„Középfölde históriája” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
nincs szerkesztési összefoglaló
 
A '''Középfölde históriája''' (eredetileg ''The History of Middle-earth'') egy 12 kötetes könyvsorozat, melyet [[Christopher Tolkien]] állított össze [[J. R. R. Tolkien|apja]] munkái alapján. A sorozat bemutatja [[Középfölde|Tolkien mitológiájának]] fejlődését, változásait a kezdeti koncepción (Anglia mitológiája) keresztül [[A szilmarilok]], [[A hobbit]] illetve [[A Gyűrűk Ura (regény)|A Gyűrűk Ura]] megalkotásáig.
 
==Tartalma==
A könyvek egy része egy, már korábban megjelent mű egyik kezdeti (sok esetben alternatív és eltérő) változatából áll, míg néhányuk teljesen új, kiadatlan történeteket tartalmaz.
 
Az első öt kötet [[A szilmarilok]] korábbi változataiból és az egyéb, hozzá kapcsolódó szövegrészekből áll. A hatodiktól a kilencedikig [[A Gyűrűk Ura (regény)|A Gyűrűk Ura]] fejlődését beszéli el, míg a tizedik és tizenegyedik könyv visszatér A Szilmarilok anyagához. A tizenkettedik A Gyűrűk Ura függelékeinek létrejöttét és a Tolkien utolsó éveiből származó írásokat foglalja magába. Létezik egy utolsó, 13. kötet is, ami a sorozat név- és tárgymutatóját tartalmazza. Ezt kiegészítésképp adták ki 6 évvel a sorozat befejezése után.
 
==Kötetei==

Navigációs menü