácsba vas, mangán, cink, kalcium vagy titán, míg az alumínium mellett króm és három vegyértékű vas. Ezek a kristályrácsba beépülő kationok, melyek az elemzések méréshatárán belüli mennyiségben jelennek meg a szín és a színárnyalatok változatosságát adják. Drágakőként a jácintpiros rubicell, a vérvörös goutte de sang vagy vércseppspinell, a kárminvörös rubinspinell, az ibolyáspiros balasrubin, a barnás és kékesvörös almandinspinell, a zöld clorospinell, a kék cinkspinell vagy zafirspinell, a fekete pleonaszt vagy ceylonit a kedveltek. a kristályokban kialakuló zárványok (rutil, titanit, kisebb cirkon vagy dolomit) gyakran eredményeznek különleges megjelenést. A spinellt gyakran tévesztik rubinnal. Így az angol koronaékszerek között őrzött Fekete Herceg-ről és a Timur-ról utólagos vizsgálatokkal derítették ki, hogy nem rubinok, hanem spinellek.

Keletkezése[szerkesztés]

Metaszomatikusan kontakt hatásra alakulnak ki a spinell kristályok gránit, mészkő, dolomit. márvány és szerpentin kőzetek érintkezési zónájában. Másodlagosan folyók homokhordalékainak torlataiban rubin, cirkon és zafír társaságában is megtalálható.

Hasonló ásványok: korund, cirkon, a gránátcsoport egyes tagjai és a rubin.

Előfordulásai[szerkesztés]

Tömeges spinell

Németország területén Odenwald közelében. Olaszországban a Vezúv vidékén. Svédország területén. Oroszországban az Ural-hegységben több helyen sötétvörös spinell található. Jelentős előfordulások vannak India, Burma, Srí Lanka, Thaiföld, Ausztrália és Brazília területén. Az Egyesült Államok New York szövetségi államban.

Kísérő ásványok: dolomit, magnezit, kalcit és korund.

Nógrád vármegyében, Salgótarján mellett a Medves-hegy bazalt takarójának egy része kristálytufa előfordulás, melyben a spinell sötétkék-feketés pleonaszt változatát mutatták ki.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Rekorde im Mineralbereich: Spinell. Mineralienatlas - Fossilienatlas. (németül) Stefan Schorn (Hozzáférés: 2017. május 5.) (PHP) A táblázat a spinell esetén az alábbi cikkre hivatkozik: Dudley Blauwet: The Sapphire and Spinel Deposit of An Phu, Luc Yen District, Yenbai Province, Vietnam. (angolul) The Mineralogical Record, XXXVII. évf. 3. sz. (2006) 234 (225–238). o. A szám tartalmát bemutató honlap: minrec.org (hozzáférés ideje: 2017. május 5.).
  2. Fülöp József: Rövid kémiai értelmező és etimológiai szótár. Celldömölk: Pauz–Westermann Könyvkiadó Kft. 1998. 128. o. ISBN 963 8334 96 7  

Források[szerkesztés]

  • Bognár László: Ásványhatározó. Gondolat Kiadó. 1987.
  • Koch Sándor: Magyarország ásványai. Akadémiai Kiadó. Budapest. 1985.
  • Walter Schumann: Minerals of the World. Sterling Publishing Co. Inc: New York. 1998.
  • http://www.webmineral.com
Commons:Category:Spinel
A Wikimédia Commons tartalmaz Spinell témájú médiaállományokat.