Magyar mobilszolgáltatók

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Magyarországon 1990-ben jelent meg az analóg mobiltelefon rendszer, melyet 1993-ban a digitális hálózatot használó GSM-rendszerek kiépítése követett. Ezek a rendszerek még csak hangalapú szolgáltatást nyújtottak, de a 21. század elején megjelentek a mobil adatkommunikációs rendszerek is. A GSM hálózat lassú adatkommunikációját manapság egyre inkább felváltja a GPRS, EDGE, UMTS, LTE és az 5G szabványú adatátvitel.

Aktív mobilszolgáltatók Magyarországon (MNO)[szerkesztés]

Hazai mobilszolgáltatók (MNO – Mobile Network Operator)

Telekom[szerkesztés]

Hálózatkijelölő szám:[1] 30

 • Westel 900GSM-szolgáltatás, 1994 március 31-én indult.
 • Westel – 2000-ben lehetővé vált az 1800 MHz-es sáv használata, ezért a Westel elhagyta nevéből a frekvenciasávra utaló 900-as számot.
 • T-Mobile2004. május 3-án a cég felvette a T-Mobile nevet. Részvényeinek többségi tulajdonosa lett a Deutsche Telekom. A logójában is megjelent a Deutsche Telekom logóból ismert magenta színű T betű. Később, 2006. március 1-jén a T-Mobile Magyarország Rt., valamint 2007. november 1-jén a T-Online Magyarország Zrt. is jogutódlással beolvadt a Magyar Telekom Nyrt-be.
 • Telekom – 2013. április 1-től a Magyar Telekom a korábbi T-Mobile és T-Home márkáit fokozatosan az egységes Telekom márkanévre cseréli le.

Yettel.[szerkesztés]

Hálózatkijelölő szám:[2] 20

 • Pannon GSM – Magyarország első GSM-szolgáltatása, 1994. március 26-án indult.
 • Pannon – a 3G bevezetése miatt 2006. február 14-én elhagyták a GSM jelzőt, az új logóban pedig a Telenor logóból ismert kék virág lett látható.
 • Telenor – a Pannon felveszi a Telenor nevet és márka-identitást 2010. május 18-án[3]
 • Yettel – a Telenor felveszi a Yettel nevet és márka identitást 2022. március 1-én.

Vodafone[szerkesztés]

Hálózatkijelölő szám:[1] 70

A Vodafone Magyarország Zrt. (akkor még Vodafone Magyarország Rt.) 1999. július 7-én nyerte el a Hírközlési és Vízügyi Minisztérium koncessziós szerződését a harmadik magyarországi GSM 900 / DCS 1800 szabványú mobil távközlési hálózat kiépítésére. Magát a koncessziós szerződést október 8-án írták alá, a szolgáltatást végül november 30-án vezették be. Kezdetben a Pannon GSM, valamint a Westel 900 rendszerét, majd 2001. január 6-ától kizárólag saját hálózatát használva nyújtja szolgáltatásait a Vodafone. 2003 májusában köszönthették az egymilliomodik előfizetőt. 2005. december 16-án indították útjára UMTS szolgáltatásukat. A Vodafone jelenleg az egyetlen olyan olyan magyarországi mobilszolgáltató, amely az indulása óta egyszer sem változtatott nevet.

Digi[szerkesztés]

Hálózatkijelölő szám:[1] 50

A Digi Távközlési és Szolgáltató Kft. mobiltelefonszolgáltatása 2019. május 27-én indult, tesztelési jelleggel, de ez befejeződött és az É.K. ill. K. és a nagyobb, megyei jogú városokat már lefedi és nem csak DIGI vezetékes vagy műholdas előfizetőknek érhető el. (Viszont a két utóbbinál kedvezményes tarifa jár)

Állami szolgáltatók[szerkesztés]

EDR (Pro-M Zrt.)[szerkesztés]

Az Egységes Digitális Rádiótávközlő Rendszer (EDR; korábban Tetra) zártkörű, csak a védelmi szolgálatok (rendőrség, mentők, katasztrófavédelem stb.) tagjai számára elérhető hálózat. Körülbelül 28 ezer felhasználója van. A magyar állam számára Pro-M Professzionális Mobilrádió Zrt. működteti, amely 2005–2012 között a Magyar Telekom-csoporthoz tartozott. 2012 augusztusában a Telekom 19,9 milliárd forintért eladta a céget az állami Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.-nek (NISZ Zrt.).[4] A 450 MHz-es tartományban működő analóg szolgáltatás központját a tervek szerint összekapcsolják a 112-es segélyhívóval.

MVM Net[szerkesztés]

Az MVM Csoporttag MVM NET Zrt. a legnagyobb magyarországi energetikai társaságcsoport leányvállalataként országos lefedettségű átviteli és távközlési hálózatával járul hozzá a kormányzati infokommunikáció biztosításához. Az MVM NET Zrt. 2014. év elején nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 450 MHz-es frekvenciapályázatát. A Hatóság még 2013. év végén hirdette meg a frekvenciasáv addig még kihasználatlan, szabad blokkját. A frekvenciablokk elsődlegesen kormányzati célokat szolgál: például a kormányzati elektronikus hírközlési infrastruktúrát, az e-közigazgatást, az elektronikus útdíjrendszert kell rajta üzemeltetni. A tervek szerint ezen keresztül kapcsolják össze a járási hivatalokat és kistelepülési kormányablakokat országos rendszerré. De ugyancsak ez szolgálna az elektronikus házi őrizeti rendszer megerősítésére, a készenléti és segélyszolgálatok kommunikációjára és így tovább. A lehetséges hasznosítások körében megemlítették a smart meteringet és a gépek közötti (Machine-to-Machine vagy M2M) kommunikációt is.

Virtuális mobilszolgáltatók (MVNO)[szerkesztés]

A virtuális mobilszolgáltatók (MVNO = Mobile Virtual Network Operator) nem rendelkeznek saját hálózattal, sem frekvenciával, ezeket az MNO-któl bérlik, de az ügyfelekkel közvetlen kapcsolatban állnak. Magyarországon jelenleg a Netfone Telecom-ot tekinthetjük teljesen rendezett szolgáltatási hátterű MVNO-nak. A virtuális mobilszolgáltatók teljes jogú mobilszolgáltatók, amelyek a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság engedélyével szolgáltatói jogosultságokkal bírnak. Hogyan lehet a flottáktól megkülönböztetni ezeket? A virtuális mobilszolgáltatóknak saját sim-kártyájuk, saját operátori logójuk van, amit a mobiltelefon készülék kijelez.

Netfone Telecom[szerkesztés]

A Netfone Telecom jelenleg az egyedüli valós szabályozói és szerződéses háttérrel rendelkező virtuális mobilszolgáltató. A társaság több éve jelen van a mobil piacon, korábban kizárólag a Vodafone hálózatát, immár a Telekom hálózatát is használja MVNO megállapodások keretében. Szolgáltatási minősége magas és megegyezik a hálózattal rendelkező partnereinek mutatóival. Küldetése szerint magyar mobilszolgáltatóként a már megszokott, jó színvonalú szolgáltatásokat csomagolja költséghatékony megoldássá ügyfelei számára, rejtett feltételek nélkül. Fókuszban az ügyfél, így az ügyfelekkel való kapcsolattartási is gyors és hatékony.

Hálózat: Vodafone, Telekom

Hálózatkijelölő szám:[1] 70, 31

UPC Mobil (Megszűnt)[szerkesztés]

Hálózat: Vodafone

Virtuális mobilinternet szolgáltatók[szerkesztés]

Netfone Telecom Mobilinternet[szerkesztés]

Hálózat: Vodafone, Telekom

Invitel Control Max (Megszűnt)[szerkesztés]

Hálózat: Telenor

Digi Move (Megszűnt)[szerkesztés]

Hálózat: Telenor, Digi

Externet Mobilnet (Megszűnt)[szerkesztés]

Hálózat: Vodafone

UPC Mobilinternet (Megszűnt)[szerkesztés]

Hálózat: Vodafone

Btel Mobilinternet (Megszűnt)[szerkesztés]

Hálózat: Vodafone

NordTelecom Mobilinternet (Megszűnt)[szerkesztés]

Hálózat: Vodafone

Hello Mobilweb (HelloHD) (Megszűnt)[szerkesztés]

Hálózat: Vodafone

Alta Mobilnet (Altanet) (Megszűnt)[szerkesztés]

Hálózat: Vodafone

Vidanet Mobilnet[szerkesztés]

Hálózat: Telekom

Saját márkás viszonteladók (BR)[szerkesztés]

A BR (Branded Reseller)-ek sem hálózattal, sem frekvenciával nem rendelkeznek, sőt az ügyfelekkel sem ők állnak szerződésben, hanem az MNO-ok.

Blue Mobile[szerkesztés]

Hálózat: Telekom

Szolgáltatás: Prepaid mobil

Szolgáltatás indulása: 2012

Szolgáltatás megszűnése: 2021

A Lidl 2012. február 1-jétől Blue Mobile néven elérhető szolgáltatásához a Magyar Telekom adja a hálózatot. A Lidl a mobilszolgáltatás keretében önálló SIM kártyákat és készülékes csomagokat kínál, feltöltőkártyás konstrukcióban.[5]

MOL Mobile[szerkesztés]

Hálózat: Telekom

Szolgáltatás: Prepaid mobil

Szolgáltatás indulása: 2013

A MOL 2013. szeptember 2-ától MOL Mobile néven elérhető szolgáltatásához szintén a Magyar Telekom nyújtja a hálózati infrastruktúrát. Saját SIM kártyát, illetve saját feltöltőkártyás csomagot kínál ügyfelei részére a cég.

BirtOKOS Mobil[szerkesztés]

Szolgáltató: Netfone Telecom

Hálózat: lsd. fent: Netfone Telecom

Szolgáltatás: Postpaid

Szolgáltatás indulása: 2017

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara BirtOKOS elnevezésű mobiltelefon- és mobilinternet-tarifáit kifejezetten tagjai igényeinek megfelelően állították össze, és kizárólag számukra teszik elérhetővé. A szolgáltatást a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tulajdonában lévő NAK Telekommunikációs Kft. közreműködésével, partnercégük, a Netfone Telecom Távközlési és Szolgáltató Kft. biztosítja.

RockMobil[szerkesztés]

Szolgáltató: Netfone Telecom

Hálózat: lsd. fent: Netfone Telecom

Szolgáltatás: Postpaid

Szolgáltatás indulása: 2021

A Netfone Telecom új márkája a RockMobil ami azoknak szól akik szeretik a rock zenét, akik a mindennapokban hallgatják a rock-ot. A szolgáltatás igénybevételével hazai rock együtteseket, zenészeket lehet a cégen keresztül támogatni.

Egyéb mobilszolgáltató márkák[szerkesztés]

Djuice (megszűnt)[szerkesztés]

A Djuice egy, a Telenor által több országban bevezetett márkanév, amely Magyarországon a Pannon GSM portfólióját egészítette ki 2003-tól. A márkanévvel fémjelzett, elsődlegesen feltöltőkártyás díjcsomagokat, valamint az ehhez igénybe vehető extra szolgáltatásokat a fiatal korosztály számára alakították ki. A márkát 2010. április 9-én látszólag önálló szolgáltatóként definiálták újra. Ennek keretében önálló értékesítési hálózat kiépítésébe kezdtek, és megszűnt a Djuice termékek Telenor üzletekben történő értékesítése. Megjegyzendő, hogy a marketingüzenetek alapján a Djuice független mobilcégként definiálta magát,[6] azonban önálló cég alapítására sosem került sor, az ügyfelek továbbra is a Telenor Magyarország Zrt-vel kötöttek szerződést.[7] A Telenor egy évvel később, 2011 áprilisában a költséghatékonyság és az eladások növelése érdekében formálisan vissza is olvasztotta szolgáltatásai közé a márkát. Ettől kezdve a Djuice termékek ismét elérhetővé váltak a Telenor teljes értékesítési hálózatában.[8]

2014. szeptember 9-től minden Djuice tarifa és kapcsolódó szolgáltatás értékesítését a Telenor lezárta, a meglévő Djuice tarifacsomagok és szolgáltatások a jövőben is használhatóak maradnak.[9]

Pannon Bee (megszűnt)[szerkesztés]

Új márkát vezetett be előrefizetett szolgáltatásai között a Pannon GSM 2001. augusztus 1-jével, az új, kártyás márka neve BEE, a hozzá tartozó tarifacsomag pedig Original névre hallgatott. A mobilmárkát a 10-18 éves korosztálynak szánták, a fiatal célcsoportnak új, fiatalos megjelenésű bolthálózatban árusították a telefonokat. Közel egy hónapos inkognitó kampány után a július 31-én délelőtt megtartott Pannon GSM sajtótájékoztatón derült ki: miért váltottak nyelvet a birkák, s tértek át a bégetésről a bi-bi-bí-re. A rendhagyó kampánnyal a Pannon GSM új korszakot nyitott, eddig nem rukkoltak elő kifejezetten fiataloknak szóló akciókkal, most a 10-18 éves korosztály kedvéért új márkát alkottak Bee néven. A logót és a nevet sokan ismerték már, hiszen egy hónapja tartott a reklámkampány, melynek során óriásplakáton, tévében és rádióspotokban „bégettek”, a reklámszakemberek pedig elégedetten figyelték a találgatást, hiszen sokan tippelgettek, vajon új divatmárkáról, sörről vagy éppen üdítőről lehet szó.

Csak Bee boltban kaphatók az új csomagok:

A Bee több volt, mint tarifacsomag, ahogyan Björn Flakstad vezérigazgató fogalmazott: új brandet alkottak. A Bee fontos tartozéka volt a reklámokban látható három karakter, a Beeboy nevű fiú, a Beebee nevű lány és kutyájuk, a Beedog. A reklámok érdekessége volt még mindegyik reklám végén elhangzó a szlogen, a bi-bi-bí, Szokol Péter hangján (a reklámok narrátora Kerekes József volt). A mobilcsomagok érdekessége, hogy a Pannon GSM területi képviseletein és bemutatótermeiben nem lehetett megvásárolni őket – csak speciális Bee boltokban árusították. A viszonteladói hálózat augusztus elsején nyitott, Budapest mellett 31 vidéki városban, 66 értékesítési ponton, főleg plázákban kínálták a készülékeket.

Speciális díjzónák:

A taricsomagot a fiatalok igényeihez szabták, speciálisak a díjzónák. A célközönség reggel 7 és délután között úgyis a suliban ül, így ez a csúcsidőszak. Ezt követi délután kettőtől a „Csevegő”, valamint este 9-től az „Éjszakasz”, amikor a percdíj már csak 25 forint. Az új, kártyás márkával igénybe lehet venni a már ismert kedvezményeket, így a Páratlanszámot, a PannonWapot vagy a roamingolást. Az SMS-küldés díja is kedvezőbb, hálózaton belül bruttó 20 Ft, más hálózatba pedig 25 Ft.

Megszűnt vagy meg nem valósult mobilszolgáltatók és márkák[szerkesztés]

Red Bull Mobile[szerkesztés]

Hálózat: Telenor

Szolgáltatás: előfizetéses és feltöltőkártyás mobil

Szolgáltatás indulása: 2010

Szolgáltatás megszűnése: 2012

2010. július 1-jén indult, a Telenor hálózatát használja. Az elérhető két díjcsomag közül a SimplyAll csomagban 200 belföldi hívásperc, 200 SMS/MMS és 200 megabájt internetforgalom van 5500 forintért, a SimplyAll+ pedig ezeknek a dupláját nyújtja havi 10500 forintért – a beszédforgalom számlázása percalapú. Mindkét Red Bull Mobile díjcsomagban benne foglaltatik a hozzáférés a Red Bull Mobile portálhoz és a Red Bull TV-hez, ezek igénybe vétele díjmentes, persze az elérhető tartalmak közül több emelt díjas.[10]

MPVI Mobil[szerkesztés]

Hálózat: Saját (de nem valósult meg)

Szolgáltatás: Teljeskörű mobilszolgáltató (4.)

Szolgáltatás indulása: Nem indult el

Tervezett hálózatkijelölő szám: 50

A Magyar Posta Zrt.-Magyar Villamosművek Zrt.-MFB Invest Zrt. konzorciuma, azaz az MPVI Mobil Zrt. lett volna a tervek szerint a negyedik mobilszolgáltató a magyar piacon, miután az összesen 10 milliárdos ajánlatával megnyerte a 900 megahertzes frekvenciasáv 5 megahertz szélességű, egybefüggő "A"-blokk árverését. Az MPVI Mobil Zrt. 2013. december 19-én tartott közgyűlésén a tulajdonosok döntésével összhangban elfogadta az alaptőke leszállítását, továbbá döntött az Igazgatóság megszüntetéséről.

Postafon[szerkesztés]

Hálózat: Vodafone

Szolgáltatás: Prepaid mobil

Szolgáltatás indulása: 2009

Szolgáltatás megszűnése: 2014

A Magyar Posta 2009. november 20-án Postafon néven indított virtuális szolgáltatást,[11] ez a távközlésben azt jelenti, hogy a vállalat saját hálózattal nem rendelkezik, másik telefontársaság hálózatán nyújt szolgáltatást. A posta a Vodafone-nal szerződve nyújtotta mobilszolgáltatást. 2014. március 10-én a Postafon [1][halott link], az ügyfelek innentől kezdve teljesen Vodafone ügyfelek lettek.

TV2 Mobilnet[szerkesztés]

Hálózat: Vodafone

Szolgáltatás: Prepaid mobilinternet

Szolgáltatás indulása: 2011

Szolgáltatás megszűnése: 2013

2011. március 1-jétől működött, az MTM-SBS Zrt. a TV2 kereskedelmi csatorna tulajdonosa és a Vodafone együttműködése keretében jött létre. A tévétársaság csak a nevet, illetve a reklámfelületet adta a szolgáltatáshoz, vagyis az ügyfelek valójában a Vodafone-nal szerződtek.[12]

Tesco Mobile[szerkesztés]

Hálózat: Vodafone

Hálózatkijelölő szám:[2] 31

Szolgáltatás indulása: 2012

Szolgáltató megszűnése: 2016

Tesco Magyarországon 2012. március 1-jén indított mobil távközlési szolgáltatást a Vodafone Magyarország hálózati támogatásával. A céget a két alapító, a Vodafone és a Tesco 50-50 százalékban tulajdonolta. A Tesco Mobile SIM-kártyáit az ország minden Tesco áruházában, míg a készülékeket a Tesco-hipermarketekben is meg lehetett vásárolni.[13] A szolgáltatás 2016. április 16-án megszűnt.

UPC Mobile[szerkesztés]

Hálózat: Vodafone

Hálózatjelölő szám: 31

Szolgáltatás indulása: 2014

Szolgáltatás megszűnése: 2019

2014-ban a UPC Magyarország a vezetékes hálózatokon kívül egy új , innovatív mobilszolgáltatással állt elő. Rendkívül alacsony havidíjjal kínált korlátlan mobilnetet , elsőként az országban...

2019. október 1-jén a UPC Magyarország új tulajdonosa kivezette a UPC Mobilt.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. a b c d A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság hívószám-adatbázisa. [2013. május 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. augusztus 15.)
 2. a b Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság hívószám-adatbázisa. [2013. május 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. augusztus 15.)
 3. Telenor Magyarország (magyar nyelven). www.telenor.hu. (Hozzáférés: 2021. május 17.)
 4. A Magyar Telekom eladja a Pro-M Zrt. 100%-át Archiválva 2013. augusztus 31-i dátummal a Wayback Machine-ben – Magyar Telekom, 2012. augusztus 29.
 5. Február 1-jén indul a Lidl saját mobilszolgáltatása (magyar nyelven). HWSW. (Hozzáférés: 2021. május 17.)
 6. Kiválik a Pannonból a Djuice Archiválva 2010. április 12-i dátummal a Wayback Machine-ben – Menedzsment Fórum, 2010. április 9.
 7. Djuice ÁSZF archívum
 8. A Telenor sajtóközleménye a Djuice visszaolvasztásáról Archiválva 2011. szeptember 7-i dátummal a Wayback Machine-ben – 2011. április 8.
 9. Archivált másolat. [2014. október 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. október 6.)
 10. Csalódást okoz a Red Bull Mobile (magyar nyelven). HWSW. (Hozzáférés: 2021. május 17.)
 11. Vidéki idősekre számít a PostafonIndex, 2009. november 20.
 12. Jön a TV2 Mobilnet (magyar nyelven). HWSW. (Hozzáférés: 2021. május 17.)
 13. MTI: Jön a Tesco Mobile (magyar nyelven). index.hu, 2012. február 28. (Hozzáférés: 2021. május 17.)

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]