Al Jazeera

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Al Jazeera

Az Al Jazeera a világ egyik leghíresebb hírcsatornája, mely 1996-ban indult Katarban. Eleinte csak arab nyelven volt elérhető, de gyorsan elterjedt világszerte és ma már számos nyelven működik.

A csatorna 80 stúdiót birtokol az egész világon. A név arabul "szigetet" jelent. Az Al Jazeera a katari kormány tulajdonában van.

A televízió csatorna 1996-ban indult hódító útjára, miután a BBC arab nyelvű hírcsatornája abbahagyta adását. Eredetileg napi 6 órában sugározta adását, azonban 1997-re már 12 órára nőtt az adásidő. Karrierje kezdetén még olyan talk-show-kat sugárzott a tévécsatorna, amelyek nagyon botrányosnak számítottak, több ország kormánya be is tiltotta az Al Jazeerát. Ennek ellenére 1999-től kezdve a nap 24 órájában sugároz. Weboldala 2001-ben indult el.

A csatorna híres lett arról is, hogy több háborúról is egyenesen közvetített. Néhány esetben ez a stáb életét is követelte.

Az Al Jazeera a világ egyik legbotrányosabb hírcsatornájának is számít, hiszen számtalan botrányba is keveredett már hosszú pályafutása alatt.

A csatorna főbb vetélytársai: Deutsche Welle, Euronews, CNN, illetve az arab piacról is akadnak ellenfelei.

További információk[szerkesztés]