„Ürülék” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
4. sor: 4. sor:


== Elnevezései ==
== Elnevezései ==
Az állati ürülék neve általában '''bélsár'''; a [[mezőgazdaság]]ban felhasznált, elsősorban [[Növények|növényevő]] állatoktól származó ürülék a '''trágya''', a vadászok hagyományosan a latin '''excrementum''' szót használták rá. Az ürülék tudományos-orvosi elnevezése az [[ember]]nél '''széklet''', ''fekália'' ''(fecalia)'', ''emberi ürülék'', ''emberi végtermék''. Köznapi, bizalmas, kissé gyerekes elnevezés a ''kaki'' vagy ''kaka''. Alpári, durva kifejezés a ''szar''. Semleges (se nem túl tudományos, se nem túl gyerekes vagy durva) köznapi kifejezés [[magyar nyelv|magyarul]] nem létezik, hasonlóan az [[intim szféra|intim szférába]] tartozó más fogalmakhoz (például a [[nemi szerv]]ek vagy a [[közösülés|nemi élet]] kifejezései).
Az állati ürülék neve általában '''bélsár'''; a [[mezőgazdaság]]ban felhasznált, elsősorban [[Növények|növényevő]] állatoktól származó ürülék a '''trágya''', a vadászok hagyományosan a latin '''excrementum''' szót használták rá. Az ürülék tudományos-orvosi elnevezése az [[ember]]nél '''széklet''', ''fekália'' ''(fecalia)'', ''emberi ürülék'', ''emberi végtermék''. Köznapi, bizalmas, kissé gyerekes elnevezés a ''kaki'' vagy ''kaka''. Alpári, durva kifejezés a ''szar'',''kula'', ''fos'', ''ganéj'', ''fingtermék''. Semleges (se nem túl tudományos, se nem túl gyerekes vagy durva) köznapi kifejezés [[magyar nyelv|magyarul]] nem létezik, hasonlóan az [[intim szféra|intim szférába]] tartozó más fogalmakhoz (például a [[nemi szerv]]ek vagy a [[közösülés|nemi élet]] kifejezései).
<!--
<!--
=Élettan=
=Élettan=

A lap 2010. június 28., 20:51-kori változata

Lóürülék

Az ürülék vagy latinosan fécesz (faeces) az állati vagy emberi emésztés végbélen keresztül távozó végterméke.

Elnevezései

Az állati ürülék neve általában bélsár; a mezőgazdaságban felhasznált, elsősorban növényevő állatoktól származó ürülék a trágya, a vadászok hagyományosan a latin excrementum szót használták rá. Az ürülék tudományos-orvosi elnevezése az embernél széklet, fekália (fecalia), emberi ürülék, emberi végtermék. Köznapi, bizalmas, kissé gyerekes elnevezés a kaki vagy kaka. Alpári, durva kifejezés a szar,kula, fos, ganéj, fingtermék. Semleges (se nem túl tudományos, se nem túl gyerekes vagy durva) köznapi kifejezés magyarul nem létezik, hasonlóan az intim szférába tartozó más fogalmakhoz (például a nemi szervek vagy a nemi élet kifejezései).

Emberi ürülék

Embereknél az egyén és a körülmények függvényében 2-3 naponta egytől napi több alkalomig történhet székelés. Az ürülék megkeményedése a rutinművelet megnehezedését és meghosszabbodását okozza, ez a székrekedés.

A széklet kinézete, mérete, színe, állaga és szaga nagy változatosságot mutat, elsősorban a táplálék és az egészségi állapot függvénye. Normálisan félkemény, nyálkás felszínnel. Barna színét az epével ürült bilirubin bomlástermékei, legfőképpen a szterkobilin okozza. A bilirubin az elpusztult vörösvértestekből kiszabaduló hemoglobin bomlásterméke.

Újszülötteknél az ürülék kezdeti sárgászöld színe a meconium hatása. Amíg az újszülött szopik, világossárgás marad, és szaga sem kellemetlen mindaddig, amíg a baba el nem kezd nagy számban más ételeket is enni. Végül elnyeri ismerős barna színét.

Életünk folyamán számos különböző fajtájú ürülékkel találkozhatunk. A zöldes szín az ürülék beleinken keresztüli gyors áthaladásának vagy nagy mennyiségű kék vagy zöld táplálék bevitelének a következménye. Az ürülék agyagszerű megjelenése a bilirubin hiányát jelzi.

Szag

A kén-hidrogén nagyban hozzájárul az ürülék szagához.

Az ürülék visszataszító szaga bakteriális működés következménye. A kén-hidrogén mellett a bélflóra számos kén-, nitrogén- és foszfortartalmú szerves vegyületet is előállít, főként indol-, szkatol- és tiolvegyületeket, melyek közös tulajdonsága a penetráns szag. Ezek az anyagok a bélszélben is megtalálhatóak. Az élelmiszerek egyes illatos adalékanyagai, például fűszerek hozzájárulhatnak az ürülék végső szagának a kialakításához. Számos kereskedelmi termék létezik az ürülék szagának az enyhítésére. Az ürülék szaga valószínűleg azért erősen riasztó az emberek számára, mert érintése vagy fogyasztása fertőzést okozhat.[1] Egyes koprofág állatok és személyek számára az ürülék vonzó is lehet.


Lásd még

Hivatkozások

Jegyzetek

Olvasmányok

Irodalmi művek

  • Gvadányi: Rontó Pál, elbeszélő költemény (1793).
  • Michel de Ghelderode: Pokoli pompa, színmű (1937).
  • Salvador Dali: Egy zseni naplója, avantgarde önéletírás (2009).
  • Deme Zoltán: Türannia, fekete komédia (2009).

Filmek

  • Pier Paolo Paolini: Salo, avagy Szodoma 120 napja (1975).

Külső hivatkozások

Fájl:Commons-logo.svg
A Wikimédia Commons tartalmaz Ürülék témájú médiaállományokat.