Christopher Tolkien

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Christopher Tolkien
Élete
Született 1924. november 21. (95 éves)
Leeds, Egyesült Királyság
Szülei Edith Tolkien
J. R. R. Tolkien
Gyermekei
  • Simon Tolkien
  • Adam Tolkien
Pályafutása
Jellemző műfaj(ok) fantasy
Kitüntetései Bodley Medal

Christopher John Reuel Tolkien (1924. november 21. –) angol szerkesztő és kiadó. J. R. R. Tolkien legfiatalabb fia, aki leginkább apja hagyatékának szerkesztőjeként és kiadójaként közismert. Ő készítette A Gyűrűk Ura eredeti térképeit, amelyeket „C. J. R. T.” szignóval jegyzett, noha a John keresztnevet többnyire nem használja.

Élete[szerkesztés]

Christopher Tolkien Angliában, Leedsben született, szülei harmadik gyermekeként. Az oxfordi Dragon Schoolban, majd az Oratory Schoolban végezte tanulmányait. A második világháború idején pilótaként szolgált a Royal Air Force-nál, ezt követően angol nyelvet és irodalmat tanult az Oxfordi Egyetemen.

Régtől fogva apja műveinek kritikus közönségébe tartozott: először gyerekként hallgatta Zsákos Bilbó történeteit, kamaszként és felnőttként számos visszajelzéssel segítette A Gyűrűk Ura keletkezését, írásának tizenöt esztendeje alatt. Az ő feladata volt, hogy apjának a Középföldéről készült, sokszor önellentmondásos térképeit kijavítsa, újrarajzolja és kiadható formába szerkessze.

Később apja nyomdokaiba lépett, és 1964-től 1975-ig angoltanárként működött az oxfordi New College-ban.

Az utóbbi időben némileg ráirányult a figyelem, mert élesen szembefordult a A Gyűrűk Ura Peter Jackson által készített filmadaptációjával, mondván, hogy apja munkája nem alkalmas a megfilmesítésre.

Christopher Tolkien jelenleg Franciaországban él második feleségével, Baillie Tolkiennel, aki J. R. R. Tolkien The Father Christmas Letters (A Mikulás levelei) című, posztumusz megjelent könyvét gondozta. Két gyermekük Adam és Rachel.

Munkássága[szerkesztés]

J. R. R. Tolkien után rengeteg, Középfölde mitológiájával kapcsolatos, kiadatlan anyag maradt. Noha eredetileg úgy tervezte, hogy A szilmarilokat A Gyűrűk Urával együtt fogja kiadni, és egyes részeivel már el is készült, 1973-ban bekövetkezett halála miatt a munka befejezetlen maradt.

Apja halála után Christopher Tolkien nekiállt, hogy apja irdatlan hagyatékát rendszerezze. A jegyzetek jelentős része kézírással készült, füzetekbe, papírfecnikre, némelyik fél évszázaddal korábban. Gyakori volt, hogy az egyetlen megmaradt vázlatnak az eleje és a vége különböző időkben készült, és a szereplők neve rendre különbözött a kéziratok elején és végén. Ennek a hatalmas feladványcsomagnak a dekódolása fáradságos munka volt, és valószínűleg kizárólag olyasvalaki volt erre alkalmas, aki személyesen ismerte J. R. R. Tolkient, és végigasszisztálta történetei megszületését. Christopher Tolkien elismerte, hogy olykor kénytelen volt találgatásokba bocsátkozni, valójában mi is volt apja szándéka.

Guy Gavriel Kay-jel való közös munkája eredményeként végül sikerült összeállítania A szilmarilokat, amely 1977-ben, négy évvel szerzője halála után látott napvilágot. A szilmarilok körül tüzes viták folynak, hiszen végső formáján Christopher Tolkien sokat alakított, hogy belesimuljon a Középfölde-kánonba. 1980-ban megjelent az Unfinished Tales (magyarul: A Gyűrű keresése, 1996, Szukits, 1995), ezt követte a The History of Middle-earth tizenkét kötete 1983 és 1996 között.

2006 szeptemberében Christopher Tolkien bejelentette, hogy elkészült egy új könyvvel, a Húrin gyermekei-vel, amely apja hátrahagyott jegyzetein alapul. A mű, amelyen harminc éven keresztül dolgozott, 2007 tavaszán jelent meg angolul, majd 2008-ban magyarul is.

További információk[szerkesztés]