Ugrás a tartalomhoz

Koprofília

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A szkatofíliának is hívott koprofília (Görög: κοπρος: ürülék)[1] egy olyan parafília, fetisisztikus vágy, ami a szexuális izgalmat az ürülékhez köti.[2][3] Olyan szexuális perverzió , amelyben a székletürítés vált ki szexuális izgalmat . Bár gyakran ürülékfetisizmusnak nevezik, és gyakran megkülönböztetik a vizeletfetisizmustól , eredetileg mindkettő elemeit tartalmazta. A kiürülő szexuális partnerhez való kötődést parafíliának, magához az ürülékhez való kötődést pedig fetisizmusnak minősítik.[4] Ellentéte az ürüléktől való abnormális irtózás, a koprofóbia. Kialakulhat többek között betegség hatására is, amikor az illető egyén nem képes visszatartani a székletét és ez szexuális élvezettel társul nála.

Gyakran infantilizmus vagy szadomazochizmus kíséretében fordul elő.[5] A koprofil cselekedetekre angol nyelvterületen gyakran az eufemisztikus nehézsport („hard sport”) kifejezést használják, ami a vizelettel kapcsolatos szexuális cselekedetek alatt értett vízi sport („water sport”) fokozott változata. Az egyik leghíresebb koprofil pornószínésznő az osztrák Veronica Moser.

Változatai[szerkesztés]

Figyelem! A szócikkbe a koprofágia nem tartozik bele!

Beszékelés WC-n: Az a helyzet, amikor a cselekvő számára a fehérnemű/nadrág széklettel való beszennyezése, egyszerűen szólván a "bekakilás" okoz szexuális élvezetet, és ez a mellékhelységben történik. Angolul "panty poop" vagy "jeans poop" a megnevezése. Egyes esetekben az izgalmat nem csupán az ürülék váltja ki, hanem a ruhaneműk szennyezése, vagy akár WC használatának elmulasztása. Ennek a típusú vonzalomnak deliferizmus a neve.[6] A koprofília kapcsán akkor beszélhetünk deliferizmusról, ha a szennyezés szándékosan történt.

Beszékelés egy, a mellékhelyiségtől távol eső helyen: Azonos az előző változattal, a különbséget a helyszín adja, ugyanis ebben az esetben a mellékhelyiségtől távol valósul megy a székelés. Ebben az esetben is a ruha szennyeződik, tehát jelen lehet a deliferizmus. Előfordulhat akár exhibicionizmus is.

Exhibicionizmus: Az erős székelési inger látványos kimutatása, vagy beszékelés azzal a határozott szándékkal, hogy mások lássák, érezzék a következményeit (pl.: a szagát). Illetve olyan helyzeteket idéznek elő, hogy mások láthassák szennyezett ruháikat. Egy híres példa erre két finn újságírónő, Vappu Kaarenoja, és Aurora Ramö, esete, mikor is a két publicista egy buszúton székelt be, s ezen eseményt írásban is megörökítettek.[7][8]

Kukkolás: Ez általában székelő, vagy éppen a ruhájukba, vagy a mellékhelyiségtől távol ürítő emberek kukkolását jelenti. Egy alkategóriája ennek az a variáció, mikor a megfigyelt személyeket előzőleg hashajtó hatású készítményekkel megmérgezik.

Meztelen székelés: Ebben az esetben a cselekvést elkövető személy székletének ürítését nem egy erre kirendelt helyen végzi, tehát a wc-től távol, viszont a ruha nem szennyeződik, így nem fordul elő deliferizmus. Amennyiben nyilvánosan történik, kapcsolódhat az exhibcionizmushoz.

Kiegészülés az Urolagnia elemeivel: Az a fajta, (akár a mellékhelyiségben, akár máshol, akár exhibcionizmussal, vagy deliferizmussal kiegészülő) székletürítés, mely társul vizelet ürítésével is, ami az előzőek mellett szintén okozhat szexuális örömöt.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Szexualitás és pszichoszexuális zavarok[halott link] – MediCentrum
  2. (angolul)Corsini, Raymond J.. The Dictionary of Psychology. Philadelphia: Brunner-Routledge, p. 224. o. (2002). ISBN 1583913289. OCLC 48932974 
  3. (angolul) Flora, Rudy. How to Work with Sex Offenders: A Handbook for Criminal Justice, Human Service, and Mental Health Professionals. New York: Haworth Clinical Practice Press, p. 91. o. (2001). ISBN 0789014998. OCLC 45668958 
  4. (2022. október 6.) „糞尿愛好症” (japán nyelven). Wikipedia.  
  5. (angolul) Koprofília Archiválva 2007. november 30-i dátummal a Wayback Machine-ben egy angol BDSM oldalon
  6. (2021. november 5.) „汚損愛好症” (japán nyelven). Wikipedia.  
  7. Stokes, Wendy: Two Finnish Journalists Poop Their Pants On A Bus, Write About The Experience (amerikai angol nyelven). The Frisky, 2018. szeptember 5. (Hozzáférés: 2022. október 10.)
  8. Bors: Undorító: viccből bekakiltak a tömött buszon | BorsOnline. Undorító: viccből bekakiltak a tömött buszon | BorsOnline, 2013. február 6. (Hozzáférés: 2022. október 10.)

Hivatkozások[szerkesztés]