„Doha” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
D'ohBot (vitalap | szerkesztései)
a Bot: következő hozzáadása: lv:Doha
Xqbot (vitalap | szerkesztései)
a Bot: következő hozzáadása: th:โดฮา
119. sor: 119. sor:
[[sw:Doha]]
[[sw:Doha]]
[[tg:Доҳа]]
[[tg:Доҳа]]
[[th:โดฮา]]
[[tl:Doha]]
[[tl:Doha]]
[[tr:Doha]]
[[tr:Doha]]

A lap 2009. október 10., 14:04-kori változata

Doha (الدوحة)
A város esti fényei
A város esti fényei
Közigazgatás
Ország Katar
ÖnkormányzatDohai
Alapítás éve1850
Testvérvárosok
Lista
Népesség
Teljes népesség1 186 023 fő (2020)[1]
– elővárosokkal612707 fő
Népsűrűség2574 fő/km²
Földrajzi adatok
Tszf. magasság0 m
Terület132 km²
IdőzónaAST (UTC+3)
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 25° 18′, k. h. 51° 32′Koordináták: é. sz. 25° 18′, k. h. 51° 32′
[ Doha weboldala]
A Wikimédia Commons tartalmaz Doha témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Doha (arabul: الدوحة‎)Katar fővárosa és egyben legnépesebb városa is. Az ország keleti részén helyezkedik el.

Történelem

A várost 1850-ben alapították Al-Bida néven. A Doha név jelentése az arab ad-dawha (nagy fa) szóból ered. 1882-ben al Raján felépíttette az Al-Wadzsba erődöt Délnyugat-Dauhában. A következő évben Kasszim sejk katari hadserege legyőzte az Oszmán Birodalom erőit. A város 1916-tól a brit kormányzóság központja volt, és 1971-től a független Katar fővárosa maradt. 1917-ben Abdalláh ibn Kasszim asz-Száni sejk egy erődöt építettett a város központjában, aminek a neve Al-Kaut lett. 1949-től a katari olajkivitel központja. 1973-ban itt nyitotta meg kapuit a Katari Egyetem, majd 1975-ben, az uralkodó volt palotájában a Katari Nemzeti Múzeum. 1996-ban az Al Jazeera arab hírtelevízió szintén itt kezdte meg működését.

Demográfia

Doha vegyes összetételű népességét helyi arabok, valamint a legnagyobb számú kisebbségként dél-ázsiai, valamint más arab országokból származó arabok alkotják. Ezenkívül még sok más országból (Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Dél-afrikai Köztársaság) származó embernek az otthona.

Gazdaság

Doha a katari olajbányászat és -kivitel központja. Itt találhatóak a katari olajipari vállalatok központjai. A város jelenleg nagy ütemben fejlődik. 2007 decemberében az Öböl Menti Együttműködési Tanács (GCC) vezetői csúcstalálkozót tartottak, mely a szervezet integrációs fejlődésében áttörést eredményezett.

Oktatás

A városban működik a Katari Egyetem. Ezenkívül több magán- és nemzetközi iskola működik Dohában.

Sport

Itt rendezik 2008-tól 2010-ig a WTA Sony Ericsson Championships-et. Doha sikertelenül pályázott a 2016. évi nyári olimpiai játékok rendezésére, a NOB végül nem válaszotta be a négy hivatalos jelölt (Chicago, Madrid, Rio De Janeiro és Tokió) közé.

Közlekedés

Közúti

A városban a legnagyobb tömegközlekedéssel foglalkozó vállalat a Movaszalát Közlekedési Vállalat, mely munkáját buszokkal végzi. A tömegközlekedést főleg az alacsonyabb jövedelmű lakosok használják. Doha lakóinak többsége rendelkezik autóval. A városban ezenkívül jól működő taxihálózat is üzemel. A város úthálózata képtelen megbirkózni a hatalmas forgalommal ezért a városvezetés a kereszteződések kiszélesítésével, új utak építésével enyhítette azt.

Légi

Katar egyetlen nemzetközi repülőtere a városban található Doha nemzetközi repülőtér. Itt található a nemzeti légitársaság, a Qatar Airways központja is. A nagy forgalom miatt kibővítették a repülőtér terminálját.

Külső hivatkozások

Fájl:Commons-logo.svg
A Wikimédia Commons tartalmaz Doha témájú médiaállományokat.
  1. Census 2020. (Hozzáférés: 2021. október 20.)