„Ötvösség” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
40 bájt hozzáadva ,  13 évvel ezelőtt
korr, formázás, linkesítés
(korr, formázás, linkesítés)
[[Kép:594px-MaskeAgamemnon-MOD.jpg|thumb|right|Mükénéi maszk aranyból, Archeológiai Múzeum, [[Athén]]]]
Az '''ötvösség''' vagy '''ötvösművészet''', '''éremművészet''' az [[iparművészet]] és a [[kisplasztika]] egy-egy ága, amely a fémeknek főleg kézierővel való művészi megmunkálását jelenti, a nemesfémekkel az ötvösség, az éremművészet, az ékszerművesség foglalkozik, egyéb fémekkel a bronz-, ón-, réz- és vasművesség. Az '''ötvösség''' fogalma a fémművesmunka legnemesebbjeinek, az [[arany]]- és [[ezüst]]művességnek kézművestradícióit és jellegzetes tárgytípusait foglalja magába. Az igen kevéssé szerencsés, tautologikus "tűzzománc" névnél a szimpla zománc kifejezés találóbb, mely a fémművészet egyik nagy kategóriája. A fémművesség hagyományos műfajai: 1.) az ékszerek 2.) a használati díszedények 3.) a nagy művészetek körébe tartozó tárgyak (pld. épületek, diadalívek, monumentális szobrok) [[nemesfém]]mel (arannyal vagy ezüsttel) való díszítése. Szűkebb értelemben a használati dísztárgyak, kegytárgyak, díszedények tartoznak az ötvösség körébe, külön ágazat az [[ékszerművesség]] és a nemesfémmel való dekoratív művészet. A fémművesség műfaji fogalma egyre tágabb, az anyagismeret azonban biztos kiindulópontot jelent a tárgyalkotás legkülönfélébb irányzatai számára is. Ami pedig az ékszerkészítés nagy nemzetközi trendjeit illeti, a hazai tervezőművészek ékszereiről általánosan elmondható, hogy épp azt példázzák, hogyan lehet a hagyományok alkotó továbbvitelével izgalmas új műveket létrehozni, amelyek a látszólagos konzervativizmusuk ellenére többek, mint a ruhán viselt [[kisplasztika|kisplasztikák]].
 
[[Kép:594px-MaskeAgamemnon-MOD.jpg|thumb|right|Mükénéi maszk aranyból, Archeológiai Múzeum, [[Athén]]]] A nemesfémből készített [[érem]] tervezése, mintadarabjának elkészítése (legkivált ha csak egy db. készül belőle) az '''éremművészet''' körébe tartozik, éremművészek lehetnek ötvösök, de kisplasztikákat, szobrokat előállító művészek is.
Az '''ötvösség''' vagy '''ötvösművészet''', '''éremművészet''' az [[iparművészet]] és a [[kisplasztika]] egy-egy ága, amely a fémeknek főleg kézierővel való művészi megmunkálását jelenti.
 
Az '''ötvösség''' vagy '''ötvösművészet''', '''éremművészet''' az [[iparművészet]] és a [[kisplasztika]] egy-egy ága, amely a fémeknek főleg kézierővel való művészi megmunkálását jelenti, aA nemesfémekkel az ötvösség, az éremművészet, az ékszerművesség foglalkozik, egyéb fémekkel a bronz-, ón-, réz- és vasművesség. Az '''ötvösség''' fogalma a fémművesmunka legnemesebbjeinek, az [[arany]]- és [[ezüst]]művességnek kézművestradícióitkézműves tradícióit és jellegzetes tárgytípusait foglalja magábamagában. Az igen kevéssé szerencsés, [[tautológia|tautologikus]] "tűzzománc"„tűzzománc” névnél a szimpla „[[zománc]]” kifejezés találóbb, mely a fémművészet egyik nagy kategóriája. A fémművesség hagyományos műfajai: 1.) az ékszerek 2.) a használati díszedények 3.) a nagy művészetek körébe tartozó tárgyak (pld. épületek, diadalívek, monumentális szobrok) [[nemesfém]]mel (arannyal vagy ezüsttel) való díszítése. Szűkebb értelemben a használati dísztárgyak, kegytárgyak, díszedények tartoznak az ötvösség körébe, külön ágazat az [[ékszerművesség]] és a nemesfémmel való dekoratív művészet. A fémművesség műfaji fogalma egyre tágabb, az anyagismeret azonban biztos kiindulópontot jelent a tárgyalkotás legkülönfélébb irányzatai számára is. Ami pedig az ékszerkészítés nagy nemzetközi trendjeit illeti, a hazai tervezőművészek ékszereiről általánosan elmondható, hogy épp azt példázzák, hogyan lehet a hagyományok alkotó továbbvitelével izgalmas új műveket létrehozni, amelyek a látszólagos konzervativizmusuk ellenére többek, mint a ruhán viselt [[kisplasztika|kisplasztikák]].
 
A fémművesség műfaji fogalma egyre tágabb, az anyagismeret azonban biztos kiindulópontot jelent a tárgyalkotás legkülönfélébb irányzatai számára is. Ami pedig az ékszerkészítés nagy nemzetközi trendjeit illeti, a hazai tervezőművészek ékszereiről általánosan elmondható, hogy épp azt példázzák, hogyan lehet a hagyományok alkotó továbbvitelével izgalmas új műveket létrehozni, amelyek a látszólagos konzervativizmusuk ellenére többek, mint a ruhán viselt [[kisplasztika|kisplasztikák]].
 
[[Kép:594px-MaskeAgamemnon-MOD.jpg|thumb|right|Mükénéi maszk aranyból, Archeológiai Múzeum, [[Athén]]]] A nemesfémből készített [[érem]] tervezése, mintadarabjának elkészítése (legkivált ha csak egy db.darab készül belőle) az '''éremművészet''' körébe tartozik,. éremművészekÉremművészek lehetnek ötvösök, de kisplasztikákat, szobrokat előállító művészek is.
 
== Használati dísztárgyak története a reneszánszig ==

Navigációs menü