„Magyar mobilszolgáltatók” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
1 forrás archiválása és 0 megjelölése halott linkként. #IABot (v2.0beta10ehf1)
33. sor: 33. sor:


A [[Vodafone]] Magyarország Zrt. (akkor még Vodafone Magyarország Rt.) [[1999]]. [[július 7.|július 7-én]] nyerte el a Hírközlési és Vízügyi Minisztérium koncessziós szerződését a harmadik magyarországi [[GSM]] 900 / DCS 1800 szabványú mobil távközlési hálózat kiépítésére. Magát a koncessziós szerződést [[október 8.|október 8-án]] írták alá, a szolgáltatást végül [[november 30.|november 30-án]] vezették be. Kezdetben a Pannon GSM, valamint a Westel 900 rendszerét, majd [[2001]]. [[január 6.|január 6-ától]] kizárólag saját hálózatát használva nyújtja szolgáltatásait a Vodafone. [[2003]] májusában köszönthették az egymilliomodik előfizetőt. [[2005]]. [[december 16.|december 16-án]] indították útjára [[UMTS]] szolgáltatásukat.
A [[Vodafone]] Magyarország Zrt. (akkor még Vodafone Magyarország Rt.) [[1999]]. [[július 7.|július 7-én]] nyerte el a Hírközlési és Vízügyi Minisztérium koncessziós szerződését a harmadik magyarországi [[GSM]] 900 / DCS 1800 szabványú mobil távközlési hálózat kiépítésére. Magát a koncessziós szerződést [[október 8.|október 8-án]] írták alá, a szolgáltatást végül [[november 30.|november 30-án]] vezették be. Kezdetben a Pannon GSM, valamint a Westel 900 rendszerét, majd [[2001]]. [[január 6.|január 6-ától]] kizárólag saját hálózatát használva nyújtja szolgáltatásait a Vodafone. [[2003]] májusában köszönthették az egymilliomodik előfizetőt. [[2005]]. [[december 16.|december 16-án]] indították útjára [[UMTS]] szolgáltatásukat.

=== Digi ===
{{fő|Digi}}

'''Hálózatkijelölő szám:<ref name="ReferenceA"/> 50'''

A [[Digi]] Magyarország Zrt. mobiltelefonszolgáltatása [[2019]]. [[május 27|május 27-én]] indult, egyelőre tesztelési jelleggel. A nagyon kedvező díjszabás miatt valószínűleg éleződni fog a piaci verseny.


=== EDR (Pro-M Zrt.) ===
=== EDR (Pro-M Zrt.) ===

A lap 2019. május 28., 19:14-kori változata

Magyarországon 1990-ben jelent meg az analóg mobiltelefon rendszer, melyet 1993-ban a digitális hálózatot használó GSM-rendszerek kiépítése követett. Ezek a rendszerek még csak hangalapú szolgáltatást nyújtottak, de a 21. század elején megjelentek a mobil adatkommunikációs rendszerek is. A GSM hálózat lassú adatkommunikációját manapság egyre inkább felváltja a GPRS, EDGE, UMTS és LTE szabványú adatátvitel.

Mobilszolgáltatók (MNO)

Hazai mobilszolgáltatók (MNO - Mobile Network Operator)

Telekom

Hálózatkijelölő szám:[1] 60

Hálózatkijelölő szám:[2] 30

  • Westel 900GSM-szolgáltatás, 1994 március 31-én indult.
  • Westel – 2000-ben lehetővé vált az 1800 MHz-es sáv használata, ezért a Westel elhagyta nevéből a frekvenciasávra utaló 900-as számot.
  • T-Mobile2004. május 3-án a cég felvette a T-Mobile nevet. Részvényeinek többségi tulajdonosa lett a Deutsche Telekom. Később, 2006. március 1-jén a T-Mobile Magyarország Rt., valamint 2007. november 1-jén a T-Online Magyarország Zrt. is jogutódlással beolvadt a Magyar Telekom Nyrt-be.
  • Telekom - 2013. április 1-től a Magyar Telekom a korábbi T-Mobile és T-Home márkáit fokozatosan az egységes Telekom márkanévre cseréli le.

Telenor

Hálózatkijelölő szám:[1] 20

Vodafone

Hálózatkijelölő szám:[2] 70

A Vodafone Magyarország Zrt. (akkor még Vodafone Magyarország Rt.) 1999. július 7-én nyerte el a Hírközlési és Vízügyi Minisztérium koncessziós szerződését a harmadik magyarországi GSM 900 / DCS 1800 szabványú mobil távközlési hálózat kiépítésére. Magát a koncessziós szerződést október 8-án írták alá, a szolgáltatást végül november 30-án vezették be. Kezdetben a Pannon GSM, valamint a Westel 900 rendszerét, majd 2001. január 6-ától kizárólag saját hálózatát használva nyújtja szolgáltatásait a Vodafone. 2003 májusában köszönthették az egymilliomodik előfizetőt. 2005. december 16-án indították útjára UMTS szolgáltatásukat.

Digi

Hálózatkijelölő szám:[2] 50

A Digi Magyarország Zrt. mobiltelefonszolgáltatása 2019. május 27-én indult, egyelőre tesztelési jelleggel. A nagyon kedvező díjszabás miatt valószínűleg éleződni fog a piaci verseny.

EDR (Pro-M Zrt.)

Az Egységes Digitális Rádiótávközlő Rendszer (EDR; korábban Tetra) zártkörű, csak a védelmi szolgálatok (rendőrség, mentők, katasztrófavédelem stb.) tagjai számára elérhető hálózat. Körülbelül 28 ezer felhasználója van. A magyar állam számára Pro-M Professzionális Mobilrádió Zrt. működteti, amely 2005–2012 között a Magyar Telekom-csoporthoz tartozott. 2012 augusztusában a Telekom 19,9 milliárd forintért eladta a céget az állami Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.-nek (NISZ Zrt.).[4] A 450 MHz-es tartományban működő analóg szolgáltatás központját a tervek szerint összekapcsolják a 112-es segélyhívóval.

MVM Net

Az MVM Csoporttag MVM NET Zrt. a legnagyobb magyarországi energetikai társaságcsoport leányvállalataként országos lefedettségű átviteli és távközlési hálózatával járul hozzá a kormányzati infokommunikáció biztosításához. Az MVM NET Zrt. 2014 év elején nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 450 MHz-es frekvenciapályázatát. A Hatóság még 2013. év végén hirdette meg a frekvenciasáv addig még kihasználatlan, szabad blokkját. A frekvenciablokk elsődlegesen kormányzati célokat szolgál: például a kormányzati elektronikus hírközlési infrastruktúrát, az e-közigazgatást, az elektronikus útdíjrendszert kell rajta üzemeltetni. A tervek szerint ezen keresztül kapcsolják össze a járási hivatalokat és kistelepülési kormányablakokat országos rendszerré. De ugyancsak ez szolgálna az elektronikus házi őrizeti rendszer megerősítésére, a készenléti és segélyszolgálatok kommunikációjára és így tovább. A lehetséges hasznosítások körében megemlítették a smart meteringet és a gépek közötti (Machine-to-Machine vagy M2M) kommunikációt is.

Virtuális mobilszolgáltatók (MVNO)

A virtuális mobilszolgáltatók (MVNO = Mobile Virtual Network Operator) nem rendelkeznek saját hálózattal, sem frekvenciával, ezeket az MNO-któl bérlik, de az ügyfelekkel közvetlen kapcsolatban állnak. Magyarországon 2014-ig egyedül az Tesco MBL Zrt.-t nevezhettük MVNO-nak, viszont 2016-ban a Tesco üzletrészét megvásárolta a Vodafone. A virtuális mobilszolgáltatók teljes jogú mobilszolgáltatók, amelyek a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság engedélyével szolgáltatói jogosultságokkal bírnak. Hogyan lehet a flottáktól megkülönböztetni ezeket? A virtuális mobilszolgáltatóknak saját sim-kártyájuk, saját operátori logójuk van, amit a mobiltelefon készülék kijelez.

Netfone Telecom

Hálózat: Vodafone, Telekom

UPC Mobil

Hálózat: Vodafone

Virtuális mobilinternet szolgáltatók

Netfone Telecom Mobilinternet

Hálózat: Vodafone

Invitel Control Max

Hálózat: Telenor

Digi Move

Hálózat: Telenor

Externet Mobilnet

Hálózat: Vodafone

UPC Mobilinternet

Hálózat: Vodafone

Btel Mobilinternet

Hálózat: Vodafone

NordTelecom Mobilinternet

Hálózat: Vodafone

Hello Mobilweb (HelloHD)

Hálózat: Vodafone

Alta Mobilnet (Altanet)

Hálózat: Vodafone

Vidanet Mobilnet

Hálózat: Telekom

Saját márkás viszonteladók (BR)

A BR (Branded Reseller)-ek sem hálózattal, sem frekvenciával nem rendelkeznek, sőt az ügyfelekkel sem ők állnak szerződésben, hanem az MNO-ok.

Blue Mobile

Hálózat: Telekom

Szolgáltatás: Prepaid mobil

Szolgáltatás indulása: 2012. február

A Lidl 2012. február 1-jétől Blue Mobile néven elérhető szolgáltatásához a Magyar Telekom adja a hálózatot. A Lidl a mobilszolgáltatás keretében önálló SIM kártyákat és készülékes csomagokat kínál, feltöltőkártyás konstrukcióban.[5]

MOL Mobile

Hálózat: Telekom

Szolgáltatás: Prepaid mobil

Szolgáltatás indulása: 2013. szeptember

A MOL 2013. szeptember 2-ától MOL Mobile néven elérhető szolgáltatásához szintén a Magyar Telekom nyújtja a hálózati infrastruktúrát. Saját SIM kártyát, illetve saját feltöltőkártyás csomagot kínál ügyfelei részére a cég.

BirtOKOS Mobil

Szolgáltató: Netfone Telecom

Hálózat: lsd. fent: Netfone Telecom

Szolgáltatás: Postpaid

Szolgáltatás indulása: 2017.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara BirtOKOS elnevezésű mobiltelefon- és mobilinternet-tarifáit kifejezetten tagjai igényeinek megfelelően állították össze, és kizárólag számukra teszik elérhetővé. A szolgáltatást a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tulajdonában lévő NAK Telekommunikációs Kft. közreműködésével, partnercégük, a Netfone Telecom Távközlési és Szolgáltató Kft. biztosítja.

Egyéb mobilszolgáltató márkák

Djuice

A Djuice egy, a Telenor által több országban bevezetett márkanév, amely Magyarországon a Pannon GSM portfólióját egészítette ki 2003-tól. A márkanévvel fémjelzett, elsődlegesen feltöltőkártyás díjcsomagokat, valamint az ehhez igénybe vehető extra szolgáltatásokat a fiatal korosztály számára alakították ki. A márkát 2010. április 9-én látszólag önálló szolgáltatóként definiálták újra. Ennek keretében önálló értékesítési hálózat kiépítésébe kezdtek, és megszűnt a Djuice termékek Telenor üzletekben történő értékesítése. Megjegyzendő, hogy a marketingüzenetek alapján a Djuice független mobilcégként definiálta magát,[6] azonban önálló cég alapítására sosem került sor, az ügyfelek továbbra is a Telenor Magyarország Zrt-vel kötöttek szerződést.[7] A Telenor egy évvel később, 2011 áprilisában a költséghatékonyság és az eladások növelése érdekében formálisan vissza is olvasztotta szolgáltatásai közé a márkát. Ettől kezdve a Djuice termékek ismét elérhetővé váltak a Telenor teljes értékesítési hálózatában.[8]

2014. szeptember 9-től minden Djuice tarifa és kapcsolódó szolgáltatás értékesítését a Telenor lezárta, a meglévő Djuice tarifacsomagok és szolgáltatások a jövőben is használhatóak maradnak.[9]

Pannon Bee

Pannon Bee

Új márkát vezet be előrefizetett szolgáltatásai között a Pannon GSM augusztus elsejével, az új, kártyás márka neve BEE, a hozzá tartozó tarifacsomag pedig Original névre hallgat. A mobilmárkát a 10-18 éves korosztálynak szánják, a fiatal célcsoportnak új, fiatalos megjelenésű bolthálózatban árusítják a telefonokat. Közel egy hónapos inkognitó kampány után a kedden délelőtt megtartott Pannon GSM sajtótájékoztatón derült ki: miért váltottak nyelvet a birkák, s tértek át a bégetésről a bi-bi-bí-re. A rendhagyó kampánnyal a Pannon GSM új korszakot nyitott, eddig nem rukkoltak elő kifejezetten fiataloknak szóló akciókkal, most a 10-18 éves korosztály kedvéért új márkát alkottak Bee néven. A logót és a nevet sokan ismerik már, egy hónapja tartott a reklámkampány, melynek során óriásplakáton, tévében és rádióspotokban "bégettek", a reklámszakemberek pedig elégedetten figyelték a találgatást, hiszen sokan tippelgettek, vajon új divatmárkáról, sörről vagy éppen üdítőről lehet szó.

Csak Bee boltban kaphatók az új csomagok: A Bee több mint tarifacsomag, ahogyan Björn Flakstad vezérigazgató fogalmazott: új brandet alkottak. A friss márka tartozéka a reklámban már látható három karakter, a Beeboy nevű fiú, a Beebee nevű lány és kutyájuk, a Beedog. A mobilcsomagok érdekessége, hogy a Pannon GSM területei képviselein és bemutatótermeiben nem lehet megvásárolni őket - csak speciális Bee boltokban árusítják ezeket. A viszonteladói hálózat augusztus elsején nyit, Budapest mellett 31 vidéki városban, 66 értékesítési ponton, főleg plázákban kínálják a készülékeket.

Speciális díjzónák: A taricsomagot a fiatalok igényeihez szabták, speciálisak a díjzónák. A célközönség reggel 7 és délután között úgyis a suliban ül, így ez a csúcsidőszak. Ezt követi délután kettőtől a "Csevegő", valamint este 9-től az "Éjszakasz", amikor a percdíj már csak 25 forint. Az új, kártyás márkával igénybe lehet venni a már ismert kedvezményeket, így a Páratlanszámot, a PannonWapot vagy a roamingolást. Az SMS-küldés díja is kedvezőbb, hálózaton belül bruttó 20 Ft, más hálózatba pedig 25 Ft.

Megszűnt vagy meg nem valósult mobilszolgáltatók és márkák

Red Bull Mobile

Hálózat: Telenor

Szolgáltatás: előfizetéses és feltöltőkártyás mobil

Szolgáltatás indulása: 2010. július

Szolgáltatás megszűnése: 2012. december 31.

2010. július 1-jén indult, a Telenor hálózatát használja. Az elérhető két díjcsomag közül a SimplyAll csomagban 200 belföldi hívásperc, 200 SMS/MMS és 200 megabájt internetforgalom van 5500 forintért, a SimplyAll+ pedig ezeknek a dupláját nyújtja havi 10500 forintért - a beszédforgalom számlázása percalapú. Mindkét Red Bull Mobile díjcsomagban benne foglaltatik a hozzáférés a Red Bull Mobile portálhoz és a Red Bull TV-hez, ezek igénybe vétele díjmentes, persze az elérhető tartalmak közül több emelt díjas.[10]

MPVI Mobil

Hálózat: Saját (de nem valósult meg)

Szolgáltatás: Teljeskörű mobilszolgáltató (4.)

Szolgáltatás indulása: Nem indult el

Tervezett hálózatkijelölő szám: 50

A Magyar Posta Zrt.-Magyar Villamosművek Zrt.-MFB Invest Zrt. konzorciuma, azaz az MPVI Mobil Zrt. lett volna a tervek szerint a negyedik mobilszolgáltató a magyar piacon, miután az összesen 10 milliárdos ajánlatával megnyerte a 900 megahertzes frekvenciasáv 5 megahertz szélességű, egybefüggő "A"-blokk árverését. Az MPVI Mobil Zrt. 2013. december 19-én tartott közgyűlésén a tulajdonosok döntésével összhangban elfogadta az alaptőke leszállítását, továbbá döntött az Igazgatóság megszüntetéséről.

Postafon

Hálózat: Vodafone

Szolgáltatás: prepaid mobil

Szolgáltatás indulása: 2009. november

Szolgáltatás megszűnése: 2014. március

A Magyar Posta 2009. november 20-án Postafon néven indított virtuális szolgáltatást,[11] ez a távközlésben azt jelenti, hogy a vállalat saját hálózattal nem rendelkezik, másik telefontársaság hálózatán nyújt szolgáltatást. A posta a Vodafone-nal szerződve nyújtotta mobilszolgáltatást. 2014. március 10-én a Postafon [2][halott link], az ügyfelek innentől kezdve teljesen Vodafone ügyfelek lettek.

TV2 Mobilnet

Hálózat: Vodafone

Szolgáltatás: prepaid mobilinternet

Szolgáltatás indulása: 2011. március

Szolgáltatás megszűnése: 2013 (?)

2011. március 1-jétől működött, az MTM-SBS Zrt. a TV2 kereskedelmi csatorna tulajdonosa és a Vodafone együttműködése keretében jött létre. A tévétársaság csak a nevet, illetve a reklámfelületet adta a szolgáltatáshoz, vagyis az ügyfelek valójában a Vodafone-nal szerződtek.[12]

Tesco Mobile

Hálózatkijelölő szám:[1] 31

Tesco Magyarországon 2012. március 1-jén indított mobil távközlési szolgáltatást a Vodafone Magyarország hálózati támogatásával. Az új céget a két alapító, a Vodafone és a Tesco 50-50 százalékban tulajdonolja. A Tesco Mobile SIM kártyáit az ország minden Tesco áruházában, míg a készülékeket a Tesco hipermarketekben is meg lehet vásárolni.[13]

Szolgáltatás megszűnése: 2016.04.16.

Kapcsolódó szócikkek

Források

  1. a b c Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság hívószám-adatbázisa. [2013. május 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. augusztus 15.)
  2. a b c A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság hívószám-adatbázisa. [2013. május 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. augusztus 15.)
  3. A Pannon sajtóközleménye 2010. március 18-án
  4. A Magyar Telekom eladja a Pro-M Zrt. 100%-át Archiválva 2013. augusztus 31-i dátummal a Wayback Machine-ben – Magyar Telekom, 2012. augusztus 29.
  5. http://www.hwsw.hu/hirek/47993/lidl-blue-mobile-magyar-telekom-mobilszolgaltato.html
  6. Kiválik a Pannonból a Djuice Archiválva 2010. április 12-i dátummal a Wayback Machine-ben – Menedzsment Fórum, 2010. április 9.
  7. Djuice ÁSZF archívum
  8. A Telenor sajtóközleménye a Djuice visszaolvasztásáról Archiválva 2011. szeptember 7-i dátummal a Wayback Machine-ben – 2011. április 8.
  9. Archivált másolat. [2014. október 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. október 6.)
  10. http://www.hwsw.hu/hirek/44842/telenor-red-bull-mobile-mobilszolgaltato.html
  11. Vidéki idősekre számít a PostafonIndex, 2009. november 20.
  12. http://www.hwsw.hu/hirek/46188/vodafone-tv2-mobilnet-mobilinternet-postafon.html
  13. [1]

További információk